Uradni list

Številka 68
Uradni list RS, št. 68/1997 z dne 7. 11. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 68/1997 z dne 7. 11. 1997

Kazalo

3349. Sklep o razpisu referenduma za uvedbo krajevnega samoprispevka za sofinanciranje programa izgradnje komunalnih in drugih objektov ter dejavnosti na območju Krajevne skupnosti Podlehnik, stran 5415.

Na podlagi 3. in 30. člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94), 3. člena zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85) in 22. člena statuta Krajevne skupnosti Podlehnik je Svet krajevne skupnosti Podlehnik na redni seji z dne 22. 10. 1997 sprejel
S K L E P
o razpisu referenduma za uvedbo krajevnega samoprispevka za sofinanciranje programa izgradnje komunalnih in drugih objektov ter dejavnosti na območju Krajevne skupnosti Podlehnik
1. člen
Za območje Krajevne skupnosti Podlehnik, ki obsega naselja: Dežno pri Podlehniku, Gorca, Jablovec, Kozminci, Strajna, Ložina, Rodni vrh, Sedlašek, Sp. Gruškovje, Zg. Gruškovje, Zakl, Podlehnik in Stanošina se razpisuje referendum za uvedbo krajevnega samoprispevka v denarju za sofinanciranje programa izgradnje komunalnih in drugih objektov ter dejavnosti.
2. člen
S samoprispevkom bo predvidoma zbranih 40,000.000 SIT. Preostala sredstva za izvršitev programa bodo zagotovljena iz drugih virov.
3. člen
Samoprispevek se bo uporabil za sofinanciranje izgradnje naslednjih komunalnih in drugih objektov in dejavnosti:
1. Sofinanciranje širitve vodovodnega omrežja v skladu z občinskim programom
– v ta namen bomo namenili 20% vseh zbranih sredstev.
2. Sofinanciranje vzdrževanja cest (gramoziranje, zimska služba, preplastitve, razširitve …)
– v ta namen bomo namenili 10% vseh zbranih sredstev.
3. Sofinanciranje modernizacij lokalnih cest v skladu s krajevnim in občinskim programom
– v ta namen bomo zagotovili 5% vseh zbranih sredstev.
4. Sofinanciranje modernizacij krajevnih cest v skladu z letnim programom Krajevne skupnosti Podlehnik
– v ta namen bomo zagotovili 20% vseh zbranih sredstev.
5. Sofinanciranje ureditve kanalizacije v strnjenih naseljih
– v ta namen bomo zagotovili 5% vseh zbranih sredstev.
6. Sofinanciranje dograditve Osnovne šole Podlehnik za potrebe 9-letnega šolanja in za potrebe oddelka vrtca
– v ta namen bomo zagotovili 20% vseh zbranih sredstev.
7. Sofinanciranje vzdrževanja objektov skupne rabe (mrliške veže, zdravstvenega doma, doma krajanov, avtobusnih postajališč …)
– v ta namen bomo zagotovili 15% vseh zbranih sredstev.
8. Sofinanciranje programov društev v KS Podlehnik
– v ta namen bomo zagotovili 3% vseh zbranih sredstev.
9. Financiranje stroškov poslovanja krajevne skupnosti
– v ta namen bomo zagotovili 2% vseh zbranih sredstev.
4. člen
Samoprispevek se bo uvedel za dobo petih let, in sicer od 1. 1. 1998 do 31. 12. 2002.
5. člen
Samoprispevek se uvaja v denarju.
Višina samoprispevka znaša:
1. Za zavezance, ki imajo osebne dohodke iz delovnega razmerja oziroma nadomestila ter od drugih dohodkov in prejemkov, ki imajo značaj osebnih dohodkov
– po stopnji 2% od neto osebnega dohodka oziroma nadomestila.
2. Za zavezance, ki imajo dohodek od kmetijske dejavnosti
– po stopnji 5% letno od katastrskega dohodka.
3. Za zavezance, ki prejemajo pokojnino, ki je višja od pokojnine z varstvenim dodatkom
– po stopnji 1% od izplačane pokojnine.
4. Za zavezance, ki imajo dohodke od samostojnega opravljanja gospodarske in poklicne dejavnosti
– po stopnji 2% od neto osebnega dohodka in 2% od ostanka čistega dohodka.
Zavezanci, ki imajo dohodke iz dveh ali več virov, navedenih v prejšnjem odstavku, plačujejo samoprispevek za vsak vir posebej.
Samoprispevek se ne plačuje v primerih, ki jih določa 12. člen zakon o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85).
6. člen
Zavezanci za samoprispevek so občani, ki imajo na območju KS Podlehnik stalno prebivališče in imajo lastne dohodke. Občani sodelujejo v pripravljalnem postopku za razpis referenduma v razpravah – zborih po volilnih enotah oziroma naseljih.
7. člen
Pravico do glasovanja na referendumu imajo vsi občani, ki so vpisani v splošni volilni imenik Krajevne skupnosti Podlehnik za naselja: Dežno pri Podlehniku, Gorca, Jablovec, Kozminci, Ložina, Rodni vrh, Podlehnik, Sedlašek, Sp. Gruškovje, Zg. Gruškovje, Stanošina, Strajna in Zakl in zaposleni, ki še nimajo volilne pravice in še niso vpisani v splošni volilni imenik, živijo pa na območju Krajevne skupnosti Podlehnik v omenjnih naseljih.
8. člen
Referendum bo v nedeljo, 23. novembra 1997 od 7. do 19. ure na glasovalnih mestih, ki jih določi z odločbo volilna komisija Krajevne skupnosti Podlehnik.
Na referendumu glasujejo volivci neposredno in tajno z glasovnico. Na glasovnici je naslednje besedilo:
KRAJEVNA SKUPNOST PODLEHNIK
                                      GLASOVNICA
                          za referendum, dne 23. novembra 1997
za uvedbo krajevnega samoprispevka za sofinanciranje programa izgradnje komunalnih in drugih objektov ter dejavnosti na območju Krajevne skupnosti Podlehnik
glasujem
PROTI                                                                   ZA
Glasovalec izpolni glasovnico tako, da obkroži »ZA«, če se strinja z uvedbo samoprispevka, »PROTI« pa obkroži, če se z uvedbo krajevnega samoprispevka ne strinja.
Vse glasovnice so overjene s pečatom Krajevne skupnosti Podlehnik.
9. člen
Za postopek o glasovanju pri izvedbi referenduma se smiselno uporabljajo določbe zakona o lokalnih volitvah. Postopek vodi in izid glasovanja ugotovi ter ga razglasi volilna komisija Krajevne skupnosti Podlehnik.
Sklep o uvedbi krajevnega samoprispevka sprejme na podlagi poročila volilne komisije krajevne skupnosti o uspešnem izidu referenduma Svet krajevne skupnosti Podlehnik.
10. člen
Samoprispevek od osebnega dohodka iz delovnega razmerja bo obračunaval izplačevalec osebnega dohodka, od upokojencev pa Skupnost invalidskega in pokojninskega zavarovanja RS, oziroma njene podružnice ob vsakem izplačilu.
Samoprispevek, ki ga plačujejo krajani, ki se z osebnim delom ukvarjajo s kmetijstvom, obrtjo ali drugo gospodarsko dejavnostjo ter intelektualno strotvijo, odmerja in pobira v imenu Krajevne skupnosti Podlehnik pristojna Davčna uprava Republike Slovenije.
Od zavezancev, ki ne izpolnjujejo obveznosti iz samoprispevka v določenem roku, se obveznosti prisilno izterjajo po predpisih, ki veljajo za izterjavo prispevkov in davkov občanov.
Ob vsakem izplačilu oziroma nakazilu se na Krajevno skupnost Podlehnik dostavi seznam zaposlenih, od katerih se nakazuje krajevni samoprispevek.
11. člen
Denarna sredstva, ki se zberejo od krajevnega samoprispevka so strogo namenska in se zbirajo na posebnem žiro računu Krajevne skupnosti Podlehnik številka 52400-842- -041-82271.
12. člen
S sredstvi samoprispevka, ki se bodo zbrala na posebnem računu bo upravljal Svet krajevne skupnosti Podlehnik, ki je odgovoren za zbiranje in namensko uporabo sredstev. Nadzor nad zbiranjem, uporabo in gospodarjenjem s samoprispevkom zbranih sredstev opravlja nadzorni odbor Krajevne skupnosti Podlehnik. Svet KS je dolžan o zbranih in porabljenih sredstvih najmanj enkrat letno poročati na zboru krajanov.
13. člen
Sredstva za določene namene razporeja po programu Svet KS Podlehnik s sklepi na podlagi letnega finančnega programa.
14. člen
Svet krajevne skupnosti Podlehnik po preteku obdobja sprejme zaključni račun o višini zbranih in uporabljenih sredstvih krajevnega samoprispevka.
15. člen
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Videm, dne 22. oktobra 1997.
Predsednik
Sveta KS
Alojz Novak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti