Uradni list

Številka 72
Uradni list RS, št. 72/1997 z dne 27. 11. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 72/1997 z dne 27. 11. 1997

Kazalo

3484. Odlok o komunalnem nadzoru na območju Občine Šentjur pri Celju, stran 5693.

Občinski svet občine Šentjur pri Celju je na podlagi 21. in 50.a člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odločba US in Uradni list RS, št. 57/94, 14/95, 20/95 – odločba US, 63/95 – obvezna razlaga, 9/96 – odločba US ter Uradni list RS, št. 26/97), 97. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in Uradni list RS, št. 5/90, 10/91, 13/93, 66/93 in 35/97 ter 19. člena statuta Občine Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 34/95), na 24. seji dne 27. oktobra 1997 sprejel
O D L O K
o komunalnem nadzoru na območju Občine Šentjur pri Celju
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo pristojnosti, naloge in organiziranost za izvajanje komunalnega nadzora na območju Občine Šentjur pri Celju.
2. člen
Komunalni nadzor obsega nadzor nad izvajanjem določil odlokov in drugih predpisov Občine Šentjur pri Celju, ki urejajo naslednja področja:
– varstvo okolja,
– javni red in mir,
– urejenost, vzdrževanje in varovanje javnih površin,
– urejenost naselij,
– urejenost in vzdrževanje javnih prometnih površin,
– promet v naseljih in parkiranje,
– ravnanje z opuščenimi motornimi vozili,
– ravnanje s komunalnimi odpadki,
– odvajanje in čiščenje odpadnih in padavinskih voda,
– ravnanje s plodno zemljo,
– varstvo vodnih virov,
– označevanje cest, ulic, trgov, naselij in zgradb,
– neprometni znaki, reklamni napisi in plakatiranje,
– pokopališki red,
– zimska služba,
– komunalne takse,
– oskrba s plinom,
– uporaba zastave in grba,
– tržni red,
– druga področja, ki jih določijo občinski in drugi predpisi.
3. člen
Komunalni nadzor izvajajo pooblaščene osebe v obsegu in s pooblastili, ki so določena s tem odlokom, drugimi odloki in splošnimi akti Občine Šentjur pri Celju s področij iz 2. člena tega odloka.
Pooblaščene osebe za izvajanje komunalnega nadzora izvajajo tudi posamezna dejanja in strokovne naloge v zvezi z inšpekcijskim nadzorstvom na podlagi ter v obsegu pooblastil pristojnih ministrstev Republike Slovenije.
II. ORGANIZACIJA
4. člen
Izvajanje komunalnega nadzora spada v pristojnost Občinske uprave občine Šentjur pri Celju in ga opravlja komunalni inšpektor.
Z aktom o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest Občine Šentjur pri Celju, ki ga izda župan, se določi delovno mesto delavca, ki izvaja komunalni nadzor.
Komunalni inšpektor mora izpolnjevati pogoje, predpisane z zakonom o upravi in ima enaka pooblastila, dolžnosti in odgovornosti, kot jih imajo inšpektorji po zakonu o upravi.
Pooblastilo za opravljanje inšpekcijskega nadzorstva komunalni inšpektor izkazuje s službeno izkaznico, ki jo izda župan.
Obrazec službene izkaznice, potrdil in opremo komunalnega inšpektorja predpiše občinski svet s pravilnikom.
5. člen
Opravljanje določenih nalog komunalnega nadzora se lahko na podalgi koncesije odda tudi posamezniku ali pravni osebi.
Koncesionar mora biti registriran za opravljanje nalog komunalnega nadzora. Komunalni nadzor lahko opravlja le v okviru pravic in obveznosti, določenih s koncesijskim aktom oziroma pogodbo.
III. PRISTOJNOSTI
6. člen
Komunalni inšpektor ima pri izvajanju nadzora, ko ugotovi kršitev predpisa, pravico in dolžnost:
– opozarjati na lažje kršitve predpisov,
– legitimirati kršitelja in priče
– mandatno kaznovati in izterjati izrečeno mandatno kazen,
– izdati plačilni nalog,
– predlagati uvedbo postopka o prekršku, naznanjati gospodarske prestopke in kazniva dejanja, ki jih zazna,
– izdati odločbo oziroma sklep s katerim kršitelju odredi ukrepe za odpravo nepravilnosti in pomanjkljivosti v roku, ki ga sam določi,
– posredovati ustrezne podatke o kršiteljih pristojnim organom, če meni, da so potrebni ukrepi, za katere sam ni pristojen,
– odrediti odvoz vozila,
– opraviti dejanja in strokovne naloge v zvezi z izvajanjem pooblastil ministrstev.
7. člen
Zaradi uspešnega ukrepanja zoper napačno parkiranje vozil lahko odredi oseba, pooblaščena za izvajanje komunalnega nadzora ukrepe za odvoz vozil.
8. člen
Posamezniki in pravne osebe so dolžni komunalnemu inšpektorju in drugi osebi, pooblaščeni za izvajanje določenih nalog komunalnega nadzora:
– omogočiti nemoteno opravljanje komunalnega nadzora in izvajanje posameznih dejanj in strokovnih nalog v zvezi z izvajanjem inšpekcijskega nadzora po pooblastilu ministrstev,
– omogočiti vstop v objekte, prostore oziroma dostop do naprav, ki jih nadzira,
– nuditi potrebno pomoč, dajati podatke in obvestila v zvezi z opravljanjem komunalnega nadzora.
9. člen
V primeru, da tisti, ki mu je naložen ukrep (zavezanec) ne izvrši naloženega ukrepa, ga ne izvrši popolnoma ali v določenem roku, lahko komunalni inšpektor odloči, da to opravi druga fizična ali pravna oseba na stroške zavezanca.
IV. KAZENSKE DOLOČBE
10. člen
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se za prekršek kaznuje posameznik in odgovorna oseba pravne osebe, ki se noče legitimirati oziroma dati potrebnih podatkov komunalnemu inšpektorju.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje pravna oseba, ki komunalnemu inšpektorju noče dati potrebnih podatkov.
11. člen
Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje posameznik in odgovorna oseba pravne osebe, ki prepreči komunalnemu inšpektorju, izvršiti uradno nalogo, za katero je pooblaščen, ali ga pri tem ovira.
12. člen
Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje posameznik in odgovorna oseba pravne osebe, ki ne izvrši zakonito odrejenega ukrepa komunalnega inšpektorja.
Za prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena se z denarno kaznijo 50.000 tolarjev kaznuje tudi pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti.
13. člen
Komunalni inšpektor, v skladu s pooblastilom pa tudi druga pooblaščena oseba, ki opravlja določene naloge komunalnega nadzora, lahko denarno kazen iz 10., 11. in 12. člena izterja takoj na kraju.
V. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
14. člen
Dokler komunalni inšpektor ne prične z delom, opravlja naloge iz njegove pristojnosti delavec občinske uprave, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje komunalnega nadzora, katerega za to pooblasti župan.
15. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 004-19/97-130
Šentjur pri Celju, dne 28. oktobra 1997.
Predsednica
Občinskega sveta
občine Šentjur pri Celju
Tatjana Oset, prof. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti