Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1998 z dne 15. 1. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1998 z dne 15. 1. 1998

Kazalo

116. Navodila in pojasnila za izvedbo volitev članov Sveta sodnikov za prekrške, stran 113.

Na podlagi 5. člena zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 87/97) minister za pravosodje izdaja
N A V O D I L A I N P O J A S N I L A
za izvedbo volitev članov Sveta sodnikov za prekrške
I
1. Minister za pravosodje je na podlagi 5. člena zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o prekrških razpisal volitve članov Sveta sodnikov za prekrške. Razglas o razpisu volitev za člane Sveta sodnikov za prekrške določa, da bodo volitve v petek, 30. januarja 1998 na sedežu Senata za prekrške RS, Parmova 33, Ljubljana.
Za dan razpisa volitev, ko začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 16. 1. 1998.
2. Ministrstvo za pravosodje pošlje vsem organom, na katerih opravljajo svojo funkcijo sodniki za prekrške, začasne volilne imenike. Morebitne pripombe na začasne volilne imenike morajo sodniki za prekrške sporočiti na Ministrstvo za pravosodje najkasneje do 23. 1. 1998.
3. Volitve so neposredne in se izvedejo s tajnim glasovanjem.
4. Volitve vodi volilna komisija, ki jo je imenoval zbor sodnikov za prekrške I. stopnje in Senata za prekrške, dne 30. 7. 1997 v sestavi:
1. Maša Marguč, predsednica
Stanko Rape, namestnik predsednice
2. Mitja Škerlevaj, član
Jože Golič, namestnik člana
3. Silvo Ipavec, član
Nataša Vidovič, namestnica člana
4. Mira Pižmoht, članica
Jožica Turjak, namestnica članice
5. Janja Port, članica
Vlasta Kladnik Fridelj, namestnica članice.
Volilna komisija ima sedež na Parmovi 33 v Ljubljani.
Volilna komisija je sklepčna, če so navzoči predsednik ali njegov namestnik ter vsi člani ali njihovi namestniki, pri tem pa lahko člana nadomešča katerikoli namestnik (prisoten mora biti torej predsednik volilne komisije ali njegov namestnik ter še štirje člani ali njihovi namestniki). Če je član ali namestnik člana volilne komisije kandidat za člana Sveta sodnikov za prekrške, mu funkcija člana oziroma namestnika člana volilne komisije preneha. Dokler je volilna komisija sklepčna, namesto člana oziroma namestnika člana volilne komisije, ki je hkrati kandidat za člana Sveta sodnikov za prekrške, ni potrebno imenovati novega člana volilne komisije.
Volilna komisija odloča skladno z določilom 28. člena zakona o volitvah v Državni zbor (Uradni list RS, št. 44/92 in 60/95).
Volilna komisija lahko imenuje tajnika volilne komisije.
Glasovanje na volišču bo vodil tričlanski volilni odbor, ki ga bo imenovala volilna komisija. Kandidat za člana Sveta sodnikov za prekrške ne sme sodelovati v volilnem odboru.
5. Skladno z določilom drugega odstavka 258.b člena zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o prekrških sestavlja Svet sodnikov za prekrške enajst članov, ki jih volijo sodniki za prekrške izmed sebe, pri čemer se iz vsakega okrožja, določenega v 116. členu zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 19/94 in 45/95) izvolita po dva sodnika za prekrške, dva sodnika za prekrške pa se izvolita iz vrst sodnikov za prekrške Senata za prekrške Republike Slovenije, predsednik Senata za prekrške Republike Slovenije pa je član Sveta sodnikov za prekrške po položaju.
Pravico voliti imajo vsi sodniki za prekrške, ki bodo na dan glasovanja opravljali funkcijo sodnika za prekrške in bodo vpisani v volilni imenik sodnikov za prekrške.
6. V Svet sodnikov za prekrške volijo sodniki za prekrške po naslednjih volilnih skupinah:
I. volilna skupina:
sodniki Senata za prekrške Republike Slovenije
II. volilna skupina:
sodniki za prekrške, ki opravljajo svojo funkcijo na območju Višjega sodišča v Ljubljani. V II. volilno skupino spadajo sodniki za prekrške iz Brežic, Cerknice, Domžal, Grosuplja, Hrastnika, Jesenic, Kamnika, Kočevja, Kranja, Krškega, Litije, Ljubljane, Logatca, Metlika-Črnomelj, Novega mesta, Radovljice, Ribnice, Sevnice, Škofje Loke, Tržiča, Trbovelj, Trebnjega, Vrhnike in Zagorja.
III. volilna skupina:
sodniki za prekrške, ki opravljajo svojo funkcijo na območju Višjega sodišča v Celju. V III. volilno skupino spadajo sodniki za prekrške iz Celja, Laškega, Mozirja, Slovenskih Konjic, Šentjurja, Šmarja pri Jelšah, Velenja in Žalca
IV. volilna skupina:
sodniki za prekrške, ki opravljajo svojo funkcijo na območju Višjega sodišča v Mariboru. V IV. volilno skupino spadajo sodniki za prekrške iz Dravograda, Gornje Radgone, Lenarta, Lendave, Ljutomera, Maribora, Murske Sobote, Ormoža, Ptuja, Radelj, Raven na Koroškem, Slovenj Gradca in Slovenske Bistrice.
V. volilna skupina:
sodniki za prekrške, ki opravljajo svojo funkcijo na območju Višjega sodišča v Kopru. V V. volilno skupino spadajo sodniki za prekrške iz Ajdovščine, Idrije, Ilirske Bistrice, Izole, Kopra, Nove Gorice, Pirana, Postojne, Sežane in Tolmina.
7. Pravico kandidirati za člana Sveta sodnikov za prekrške, ki se voli izmed sodnikov I. stopnje, ima vsak, ki opravlja funkcijo sodnika za prekrške na I. stopnji s tem, da lahko kandidira le v volilni skupini, ki zajema območje na katerem opravlja funkcijo sodnika za prekrške (območja določena v 116. členu zakona o sodiščih). Pravico kandidirati za člana Sveta sodnikov za prekrške, ki se izvoli izmed sodnikov za prekrške Senata za prekrške RS ima sodnik, ki opravlja funkcijo sodnika za prekrške na Senatu za prekrške RS.
II
Predlaganje kandidatov
1. Kandidate za Svet sodnikov za prekrške predlagajo sodniki za prekrške pisno ali na zborih sodnikov za prekrške.
Izražanje podpore kandidatom za člana Sveta sodnikov za prekrške je poimensko. Vsak sodnik za prekrške v posamezni volilni skupini lahko podpre največ toliko kandidatov, kot se voli članov Sveta sodnikov za prekrške iz posamezne volilne skupine, torej dva. Vsakdo lahko podpre samo kandidate v tisti volilni skupini, v kateri ima pravico voliti člane Sveta sodnikov za prekrške.
Ker se na kandidatno listo uvrstijo tisti kandidati, ki jih je predlagalo največ sodnikov za prekrške, ne glede na to, ali so bili predlagani pisno ali na sodniških zborih, se izražanje podpore na pisni način oziroma na zboru sodnikov za prekrške med seboj izključujeta.
2. Pisno predlaganje kandidatov
Sodnik, ki daje podporo predlaganemu kandidatu, izpolni obrazec »podpora kandidatu« in izpolnjen obrazec preda predsedujočemu zbora sodnikov za prekrške za posamezno volilno skupino in sicer lahko že pred zborom sodnikov za prekrške ali na samem zboru. Obrazec »podpora kandidatu«, ki bo skupaj s temi navodili priložen sodnikom za prekrške, vsebuje naslednje podatke:
– ime in priimek kandidata za člana Sveta sodnikov za prekrške,
– leto rojstva,
– organ, na katerem opravlja kandidat funkcijo sodnika za prekrške,
– priimek in ime sodnika za prekrške, ki daje podporo kandidatu ter ime organa, na katerem opravlja funkcijo sodnika za prekrške.
Kandidaturi mora biti priloženo pisno soglasje kandidata ter najmanj dva izpolnjena in podpisana obrazca, s katerim se daje podpora kandidaturi.
Vsak sodnik za prekrške lahko podpre kateregakoli kandidata, ki ga ima pravico voliti.
Možno je samopredlaganje.
3. Predlaganje kandidatov na zborih sodnikov za prekrške
Zbori sodnikov za prekrške bodo v sredo 21. 1. 1998 po posameznih volilnih skupinah.
Vabila sodnikom za prekrške z navedbo kraja in ure zbora sodnikov za prekrške v posamezni volilni skupini, bo Ministrstvo za pravosodje poslalo vsem organom kjer opravljajo svojo funkcijo sodniki za prekrške.
Zbore sodnikov za prekrške vodijo:
– predsednik Senata za prekrške Republike Slovenije zbor I. volilne skupine,
– predstojnik Sodnika za prekrške v Ljubljani zbor II. volilne skupine,
– predstojnik Sodnika za prekrške v Celju zbor III. volilne skupine,
– predstojnik Sodnika za prekrške v Mariboru zbor IV. volilne skupine,
– predstojnik Sodnika za prekrške v Kopru zbor V. volilne skupine.
Predsedujoči seznani udeležence zbora o tem ali so že pred zborom sodnikov za prekrške prispeli pisni predlogi za kandidate. Pisne predloge lahko udeleženci predložijo tudi na samem zboru sodnikov za prekrške. Lahko pa dajo podporo kandidatu tudi ustno na zboru, kar se vpiše v zapisnik zbora in sicer se vpiše podatek o udeležencih zbora, ki predlagajo kandidata, zapisniku zbora pa se priloži pisno soglasje predlaganega kandidata.
4. Glasovanje na zborih sodnikov za prekrške
Prisotni na zboru sodnikov za prekrške glasujejo o vsakem predlaganem kandidatu za člana Sveta sodnikov za prekrške, katerega sta podprla najmanj dva sodnika za prekrške. Število glasov, ki jih je dobil posamezni predlagani kandidat, se vpiše v zapisnik.
Če je več kandidatov dobilo enako število glasov in bi zato prišli na kandidatno listo več kot štirje kandidati, se glasovanje med kandidati za četrto mesto ponavlja toliko časa, da dobijo kandidati različno število glasov.
Zapisnik o delu sodniškega zbora, pisne podpore kandidatom in pisna soglasja kandidatov, se dostavijo volilni komisiji najkasneje do petka, 23. 1. 1998.
5. Oblikovanje liste kandidatov
Liste kandidatov oblikuje volilna komisija na podlagi zapisnikov iz zborov sodnikov za prekrške. Ob smiselni uporabi 24. člena zakona o sodiščih mora biti število kandidatov na listi večje kot število članov, ki se jih voli, vendar največ dvakrat toliko kandidatov, kot se voli članov Sveta sodnikov za prekrške v posamezni volilni skupini (torej za vse volilne skupine najmanj 3 kandidati in največ 4 kandidati).
Če bo število kandidatov večje, kot to dopušča zakon, bo volilna komisija uvrstila na kandidatno listo tiste kandidate, ki so na zborih sodnikov za prekrške dobili največ glasov.
Na kandidatno listo bodo kandidati vpisani po vrstnem redu glede na dobljeno podporo. Če imata več kandidatov enako število glasov, bo volilna komisija vrstni red določila z žrebom.
III
Glasovanje
1. Glasovanje na volišču bo 30. 1. 1998. Za glasovanje na volišču se smiselno uporabljajo določbe IX. poglavje zakona o volitvah v Državni zbor.
2. Glasovnica vsebuje:
– oznako volilne skupine,
– zaporedno številko in ime in priimek kandidatov po vrstnem redu glede na število dobljenih podpor,
– navodilo o načinu glasovanja.
Volilec lahko glasuje za največ dva kandidata. Glasuje se tako, da se obkroži številko pred imenom kandidata.
3. Delo na volišču bo opravljal volilni odbor. Volišče bo na sedežu Senata za prekrške Republike Slovenije na Parmovi 33 v Ljubljani in bo odprto od 9. do 15. ure.
4. Vsak kandidat ima pravico določiti zaupnika. Zaupnik je lahko samo sodnik za prekrške. Kdo je zaupnik, mora kandidat sporočiti najpozneje 3 dni pred dnem glasovanja volilni komisiji, ki bo izdala zaupniku potrdilo in o njem obvestila volilni odbor.
IV
Za potrebe dela volilne komisije bo volilna komisija uporabljala žig, ki ga bo volilna komisija določila z sklepom.
V
Ta pojasnila se pošljejo vsem organom, na katerih opravljajo svojo funkcijo sodniki za prekrške.
Št. 008-1/98
Ljubljana, dne 9. januarja 1998.
Tomaž Marušič l. r.
Minister
za pravosodje

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti