Uradni list

Številka 79
Uradni list RS, št. 79/1997 z dne 15. 12. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 79/1997 z dne 15. 12. 1997

Kazalo

3713. Pravila KVIZ loterije "Dobim podarim", stran 6871.

Na podlagi zakona o igrah na srečo (Uradni list RS, št. 27/95) in statuta družbe Športna loterija in igre na srečo, d.d. je nadzorni svet na seji dne 14. 10. 1997 sprejel
P R A V I L A
KVIZ loterije “Dobim podarim”
1. člen
S temi pravili se ureja način prirejanja KVIZ loterije, imenovane Dobim podarim (v nadaljnjem besedilu: igra), ki jo prireja družba Športna loterija in igre na srečo, d. d., Cigaletova 15, Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: prireditelj).
2. člen
Namen prireditelja igre je pridobivanje sredstev za financiranje športnih in socialno humanitarnih fundacij. Koncesijska sredstva bodo razdeljena skladno s 46. členom zakona o igrah na srečo.
Čisti dobiček bo namenjen športu in razdeljen skladno s statutom delniške družbe.
3. člen
Pravila so obvezujoča za prireditelja, prodajalce, ki so pooblaščeni za prodajo srečk, in udeležence, ki že z nakupom srečke (v nadaljnjem besedilu: kartica) priznavajo ta pravila in se obvezujejo, da jih bodo upoštevali.
Pravila prireditelj objavi v javnem glasilu, udeležencem pa so na vpogled povsod, kjer so kartice naprodaj.
4. člen
Udeleženec pri igri je imetnik veljavne kartice pod pogojem, da so izpolnjeni vsi pogoji teh pravil.
Kartica je izkazna listina, ki daje kupcu pravico do sodelovanja pri igri, vsebovati pa mora vse elemente, ki so navedeni v 6. členu teh pravil.
5. člen
Udeleženec na kartici odkrije polje, v katerem so natisnjeni različni znaki. Če odkrije tri znake POPtv, lahko s kartico sodeluje pri dodatnih žrebanjih za KVIZ tekmovanje in vrtenju KVIZ kolesa. Vse kartice s tremi znaki POPtv, ki niso bile izžrebane, pa sodelujejo še v finalnem žrebanju za glavni denarni dobitek (Jackpot).
Če so odkriti trije enaki denarni zneski udeležencu pripada denarni dobitek. Če na kartici ni odkritih treh enakih znakov ali zneskov, kartica ni dobitna.
6. člen
Na vsaki kartici so na prednji in zadnji strani natisnjeni potrebni elementi.
Na prednji strani kartice:
– tekoča številka kartice in kodna oznaka kartice,
– ime igre,
– cena kartice,
– številka serije,
– znak prireditelja,
– polje, ki ga odkrijemo in na katerem so natisnjeni posamezni denarni zneski, znaki POPtv in kontrolna številka kartice. Na premazu, ki pokriva polje, je natisnjeno besedilo o dobitkih.
Na zadnji strani kartice:
– kodne in OCR oznake kartice,
– navodila za izpolnitev kartice,
– vrste dobitkov,
– navodila za sodelovanje pri žrebanju,
– navodila in rok za prevzem dobitkov,
– naslov prireditelja,
– prostor, kamor udeleženec vpiše svoje podatke.
7. člen
Prireditelj prireja igro po serijah; v vsaki posamezni seriji je 2,000.000 kartic. Cena posamezne kartice je 250 SIT.
8. člen
Prireditelj prodaja kartice na območu Republike Slovenije s prodajalci, ki so pooblaščeni za prodajo le-teh. Kartice so naprodaj po vrstnem zaporedju tekočih številk od najmanjše proti največji.
Komplete kartic prodaja prireditelj na prodajnih mestih, prek telefona, interneta in z naročilnicami.
Kartice posamezne serije so naprodaj šest mesecev. Datum začetka in zaključka prodaje posamezne serije objavi prireditelj pred začetkom prodaje posamezne serije kartic.
9. člen
Če kartice posamezne serije niso prodane v času, določenem za prodajo, prireditelj lahko čas prodaje podaljša do roka, ki ga določi pooblaščeni urad Ministrstva za finance Republike Slovenije.
Kartice, ki niso bile prodane v podaljšanem roku, prodajalci vrnejo prireditelju, ki jih preda trezorski komisiji; le-ta jih popiše in shrani v trezor.
10. člen
Skupna vrednost dobitkov v posamezni seriji je najmanj 50% od vrednosti izdanih kartic, ki se razdeli na naslednje dobitke:
– za dobitke pri KVIZ tekmovanju, vrtenju KVIZ kolesa in žrebanju finalnih dobitkov 124,000.000 SIT,
– za dobitke pri odkrivanju treh enakih zneskov na kartici 126,000.000 SIT.
Prireditelj lahko pred vsakim finalnim žrebanjem med vsemi prispelimi karticami izžreba določeno število udeležencev, ki na finalnih žrebanjih sodelujejo pri dodatnem KVIZ tekmovanju. Dobitke za to KVIZ tekmovanje prispevajo sponzorji ali donatorji (v nadaljnjem besedilu: blagovni dobitki).
Blagovni dobitki so v celoti namenjeni skladu za KVIZ tekmovanje in njihova vrednost dodatno povečuje sklad dobitkov iz prvega odstavka tega člena.
Razliko sklada pri vrtenju KVIZ kolesa in KVIZ tekmovanja, prireditelj usklajuje na posameznem finalnem žrebanju.
Vrste in vrednosti dobitkov, ki jih odkrijemo na kartici:
1 dobitek za     5,000.000 SIT
      2 dobitka po     1,000.000 SIT
   100 dobitkov po       100.000 SIT
   400 dobitkov po        10.000 SIT
  1000 dobitkov po         5.000 SIT
 10000 dobitkov po         1.000 SIT
 80000 dobitkov po           500 SIT
200000 dobitkov po           250 SIT
Dobitek na kartici odkrije udeleženec, ko odstrani premaz na kartici. Če so na kartici odkriti trije enaki denarni zneski, prejme udeleženec dobitek v enkratni vrednosti treh odkritih zneskov (upošteva se znesek enega od treh odkritih zneskov).
Posamezni finalni dobitek v vrednosti 100.000 SIT je doživljenjska renta, ki jo dobitniku vsak mesec izplačuje Zavarovalnica Triglav na podlagi pogodbe med zavarovalnico in prirediteljem
Prvi finalni dobitek izžrebamo, ko trezorska komisija ugotovi in objavi, da je v bobnu najmanj 120.000 kartic s tremi znaki POPtv oziroma najkasneje štiri mesece po začetku prodaje serije kartic.
Naslednji finalni dobitek izžrebamo, ko je v bobnu nadaljnjih 100.000 kartic s tremi znaki POPtv oziroma ob zaključku prodaje posamezne serije kartic.
Če za posamezni finalni dobitek ni bil izkoriščen znesek sklada iz prve alinee prvega odstavka tega člena, razliko sklada prireditelj prenese v prvo naslednje finalno žrebanje.
Pri KVIZ tekmovanju so denarni dobitki v vrednosti od 10.000 do 100.000 SIT.
Izžrebani udeleženci v oddaji na POPtv odgovarjajo na preprosta vprašanja; odgovori nanje so splošno znana dejstva.
Če do posameznega finalnega žrebanja ni bil izkoriščen znesek sklada za to obdobje, razliko sklada prireditelj prenese v naslednja KVIZ tekmovanja.
Denarni dobitki pri vrtenju KVIZ kolesa:
Izžrebani udeleženci v oddaji na POPtv sodelujejo pri vrtenju KVIZ kolesa, na katerem so polja z vpisanimi zneski 100.000, 200.000, 300.000, 400.000, 500.000, 600.000 in 1,000.000 SIT. Posamezna polja na kolesu so označena z besedo KVIZ. Vrednost dobitka določa žogica v kolesu, ki se ob zaustavitvi kolesa ustavi na enem od polj z vpisanim zneskom. Udeležencu pripada znesek, ki je vpisan v polju, kjer se je ustavila žogica. Če se žogica ustavi na polju z besedo KVIZ, ima udeleženec pravico do ponovnega vrtenja KVIZ kolesa in dodatnega KVIZ vprašanja. Za pravilni odgovor udelezencu pripada dvojna vrednost dobitka, za nepravilni odgovor pa vpisana vrednost dobitka v polju, kjer se ustavi žogica.
Če do posameznega finalnega žrebanja ni bil izkoriščen znesek sklada za to obdobje, razliko sklada prireditelj prenese v eno od naslednjih vrtenj KVIZ kolesa.
11. člen
Pri žrebanju kartic za sodelovanje pri vrtenju KVIZ kolesa, KVIZ tekmovanju in finalnem žrebanju lahko sodelujejo vsi udeleženci, ki so na kartici odkrili tri znake POPtv.
Na zadnjo stran kartice udeleženec vpiše svoje podatke in kartico pošlje na naslov: Športna loterija, d.d., Cigaletova 15, p.p. 600, 1000 Ljubljana. V vsaki seriji je 250.000 kartic, ki so označene s tremi znaki POPtv.
12. člen
Žrebanje kartic, vrtenje KVIZ kolesa in KVIZ tekmovanje je javno, praviloma vsak četrtek v televizijskem studiu POPtv. Potek vrtenja KVIZ kolesa, KVIZ tekmovanja in žrebanje kartic vodi voditelj oddaje.
Datum posameznega žrebanja prireditelj objavi najmanj sedem dni pred žrebanjem.
13. člen
Udeleženci, ki sodelujejo pri vrtenju KVIZ kolesa in KVIZ tekmovanju, so izžrebani iz bobna, v katerem so kartice, ki so bile poslane na naslov prireditelja pred žrebanjem. Število udeležencev prireditelj določi glede na število kartic v bobnu. Za sodelovanje treh udeležencev pri posamezni igri število kartic v bobnu do 10.000 ni omejeno. V primer, da je za posamezno žrebanje v bobnu več kod 10.000 kartic, prireditelj za vsakih nadaljnjih 5000 kartic v bobnu, za enega udeleženca poveča število pri vrtenju KVIZ kolesa in KVIZ tekmovanju.
Žrebanje poteka tako, da oseba, ki je določena za žrebanje, iz bobna izvleče vsako posamezno kartico.
Pri posameznem tedenskem žrebanju so upoštevane le kartice s tremi odkritimi znaki POPtv in vpisanimi podatki o udeležencu, ki so na naslov prireditelja prispele od zadnjega žrebanja. Če je izžrebana kartica, na kateri ni treh znakov POPtv ali podatkov o udeležencu oziroma so podatki nepopolni ali nečitljivi, kartica ni veljavna in žrebanje se ponovi.
Če se izžrebani udeleženec oziroma pooblaščena oseba ne udeleži vrtenja KVIZ kolesa, oziroma ne odgovarja na KVIZ vprašanja v oddaji za katero je bil izžreban, ne more sodelovati v enem od naslednjih KVIZ vrtenj oziroma KVIZ tekmovanj. V tem primeru izžrebanemu udeležencu za KVIZ vrtenje pripada dobitek v vrednosti 100.000 SIT, za izbor na KVIZ tekmovanje pa dobitek v vrednosti 10.000 SIT.
Kartice, ki niso bile izžrebane, prireditelj do žrebanja za posamezni finalni dobitek shrani v trezor.
14. člen
Za posamezno finalno žrebanje so v bobnu vse kartice, ki niso bile izžrebane v tedenskih žrebanjih pred finalnim. Žrebanje poteka tako, da oseba, ki je določena za žrebanje, iz bobna izvleče vsako posamezno kartico.
Pri žrebanju so upoštevane le kartice s tremi odkritimi znaki POPtv in vpisanimi podatki o udeležencu. Če je izžrebana kartica, na kateri ni treh znakov POPtv ali podatkov o udeležencu oziroma so podatki nepopolni ali nečitljivi, kartica ni veljavna, žrebanje pa se ponovi.
15. člen
Za vsako vrtenje KVIZ kolesa se na predhodni oddaji med prispelimi karticami z odkritimi tremi znaki POPtv iz bobna izžreba najmanj tri udeležence, ki sodelujejo pri vrtenju KVIZ kolesa.
Za prvo vrtenje KVIZ kolesa se izžrebajo udeleženci med karticami, ki so prispele na naslov prireditelja deset dni pred prvim žrebanjem. Za prvo vrtenje kolesa so udeleženci izžrebani med karticami, ki prispejo na naslov prireditelja deset dni pred prvim žrebanjem.
Izžrebani udeleženec mora zavrteti KVIZ kolo in počakati, da se žogica v kolesu ustavi na polju, ki je označeno z vrednostjo dobitka ali besedo KVIZ. Udeležencu pripada dobitek v vrednosti, ki je vpisana na polju, kjer se je ustavila žogica. Če se žogica ustavi na polju z besedo KVIZ, ima udeleženec pravico do ponovnega vrtenja KVIZ kolesa in dodatnega KVIZ vprašanja. Za pravilni odgovor mu pripada dvojna vrednost dobitka, za nepravilni odgovor pa vrednost dobitka, vpisana v polju, kjer se ustavi žogica pri ponovnem vrtenju KVIZ kolesa.
Udeleženec odgovarja na preprosto zastavljeno vprašanje. Vsa vprašanja in odgovore pripravi prireditelj, jih shrani v kuverti, zapečati ter izroči komisiji. Le-ta med prejetimi kuvertami z vprašanji in odgovori izbere kuverte z vprašanji, ki jih uporabi za posamezno KVIZ vprašanje.
Vsakega izžrebanega udeleženca za vrtenje KVIZ kolesa o tem obvesti prireditelj. Za udeleženca pri vrtenju KVIZ kolesa prireditelj upošteva izžrebanega, v primeru višje sile pa prinesitelja obvestila.
16. člen
Za KVIZ tekmovanje se na predhodni oddaji med prispelimi karticami z odkritimi tremi znaki POPtv iz bobna izžreba najmanj tri udeležene, ki sodelujejo pri reševanju KVIZ vprašanj.
Za prvo KVIZ tekmovanje se izžrebajo udeleženci med karticami, ki so prispele na naslov prireditelja deset dni pred prvim žrebanjem.
Izžrebani udeleženec odgovarja na preprosto zastavljeno vprašanje, vrednost dobitka pa je odvisna od časa, ki ga udeleženec potrebuje za odgovor. Če v določenem času ne odgovori na zastavljeno vprašanje, mu pripada dobitek v vrednosti 10.000 SIT.
Vsa vprašanja in odgovore pripravi prireditelj, jih shrani v kuverti in zapečati ter izroči trezorski komisiji. Le-ta med prejetimi kuvertami z vprašanji in odgovori izbere kuverte z vprašanji, ki jih uporabi za posamezno KVIZ tekmovanje.
Udeleženci lahko na KVIZ vprašanja odgovarjajo po telefonu ali na sami oddaji. Vsakega izžrebanega udeleženca, ki sodeluje pri KVIZ tekmovanju, o tem obvesti prireditelj. Za udeleženca pri KVIZ tekmovanju prireditelj upošteva izžrebanega, če pa le-ta ni dosegljiv, pa v primeru višje sile prinesitelja obvestila.
17. člen
Deset dni pred vsakim finalnim žrebanjem prireditelj, v prisotnosti komisije na sedežu prireditelja med vsemi prispelimi karticami izžreba udeležence, ki na finalnem žrebanju sodelujejo v KVIZ tekmovanju za blagovne dobitke. Za dobitke pri reševanju KVIZ tekmovanja prireditelj uporabi blagovne dobitke, ki so jih prispevali sponzorji ali donatorji.
Izžrebani udeleženec odgovarja na preprosto zastavljeno vprašanje. Za pravilni odgovor mu pripada posamezni blagovni dobitek, v primeru nepravilnega odgovora pa tolažilna nagrada. Dobitek, ki ni podeljen prenesemo v naslednje žrebanje.
18. člen
Udeleženec odkrije dobitek, ko odstrani premaz na kartici. Če so odkriti trije enaki denarni zneski, prejme udeleženec dobitek v enkratni vrednosti treh odkritih zneskov (upošteva se znesek enega od treh odkritih zneskov). Za dobitek so upoševani le trije enaki odkriti zneski.
Če na kartici ni odkritih treh enakih zneskov ali znakov, kartica ni dobitna.
19. člen
Potek vrtenja KVIZ kolesa, KVIZ tekmovanja in žrebanja kartic nadzoruje in vodi tričlanska komisija, ki jo sestavljajo predsednik in dva člana. Člane komisije za spremljanje in nadzorovanje igre določi direktor prireditelja. O poteku KVIZ tekmovanja, vrtenja KVIZ kolesa in žrebanja komisija piše zapisnik, v katerega vpiše:
– dan, kraj in čas poteka igre,
– podatke o udeležencih pri igri,
– podatke izžrebanih dobitnikov in vrste dobitkov,
– kraj, rok in način prevzema dobitkov,
– zadnji dan za prevzem dobitkov,
– vse druge pomembne podatke o poteku igre.
Zapisnik podpišejo člani komisije, voditelj oddaje in pooblaščeni delavec, ki vodi tehnično izvedbo žrebanja ter dobitniki.
20. člen
Dobitke do vključno 10.000 SIT, ki so bili odkriti na kartici, izplačujejo prodajalci. Vse druge dobitke izplačuje prireditelj na svojem sedežu v Ljubljani, Cigaletova 15, in sicer vsak delavnik od 8. do 12. ure.
Finalni dobitek v vrednosti 100.000 SIT je doživljenjska renta, ki jo dobitniku vsak mesec izplačuje Zavarovalnica Triglav na podlagi pogodbe med zavarovalnico in prirediteljem. Če dobitnik umre v prvih desetih letih po začetku izplačevanja rente, bo zavarovalnica nadaljevala izplačevanje mesečne rente rentnemu upravičencu, vendar ne dlje kot deset let, šteto od datuma začetka izplačevanja rente. V vrednosti finalnega dobitka so obračunane vse dajatve. Začetek izplačila dobitka se upošteva mesec v katerem je bil izžreban dobitek.
21. člen
Pri izplačilu denarnega dobitka, ki je označen na kartici, mora udeleženec izročiti veljavno dobitno kartico s tremi odkritimi enakimi denarnimi zneski. Na dobitni kartici morajo biti vidni in nepoškodovani vsi bistveni elementi, ki so navedeni v 6. členu teh pravil.
Pri izplačilu oziroma izdaji dobitka za druge igre lahko dobitek prevzame le udeleženec, katerega podatki so objavljeni v komisijskem poročilu. Udeleženec mora osebi, ki izplačuje dobitke, pokazati osebno izkaznico ali drug ustrezen dokument. Pri dobitkih, za katere je predpisano plačilo davka od iger na sreco, prireditelj pri izplačilu oziroma izdaji dobitka le-tega odtegne po veljavni stopnji.
22. člen
Za potek igre skladno s temi pravili jamči prireditelj. Slednji jamči za izplačilo dobitkov s celotnim svojim premoženjem in zagotovljenim skladom za dobitke.
Prireditelj jamči za izplačilo dobitka udeležencu kartice, ki je objavljena v spisku dobitkov oziroma udeležencu, ki je bil izžreban ali je sodeloval pri dodatnih igrah pod pogojem, da so podatki o udeležencu zapisani v komisijskem poročilu.
23. člen
Udeleženec ob nakupu ni dolžan prevzeti kartice, če je premaz na njej odstranjen oziroma poškodovan, ali če na kartici niso natisnjeni vsi elementi, ki so navedeni v 6. členu teh pravil. V tem primeru ima udeleženec pravico do vračila denarja v vrednosti kartice ali do zamenjave kartice.
24. člen
Dobitki posamezne serije so izplačljivi osem mesecev od dneva začetka prodaje kartic oziroma dva meseca po zaključku prodaje posamezne serije. Rok za izplačilo dobitkov se podaljša za toliko, kolikor je podaljšan rok za prodajo v smislu prvega odstavka 9. člena teh pravil.
Preostanek neizkoriščenega sklada za dobitke in znesek neizplačanih kartic z dobitki, ki niso bili prevzeti v roku za prevzem dobitkov, se prenesejo v sklad za dobitke naslednje serije ali druge igre, ki jo prireja prireditelj.
25. člen
Prireditelj vse neprodane kartice hrani v trezorju 120 dni po popisu trezorske komisije, razen v primerih, ko je sprožen sodni spor za dosego pravice iz udeležbe pri igri.
Kartice, ki jim je potekel rok za hrambo, prireditelj na podlagi zapisnika trezorske komisije uniči.
26. člen
Posamezno žrebanje prireditelj lahko preloži le v soglasju s pooblaščenim uradom Ministrstva za finance RS. V tem primeru mora prireditelj preložitev objaviti v javnem glasilu. Hkrati objavi tudi nov čas in datum žrebanja.
27. člen
Za reševanje sporov, ki nastanejo zaradi udeležbe pri igri, je pristojno sodišče v Ljubljani.
28. člen
Ta pravila so predložena pooblaščenemu uradu Ministrstva za finance RS skupaj z navodilom za izvedbo igre. Pravila začnejo veljati z dnem, ko bodo potrjena, uporabljajo pa se z začetkom prodaje kartic za prvo serijo.
Janez Bukovnik l. r.
Direktor ŠL
Stanislav Valant l. r.
Predsednik NS ŠL
Začetek prodaje 1. serije kartic Dobim podarim je 17. 12. 1997, zadnji dan prodaje pa je 17. 6. 1998. Zadnji dan za izplačilo dobitkov je 15. 8. 1998.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti