Uradni list

Številka 72
Uradni list RS, št. 72/1997 z dne 27. 11. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 72/1997 z dne 27. 11. 1997

Kazalo

3475. Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki na območju Občine Grosuplje, stran 5668.

Na podlagi 26. in 30. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 21. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, in 14/95), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93 in 66/93) in 11. in 18. člena statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 26/95) je Občinski svet občine Grosuplje na 33. seji dne 22. 10. 1997 sprejel
O D L O K
o ravnanju s komunalnimi odpadki na območju Občine Grosuplje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo vrste komunalnih odpadkov in ravnanje z njimi na območju Občine Grosuplje.
2. člen
Subjekti ravnanja z odpadki so:
1. Občina Grosuplje,
2. pooblaščeni izvajalci javnih služb za ravnanje z odpadki (v nadaljnjem besedilu: izvajalci) in
3. vse pravne in fizične osebe, ki se nahajajo na območju občine in pri katerih nastajajo odpadki (v nadaljevanju: povzročitelji).
3. člen
Na področju ravnanja z odpadki se vzpostavi naslednji sistem:
1. ločeno zbiranje odpadkov na izvoru njihovega nastanka ter prevažanje, sortiranje in skladiščenje odpadkov,
2. vračanje koristnih odpadkov v ponovno uporabo,
3. odlaganje preostalih odpadkov na urejenih odlagališčih in
4. saniranje divjih odlagališč.
4. člen
Na območju Občine Grosuplje je obvezno zbiranje in organizirano odvažanje komunalnih odpadkov iz stanovanj, industrijskih objektov, poslovnih prostorov, obrtnih delavnic, gostinskih obratov, javnih zgradb, dvorišč, parkirišč, parkov in drugih virov na javno odlagališče in sicer na način, ki ga določa ta odlok.
5. člen
Dejavnost ravnanja z odpadki opravljajo v skladu s tem odlokom in drugimi veljavnimi predpisi pooblaščeni izvajalci.
II. ODPADKI
6. člen
Odpadki so po tem odloku snovi oziroma predmeti, ki so proizvajalcu ali uporabniku neuporabni, nadležni ali škodljivi, in ki nastajajo v gospodinjstvih, v proizvodnih in storitvenih dejavnostih, v bivalnem okolju ter na površinah in v objektih, ki so v javni rabi.
7. člen
Vrste komunalnih odpadkov, ki jih ureja ta odlok, so:
1. biološki odpadki:
– kuhinjski odpadki (ostanki hrane, zelenjavni odpadki itd.),
– vrtni odpadki,
– drugi odpadki (lasje, žagovina itd.),
2. sekundarne surovine (papir, steklo, kovine, umetne mase itd.),
3. preostali komunalni odpadki:
– trdni anorganski odpadki (ohlajen pepel, ohlajeni ogorki iz skupnih kurilnih naprav itd.),
– kosovni odpadki,
– odpadni gradbeni material, jalovina,
4. odpadki in smeti, ki nastajajo pri ročnem in strojnem čiščenju javnih površin,
5. komunalnim odpadkom podobni odpadki iz drugih virov.
8. člen
Komunalni odpadek je vsaka snov ali predmet, ki ga je dovoljeno zbirati, odlagati v tipizirane posode za odpadke in odvažati na komunalno deponijo.
9. člen
Odpadki, ki se posebej zbirajo kot sekundarne surovine (npr. papir, steklo, kovine itd.) in območja, na katerih se sekundarne surovine zbirajo (ekološki otoki), so določeni s pravilnikom o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov na območju Občine Grosuplje. Sekundarne surovine se odlagajo v specialne zabojnike, ali pa se zbirajo z občasnim odvozom. Sekundarne surovine je prepovedano odlagati v posode za odpadke, ki za to niso namenjene.
10. člen
Gradbeni odpadki so odpadni gradbeni material, kamenje in jalovina iz gradbenih posegov.
11. člen
Kosovni odpadki (pohištvo, gospodinjski stroji, ostanki vozil in koles, hišna oziroma stanovanjska oprema (školjke, umivalniki, kadi) ipd.) se odvažajo na odlagališče.
Odvoz opravlja izvajalec odvoza odpadkov, v rokih, ki so določeni s pravilnikom o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov na Območju občine Grosuplje.
Če povzročitelj sam pripelje kosovne odpadke na odlagališče, jih mora odložiti na mestu, ki je za to določeno in plačati sorazmerni del stroškov deponiranja.
12. člen
Z nenevarnimi odpadki iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti se ravna kot z ostalimi komunalnimi odpadki, s tem da morajo povzročitelji obvezno skleniti pogodbo za odvoz odpadkov s pooblaščenim izvajalcem. V pogodbi morajo biti natančno določene vrste odpadkov, ki se odvažajo in odlagajo na odlagališču.
Vsak povzročitelj mora izvod pogodbe za odvoz nevarnih odpadkov dostaviti na občino, kjer se ta pogodba hrani v knjigi katastra onesnaževalcev. K vsaki pogodbi mora biti priložena tudi listina o primernosti in usposobljenosti odlagališča za sprejem in odlaganje teh vrst odpadkov. Kolikor pa se ti odpadki uporabljajo kot surovine, pa mora povzročitelj k pogodbi priložiti tudi izjavo prejemnika, da se bodo ti nevarni odpadki uporabljali kot surovina za njegovo proizvodnjo.
Upravljalec odlagališča je dolžan zavrniti sprejem odpadkov, če njihovo odlaganje ni predvideno s pogodbo. Izvajalec odvoza odpadkov in upravljalec deponije sta dolžna zavrniti sklenitev pogodbe za odpadke, za katere obstaja sum, da so nevarni.
13. člen
Določbe tega odloka ne veljajo za odpadke, ki vsebujejo nevarne snovi (ostanki zdravil, baterije, ostanki barv in topil, druge hitro vnetljive, jedke, dražljive, radioaktivne ali strupene snovi, odpadno olje, ostanki gnojil, ostanki insekticidov in pesticidov, živalski ostanki) in se jih ne sme odlagati v posode za odpadke ali direktno na javno odlagališče, temveč jih morajo povzročitelji v sodelovanju s pooblaščenim izvajalcem zbirati in začasno deponirati na ekološko primeren način na pristojnem deponijskem mestu
III. ZBIRANJE ODPADKOV
14. člen
Povzročitelji so dolžni odlagati komunalne odpadke v tipizirane posode za odpadke, sekundarne surovine pa v specialne zabojnike, ki morajo biti postavljeni na za ta namen ustrezno urejenih prostorih (zbirna mesta) in dostopni izvajalcem (odjemna mesta).
Povzročitelji so dolžni odlagati odpadke v posode za odpadke skladno z navodili izvajalca.
15. člen
Kosovne odpadke zbirajo in hranijo povzročitelji na ustreznih mestih doma, v času organiziranega odvoza pa jih prepeljejo na določena odjemna mesta.
16. člen
Če so komunalni odpadki takšni, da jih ni mogoče odlagati v posode za odpadke ali kontejnerje ali če so v večjih količinah, mora pravna oseba ali fizična oseba kot nosilec dejavnosti z izvajalcem skleniti posebno pogodbo, s katero se določi drug način odlaganja teh odpadkov, ki pa ne sme biti v nasprotju z določili tega odloka.
S pogodbo iz prvega odstavka tega člena se določi tudi višina in način plačila stroškov tovrstnega odlaganja.
17. člen
Vrsto in število posod za odpadke določijo izvajalci v skladu s tehnologijo odvažanja oziroma strukturo in vrsto odpadkov ter planom izboljšanja in širitve dejavnosti pri odvozu odpadkov Občine Grosuplje.
18. člen
Potrebno število posod si v naseljih, kjer se odpadki pobirajo na izvoru (pri povzročiteljih) na svoje stroške priskrbijo lastniki oziroma investitorji zgradb in drugih objektov, za naselja, kjer se odpadki pobirajo iz zbirnih mest, pa priskrbi potrebno število posod Občina Grosuplje.
Kolikor povzročitelju dodeljena posoda za odpadke ne zadostuje njegovi količini odpadkov, si mora v dogovoru z izvajalcem priskrbeti dodatno posodo, če tega ne stori pa mu to z odločbo predpiše komunalni redar.
19. člen
Povzročitelji so dolžni dotrajane posode nadomeščati z novimi na stroške povzročiteljev. Kolikor pa so poškodbe povzročili izvajalci, jih morajo le-ti zamenjati na svoje stroške.
Povzročitelji so dolžni plačati stroške popravila oziroma zamenjave posode za odpadke, če so posodo poškodovali ali odtujili sami.
20. člen
Zbirno mesto za odpadke je ustrezno urejen prostor, na katerem povzročitelji redno odlagajo odpadke v tipizirane posode za odpadke. Odjemno mesto za odpadke je ustrezno urejen prostor, od koder izvajalci redno odvažajo odpadke. Povsod, kjer je primerno naj bosta zbirno in odjemno mesto na istem prostoru. Odjemna mesta so lahko oddaljena največ 10 m od transportne poti smetarskega vozila.
21. člen
Vrsto, velikost in število tipiziranih posod za odpadke in specialnih zabojnikov, določa pravilnik o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov na območju Občine Grosuplje. V njem so določena tudi zbirna in odjemna mesta za komunalne in kosovne odpadke ter sekundarne surovine. Zbirna in odjemna mesta morajo ustrezati funkcionalnim, estetskim, higiensko-tehničnim, požarno-varstvenim pogojem in ne smejo ovirati in ogrožati prometa na javnih površinah.
22. člen
Zbirna in odjemna mesta določajo izvajalci v soglasju s povzročitelji in krajevno skupnostjo na območju katere so locirana, vzdržujejo pa jih povzročitelji.
23. člen
Za nove stanovanjske bloke, javne in poslovne stavbe mora biti že v načrtu predviden poseben prostor za shranjevanje tipiziranih posod za odpadke. Pri načrtovanju tega prostora je treba upoštevati predviden način odvoza odpadkov, projektant pa mora zahtevati mnenje izvajalca in to mnenje pri določitvi prostora za posode za odpadke tudi upoštevati.
24. člen
Povzročitelji so dolžni v času odvoza odpadkov, posode za odpadke, razen specialnih zabojnikov, pripeljati iz zbirnega na odjemno mesto in jih po izpraznitvi vrniti nazaj.
25. člen
Na zbirnih, odjemnih mestih ter ekoloških otokih je prepovedano odlagati odpadke izven posod za odpadke, prav tako je prepovedano nepravilno sortiranje odpadkov na ekoloških otokih (papir v posodo za steklo ipd.).
26. člen
V posode za odpadke je prepovedano odlagati:
– odpadni gradbeni material, kamenje in zemljo,
– kosovne odpadke (večja embalaža, pohištvo, gospodinjski stroji, kolesa ipd.),
– usedline iz kanalizacije in cestnih požiralnikov,
– odpadke v tekočem stanju,
– nesežgan kužen odpadni material iz zdravstvenih, veterinarskih in drugih organizacij,
– tleče, lahkovnetljive, eksplozivne snovi, posebne odpadke in druge nevarne snovi, ki se morajo odlagati v skladu s pravilnikom o ravnanju s posebnimi odpadki, ki vsebujejo nevarne snovi (Uradni list SRS, št. 20/86),
– neohlajene ogorke, pepel in
– poginule živali in kože.
27. člen
Prepovedano je brskanje in razmetavanje odpadkov iz vseh vrst posod za odpadke in zabojnikov.
28. člen
Povzročitelji so dolžni vzdrževati čistočo na zbirnih in odjemnih mestih in dovoznih poteh do odjemnega mesta.
Povzročitelji so tudi v zimskem času dolžni omogočiti izvajalcu dostop do odjemnih mest.
Izvajalec je dolžan izprazniti tipizirane posode tako, da ne onesnaži prostora ter ne poškoduje posode ali okolice, kjer se opravlja delo. Kadar izvajalci pri praznjenju posod za odpadke onesnažijo odjemno mesto, so ga dolžni takoj očistiti.
29. člen
Skupna zbirna in odjemna mesta so dolžni vzdrževati in čistiti povzročitelji, ekološke otoke pa je dolžan vzdrževati in čistiti izvajalec.
30. člen
Organizatorji kulturnih, športnih in drugih javnih prireditev in aktivnosti na prostem morajo poskrbeti, da so prireditveni prostori v času trajanja prireditve opremljeni z ustreznimi posodami za odpadke. Po končani prireditvi, najkasneje do 7. ure zjutraj, pa morajo poskrbeti, da bo prireditveni prostor očiščen.
31. člen
Ob kioskih, slaščičarnah, trgovinah, gostinskih obratih, javnih zgradbah, tržnicah, parkih, športnih igriščih, parkiriščih in drugih javnih površinah morajo biti nameščeni standardizirani koši za odpadke.
Potrebno število košev za odpadke morajo namestiti lastniki oziroma uporabniki objektov in površin iz prvega odstavka tega člena. Lastniki oziroma uporabniki objektov in površin so dolžni koše za odpadke prazniti v tipizirane posode za odpadke, okolico košev pa redno čistiti.
IV. ODVOZ ODPADKOV
32. člen
Izvajalci so dolžni posode za odpadke prazniti skladno z razporedom odvoza, ki je določen s pravilnikom o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov na območju Občine Grosuplje. V primeru izpada odvoza zaradi višje sile ali večjih ovir na dovozu (sneg, prekop dovoza ipd.) so izvajalci dolžni opraviti odvoz odpadkov najkasneje v naslednjih dveh dneh po prenehanju ovire. Komunalni redar lahko z odločbo naloži izvajalcu večjo pogostost odvoza na stroške povzročitelja.
33. člen
Izvajalci morajo odvažati komunalne odpadke s posebej urejenimi komunalnimi vozili.
Odstranjevanje in odvažanje komunalnih odpadkov se mora opravljati v skladu s higienskimi in sanitarno-tehničnimi predpisi na tak način, da je preprečena sleherna okužitev in onesnaževanje okolja.
34. člen
Za odvažanje kosovnih odpadkov organizira izvajalec v soglasju z Občino Grosuplje, najmanj dvakrat letno posebno akcijo. O izvedbi akcije obvesti izvajalec občane na krajevno običajen način.
Izvajalec je dolžan na željo povzročitelja organizirati tudi dodaten odvoz kosovnih odpadkov na stroške povzročitelja.
V. ODLAGANJE ODPADKOV
35. člen
Odlagališče je prostor ali objekt, ki omogoča varno in nadzorovano, končno ali začasno odlaganje odpadkov. V okviru odlagališča se lahko uredijo deponije za začasno skladiščenje sekundarnih surovin in deponije za začasno hrambo nevarnih snovi.
36. člen
Izvajalci in povzročitelji morajo odlagati odpadke na za to dejavnost določeno odlagališče odpadkov. Odlagališče odpadkov mora zagotoviti občina.
37. člen
Z odlagališčem odpadkov upravlja izvajalec, na podlagi obratnega poslovnika o delovanju odlagališča odpadkov, ki ga potrdi nadzorni svet JKP Grosuplje.
38. člen
Obratni poslovnik o delovanju odlagališča odpadkov mora vsebovati:
– režim odlaganja odpadkov na odlagališču. Dostop na odlagališče je možen le v obratovalnem času, ko je prisoten dežurni delavec. Če povzročitelj sam pripelje odpadke, dežurni delavec evidentira vstop na deponijo, kontrolira vrsto pripeljanih odpadkov in določi mesto, na katerega se odpadki odložijo,
– režim vzdrževanja odlagališča, ki obsega zlasti pravilno in pravočasno izravnavo odlagališča, preprečevanje požarov, dnevno zasipanje organskih odpadkov z anorganskim materialom, dezinfekcijo, dezinsekcijo, deratizacijo, čiščenje izcednih vod in kontrolo vpliva na okolje, požarno varnost ter vzdrževanje okolice odlagališča,
– način sanacije oziroma rekultiviranja odlagališča med in po koncu obratovanja.
39. člen
Na odlagališče komunalnih odpadkov je dovoljeno odlagati le komunalne odpadke.
Posebne odpadke, ki se odlagajo pod posebnimi pogoji je dovoljeno odlagati na odlagališče po pridobitvi mnenja upravnega organa občine, pristojnega za varstvo okolja oziroma ustrezne strokovne institucije. V pogodbi, ki jo sklene izvajalec s povzročiteljem teh odpadkov, morajo biti navedeni pogoji, pod katerimi se lahko ti odpadki odlagajo na odlagališče komunalnih odpadkov.
40. člen
Odpadni inertni gradbeni materiali se lahko uporabljajo na odlagališču odpadkov v skladu z obratnim poslovnikom. Lahko se odložijo tudi kam drugam v okolje, za kar pa se mora pridobiti dovoljenje za poseg v prostor.
Odpadne gradbene materiale in jalovino je v skladu s sanacijskimi programi dopustno odlagati v opuščenih gramoznicah ali jih uporabiti za izravnave pri urejanju okolja ter za nasipe. Odlaganje gradbenih materialov in jalovine ne sme ogrožati podtalnice, vodotokov ter virov pitne vode.
41. člen
Obratovalni čas na odlagališču določi upravljalec odlagališča. Povzročitelji so dolžni pripeljati odpadke na odlagališče v obratovalnem času in jih odložiti na mestu, ki ga določi upravljalec.
42. člen
Kdor odloži komunalne odpadke izven odlagališča komunalnih odpadkov, jih je dolžan na svoje stroške odstraniti in prepeljati na odlagališče. Če tega ne stori, jih na njegove stroške odstrani izvajalec takoj, ko dobi zahtevo komunalnega redarja o odstranitvi teh odpadkov.
43. člen
Komunalnih odpadkov ni dovoljeno odlagati v reke in potoke, njihova obrežja, gozdove in na druga zemljišča.
44. člen
Na območju Občine Grosuplje je prepovedano kakršnokoli odlaganje in zbiranje odpadnih motornih vozil ter ostankov teh vozil.
Odpadno motorno vozilo je vsako vozilo, s katerega so odstranjene registrske tablice ali je brez veljavne registracije.
45. člen
Odlaganje odpadkov v nasprotju z določili tega odloka je prepovedano. Povzročitelj, ki odloži odpadke v nasprotju z določili tega odloka, jih je dolžan na svoje stroške odstraniti in sanirati nastalo škodo. V primeru, da tega v roku, ki ga je določil komunalni redar, ne stori, odstranitev zagotovi občina na stroške povzročitelja. Za nepravilno odlaganje se šteje tudi skladiščenje surovin, repromateriala in drugih stvari, za katere obstaja sum, da lahko onesnažijo okolje. Lastnik stvari je v primeru suma dolžan z ustrezno strokovno analizo dokazati, da je način skladiščenja ustrezen oziroma nenevaren za okolje.
VI. NAČIN OBRAČUNAVANJA STROŠKOV ZA RAVNANJE Z ODPADKI
46. člen
Stroški za ravnanje z odpadki se določajo skladno z veljavno zakonodajo in so jih dolžni plačevati vsi povzročitelji odpadkov. Pristojni organ občine Grosuplje lahko določi, da se ob ceni storitev opravljanja dejavnosti odvoza, odstranjevanja in deponiranja odpadkov uvede tudi dodatni prispevek.
47. člen
Stroški storitev iz tega odloka se obračunavajo mesečno od m2 stanovanjske ali poslovne površine, razen pri počitniških in nevseljenih stanovanjskih hišah, kjer se obračunavajo stroški trimesečno.
Stroški storitev so diferencirani in se določijo za gospodinjstvo in gospodarstvo. Stanovanjske in poslovne površine, ki zapadejo pod plačilo storitev se določijo v pravilniku o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov na območju Občine Grosuplje.
48. člen
Povzročiteljem, ki pripeljejo odpadke na odlagališče, se stroški odlaganja odpadkov zaračunajo po m3 pripeljanih odpadkov po veljavni ceni, ki je določena za odlaganje odpadkov brez prevoza.
49. člen
Za odvoz komunalnih odpadkov, ki se urejajo s posebno pogodbo ali po naročilu, se zaračunavajo dejanski stroški, vključujoč tudi stroške vzdrževanja in urejanja odlagališča.
50. člen
Uporabniki komunalnih storitev so dolžni izvajalcu prijaviti točne podatke o površinah stanovanja, poslovnih prostorov kakor tudi vse spremembe o lastništvu in naslovu v roku 15 dni po nastali spremembi. Če zaradi netočnih podatkov ali opustitve prijave o spremembi, nastane za izvajalca premoženjska škoda, je tako škodo dolžan povrniti uporabnik.
51. člen
Obveznost plačila za ravnanje s komunalnimi odpadki nastane za povzročitelja z dnem, ko začnejo izvajalci opravljati storitve na njihovem območju ali ko se povzročitelji vselijo v stanovanje, počitniške objekte ali prično uporabljati poslovne prostore.
VII. NADZOR
52. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja komunalni redar Občine Grosuplje. Komunalni redar je dolžan kršitelja najprej opozoriti, mu določiti rok za odpravo pomanjkljivosti, šele nato ukrepati s kazenskimi sankcijami.
Komunalni redar lahko pri opravljanju nadzora izdaja odločbe ter odreja druge ukrepe, katerih namen je zagotoviti izvrševanje določb tega odloka.
Izvajalci in povzročitelji so dolžni ugotavljati nepravilno ravnanje z odpadki v skladu s tem odlokom. V primeru neupoštevanja določil tega odloka so dolžni kršitelje prijaviti pristojni inšpekciji.
VIII. KAZENSKI DOLOČBI
53. člen
Z denarno kaznijo od 40.000 do 100.000 SIT se kaznuje izvajalec, ki krši: drugi odstavek 11. člena, tretji odstavek 12. člena, 17. člen, prvi in tretji odstavek 19. člena, tretji odstavek 28. člena, 29., 32., 33., 34., 36. in 38. člen.
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba izvajalca, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.
54. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 do 80.000 tolarjev se kaznuje za prekršek povzročitelj, ki krši: 9. člen, tretji odstavek 11. člena, prvi in drugi odstavek 12. člena, 13., 14., 15., 16. ter 18. člen, drugi odstavek 19. člena, 22., 24., 25., 26. in 27. člen, prvi in drugi odstavek 28. člena, 30., 31., 36., 39., 40., 41., 42., 43., 44, 45., 46., in 49. člen.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
55. člen
Izvajalec je dolžan v roku 3 mesecev po sprejemu odloka predložiti Občinskemu svetu občine Grosuplje v obravnavo in sprejem pravilnik o načinu odvoza in odstranjevanja komunalnih odpadkov na območju Občine Grosuplje.
V roku 6 mesecev po sprejemu odloka se naj pripravi sprememba 47. člena, ki bo upoštevala nove kriterije za način obračunavanja stroškov za ravnanje s komunalnimi odpadki.
56. člen
Ob uveljavitvi tega odloka, preneha veljati odlok o obveznem zbiranju, odvozu in odstranjevanju odpadkov v Občini Grosuplje (Uradni list SRS, št. 43/86, 9/89 in 38/90).
57. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 353-33/96
Grosuplje, dne 22. oktobra 1997.
Predsednica
Občinskega sveta
občine Grosuplje
Angelca Likovič, dipl. org. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti