Uradni list

Številka 75
Uradni list RS, št. 75/1997 z dne 5. 12. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 75/1997 z dne 5. 12. 1997

Kazalo

3642. Odlok o plačilu sorazmernega dela stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča na območju Občine Velike Lašče, stran 5946.

Na podlagi 43., 43.a, 44. in 45. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 32/85 in 33/89) 42. in 57. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) in 16. člena statuta Občine Velike Lašče (Uradni list RS, št. 34/95) je Občinski svet občine Velike Lašče na seji dne 21. novembra 1997 sprejel
O D L O K
o plačilu sorazmernega dela stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča na območju Občine Velike Lašče
1. člen
S tem odlokom se določa plačilo in izračun sorazmernega dela stroškov priprave in opremljanja stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti sekundarnega omrežja na območju Občine Velike Lašče.
2. člen
Investitor, ki namerava graditi nov objekt na območju urejanja stavbnih zemljišč, je dolžan plačati sorazmerni del stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča.
Investitor, ki namerava prizidati ali nadzidati obstoječi objekt na območju urejanja stavbnih zemljišč in je za to potrebno gradbeno dovoljenje, je dolžan plačati sorazmerni del stroškov za opremljanje stavbnega zemljišča.
Investitor, ki namerava zgraditi nov objekt oziroma prizidati ali nadzidati obstoječi objekt, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, izven območja urejanja stavbnih zemljišč in ga priključiti na komunalne objekte in naprave na območju urejanja stavbnih zemljišč, je dolžan plačati sorazmerni del stroškov za opremljanje stavbnega zemljišča.
Investitor, ki namerava zgraditi nov objekt oziroma prizidati ali nadzidati obstoječi objekt, za katerega je potrebno gradbeno dovoljenje, izven območja urejanja stavbnega zemljišča in ga priključiti na komunalne objekte in naprave zgrajene izven območja urejanja stavbnega zemljišča, je dolžan plačati sorazmerni del stroškov za opremljanje stavbnega zemljišča.
Investitor, ki namerava graditi nadomestni objekt ali spremeniti namembnost objekta, je dolžan plačati sorazmerni del stroškov opremljanja stavbnega zemljišča, če z novim objektom ali s spremembo namembnosti objekta poveča priključke na komunalne in druge objekte in naprave sekundarnega omrežja oziroma se mora povečati zmogljivost teh objektov in naprav in če za te še ni plačal sorazmernega dela stroškov.
Investitor, ki namerava graditi nadomestni objekt na novi lokaciji, je dolžan plačati sorazmerni del stroškov opremljanja stavbnega zemljišča v celoti, kot bi gradil nov objekt. Ob predložitvi dokazila, da je star objekt porušen, se mu povrne sorazmerni del stroškov, ki odpade na star objekt. Če je koristna površina novega manjša, se razlika investitorju ne vrača. Razlika med staro in novo koristno površino objekta mora biti razvidna iz tehnične dokumentacije.
3. člen
Investitor iz prvega, drugega in tretjega odstavka 2. člena tega odloka plača sorazmerni del stroškov priprave in opremljanja stavbnega zemljišča, ki se ugotovi z investicijskim programom urejanja stavbnih zemljišč na območju urejanja.
4. člen
Sorazmerni del stroškov za opremljanje stavbnega zemljišča izven območja urejanja stavbnega zemljišča se določi kot povprečje stroškov opremljanja za kvadratni meter stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami sekundarnega omrežja na vseh območjih urejanja v občini in se obračuna skladno z naslednjimi kriteriji in merili:
a) Lokacija predvidenega objekta
I. Območje naselij: Velike Lašče.
II. Območje naselij: Adamovo, Bavdek, Brankovo, Dolščaki, Dvorska vas, Dolnje Retje, Gradež, Gradežke Senožeti, Gornje Retje, Gradišče, Grm, Hlebče, Hrustovo, Jakičevo, Knej, Kot pri Veliki Slevici, Kaplanovo, Kukmaka, Laporje, Laze pri Robu, Logarji, Mala Slevica, Mali Ločnik, Mali Osolnik, Male Lašče, Marinčki, Opalkovo, Podhojni hrib, Podkogelj, Podkraj, Podlog, Podsmreka pri Velikih Laščah, Podulaka, Poznikovo, Prhajevo, Prilesje, Pušče, Rob, Rašica, Srobotnik pri Velikih Laščah, Stope, Strmec, Škrlovica, Turjak, Tomažini, Ulaka, Velika Slevica, Veliki Ločnik, Veliki Osolnik.
III. Območje naselij: Bane, Borovec pri Karlovici, Brlog, Boštetje, Bukovec, Centa, Četež pri Turjaku, Dednik, Dolenje Kališče, Gorenje Kališče, Javorje, Krkovo pri Karlovici, Krvava peč, Lužarji, Mački, Medvedjek, Mohorje, Neredi, Osredek, Pečki, Plosovo, Podstrmec, Podturjak, Podžaga, Polzelo, Prazniki, Purkače, Rupe, Sekirišče, Selo pri Robu, Sloka gora, Srnjak, Strletje, Ščurki, Škamevec, Uzmani, Vrh, Zgonče, Žaga.
b) Stopnja komunalne opremljenosti
Objekti in naprave individualne komunalne rabe (60% izhodiščne cene)
----------------------------------------------------------------------------
Vrsta komunalnega voda    I. in II. območje     III. območje     IV. Območje
----------------------------------------------------------------------------
vodovod                                 25%              28%             31%
fekalna kanalizacija                    30%                –               –
električno omrežje                      20%              25%             30%
telefonsko omrežje                      15%              17%             19%
kabelsko omrežje                        10%                –               –
----------------------------------------------------------------------------
Opremljenost skupaj                    100%              65%             80%
Objekti in naprave kolektivne komunalne rabe (40% izhodiščne cene)
-----------------------------------------------------------------------------
Vrsta objekta                 I. in II. Območje    III. območje   IV. Območje
-----------------------------------------------------------------------------
magistralna cesta                           60%               –             –
asfaltirana cesta                             –              35%          25%
makadamska cesta                              –              15%          13%
meteorna kanalizacija                       15%                –            –
javna razssvetljava                          4%               3%           2%
hidrantno omrežje                           10%               5%           5%
javna parkirišča                             3%                –            –
igrišča – javne zelene pov.                  8%               5%            –
-----------------------------------------------------------------------------
Opremljenost skupaj                        100%              63%          45%
Izračun posamezne vrste komunalne opremljenosti, se obračunava po območjih.
c) Korekcijski faktorji:
1. Korekcijski faktor glede na lokacijo objekta
– K = 1,00     za     I. območje
– K = 1,87     za     II. območje
– K = 0,75     za     III. območje
– K = 0,50     za     IV. območje
2. Korekcijski faktorji glede na namembnost objekta
– K = 2,00
počitniške hišice in bencinski servisi
– K = 1,20
poslovni, proizvodni in obrtni objekti
– K = 1,00
stanovanjske hiše
– K = 0,50
pomožni gospodarski objekti – (hlevi, strojne lope, silosi, mlini, rastlinjaki, mlekarne)
– K = 0,40
šole, kulturni in sakralni objekti
– K = 0,30
lažji gospodarski objekti – (lope, kozolci) garaže, športni objekti
– K = 0,20
ostali objekti
– K = 0,10
igrišča in odprte rekreacijske površine.
5. člen
Izhodiščno ceno za izračun sorazmernega deleža stroškov opremljanja stavbnega zemljišča izven območja urejanja stavbnega zemljišča določi Občinski svet občine na dan 31. decembra predhodnega leta.
Izhodiščna cena velja za območje z največjo stopnjo komunalne opremljenosti v občini (objekti za individualno komunalno rabo – 60% in objekti za kolektivno komunalno rabo – 40%). Določena je za:
– počitniške hišice v velikosti 50 m2 uporabne površine,
– stanovanjski objekti 100 m2 uporabne površine,
– šole in kulturni objekti 130 m2 uporabne površine,
– poslovni in gospodarski objekti, uradi in trgovine v velikosti 200 m2 uporabne površine,
– bencinski servisi (objekti, visoka gradnja in površina točilnih pultov) v velikosti 300 m2 uporabne površine,
– proizvodni objekti v velikosti 750 m2 uporabne površine.
Pri izračunu sorazmernega dela stroškov opremljanja stavbnega zemljišča se za objekt, ki odstopa od površine, za katero je izračunana izhodišččna cena, upošteva dejanska površina objekta.
6. člen
Sorazmerni del stroškov za opremljanje stavbnega zemljišča ne zajema stroškov izvedbe priključkov in priključnih taks za priključitev objektov na komunalne objekte in naprave.
7. člen
Od sorazmernega dela stroškov opremljanja stavbnega zemljišča se odštevajo vsa prejšnja namenska plačila investitorja v izgradnjo komunalnih objektov in naprav, kot tudi vrednost opravljenega dela na območju predvidene gradnje na podlagi samoprispevka ali enkratnega prispevka, in sicer po valorizirani vrednosti glede na čas plačila, vendar največ do 80% izračunanega sorazmernega dela stroškov opremljanja stavbnega zemljišča. Osnova za izračun vrednosti opravljenega dela investitorja (in njegovih družinskih članov) je število opravljenih ur in vrednost ure. Število opravljenih ur potrdi gradbeni odbor (najmanj trije člani), vrednost ure pa določi Odbor za komunalo, varstvo okolja in urejanje prostora.
Za gradnjo hlevov in gospodarskih poslopij (strojne lope, seniki, silosi, mlekarne, kozolci) lahko investitorji, ki imajo status kmeta, uveljavljajo zmanjšanje plačila za 80%.
Za gradnjo javnih objektov v občinski lasti lahko Občinski svet na predlog župana investitorju zmanjša sorazmerni del stroškov opremljanja stavbnega zemljišča ali pa v celoti oprosti plačila.
8. člen
Izhodiščna cena sorazmernega dela stroškov opremljanja stavbnega zemljišča in vsa prejšnja namenska plačila investitorja v izgradnjo komunalnih naprav na območju predvidene gradnje se revalorizirajo s povprečnim indeksom podražitve za stanovanjsko gradnjo, ki jo objavlja GZS – Združenje za gradbeništvo in IGM.
9. člen
Sredstva zbrana pa tem odloku občina namenja za vlaganje oziroma izboljšanje komunalne infrastrukture po letnem programu, od tega direktno na območja, kot so bila sredstva zbrana.
10. člen
Sorazmerni del stroškov opremljanja stavbnega zemljišča po določbah tega odloka odmeri investitorju na njegovo zahtevo ali zahtevo občine upravni organ, pristojen za izdajo lokacijskega dovoljenja.
11. člen
Ta odlok prične veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 1530/97
Velike Lašče, dne 21. novembra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Velike Lašče
Peter Indihar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti