Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/1997 z dne 17. 10. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/1997 z dne 17. 10. 1997

Kazalo

3162. Odlok o načinu izvajanja obvezne lokalne javne službe za pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka, stran 5160.

Na podlagi 32. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 20/95, 9/96, 44/96), 8. člena odloka o lokalnih gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 14/94) ter 12. in 20. člena statuta Občine Žalec (Uradni list RS, št. 34/95, 16/96, 1/97) je Občinski svet občine Žalec na seji dne 2. oktobra 1997 sprejel
O D L O K
o načinu izvajanja obvezne lokalne javne službe za pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka
1. člen
(namen odloka)
S tem odlokom se določa dejavnost, območje, pogoji, javna pooblastila, pričetek in čas trajanja koncesije, način financiranja, razpisni pogoji, postopek in pristojni organ ter drugi pomembni elementi za podelitev koncesije za izvajanje obvezne lokalne javne službe pregledovanja, nadzorovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka (v nadaljevanju: dimnikarska služba).
2. člen
(območje)
Območje opravljanja dejavnosti iz 1. člena tega odloka je območje Občine Žalec.
Za območje Občine Žalec se podeli ena koncesija.
3. člen
(podelitev koncesije)
Koncesija se podeli na podlagi javnega razpisa najboljšemu ponudniku.
4. člen
(pogoji za koncesionarje)
Na javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje dimnikarske službe se lahko prijavi pravna ali fizična oseba, če izpolnjuje naslednje pogoje:
– da je registrirana za opravljanje dimnikarske dejavnosti oziroma ima ustrezno obrtno dovoljenje, če je fizična oseba;
– da ima najmanj eno zaposleno osebo s strokovno izobrazbo najmanj V. stopnje tehnične ali druge ustrezne smeri ter minimalno tri leta delovnih izkušenj v dimnikarski dejavnosti;
– da ima zaposlenega vsaj enega delavca najmanj V. stopnje strokovne izobrazbe ustrezne smeri za opravljanje strokovnih pregledov, meritev emisij, nadzora obratovanja naprav in čiščenja za dejavnost iz 1. člena tega odloka;
– da ima ali bo sklenil zavarovanje proti odgovornosti za škodo, ki jo lahko povzroči tretji osebi;
– da ima primerne poslovne prostore in je opremljen s sredstvi za delo;
– da ni v kazenskem postopku in da ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje zoper življenje, telo in premoženje;
– da se izkaže o svojem finančnem stanju, ki omogoča izvajanje dejavnosti iz 1. člena tega odloka;
– da predloži ustanovitveni akt;
– da predloži program izvajanja dimnikarske službe za čas trajanja koncesije na območju, za katerega prosi za podelitev koncesije;
– da predloži reference o dosedanjem delu;
– da razpolaga z zadostnim številom strokovnih kadrov za učinkovito opravljanje storitev dimnikarske službe na območju, za katerega prosi za podelitev koncesije;
– da izpolnjuje dodatne pogoje iz javnega razpisa.
5. člen
(javna pooblastila)
Na območju Občine Žalec je koncesionar izključni izvajalec dimnikarske službe s pravico zaračunavanja plačil za vse storitve dimnikarske službe.
Koncesionar izvaja dimnikarsko službo na naslednjih napravah:
– male kurilne naprave na vsa goriva, kot jih določa uredba o emisiji snovi v zrak in kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 73/93);
– srednje kurilne naprave na vsa goriva, kot jih določa uredba o emisiji snovi v zrak iz kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 73/93);
– pomožne naprave, ki so povezane z obratovanjem kurilnih naprav, kot so: naprave za pripravo goriva, naprave za čiščenje odpadnih plinov, naprave za odvod ostankov zgorevanja (pepela in ostankov goriva iz kurilnih naprav ali iz prostora s kurilno napravo na deponijo);
– naprave za prezračevanje prostorov, v katerih so kurilne naprave, in naprave za dovod zgorevalnega zraka v kurilno napravo, ter naprave za prezračevanje vseh drugih prostorov in poteka prezračevanje na osnovi naravnega ali umetnega obtoka zraka.
Koncesionar dimnikarske službe opravlja tudi vsa druga opravila, ki so povezana z organiziranostjo in izvajanjem dimnikarske službe.
Koncesionar je pooblaščen za vodenje razvida kurilnih naprav, dimnih vodov in prezračevalnih naprav na območju, za katerega mu je podeljena koncesija. Razvidi morajo biti kadarkoli med delovnim časom na vpogled koncedentu.
Koncesionar izdaja soglasja in mnenja iz dejavnosti iz 1. člena tega odloka, ki so določena z zakoni in na njihovi podlagi izdanimi predpisi za območje, ki mu je podeljeno v koncesijo.
Koncesionar dimnikarske službe zaračunava uporabnikom storitev dimnikarske službe.
6. člen
(pravice koncedenta)
Koncedent ima poleg pravic, ki izhajajo iz zakona, na podlagi zakona izdanimi predpisi in tega odloka tudi pravico, da določi način zbiranja podatkov za vodenje katastra škodljivih emisij, ki čistijo zrak iz kurilnih naprav.
7. člen
(pravice koncesionarja)
Koncesionar ima pravico do izvajanja dimnikarske službe z opravljanjem pregledovanja, nadzorovanja in čiščenja kurilnih naprav in dimnih vodov v rokih, ki jih določajo zakoni in na podlagi zakona izdani predpisi – zakon o dimnikarski službi (Uradni list SRS, št. 16/74); pravilnik o rokih in načinu čiščenja in pregledovanja kurilnih naprav, dimovodov in prezračevalnih naprav ter meritve dimne in druge emisije kurišč (Uradni list SRS, št. 1/76).
8. člen
(obveznosti koncesionarja)
Kot izključni izvajalec dimnikarske služb na območju Občine Žalec koncesionar opravlja storitve pod naslednjimi pogoji:
– da opravlja storitve dimnikarske službe v svojem imenu in za svoj račun;
– da zagotavlja zadostno število strokovnih kadrov in za izvajanje storitev zadosten obseg tehničnih sredstev, kot je to opredeljeno v programu izvajanja dimnikarske službe za čas trajanja koncesije;
– da na zahtevo koncedenta ali pristojnih inšpekcijskih služb omogoči strokovni in finančni nadzor ter nadzor zakonitosti dela;
– da dosledno upošteva tehnične, stroškovne, organizacijske, vzdrževalne in druge standarde ter normative za opravljanje storitev dimnikarske službe;
– da je zavarovan proti odgovornosti za škodo, ki jo z opravljanjem dimnikarske službe lahko povzroči drugim pravnim ali fizičnim osebam;
– da zagotavlja intervencijsko izvajanje dimnikarske službe ob vsakem času;
– da vodi kataster emisij škodljivih snovi, ki onesnažujejo zrak iz kurilnih naprav v gospodinjstvih, skupnih kotlovnicah in industrijskih kotlovnicah.
9. člen
(višja sila)
Koncesionar je dolžan opravljati storitve dimnikarske službe v okviru objektivnih možnosti tudi ob nepredvidljivih okoliščinah, nastalih zaradi višje sile.
Zaradi nepredvidljivih okoliščin, nastalih zaradi višje sile, lahko koncesijsko razmerje preneha samo na podlagi sporazuma med koncedentom in koncesionarjem.
10. člen
(začetek in trajanje koncesije)
Koncesija za opravljanje dimnikarske službe na območju Občine Žalec prične veljati z dnem podpisa koncesijske pogodbe. Koncesija se podeli za določen čas pet let. Koncesijska pogodba se lahko po njenem preteku podaljša še za določen čas največ pet let, vendar samo ob izrecnem pisnem soglasju koncedenta in koncesionarja.
Koncesionar je na dodeljenem območju dolžan pričeti opravljati storitve dimnikarske službe v roku 30 dni po podpisu koncesijske pogodbe.
11. člen
(viri financiranja dimnikarske službe)
Za izvajanje dimnikarske službe pridobiva koncesionar finančna sredstva iz cen za storitve dimnikarske službe, ki jih zaračunava neposredno uporabnikom storitev dimnikarske službe.
Soglasje k predloženem ceniku dimnikarskih storitev da organ, ki je po zakonu pristojen za potrjevanje cen gospodarskih javnih služb.
Cenik storitev mora koncesionar predložiti ob vsaki spremembi koncedentu.
12. člen
(plačilo za koncesijo)
Koncesionar je dolžan vsako leto trajanja koncesije do konca meseca marca tekočega leta plačati koncedentu plačilo za podeljeno koncesijo v višini treh odstotkov od prometa, ustvarjenega z izvajanjem dimnikarske službe v prejšnjem letu.
S koncesijsko pogodbo se lahko dogovori tudi tekoče polletno ali trimesečno plačilo za podeljeno koncesijo v višini iz prejšnjega odstavka.
Sredstva iz prejšnjega odstavka so prihodek proračuna Občine Žalec in se uporabljajo za razvoj lokalnih gospodarskih javnih služb.
13. člen
(postopek javnega razpisa)
Javni razpis za pridobitev koncesionarja objavi župan Občine Žalec v Uradnem listu RS.
Javni razpis traja od dneva objave do poteka razpisanega roka.
Javni razpis vsebuje:
– predmet koncesije,
– pogoje za pridobitev koncesije, ki jih mora izpolnjevati koncesionar,
– elemente, ki jih mora vsebovati prijava na razpis,
– pričetek in trajanje koncesije,
– rok za predložitev prijav,
– rok za izbor koncesionarja,
– merila in postopek za izbor koncesionarja,
– rok, v katerem bodo prijavljeni obveščeni o izboru,
– odgovorna oseba koncedenta za dajanje informacij o razpisu.
Javni razpis je neuspešen:
– če do poteka razpisnega roka ni predložena nobena veljavna prijava,
– če posamezen, v razpisu zahtevani pogoj, ni vsebovan v nobeni od pravočasno prispelih prijav.
Prijava na razpis je neveljavna, če ne vsebuje za veljavnost prijave v razpisu določenih vsebin ali če ni prispela v razpisanem roku.
Če javni razpis ni uspel, se ponovi.
14. člen
(izbor koncesionarja)
Postopek izbire koncesionarja se izvede v skladu z določbami zakona o splošnem upravnem postopku.
O izboru koncesionarja odloči z upravno odločbo na prvi stopnji predstojnik občinskega upravnega organa, pristojnega za okolje in prostor, na drugi stopnji pa župan.
15. člen
(sklenitev koncesijske pogodbe)
Z izbranim koncesionarjem sklene koncedent koncesijsko pogodbo, s katero pogodbeni stranki uredita medsebojna razmerja v zvezi z opravljanjem dimnikarske službe.
Za koncedenta sklene koncesijsko pogodbo župan Občine Žalec. Župan podpiše koncesijsko pogodbo, če je ob podpisu predloženo dokazilo o zavarovanju proti odgovornosti za škodo, ki jo lahko pri opravljanju dimnikarskih storitev povzroči koncesionar fizičnim in pravnim osebam zaradi nevestnega opravljanja storitev.
16. člen
(nadzor nad izvajanjem koncesije)
Nadzor nad izvajanjem koncesije opravlja občinski upravni organ, pristojen za varstvo okolja in prostor, kateremu mora koncesionar, kadarkoli med delovnim časom, posredovati informacije o poslovanju in omogočiti delavcem upravnega organa občine vpogled v poslovne knjige in evidence v zvezi z izvajanjem dimnikarske službe.
Delavci oziroma osebe, ki izvajajo nadzor, so dolžni podatke o poslovanju obravnavati kot poslovno tajnost.
17. člen
(strokovni nadzor)
Za strokovni nadzor lahko koncedent po potrebi pooblasti tudi drugo pravno osebo.
18. člen
(prenehanje koncesijskega razmerja)
Koncesijska pogodba preneha po preteku časa, za katerega je bila sklenjena.
Razmerje med koncedentom in koncesionarjem preneha zaradi neopravljanja storitev dimnikarske službe v skladu s predpisi ali kršenja določil koncesijske pogodbe.
Koncedent lahko odvzame koncesionarju koncesijo:
– če koncesionar ne začne opravljati koncesije v roku, določenim v 10. členu tega odloka;
– če koncesionar preneha izpolnjevati pogoje iz 8. člena tega odloka;
– če koncedent s spremembo odloka o načinu izvajanja dimnikarske službe predpiše, da se preneha izvajati dimnikarska služba kot koncesionarska javna služba. Odpovedni rok za razdrtje pogodbe je v tem primeru šest mesecev po uveljavitvi odloka iz prejšnjega stavka;
– v primeru stečaja koncesionarja.
Koncesijsko pogodbo je mogoče vsak čas sporazumno prekiniti. V koncesijski pogodbi se določijo razlogi za sporazumno prekinitev, odpovedni rok ter medsebojne pravice in obveznosti ob sporazumnem razdrtju pogodbe.
19. člen
(odgovornost za škodo)
Odgovornost za škodo, ki jo povzroči koncesionar pri izvajanju ali v zvezi z izvajanjem dimnikarske službe uporabnikom ali drugim pravnim in fizičnim osebam, se uporabljajo veljavni zakonski predpisi.
20. člen
(prenehanje veljavnosti dosedanje pogodbe)
Pogodba z Dimnikarskim podjetjem Ravne preneha veljati z dnem podpisa koncesijske pogodbe z izbranim koncesionarjem.
21. člen
(končna določba)
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 361/0002/97-07
Žalec, dne 2. oktobra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Žalec
Franc Žolnir, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti