Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/1997 z dne 18. 12. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/1997 z dne 18. 12. 1997

Kazalo

3774. Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 1990, za območje ..., stran 6967.

Na podlagi 17. člena statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 13/95, 37/95, 8/96 in 68/96), 43. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list SRS, št. 18/84 in 15/89) ter prvega odstavka 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) je Občinski svet mestne občine Novo mesto na seji dne 27. 11. 1997 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 1990, za območje Mestne občine Novo mesto, dopolnjene 1997/1
1. člen
(uvodne določbe)
Ta odlok ureja spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Skupščinski Dolenjski list št. 24/86, 18/88, 6/89, 15/90, 9/91 in 12/91 ter Uradni list RS št. 7/92, 23/92, 28/92, 35/92, 50/92, 1/93, 28/93, 32/93, 60/93, 69/93, 20/94, 50/94, 71/94, 78/94, 58/95, 11/96, 16/96, 32/96 in 21/97), ki se nanašajo na:
– spremembo namenske rabe prostora:
– določitev novih stavbnih zemljišč (sprememba 2. območja kmetijskih zemljišč v stavbna zemljišča) za območje poslovno-stanovanjskega kompleksa Zabrezje za katerega je izdelana programska zasnova za zazidalni načrt Zabrezje,
– spremembo načinov urejanja prostora.
2. člen
(spremembe in dopolnitve srednjeročnega plana)
(1) V poglavju 6.4. Načini urejanja prostora se v preglednici predvidenih faz planskih aktivnosti po posameznih področjih v točki 1. Urejanje stavbnih zemljišč, podtočki 1.2. Oskrbne in storitvene dejavnosti doda nova alinea:
Bučna vas Poslovno-stanovanjski kompleks Zabrezje ZN C, D
(2) V poglavju 6.6. Kartografski del in programske zasnove se doda nova točka
i) programska zasnova za zazidalni načrt zabrezje, ki glasi:
1. Opredelitev območja urejanja
V območje urejanja so vključene naslednje parcele: 694/2, 695, del parcele 693/1 in del poti – 689 vse k.o. Daljni vrh ter del poti – 1092/1 k.o. Bršljin.
Iz območja urejanja pa so izključena zemljišča s parcelnimi številkami 696/1, 696/2, 696/3 in 696/4 vse k.o. Daljni vrh.
Meja območja na severu poteka po severnih mejah parcel 694/2, 695, prav tako po zahodni meji te parcele, nakar preseka parcelo 693/1 poteka po robu 693/2 in nadaljuje po južni meji 693/1 do občinske poti št. 689, ki jo tudi preseka. V nadaljevanju poteka po južni meji občinske poti 689, do občinske poti 1092/1, jo prečka in se obrne proti severu ob njeni vzhodni meji, v nadaljevanju pa po vzhodni meji parcele 694/2, kjer se tudi zaključi. Iz območja urejanja je izključeno območje, katerega meja poteka po severni meji parcel 696/1, 696/2 in 696/4 se obrne proti jugu in po zahodni meji le-te. V nadaljevanju se potek meje obrne proti vzhodu in teče po severni meji občinske poti 689 do vzhodne meje parcele 696/1 in po njeni vzhodni meji, kjer se tudi zaključi.
Infrastrukturni vodi potekajo tudi izven območja urejanja po parcelnih št. 693/2 in 692/2 in 689 – pot vse k.o. Daljni vrh.
2. Usmeritve za namensko rabo površin in organizacija dejavnosti
Lokacija št. 1. snemalni studio Luca
Lokacija št. 2. stanovanjska hiša
Lokacija št. 3. podzemna garaža
3. Zasnova infrastrukturnih omrežij
Objekti in naprave v območju se priključujejo na obstoječo prometno in komunalno infrastrukturo mesta.
– Poti in manipulacijske površine
Za območje vključeno v zazidalni načrt je potrebna gradnja nove dovozne poti. Lokacija se navezuje na obstoječo občinsko pot, ki se delno rekonstruira. Dovozna pot se niveletno prilagaja obstoječi cesti. Minimalna širina dovozne poti je 3 m, priporočljiva širina je 3,5 m. Dovozna pot se tlakuje, maksimalni padec uvoza proti občinski poti je 1%.
– Parkirišča
Predvideno je 15 parkirnih mest za osebne avtomobile. Po potrebi, investitor lahko zgradi dodatna parkirna mesta znotraj lastne lokacije. Dimenzije parkirišč so standardne za osebne avtomobile. Odvajanje meteornih voda se izvaja preko lovilcev olj in maščob v meteorno kanalizacijo. Parkirišča se tlakujejo z votlaki.
– Vodovod
Območje zazidalnega načrta Zabrezje se naveže na obstoječ vodovod, ki poteka ob robu občinske poti. Odcepni vod se preko razdelilnega vodomernega jaška priključuje na glavni vod in nato poteka v bankini dovozne ob robu asfalta. Primarni vod se dimenzionira na končno porabo z upoštevanjem požarne vode in možnosti povečanja porabe na večje število obiskovalcev.
– Kanalizacija
Fekalna kanalizacija
V obravnavanem območju ni obstoječega kanalizacijskega omrežja, vendar je predviden za odvod fekalnih odplak. Narejen je idejni projekt fekalne kanalizacije za Bučno vas in Dol. Kamence, ki zajame tudi to področje.
Odvodnjavanje odpadnih voda iz zazidalnega območja se predvidi v ločenem sistemu in sicer odvod fekalnih voda v kanal 11 predvidene kanalizacije, priključni jašek 228. Kanalizacijsko omrežje izvede Komunala Novo mesto. Dovoljeno je priključevanje zgolj preko revizijskih jaškov.
Meteorna kanalizacija
Meteorno vodo s streh, poti in parkirišč se zbira in odvaja v ponikovalnico. Meteorno vodo s parkirišč in cest se odvaja v zbirne kanale preko lovilcev olj in maščob naprej v ponikovalnico.
– Oskrba z električno energijo
Za I. fazo se bo območje zazidalnega načrta napajalo iz obstoječega elektro energetskega razvoda, ki poteka od sosednjega objekta na parcelni št. 693/2.
V II. fazi, kjer pa investitor za svojo dejavnost potrebuje 100 kW električne moči, je potrebno izgraditi samostojni tokokrog iz nove kabelske transformatorske postaje, ki je predvidena za zazidalni načrt Poslovno-stanovanjske gradnje v Dolenjih Kamencah.
Električne vode vodimo kabelsko v bankini dovozne poti in sicer od priključevanja na trafo postajo in do posameznega odzemnega mesta.
Kot zaščitni ukrep proti nevarnemu dotiku s previsoko napetostjo je ničenje. Poleg ničenja je ozemljitev.
– Zunanja razsvetljava
V območju zazidalnega načrta je predvidena zunanja razsvetljava s posebnimi svetilkami, ki bi osvetljevale dovozne poti, sprehajalne poti v gozdu in obenem nekatera atraktivna mesta. Razporeditev svetilk je razvidna iz situacije električno omrežje.
– TK omrežje
TK omrežje se bo navezalo na ATC Novo mesto preko razdelilne omarice telefonske vode vodimo podzemno. Predvideni so trije telefonski priključki, dva za snemalni studio in eden za stanovanjski objekt.
Pri prehodih pod utrjenimi površinami se kabel zaščiti s PVC cevjo. Pri križanju z električnim kablom se TK kabel zaščiti z LTŽ cevjo.
– Ogrevanje
Investitor bo individualno razreševal ogrevanje objektov. Predvidena je lastna kurilnica na tekoča goriva z vkopano cisterno.
– Odstranjevanje odpadkov
Komunalni odpadki se zbirajo v zabojniku lociranem ob dovozni poti in redno odvažajo na komunalno deponijo v Leskovcu.
4. Usmeritve za urbanistično, arhitektonsko in krajinsko oblikovanje
Posegi v prostor zagotovili primeren prehod bodoče gostejše pozidave v gozd v oblikovnem smislu.
Koncept zazidave temelji predvsem na funkcionalnosti. Z novimi ureditvami je predlagana pozidava in delitev površin po namembnostih:
– pozidane površine: območje studia, stanovanjske hiše in podzemne garaže,
– utrjene površine: dovozi, manipulacijske površine in parkirišča in pešpoti,
– zelene površine: gozd urejen kot park in zelenice.
– Obvezne gradbene linije:
Studio: Z-4 m
Stanovanjski objekt: J-6 m:
– možna so odstopanja od gradbenih linij navznoter;
– potrebna je oblikovna členitev gabaritov: povezovalni členi, lomi večjih tlorisnih gabaritov, poudarki različnih funkcij.
– Oblikovne zahteve
Studio in stanovanjski objekt se izvajata, v klasični izvedbi. Pri oblikovanju objektov je obvezno z oblikovnimi elementi uvajati členitev večjih gabaritov
– naklon strehe 30°–40°;
– kritina: tegola, strešna opeka;
– na strehah je dovoljena gradnja fičar in strešnih oken;
– obdelava fasad je lahko klasična.
Garaža je podzemno vkopana, viden je le vhod (garažna vrata).
– Pogoji za zunanje ureditve
Za celoten kompleks je obvezen načrt zunanje ureditve, s tem da se morajo upoštevati naslednji pogoji:
– v gozdu ostanejo običajne, avtohtone rastline;
– zasaditev površin je dovoljena z uporabo izključno udomačenih, običajnih, avtohtonih globokorastnih rastlin
– ostale površine se uredijo kot travnate;
– tlakovanje površin do maksimalno 1/2 površine namenjene za snemalno-stanovanjski kompleks.
Oporni zid, ki se izvaja ob vkopani garaži in omejuje zelene površine severno od stanovanjske hiše je krožne oblike, vidna stena je obdelana z naravnim kamnom, ob zidu in na površinah so predvidene zasaditve plezalk.
Na komunikacijah (pešpot in dostopna cesta k stanovanjskem objektu) so predvidene prekinitve zidu z vrati.
5. Faznost gradnje
– I. faza: studio, stanovanjska hiša in garaže, potrebni komunalni priključki, zunanja ureditev parcele,
– II. faza: razširitev studia severno od I faze, vendar največ do enkratne ponovitve objekta previdenega v I. fazi.
6. Grafični prikaz programske zasnove
Območje programske zasnove za zazidalni načrt Zabrezje je prikazano v kartografskem delu in kartografski dokumentaciji k dolgoročnemu in srednjeročnemu družbenemu planu na kartah TK 1:25000 in PKN 1:5000 (list Novo mesto 26).
3. člen
(kartografski del in kartografska dokumentacija k dolgoročnemu in srednjeročnemu družbenemu planu)
(1) Dopolni se kartografski del k dolgoročnemu in srednjeročnemu družbenemu planu in sicer karta TK 1:25000 Novo mesto 031–1–4, v sklopu kart I. Zasnova kmetijstva, gozdarstva, rudnin in območij za poselitev.
(2) Dopolni se kartografska dokumentacija k dolgoročnemu in srednjeročnemu družbenemu planu in sicer karta PKN 1:5000 Novo mesto 26 z vrisom območja zazidalnega načrta.
(3) Programska zasnova za zazidalni načrt Zabrezje je kot priloga sestavni del dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana občine.
(4) Kartografski del in kartografska dokumentacija k dolgoročnemu in srednjeročnemu družbenemu planu s programsko zasnovo za zazidalni načrt Zabrezje sta izdelana v 4 izvodih, ki jih hranita:
– MONM, Sekretariat za varstvo okolja in urejanje prostora (3),
– UE Novo mesto, Oddelek za okolje in prostor (1).
4. člen
(pričetek veljavnosti)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-76/97-12
Novo mesto, dne 27. novembra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
mestne občine Novo mesto
Janez Mežan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti