Uradni list

Številka 68
Uradni list RS, št. 68/1997 z dne 7. 11. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 68/1997 z dne 7. 11. 1997

Kazalo

3301. Odlok o proračunu Občine Krško za leto 1997, stran 5367.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odločba US RS, št. U-I-13/94-95, 45/94 – odločba US RS, št. U-I-144/94-18 in Uradni list RS, št. 57/94, 14/94 in 20/95 – odločba US RS) in 16. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 2/96) je Občinski svet občine Krško na 27. seji dne 27. 10. 1997 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Krško za leto 1997
1. člen
S tem odlokom se določa višina prihodkov in odhodkov proračuna Občine Krško za leto 1997 (v nadaljevanju: občinski proračun) in hkrati ureja način njegovega izvrševanja.
2. člen
Sestavni deli proračuna so: bilanca prihodkov in odhodkov, račun financiranja ter posebni del.
V bilanci prihodkov in odhodkov so zajeti načrtovani prihodki v skladu z zakonom o financiranju občin in prihodki od upravljanja in razpolaganja z občinskim premoženjem, načrtovani odhodki za financiranje javne porabe na ravni občine, ter predvidene obveznosti za prenos v naslednje leto.
V računu financiranja se izkazuje odplačevanje dolgov in zadolževanje občine, ki je povezano s financiranjem salda bilance prihodkov in odhodkov.
V posebnem delu so prikazani odhodki občinskega proračuna opredeljeni po posameznih uporabnikih in natančnejših namenih.
3. člen
1. Prihodki občinskega proračuna 3.060,392.000 SIT
2. Odhodki občinskega proračuna 2.906,048.298 SIT
3. Presežek prihodkov nad odhodki 154,343.702 SIT
4. Račun financiranja:
– najemanje dolgoročnih posojil                            0 SIT
– vračila dolgoročnih posojil                     54,278.000 SIT
4. člen
Stanje denarnih sredstev na računu občinskega proračuna na koncu preteklega leta je sestavni del občinskega proračuna za tekoče leto.
5. člen
Od prihodkov iz 3. člena se izloči 0,5% v stalno proračunsko rezervo Občine Krško za leto 1997.
6. člen
Uporabniki sredstev občinskega proračuna (v nadaljevanju: uporabniki) uporabljajo sredstva občinskega proračuna v skladu s svojim letnim finančnim načrtom, ki mora biti usklajen s sprejetim občinskim proračunom za tekoče leto.
Uporabniki posredujejo usklajene finančne načrte v 30 dneh po veljavnosti odloka o proračunu Občine Krško za tekoče leto pristojnemu občinskemu organu.
7. člen
Občinski proračun se izvršuje na podlagi mesečnih načrtov za izvrševanje občinskega proračuna v skladu z likvidnostnimi možnostmi občinskega proračuna.
8. člen
Uporabniki morajo pri dogovarjanju o pogojih za izpolnjevanje obveznosti, za katere se jim sredstva zagotavljajo iz občinskega proračuna upoštevati roke plačil, ki so za posamezne namene predpisani z navodilom ministra za finance za izvrševanje proračuna.
Uporabniki uporabljajo sredstva za plačevanje že opravljenih dobav in storitev. Dogovarjanje predplačil je možno izjemoma, na podlagi predhodnega soglasja župana, ob ustreznem zavarovanju in pogojih, kot jih predpisuje navodilo iz prvega odstavka tega člena.
9. člen
Uporabniki lahko prevzamejo obveznosti, ki bodo terjale plačilo v naslednjih letih, če je že odprta postavka v proračunu za tekoče leto, vendar največ do višine, ki jo določi občinski svet.
Prevzete obveznosti iz prejšnjega odstavka se vključijo v proračun leta, na katerega se nanašajo.
10. člen
Prihodke in odhodke, ki jih dosežejo iz naslova lastne dejavnosti, uporabniki izkazujejo v bilanci prihodkov in odhodkov, ki ni sestavni del občinskega proračuna.
Prihodke iz naslova lastne dejavnosti smejo uporabniki uporabljati za pokrivanje odhodkov in obveznosti, ki nastanejo pri opravljanju te dejavnosti.
Uporabniki sestavijo zaključni račun bilance prihodkov in odhodkov iz naslova lastne dejavnosti za leto 1997 in ga do zadnjega dne februarja prihodnjega leta skupaj s poročilom o izvršitvi finančnega načrta predložijo pristojnemu občinskemu organu.
Presežek prihodkov nad odhodki iz bilance iz prvega odstavka tega člena se do roka iz tretjega odstavka tega člena nakaže v občinski proračun.
11. člen
Uporabniki smejo prevzemati obveznosti, ki bodo zahtevale odhodek občinskega proračuna le, če so za izpolnitev takšnih obveznosti predvidena sredstva v posebnem delu občinskega proračuna. Plačilo mora biti usklajeno z načrtom za izvrševanje proračuna.
12. člen
Če se med letom spremeni delovno področje oziroma pristojnost uporabnika, se sorazmerno poveča ali zmanjša obseg sredstev za delovanje uporabnika.
O povečanju ali zmanjšanju obsega sredstev iz prejšnjega odstavka odloča občinski svet.
13. člen
V občinskem proračunu se zagotavljajo sredstva za tekočo proračunsko rezervo.
Sredstva za tekočo proračunsko rezervo se uporabljajo:
– za nepredvidene naloge, za katere v proračunu niso zagotovljena sredstva;
– za namene, za katere se med letom izkaže, da v proračunu niso bila zagotovljena v zadostnem obsegu.
Porabljena sredstva tekoče proračunske rezerve se razporedijo na postavke občinskega proračuna na katere se nanašajo, če pa takšne postavke ni, pa se odpre nova postavka.
14. člen
Sredstva za plače delavcev in funkcionarjev uporabnikov se zagotavljajo glede na število zasedenih delovnih mest in funkcij po stanju 31. decembra v letu 1996 in za predvidene nove zaposlitve v letu 1997 v skladu z zakoni in predpisi, ki urejajo področje plač zaposlenih in funkcionarjev v organih in zavodih.
Obseg sredstev za plače se določi v skladu z zakoni in predpisi na podlagi izhodiščne plače za negospodarstvo in osnovnega količnika za delovno mesto oziroma funkcijo ob upoštevanju: napredovanja, delovne dobe, uspešnosti, dodatkov za posebne pogoje dela in dela prek polnega delovnega časa.
15. člen
Kot sredstva za druge osebne prejemke se uporabnikom zagotavljajo sredstva za prehrano med delom, prevoz na delo, regres za letni dopust, odpravnine, jubilejne nagrade, pridobitev šolske izobrazbe in druge namene po merilih kot veljajo za delavce zaposlene v državnih organih.
16. člen
Sredstva za plače in druge osebne prejemke se uporabnikom zagotavljajo v obliki dotacije najkasneje do petega delovnega dne za pretekli mesec, in sicer na podlagi dejanskih obračunov.
Sredstva za plače delavcev in funkcionarjev občinskih organov se izplačujejo iz računa občinskega proračuna.
17. člen
Sredstva za materialne stroške in druge odhodke za delo se uporabnikom nakazujejo kot akontacije v v skladu z likvidnostnimi možnostmi občinskega proračuna, sorazmerno realiziranim prihodkom, ki so realizirani za pokrivanje proračunskih potreb v posebnem delu proračuna.
Izdatki za pokrivanje odhodkov iz prvega odstavka tega člena, se za občinske organe plačujejo neposredno iz računa občinskega proračuna.
18. člen
Sredstva amortizacije (v nadaljevanju: amortizacija) se uporabnikom zagotavljajo do višine, ki je zagotovljena s proračunom.
Uporabniki uporabljajo sredstva amortizacije v skladu z načrtom nabav zemljišč, zgradb, stanovanj, poslovnih prostorov, opreme, vključno s pisarniško opremo, prevoznih sredstev ter investicijskega vzdrževanja (v nadaljevanju: načrt nabav).
Načrt nabav skupaj s terminskim planom koriščenja sredstev amortizacije po sprejetju občinskega proračuna odobri občinski svet, če ni s tem odlokom ali drugim ustreznim aktom drugače določeno.
19. člen
Za posamezna področja se amortizacija lahko v celoti ali delno združi.
O združitvi amortizacije odloča občinski svet.
20. člen
Sredstva za posamezne izvršene naloge oziroma nabave se izplačajo oziroma zagotovijo iz občinskega proračuna le na podlagi obračuna ali računa, ki ga izda izvajalec in je potrjen s strani pooblaščenih oseb uporabnika.
21. člen
Uporabniki morajo za nabavo opreme, investicijska in vzdrževalna dela, druge storitve in subvencije skleniti pogodbo z izvajalcem oziroma uporabnikom sredstev v skladu s predpisi, ki urejajo javna naročila, oziroma v skladu z drugimi veljavnimi predpisi.
22. člen
Sredstva za opravljanje nalog na posameznih področjih in za socialne prejemke se zagotavljajo v skladu s predpisi, ki urejajo posamezna področja dejavnosti.
23. člen
Odredbodajalec za izplačevanje in razpolaganje s sredstvi iz občinskega proračuna je župan, če ni s tem odlokom, statutom ali drugim ustreznim občinskim aktom drugače določeno.
Župan lahko za odredbodajalca pooblasti podžupana, tajnika občine ali drugo osebo oziroma več oseb v okviru celotnega obsega občinskega proračuna ali za posamezna področja proračunske porabe.
Odredbodajalec odgovarja za zakonitost, gospodarnost, upravičenost in namembnost porabe sredstev občinskega proračuna.
24. člen
V okviru sprejetega proračuna občinski svet odloča o:
1. prerazporeditvi sredstev med posameznimi proračunskimi postavkami;
2. razporeditvi sredstev tekoče proračunske rezerve;
3. porabi sredstev stalne proračunske rezerve v skladu z zakonom;
4. dolgoročnem zadolževanju občine v skladu z zakonom.
25. člen
V okviru sprejetega proračuna župan odloča o:
– porabi sredstev stalne proračunske rezerve za namene v skladu z zakonom, vendar le do višine, ki v posameznih primerih ne presega 5% obračunane rezerve za tekoče leto;
– o uporabi stalne proračunske rezerve v primeru neenakomernega dotekanja proračunskih prihodkov;
– o kratkoročni zadolžitvi občinskega proračuna v primeru neenakomernega dotekanja proračunskih prihodkov v skladu z zakonom in statutom občine v okviru proračunskih postavk.
26. člen
Občina se lahko zadolžuje le v skladu z zakonom in statutom za financiranje investicij v infrastrukturne objekte namenjene za opravljanje gospodarskih dejavnosti in drugih javnih služb do višine 10% zagotovljene porabe občine v predhodnem letu.
O najetju posojila iz prejšnjega odstavka odloča občinski svet na podlagi predhodnega mnenja odbora za finance in občinsko premoženje. Na podlagi sklepa, pogodbo o najetju posojila sklene župan.
27. člen
Za zakonito in smotrno uporabo proračunskih sredstev pri uporabniku je odgovoren predstojnik uporabnika, kot odredbodajalec.
28. člen
Za nadzor nad izvrševanjem proračuna in namensko porabo proračunskih sredstev pri drugih uporabnikih je pristojen nadzorni odbor.
29. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave, uporablja pa se od 1. januarja 1997 dalje.
Št. 402-14/97-1/18
Krško, dne 27. oktobra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Krško
Franc Bogovič l. r.
                  Bilanca prihodkov in odhodkov
               proračuna Občine Krško za leto 1997

I. PRIHODKI
------------------------------------------------------------------------
Zap. št.   Vrsta prihodka                                      Plan 1997
------------------------------------------------------------------------
1          2                                                           3
------------------------------------------------------------------------
A.         ZAGOTOVLJENA PORABA 

1          Preneseni prihodki - finančna izravnava           461,066.000

2          Prihodki od davkov pravnih in fizičnih oseb       712,834.000

3          Prihodki od davka na promet nepremičnin            28,500.000

4          Prihodki od davkov na premoženje                    7,700.000

5          Prihodki od taks, povračil in denarnih kazni       16,700.000

           Vrsta A skupaj                                  1.226,800.000

B          PRIHODKI ZA FINANCIRANJE DRUGIH NALOG 

6          Prihodki od davkov na premoženje                    5,130.000

7          Prihodki od občinskih taks in drugih pristojbin   121,695.000

8          Prihodki od lastne dejavnosti občinskih organov    33,500.000

9          Prihodki od financiranja                           18,300.000

10         Prihodki od premoženja 155,020.000

11         Prihodki od spremembe namembnosti kmet. zemljišč    1,200.000

12         Drugi prihodki                                     17,500.000

           Vrsta B skupaj                                    352,345.000

C          PRIHODKI OD NADOMESTIL ZA STAVBNA ZEMLJIŠČA 

13         Prihodki od nadomestil za stavbna zemljišče     1.222,366.000

           Vrsta C skupaj                                  1.222,366.000

D          PRIDODKI ZA DRUGE POTREBE SKUPAJ (B+C)          1.574,711.000

E          PRIHODKI OD SOVLAGANJ 

14         Prihodki od sovlaganj                              63,000.000

           Vrsta E skupaj                                     63,000.000

F          PRENOS PRIHODKOV IZ PRETEKLEGA LETA               195,881.000

G          PRIHODKI SKUPAJ (A+D+E+F)                       3.060,392.000

------------------------------------------------------------------------

II.        ODHODKI
------------------------------------------------------------------------
Postavka   Namen                                               Plan 1997
------------------------------------------------------------------------
H          TEKOČI DEL 

1          Občinski upravni organi                           295,143.972

2          Požarno varstvo in varstvo pred naravnimi in 
           drugimi nesrečami                                  71,437.000

3          Družbene dejavnosti                               770,281.840

4          Storitve, subvencije in intervencije v 
           gospodarstvu                                      523,076.000

5          Druga plačila                                      79,194.000

6          Plačila obresti                                    36,048.000

I          INVESTICIJSKI ODHODKI 

7          Investicije in investicijsko vzdrževanje          923,919.486

8          Sklad stavbnih zemljišč                           133,170.000

C          Sredstva rezerv                                    19,500.000

J          SKUPNI ODHODKI PRORAČUNA                        2.851,770.298

K          PRESEŽEK (G - K)                                  208,621.702
------------------------------------------------------------------------

                       RAČUN FINANCIRANJA
------------------------------------------------------------------------
1          Zadolževanje                                                0

2          Odplačila dolga                                    54,278.000

L          NETO ODPLAČILA DOLGA                               54,278.000
------------------------------------------------------------------------


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti