Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1997 z dne 22. 8. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1997 z dne 22. 8. 1997

Kazalo

2755. Odlok o spremembi ureditveno-zazidalnega načrta za območje zdraviliškega kompleksa v Moravskih Toplicah, stran 4504.

Na podlagi 39. in 43. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 29/90, 18/93, 47/93 in 71/93), 22. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 57/94 in 14/95) ter 20. člena statuta Občine Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 33/95) je Občinski svet občine Moravske Toplice na 34. seji dne 21. 7. 1997 sprejel
O D L O K
o spremembi ureditveno-zazidalnega načrta za območje zdraviliškega kompleksa v Moravskih Toplicah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejme sprememba ureditveno-zazidalnega načrta za območje zdraviliškega kompleksa v Moravskih Toplicah. Ureditveno-zazidalni načrt je izdelala ZEU – Družba za načrtovanje in inženiring d.o.o. M. Sobota pod št. 5/96-ZN/MS v februarju l997.
II. VSEBINA ZAZIDALNEGA NAČRTA
2. člen
Ureditveno-zazidalni načrt vsebuje sestavine, ki določajo pogoje za urbanistično oblikovanje, funkcionalne in arhitekturne rešitve objektov ter rešitve prometnega, energetskega, telefonskega, vodovodnega, hidrantnega in kanalizacijskega omrežja.
Ureditveno-zazidalni načrt vsebuje:
1. Pisni del
1.1 Obrazložitev
1.2 Pogoji pristojnih organov in organizacij
1.3 Soglasja in mnenja pristojnih organov in organizacij
2. Grafični del
2.1 Prikaze iz prostorskih sestavin planskih aktov
2.2 Prikaze prostorskih ureditev po posameznih področjih.
III. OPIS MEJE OBMOČJA UREJANJA
3. člen
Meja območja poteka na severu po severnih mejah parcel št. 3082/2, 3085 in 3088, nato se obrne na sever po zahodnih mejah parcel št. 3088 in 3095/2 do ceste Murska Sobota–Bogojina; po južnem robu ceste poteka proti vzhodu do zahodne meje parcele št. 3102; naprej poteka po zahodni meji parcele št. 3102 proti jugu, do severne meje parcele št. 3129/2, po kateri poteka naprej proti vzhodu do parcele št. 3721. Tu se obrne proti severu in poteka po zahodni meji parcele št. 3721 do ceste Murska Sobota–Bogojina. Po južnem robu ceste poteka nato do nove parcelne meje, ki razdeli parcelo št. 3625/1. Po novi parcelni meji poteka proti jugu do mesta, kjer se stika s parcelo št. 3695; nato poteka po vzhodnem robu te parcele (št. 3695) do parcele 3709; tu se obrne proti jugu in poteka po zahodni meji parcele št. 3709 in naprej po severni in vzhodni meji parcele št. 3709/2 do Lipice (parc. št. 1718). Od tu poteka naprej po severnem bregu potoka proti vzhodu do mesta, kjer se stikata potok Lipnica in potok Vešanica. Tu preskoči Lipnico in se nadaljuje proti zahodu po južnem bregu potoka Vešanica (parc. št. 54) do parcele št. 66/2. Tu se obrne proti jugu (po vzhodni in južni meji parcele št. 66/2) do parcele št. 99. Od tu poteka naprej po južni meji parcele št. 99 in 91 do zahodnega roba jarka (parc. št. 1705/1). Nato poteka proti severu po zahodnem robu jarka do poti (parc. št. 1705/2) in nato po zahodnem robu poti preko jarka, do parcele št. 917. Od tu poteka po južnih mejah parcel št. 917, 918, 919 in 920. Na zahodnem vogalu parcele št. 920 se obrne in se vrača proti vzhodu po severnih mejah parcel št. 920, 919, 918, 915 do poti (parc. št. 1155). Na tem mestu pravokotno prečka pot in potok Lipnico, nato se obrne proti severu in poteka po zahodnih mejah parcel št. 3085 in 3082/2 in se zaključi ob severni meji parcele št. 3082/2.
Meje območja so prikazane v grafičnem delu ureditveno-zazidalnega načrta.
IV. FUNKCIJA OBMOČJA
4. člen
Namenska raba prostora je načelno že opredeljena z obstoječimi vsebinami.
Program pozidave in ureditev zajema:
1. širitev apartmajskega naselja čez potok Lipnico – v Čreto,
2. širitev bazenskega kompleksa – nova termalna riviera z ureditvijo novega dovoza in parkirišča),
3. širitev avtocampa na jug (čez Lipnico) z ureditvijo ribnika,
4. ureditev podzemnih garaž z možnostjo nadgradnje v hotel,
5. izgradnja dovozov in parkirišč, komunalne, energetske infrastrukture.
Širitev apartmajskega naselja
5. člen
Novo naselje je predvideno na desnem bregu potoka Lipnice. Predvidenih je ca. 3500 m2 bivalnih površin.
V naselju je predviden centralni objekt odprtega značaja (recepcija, gostinski del), z možnostjo ureditve sob za goste v mansardi objekta. Na severnem delu območja, ob robu gozda, je predviden gostinski objekt.
Celotno naselje bo prosto dostopno – ne bo ograjeno. Predvidena je ureditev skupnih parkirišč ob robu predvidenega naselja.
Širitev bazenskega kompleksa
6. člen
Zgrajen bo novi bazenski kompleks s pokritimi in zunanjimi bazeni. Celoten kompleks bo ograjen in bo imel dva vhoda. Glavni vhod bo z vzhodne strani (ob Titanovem potoku). Na tej strani se bo uredil novi dovoz in parkirišče namenjeno dnevnim obiskovalcem kopališča.
Ob celotni vzhodni strani se pas zemljišča zasadi. Ta del je predviden kot rezervat, ki služi tudi kot bariera in ščiti zdravilišče pred intenzivno kmetijsko rabo.
Obstoječi vhod do bazenskega kompleksa na zahodni strani se ohrani. Ta bo namenjen predvsem gostom, ki bodo v kopališče vstopali peš (gosti hotela, apartmajev, avtocampa...).
Obstoječa restavracija znotraj kopališča bo ostala v funkciji do izteka sanitarnega dovoljenja – medtem jo bo nadomestila nova – znotraj novega objekta kopališča.
Širitev avtocampa
7. člen
Predvidena je razširitev obstoječega avtokampa na jug. Dovoz do avtocampa bo po obstoječi urejeni dovozni cesti ob Lipnici. Ob vhodu avtokamp bo glavni – večnamenski objekt. V objektu bo recepcija, trgovina, restavracija, sanitarni blok, avtopralnica z vso potrebno infrastrukturo. Pred objektom bo manjše parkirišče.
Avtokamp se bo raztezal na območju do ribnika.
Ribnik in njegove obale se bodo uredile, kot je prikazano v ureditveno-zazidalnem načrtu. Predvideno je postopno urejanje prostora ob ribniku.
V prvi fazi je predvidena ureditev pomožnega objekta (kolišča) brez infrastrukturnih ureditev. Pozneje, po ureditvi infrastrukture, je možno ponudbo v tem objektu in ob celotnem ribniku dodatno razširiti.
Avtokamp in ribnik bosta ograjena.
Ureditev podzemnih garaž in družabno-zabaviščnega centra
8. člen
Na severovzhodnem delu območja (v nadaljevanju: hotela Ajda) je predvidena zgraditev garažnega objekta.
Predvideni objekt garaž se zgradi tako, da se po potrebi lahko v drugi fazi zgradi nad garažami novo hotelsko krilo.
Severno od obstoječega športnega parka se predvideva zgraditev družabno-zabaviščnega centra, v sklopu širšega centra Moravskih Toplic. Ureditev tega dela se izvede po posebnih strokovnih podlagah, na podlagi rešitev pridobljenih z javnim natečajem.
V. URBANISTIČNO OBLIKOVANJE OBMOČJA
9. člen
Predvidene ureditve upoštevajo obstoječo zazidavo in utrjene poti in dovoze. Urbanistične zasnove celotnega zdraviliškega kompleksa in posameznih vsebinskih delov so prikazane v grafičnem delu ureditveno-zazidalnega načrta. S tem načrtom razporejena namenska raba površin se ne sme spreminjati.
Zunanja oprema v zdraviliškem kompleksu (klopi, svetilke, napisne table) mora biti oblikovana po enotnem principu.
VI. ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV
10. člen
Predvideni apartmajski objekti morajo oblikovno slediti obstoječim, tako, da bo apartmajsko naselje predstavljalo celoto.
Objekt novega bazenskega kompleksa je predviden v treh etažah (K+P+N). Prilagojen bo obstoječim objektom in bazenom.
Garažna hiša se zgradi pod zemljo. Zgradi se tako, da je možna nadzidava hotelskega dela, ki mora biti prilagojen obstoječemu objektu (hotel Ajda).
Predvideni objekti (gostinski objekt v novem apartmajskem naselju, objekt ob novem vhodu v avtocamp, gostinski objekt ob ribniku) so pritlični (največ P+M).
Sezonski objekt na ribniku je predviden kot kolišče.
Tlorisni gabariti posameznih objektov so predstavljeni v grafičnem delu ureditveno-zazidalnega načrta.
VII. PROMETNE IN KOMUNALNE UREDITVE
11. člen
Promet
Predvidene ceste in poti znotraj kompleksa se uredijo po trasah, ki so prikazane v grafičnem delu ureditveno-zazidalnega načrta.
Obstoječi glavni dovoz do hotelov bo prvenstveno namenjen gostom hotela in apartmajev znotraj obstoječega naselja, ter obiskovalcem športnega parka. Parkirišča v tem delu bodo rezervirana za goste hotela in apartmajev. Del novih parkirišč se uredi v sklopu trga ob vhodu v zdravilišče.
Glavni dovoz in tudi parkirišče za dnevne obiskovalce kopališča bo organiziran ob vzhodnem robu – ob Titanovem potoku.
Obstoječa cesta ob zahodnem robu kompleksa – ob Lipnici bo služila kot dovozna pot do novega apartmajskega naselja, do avtocampa in do ribnika, ter tudi kot sprehajalna pot in kolesarska steza.
Za eventualne večje prireditve na ribniku (za zunanje obiskovalce) se uredi parkiranje ob cesti, ki poteka vzdolž avtocampa do ribnika.
Znotraj kompleksa in tudi v okolici se uredijo ustrezne peš poti: dve poti vodita preko Lipnice preko že obstoječih mostov (na zahodu – pri apartmajskem naselju in jugu – ob avtocampu).
12. člen
Kanalizacija
Predvidena je razširitev obstoječega kanalizacijskega omrežja znotraj zdraviliškega kompleksa in gradnja novih kanalizacijskih kolektorjev, ki bodo odvajali fekalije iz novega apartmajskega naselja in iz novega dela avtokampa. Vsi novi vodi se priključijo na obstoječo čistilno napravo, ki se po potrebi razširi.
13. člen
Vodovod
Predvidena je dograditev obstoječega vodovoda v sistem krožnega vodovoda PEHD Ř100 s hidrantnim omrežjem.
14. člen
Elektrika
Predvideva se zgraditev treh novih transformatorskih postaj (v sklopu novega apartmajskega naselja, v sklopu novega bazenskega kompleksa in v predvidenem novem delu avtokampa) in po potrebi tudi razširitev obstoječih transformatorskih postaj.
Znotraj obravnavanega območja se dopolni tudi razdelilno nizkonapetostno kabelsko omrežje, ki bo potekalo ob načrtovanih cestah in poteh.
15. člen
Ogrevanje
Za ogrevanje predvidenih objektov v sklopu novega kopališkega kompleksa je predvidena zgraditev nove kotlovnice. Objekti, ki so predvideni zunaj obstoječega zdraviliškega kompleksa (novo apartmajsko naselje, objekti v sklopu novega avtokampa) se bodo ogrevali posebej: kot kurilni medij se bo uporabljal plin.
16. člen
Vsi priključki komunalnih naprav morajo potekati v zemlji. Pri tem je potrebno upoštevati predpisane odmike posameznih komunalnih in energetskih vodov.
VIII. OSTALE UREDITVE
17. člen
Na celotnem območju kompleksa je potrebno, vzporedno z gradnjo objektov, urejati tudi zelenice, na podlagi projektov zunanje ureditve.
18. člen
Zdraviliški kompleks ne bo v celoti ograjen. Vstop v apartmajska naselja bo prost. Ograjena bosta kopališki del in oba dela avtokampa skupaj z ribnikom. Obstoječa ograja ob obstoječem apartmajskem naselju (ob Lipnici) se odstrani.
IX. ODSTOPANJA
19. člen
Možna so odstopanja v tlorisnih gabaritih objektov v mejah, ki jih dopuščajo sosednji objekti oziroma max. + / -2 m, v smeri, ki ni omejena z gradbeno linijo.
Razdalja med objekti ne sme biti manjša od višine najvišjega sosednjega objekta (ne sme biti manjša od minimalnega požarnega odmika).
Večja odstopanja v gabaritih, kot so opredeljeni v grafičnem delu ureditveno-zazidalnega načrta, ter odstopanja v spremembah namembnosti objektov, se dovolijo na podlagi vsakokratnih strokovnih podlag.
X. ETAPNOST IZVAJANJA
20. člen
Ureditveno-zazidalni načrt se bo izvajal v skladu z interesi investitorja.
Možna je postopna ureditev objektov ob ribniku: v 1. fazi le sezonski objekti brez infrastrukturnih ureditev; v 2. fazi razširitev ponudbe in zgraditev objekta z vsemi komunalnimi priključki.
Predvidena je etapna gradnja garažnega objekta: v 1. fazi se zgradi le garažni objekt, ki ga je možno (v 2. fazi) nadgraditi v hotel.
Fazno se bo urejal tudi novi avtokamp: v 1. fazi zahodni del, v 2. fazi se razširi tudi proti vzhodu.
XI. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV
21. člen
Pri izdelavi tehnične dokumentacije in izvedbi morata investitor in izvajalec upoštevati določila ureditveno-zazidalnega načrta.
Investitor in izvajalci morajo vse predvidene posege izvesti tehnično neoporečno, ekološko sprejemljivo, varno in ekonomsko opravičljivo, ter pri tem ne smejo poslabšati razmer na sosednjih območjih.
Investitor in izvajalci predvidenih objektov in naprav morajo pri izdelavi izvedbene dokumentacije in pri gradnji upoštevati soglasja pristojnih organov in organizacij, ki so sestavni del ureditveno-zazidalnega načrta.
XII. KONČNA DOLOČILA
22. člen
Ureditveno-zazidalni načrt je stalno na vpogled na Uradu Občine Moravske Toplice.
23. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor.
24. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o sprejetju ureditveno-zazidalnega načrta za območje zdraviliškega kompleksa v Moravskih Toplicah (Uradni objave, št. 5/88).
25. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 141/97
Moravske Toplice, dne 21. julija 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Moravske Toplice
Štefan Kuhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti