Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1998 z dne 23. 1. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1998 z dne 23. 1. 1998

Kazalo

261. Odlok o začasni oskrbi s pitno vodo, stran 317.

Občinski svet občine Beltinci je na podlagi 26. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 4. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Beltinci (Uradni list RS, št. 5/97), 20. člena statuta Občine Beltinci (Uradni list RS, št. 41/95) na 46. seji dne 18. 12. 1997 sprejel
O D L O K
o začasni oskrbi s pitno vodo
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Odlok določa pogoje in način oskrbe krajanov v KS v Občini Beltinci z neoporečno pitno vodo ter gospodarjenje z objekti in napravami, ki služijo oskrbi z vodo iz krajevnega-javnega vodovoda, pravice in obveznosti uporabnikov in upravljalcev javnih vodovodov, priključitev na javni vodovod, merjenje, odčitavanje, ceno, obračun porabljene vode, izstavljanje in plačevanje računov ter pravice in obveznosti uporabnikov in upravljalcev. Z javnim vodovodom upravlja in gospodari posamezna KS, ki je upravljalec vodovoda.
2. člen
Uporabniki vode iz javnega vodovoda so fizične in pravne osebe.
3. člen
Določbe tega odloka veljajo za vse KS v Občini Beltinci, ki ne razpolagajo z zdravo pitno vodo iz lastnih zajetij oziroma kjer obstaja možnost priklopa na primarno oskrbno vodovodno omrežje.
II. OBJEKTI IN NAPRAVE UPORABNIKOV IN UPRAVLJALCEV
4. člen
Objekti in naprave uporabnikov so interno vodovodno in hidrantno omrežje, vodovodni priključek in vodovodni jašek.
5. člen
Objekti in naprave upravljalcev so sekundarno vodovodno omrežje vključno s hidranti, črpališči, vodohrami in ostale naprave za čiščenje in pripravo vode v sekundarnem omrežju.
III. PRIKLJUČITEV NA JAVNI VODOVOD
6. člen
Priključek na javni vodovod je dovoljen samo s soglasjem za vodovodni priključek, ki ga izda upravljalec vodovoda.
7. člen
Na področju krajevne skupnosti, kjer je vodovod zgrajen, se gradi ali rekonstruira, je priključitev na javni vodovod obvezna.
IV. DOBAVA PITNE VODE UPRAVLJALCEM JAVNIH VODOVODOV
8. člen
Dobavitelj pitne vode vsem upravljalcem javnih vodovodov je izključno Občina Beltinci.
9. člen
Količina porabljene vode pri posameznih upravljalcih se mesečno odčita na skupnem vodomeru za posamezni javni vodovod in ta količina je tudi predmet obračuna med dobaviteljem in upravljalcem.
V. MERJENJE KOLIČIN PORABLJENE VODE PRI UPORABNIKIH
10. člen
Količina porabljene vode se meri z obračunskimi vodomeri v kubičnih metrih.
11. člen
Uporabnik, ki na dan uveljavitve tega odloka še nima montiranega vodomera, ali je ta v okvari ga mora namestiti v roku 30 dni od veljavnosti tega odloka oziroma okvaro takoj prijaviti upravljalcu. V tem obdobju mu upravljalec določi količinski pavšal porabljene vode.
12. člen
Stanje števcev uporabnikov se odčitava polletno. Odčitavanje izvaja pooblaščeni delavec upravljalca.
VI. CENA IN OBRAČUN OSKRBE Z VODO, IZSTAVLJANJE IN PLAČEVANJE RAČUNOV
13. člen
Cena vode, ki jo upravljalec zaračuna uporabniku se določi na podlagi kalkulacije, ki zajema nabavno ceno vode povečano za stroške vzdrževanja sekundarnega omrežja vključno z popravili vodomerov, stroške odčitavanja stanja števcev, stroške fakturiranja in ostale stroške, ki vplivajo na končno ceno vode (izgube na cevovodih itd.). Cena mora vsebovati stroške enostavne reprodukcije in stroške upravljanja javnih vodovodov.
14. člen
Za vse uporabnike v Občini Beltinci je cena enotna in jo na predlog upravljalcev in v skladu z veljavnimi predpisi potrjuje občinski svet.
15. člen
Upravljalec obračuna uporabniku akontacijo za porabljeno vodo mesečno. Uporabnik je dolžan poravnati akontacijo najkasneje v roku 8 dni od izstavitve računa. V nasprotnem primeru mora upravljalec uporabnika z opominom pozvati k plačilu z navedenim dodatnim rokom in eventualnimi sankcijami. Po izteku tega roka lahko upravljalec sproži sodno izterjavo dolga.
Poračun dejanske in obračunane porabe vode opravi izvajalec polletno.
16. člen
Če je v objektu več uporabnikov, se akontacija za porabljeno vodo izstavi upravniku objekta, hišnemu svetu ali drugi pooblaščeni osebi, ki opravi razdelitev na posamezne uporabnike.
17. člen
Upravljalec je dolžan dobavljeno in fakturirano količino porabljene vodo iz 9. člena plačati dobavitelju najkasneje v roku 8 dni od izstavitve fakture po dogovorjeni ceni med dobaviteljem in upravljalcem.
VII. PRAVICE IN OBVEZNOSTI UPRAVLJALCEV IN UPORABNIKOV
18. člen
Za vsak gradbeni poseg na območje objektov in naprav oskrbe s pitno vodo mora investitor – uporabnik pridobiti soglasje upravljalca.
19. člen
V primeru nezadostnih količin pitne vode v omrežju, lahko sprejme upravljalec odredbo v varčevanju s pitno vodo.
20. člen
Upravljalec upravlja z javnim vodovodom in pripadajočimi napravami kot dober gospodar.
21. člen
Uporabnik mora pri oskrbi z pitno vodo upoštevati določbe tega odloka in ostala navodila upravljalca.
VIII. KAZENSKA DOLOČBA
22. člen
Z denarno kaznijo do 100.000 SIT se kaznuje upravljalec, do 20.000 SIT pa njegova odgovorna oseba, če kršita določila 6., 15. in 21. člena odloka.
Z denarno kaznijo do 20.000 SIT se kaznuje uporabnik če krši določila 7., 11., 18., 19. in 21. člena tega odloka.
IX. KONČNI DOLOČBI
23. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka opravlja pristojna služba in pristojni inšpektor.
24. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 058/97
Beltinci, dne 18. decembra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Beltinci
Marjan Maučec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti