Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/1997 z dne 10. 10. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/1997 z dne 10. 10. 1997

Kazalo

3069. Pravila za izvolitev predstavnikov Mestne občine Ljubljana v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta, stran 5071.

Na podlagi določb 14. in 15. člena zakona o državnem svetu (Uradni list RS, št. 44/92), zakona o določitvi volilnih enot za volitve predstavnikov lokalnih interesov v državni svet (Uradni list RS, št. 48/92) ter 26. in 91. člena statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 32/95 in 33/95) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na izredni seji dne 30. 9. 1997 sprejel
P R A V I L A
za izvolitev predstavnikov Mestne občine Ljubljana v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S temi pravili se ureja postopek izvolitve predstavnikov Mestne občine Ljubljana (v nadaljevanju: MOL) v volilno telo volilne enote št. 1 za izvolitev člana državnega sveta (v nadaljevanju: predstavniki) ter postopek določitve kandidata za člana državnega sveta (v nadaljevanju: kandidat).
Predstavnike MOL v volilno telo in kandidata za člana državnega sveta izvoli oziroma določi Mestni svet MOL.
II. VOLITVE PREDSTAVNIKOV MOL V VOLILNO TELO
2. člen
Volilno telo za volitve člana državnega sveta v volilni enoti št. 1 sestavljajo izvoljeni predstavniki MOL in ostalih občin na območju te volilne enote.
3. člen
MOL ima v volilnem telesu 54 predstavnikov.
4. člen
Kandidate za predstavnike predlagajo stranke in liste, zastopane v Mestnem svetu MOL.
Predlagatelji iz prvega odstavka predlagajo kandidate za predstavnike v razmerju z doseženim rezultatom na zadnjih lokalnih volitvah.
5. člen
Za predstavnika je lahko predlagan in izvoljen polnoleten, poslovno sposoben državljan Republike Slovenije, ki ima stalno prebivališče na območju MOL.
6. člen
Na podlagi predlogov določi Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja seznam kandidatov za predstavnike po abecednem vrstnem redu.
7. člen
Volitve kandidatov za predstavnike so javne ali tajne.
Tajne volitve kandidatov za predstavnike vodi petčlanski volilni odbor, ki ga na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja imenuje Mestni svet MOL izmed delavcev strokovne službe Mestnega sveta MOL.
Predstavniki so izvoljeni, če za listo glasuje večina navzočih članov Mestnega sveta MOL.
8. člen
Sekretar Mestnega sveta MOL predloži seznam izvoljenih predstavnikov volilni komisiji volilne enote št. 3 najkasneje 30 dni pred dnem glasovanja.
III. DOLOČITEV KANDIDATA ZA ČLANA DRŽAVNEGA SVETA
9. člen
Mestni svet MOL določi enega kandidata za člana državnega sveta.
10. člen
Za člana državnega sveta je lahko predlagan polnoleten, poslovno sposoben državljan Republike Slovenije, ki ima stalno prebivališče na območju volilne enote št. 1.
11. člen
Po enega kandidata lahko predlaga vsak član Mestnega sveta MOL.
Predlogi morajo biti pisni in morajo vsebovati naslednje osebne podatke: ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega prebivališča in delo, ki ga opravlja. Predlogu mora biti priloženo soglasje kandidata.
12. člen
Kandidata za člana državnega sveta se določi s tajnim glasovanjem. Glasuje se z glasovnicami. Glasovanje vodi volilni odbor, ki ga na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja imenuje Mestni svet MOL.
Za člana državnega sveta je določen kandidat, za katerega glasuje večina navzočih članov Mestnega sveta MOL.
Če v prvem krogu nihče od kandidatov ne dobi večine glasov navzočih članov Mestnega sveta MOL, se opravi drugi krog glasovanja. V drugi krog se uvrstita kandidata, ki sta prejela največje število glasov. Če je več kandidatov dobilo enako največje število glasov, se v drugi krog uvrstijo vsi ti kandidati. Če je samo en kandidat prejel prvo največje število glasov in več kandidatov drugo največje število glasov, se v drugi krog uvrstijo kandidati s prvim največjim številom glasov in vsi kandidati z drugim enakim največjim številom glasov. Ta način glasovanja se ponavlja toliko časa, da ostaneta samo dva kandidata.
13. člen
Predstavnik kandidata za člana državnega sveta je predsednik Mestnega sveta MOL.
Če je za kandidata za člana državnega sveta določen predsednik Mestnega sveta MOL, je predstavnik kandidata najstarejši podpredsednik.
14. člen
Sekretar Mestnega sveta MOL posreduje sklep o določitvi kandidata volilni komisiji volilne enote št. 3 najkasneje 30 dni pred dnem glasovanja.
IV. KONČNI DOLOČBI
15. člen
Predloge za predstavnike in kandidate posredujejo predlagatelji Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja najpozneje v petnajstih dneh od dneva, določenega za izvedbo volilnih opravil v razpisu volitev.
16. člen
Mestni svet MOL sprejme ta pravila z dvetretjinsko večino glasov navzočih članov sveta.
Ta pravila prično veljati z dnem sprejema na seji Mestnega sveta MOL, uporabljajo pa se tudi za splošne volitve 26. novembra 1997.
Ta pravila se objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 013-1/97
Ljubljana, dne 1. oktobra 1997.
Predsednik
Mestnega sveta
mestne občine Ljubljana
Dimitrij Kovačič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti