Uradni list

Številka 68
Uradni list RS, št. 68/1997 z dne 7. 11. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 68/1997 z dne 7. 11. 1997

Kazalo

3355. Sklep o uvedbi krajevnega samoprispevka v vasi Rudno, stran 5423.

Na podlagi referenduma, ki je bil dne 12. 10. 1997, je Svet KS Dražgoše-Rudno, na seji dne 15. 10. 1997 sprejel
S K L E P
o uvedbi krajevnega samoprispevka v vasi Rudno (razen h. št. 1, 38 in 39)
1. člen
Sredstva krajevnega samoprispevka se namenijo za sofinanciranje izgradnje kanalizacije Rudno.
2. člen
Samoprispevek se uvede za dobo treh let in sicer od 1. 12. 1997 do 30. 11. 2000.
Denarna sredstva za izvedbo programa iz 1. člena se zbirajo na posebnem računu KS Dražgoše-Rudno št. 51510-842-146-0082383.
3. člen
Za realizacijo referendumskega programa je potrebno zbrati 56,000.000 SIT, od tega se bo s samoprispevkom zbralo 25% t.j. 14,000.000 SIT, preostalih 75% pa bo zagotovila Občina Železniki, ki pri izgradnji nastopa kot nosilec investicije.
4. člen
Dela, za katera se uvaja krajevni samoprispevek, bodo končana do 31. 12. 1998.
5. člen
Zavezanci plačila za samoprispevek so občani, ki stalno prebivajo na območju vasi Rudno (razen h. št. 1, 38 in 39) in lastniki nepremičnin na tem območju, ki tu nimajo stalnega prebivališča.
Zavezanci bodo plačevali samoprispevek po naslednjih merilih:
– vsi zaposleni krajani po stopnji 3% od bruto plač,
– lastniki zemljišč od katastrskega dohodka gozdnih in negozdnih površin po stopnji 13%,
– zavezanci, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost od bruto zavarovalne osnove po stopnji 4,5%,
– upokojenci po stopnji 3,8% mesečno od bruto pokojnine,
– zavezanci, ki se jim davek odmerja od dopolnilne dejavnosti (pop. obrt) od davčne osnove po stopnji 4,5%,
– zavezanci, ki imajo dohodek iz dveh ali več virov v navedenem času, plačujejo za vsak vir posebej.
Krajani, ki so začasno zaposleni v tujini in krajani, ki imajo na območju vasi Rudno zgrajene hiše in stalno bivajo drugje, plačujejo samoprispevek letno 600 DEM v tolarski protivrednosti.
6. člen
Samoprispevek obračunavajo in odtegujejo podjetja, zavodi, zasebni delodajalci in drugi izplačevalci plač ali nadomestil in pokojnin. Zavezanci iz zadnjega odstavka 5. člena, pa obveznost poravnajo na podlagi položnice, ki jo izstavi KS Dražgoše-Rudno.
Lastnikom kmetijskih zemljišč in obrtnikom bo obračunavala in odtegovala samoprispevek Davčna uprava Rebublike Slovenije, izpostava Škofja Loka.
Ob vsakem izplačilu oziroma nakazilu samoprispevka se dostavi seznam zavezancev za katere se samoprispevek nakazuje.
7. člen
Glede odmere, pobiranja in izterjatve samoprispevka se smiselno uporabljajo predpisi, ki veljajo za odmero, pobiranje in izterjatev davkov občanov. Stroški izvedbe, odmere, pobiranja in izterjatve samoprispevka gredo v breme samoprispevka.
8. člen
Zavezanci samoprispevka postanejo vsi občani, ki se bodo na novo zaposlili od pričetka veljavnosti referenduma do izteka, občani ki se v času veljavnosti referenduma naselijo na območju KS kjer je samoprispevek uveden, ter občani ki tu nimajo stalnega prebivališča, pa bodo v obdobju plačevanja samoprispevka pridobili nepremičnine navedene v zadnjem odstavku 5. člena.
9. člen
Samoprispevek se ne plačuje od prejemkov iz socialno varstvenih pomoči, od priznavalnin, od invalidnine in od drugih prejemnikov po predpisih o vojaških in civilnih invalidih vojne, od denarnega nadomestila za telesno okvaro, od dodatka za pomoč in postrežbo, od pokojnine ki ne presega zneska nanjnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, od starostne pokojnine priznane po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov.
Samoprispevek se ne plačuje od OD delavcev in drugih občanov, katerih OD ne zagotavljajo materialno in socialno varnost delavca, ki je določena z zakonom.
10. člen
Zavezanci so dolžni poravnati zapadlo obveznost v roku, ki je določen v tem sklepu, sicer se jih bremeni z zamudnimi obrestmi po veljavnih predpisih. Morebitna izterjava bo opravljena v skladu z zakonom o davkih občanov.
11. člen
Zbiranje in uporabo zbranih sredstev bo nadziral Svet KS Dražgoše-Rudno in gradbeni odbor za izgradnjo kanalizacije. Gradbeni odbor je dolžan zboru krajanov vasi Rudno podati periodično in končno poročilo o poteku zbiranja sredstev in izvajanju del. Poročilo mora vsebovati podatke o višini zbranih sredstev in njihovi porabi.
12. člen
Za vse ostalo, kar v tem sklepu posebej ni določeno, se smiselno uporablja določila zakona o samoprispevku, zakona o referendumu in o ljudski iniciativi ter zakona o davkih občanov.
13. člen
Ta sklep se uporablja od 1. decembra 1997 dalje.
Rudno, dne 29. oktobra 1997.
Predsednik
Sveta KS Dražgoše-Rudno
Rafko Kavčič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti