Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/1997 z dne 13. 6. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/1997 z dne 13. 6. 1997

Kazalo

1951. Uredba o izvajanju materialne dolžnosti za potrebe obrambe, zaščite, reševanja in pomoči, stran 3063.

Na podlagi četrtega odstavka 11. člena zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 82/94), tretjega odstavka 30. člena zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (Uradni list RS, št. 64/94) in 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93 in 23/96) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o izvajanju materialne dolžnosti za potrebe obrambe, zaščite, reševanja in pomoči
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S to uredbo se določajo vrste sredstev in opreme, za katere se lahko naloži materialna dolžnost (v nadaljnjem besedilu: sredstva iz popisa), vodenje evidence, postopek razporejanja in prevzema sredstev iz popisa, višina nadomestila za uporabo ter način ugotavljanja in izplačevanja škode.
2. člen
Državljani, gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije ter društva so dolžni dajati za potrebe Slovenske vojske, enot za zveze, enotne kurirske službe, policije, Vlade Republike Slovenije, ministrstev, upravnih enot, Banke Slovenije, gospodarskih družb, zavodov in drugih organizacij, katerih dejavnost je po odločitvi vlade posebnega pomena za obrambo, vladnih služb, občin, pokrajin, gospodarskih družb, zavodov in drugih organizacij, s katerimi je sklenjena pogodba za opravljanje proizvodnje in storitev v vojni, javnih podjetij, zavodov in drugih organizacij, ki jih je ustanovila država ali lokalna skupnost, ter štabov, enot in služb Civilne zaščite (v nadaljnjem besedilu: uporabnik), naslednja sredstva iz popisa:
1. motorna vozila vseh vrst, zmogljivosti, nosilnosti in namenov:
– motorna kolesa,
– priklopna vozila,
– kombinirana vozila,
– osebna vozila,
– avtobuse,
– tovorna vozila,
– traktorje,
– osebna specialna vozila,
– tovorna specialna vozila,
– vlečna vozila,
– delovna vozila;
2. delovne stroje in sredstva:
– viličarje vseh vrst in zmogljivosti ter vsa druga sredstva integralnega transporta (zabojnike, palete, boks-palete in naprave na terminalih),
– gradbene in inženirske stroje ter agregate vseh vrst na lasten pogon ali brez njega,
– kotle in naprave za taljenje bitumena, brizgalne stroje, črpalke za asfalt in agregate za razsvetljavo vseh vrst;
3. plovila:
– ladje, čolne in druga plovila morskega in rečnega prometa vseh vrst in namenov s celotno opremo, nadomestnimi deli in orodjem;
4. zrakoplove vseh vrst;
5. računalniško opremo;
6. akumulatorske postaje, postaje za pridobivanje in polnjenje acetilenskih in kisikovih jeklenk;
7. vire električne energije (stacionarne in prenosne električne agregate) ter kemične vire toka (vse vrste in tipe akumulatorjev);
8. agregate za vodo, varilne aparate, žage in druga orodja;
9. opremo v avtopralnicah, prenosne rezervoarje in posode za vodo ter druga sredstva in opremo, ki se lahko uporabi za RKB dekontaminacijo;
10. sredstva in opremo za pripravo hrane (posode za prenos hrane, prenosne in prevozne kuhinje).
Za materialno dolžnost se šteje tudi namestitev sredstev in naprav za opazovanje, obveščanje in alarmiranje na objekte in začasna uporaba zemljišč in objektov oziroma prostorov z napravami in instalacijami.
S sredstvi iz popisa se dajo tudi predpisana oprema, orodje in pribor, ki jim pripadajo, ter potrebna tehnična dokumentacija.
3. člen
V skladu s predpisi o obrambnem načrtovanju se s pogodbami za opravljanje proizvodnje in storitev v vojni uredijo pogoji in način uporabe:
1. postrojev in naprav, namenjenih za plovbo ali preskrbo, vzdrževanje in remont plovil (luške in pristaniške naprave za strežbo plovil, skladiščenje ter sredstva za nakladanje in razkladanje, oprema in sredstva za preskrbo ladij z električno energijo, vodo in gorivom, oprema in naprave za remont ladij ter morsko razsvetljavo, signalne postaje in sredstva za elektronsko navigacijo, oprema in sredstva za podvodne aktivnosti vseh vrst);
2. opreme ter naprav za urejanje zračnega prometa in letališko službo ter zemeljskih radionavigacijskih sredstev;
3. sredstev za skladiščenje pogonskega goriva za zračni promet;
4. opreme za vzdrževanje zvez in kontrolo letenja;
5. radijskih, radiorelejnih, telefonskih, telegrafskih in drugih sredstev ter naprav za zvezo oziroma telekomunikacijskih sistemov, njihovih komponent (pribor) in virov električne energije ter telefonskih, telegrafskih in optičnih linij;
6. radiološke opreme za vzdrževanje in remont (splošno in specialno orodje, kompresorji, dvigala, naprave, preskusne mize, preskusne postaje, delovni stroji);
7. meteoroloških in drugih laboratorijev, namenjenih za meteorološke naloge;
8. vodnih, vetrnih in sončnih elektrarn;
9. črpalk in kompresorskih postaj ter sredstev in opreme za skladiščenje pogonskega goriva in maziv, rezervnih, reprodukcijskih in potrošnih materialov;
10. naprav in instalacij za vzdrževanje in remont sredstev.
II. EVIDENCA SREDSTEV IZ POPISA
4. člen
Evidenco sredstev iz popisa vodi organizacijska enota Ministrstva za obrambo (v nadaljnjem besedilu: upravni organ, pristojen za obrambne zadeve) po kraju stalnega prebivališča ali sedežu lastnika oziroma tistega, ki ima sredstvo v uporabi.
5. člen
Evidenca sredstev iz popisa vsebuje:
– podatke o imetnikih sredstev:
a) za fizične osebe: ime in priimek, prebivališče, zapo- slitev;
b) za pravne osebe: naziv, sedež, identifikacijska številka in podatki o odgovorni osebi – ime in priimek, prebivališče;
– podatke o uporabnikih sredstev:
a) naziv uporabnika, sedež;
b) oseba, ki ji je razporejeno sredstvo dodeljeno v uporabo;
– podatke o sredstvih iz popisa:
a) o objektih:
– parcelna številka,
– katastrska občina,
– število poslovnih prostorov ali stanovanjskih enot,
– površina v m2,
– objekt je zaključena celota,
– namen uporabe;
b) o zemljiščih:
– parcelna številka,
– katastrska občina,
– površina v m2,
– katastrska kultura in katastrski razred,
– namen uporabe;
c) o drugih sredstvih:
– vrsta,
– tip,
– znamka,
– zmogljivost,
– nosilnost,
– druge individualne oznake sredstva,
– stanje.
6. člen
Sredstva se popišejo po evidencah, ki jih vodijo državni organi, ter po evidencah gospodarskih družb, zavodov in drugih organizacij.
Če upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, ne more pridobiti podatkov o lastnikih oziroma osebah, ki imajo sredstva v uporabi (v nadaljnjem besedilu: imetnikih) in posameznih sredstvih iz 2. člena te uredbe iz obstoječih zbirk podatkov, ali če ti podatki ne zadoščajo, jih lahko zahteva od imetnikov sredstev. Ti so mu dolžni poslati na vpogled podatke in listine o sredstvih oziroma mu omogočiti pregled sredstev zaradi popisa.
7. člen
Minister za obrambo predpiše način vodenja evidence sredstev iz popisa za potrebe obrambe, zaščite, reševanja in pomoči.
III. POSTOPEK RAZPOREJANJA, IZROČITVE IN PREVZEMA SREDSTEV IZ POPISA
8. člen
S sredstvi iz popisa se popolnjuje manjkajoče število sredstev in opreme, ki jih uporabnik potrebuje za izvedbo nalog in jih ne more zagotoviti iz lastnih sredstev.
Sredstva iz popisa razporeja upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, na podlagi:
– načrtov popolnitve vojnih enot Slovenske vojske in enot za zveze in zahtev po sredstvih iz popisa za mobilizacijska zbirališča,
– predlogov vodij priprav civilne obrambe za popolnitev v skladu z organizacijo za izvajanje nalog v vojni, določeno v obrambnih načrtih ali obrambnih dokumentih pristojnih organov oziroma gospodarskih družb, zavodov in drugih organizacij,
– predlogov organov oziroma oseb, odgovornih za organiziranje sil za zaščito, reševanje in pomoč za popolnitev v skladu z merili za organiziranje in opremljanje enot, služb in organov Civilne zaščite.
9. člen
O razporeditvi sredstev iz popisa izda upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, imetniku sredstva iz popisa pisno obvestilo, v katerem navede poleg osnovnih podatkov o sredstvu tudi uporabnika, kateremu bo v primeru potrebe sredstvo dano v uporabo.
10. člen
Imetniki so dolžni v zakonskem roku upravnemu organu, pristojnemu za obrambne zadeve, sporočiti in izkazati podatke o odtujitvi, uničenju in začasni neuporabnosti razporejenih sredstev iz popisa.
11. člen
Vpoklic sredstev iz popisa na preglede in vaje se načrtuje v letnih načrtih dela Slovenske vojske. Vpoklic sredstev iz popisa na vaje se lahko načrtuje le, če vaj ni mogoče opraviti s sredstvi, s katerimi razpolaga Slovenska vojska.
Vpoklic sredstev iz popisa na preglede in vaje izvrši upravni organ, pristojen za obrambne zadeve. Vpoklic sredstev za potrebe rezervne sestave policije izvrši Ministrstvo za notranje zadeve v skladu s predpisi, ki urejajo vpoklic pripadnikov vojne sestave in sredstev iz popisa za Slovensko vojsko.
Vpoklic sredstev iz popisa v času izvajanja mobilizacije ali aktiviranja Civilne zaščite se izvrši v skladu s predpisi o mobilizacijskih pripravah, na preglede in vaje pa v skladu z letnimi načrti usposabljanja Civilne zaščite.
V vpoklicu se določi imetniku čas in kraj izročitve ter uporabnika, kateremu je imetnik dolžan sredstvo izročiti v uporabo.
12. člen
Osebna vozila, ki jih za izvedbo nalog uporabljajo vojaški obvezniki, razporejeni v enotno kurirsko službo Ministrstva za obrambo, se vpokličejo s pozivom vojaškemu obvezniku brez predhodnega postopka razporejanja.
13. člen
V primeru enkratne uporabe zemljišč in objektov, na katerih se izvaja mobilizacija ali vaje Slovenske vojske, upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, izvrši vpoklic brez predhodnega postopka razporeditve. V vpoklicu se določi čas in namen uporabe ter druge pomembnejše okoliščine. Če se bodo vaje izvajale na zemljiščih in v objektih, ki so v lasti večjega števila imetnikov, se o uporabi obvesti tudi predstavnike lokalne skupnosti.
Enkratna uporaba zemljišč in objektov se načrtuje v letnih načrtih dela Slovenske vojske. V teh načrtih se natančno določi območje izvajanja vaje, ki je izven zemljišč in objektov, ki so last Ministrstva za obrambo.
14. člen
Za namestitev sredstev in naprav za opazovanje, obveščanje in alarmiranje se razporedijo le določeni deli objektov, ki so potrebni za njihovo nemoteno delovanje.
Obvestilo imetniku o razporeditvi sredstev iz popisa oziroma namestitvi sredstev in naprav za opazovanje, obveščanje in alarmiranje velja kot vpoklic.
15. člen
Po prejemu vpoklica so imetniki dolžni izročiti zahtevano sredstvo v brezhibnem stanju in primernem za uporabo v vpoklicu določenemu uporabniku. Vpoklicano sredstvo iz popisa lahko uporabniku izroči v imenu imetnika tudi druga oseba.
Če se vpoklicano sredstvo iz popisa ne nahaja pri imetniku oziroma je oddaljeno tako, da ga ni mogoče pravočasno izročiti uporabniku, ali pa so nastali razlogi iz 10. člena te uredbe, je dolžan imetnik izročiti drugo nadomestno sredstvo. Če imetnik nima drugega primernega sredstva, je dolžan o tem takoj obvestiti upravni organ, pristojen za obrambne zadeve.
Opravičenost razlogov ugotavlja na podlagi dokazil imetnika upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, ki zagotovi uporabniku drugo nadomestno sredstvo.
16. člen
Uporabnik določi komisijo oziroma pooblaščeno osebo (v nadaljevanju: prevzemnik) za prevzem sredstev ob času, na kraju in na način, ki je določen v vpoklicu.
Ob prevzemu sredstev se ugotavlja, ali so ta v brezhibnem stanju in primerna za uporabo in ali imajo predpisano opremo, orodje, pribor, gorivo in tehnično dokumentacijo.
Sredstva, ki niso brezhibna ali niso primerna za uporabo, se vrnejo imetnikom. Uporabnik v tem primeru zahteva od upravnega organa, pristojnega za obrambne zadeve, da za njegovo popolnitev razporedi druga primerna sredstva.
Prevzemnik mora za izročeno sredstvo izdati imetniku zapisnik o prevzemu, ki vsebuje tudi opis stanja ob prevzemu, ob vrnitvi prevzetega sredstva pa o tem pridobiti izjavo imetnika.
IV. NADOMESTILO ZA UPORABO SREDSTEV IZ POPISA
17. člen
Za uporabo sredstev iz popisa pripada imetnikom nadomestilo, določeno po tarifi nadomestil za uporabo sredstev iz popisa, izročenih za potrebe obrambe, zaščite, reševanja in pomoči (v nadaljnjem besedilu: tarifa), ki je sestavni del te uredbe.
18. člen
Imetnik ima pravico tudi do povračila drugih dejanskih stroškov (porabljena električna energija in telefonski impulzi ter komunalne dajatve), nastalih v času uporabe zemljišč in objektov, če jih ne pokrije uporabnik.
19. člen
Postopek za odmero nadomestila za dostavo in uporabo sredstev iz popisa izvede pristojni organ iz 11. člena te uredbe na zahtevo imetnika sredstva, ki jo mora vložiti takoj, najkasneje pa v 30 dneh od vrnitve sredstva. Postopek za odmero nadomestila za sredstva, vpoklicana za potrebe rezervne sestave policije, izvede Ministrstvo za notranje zadeve.
Imetnik vloži zahtevek za nadomestilo za uporabo sredstva iz popisa na predpisanem obrazcu, ki je sestavni del te uredbe. Zahtevku priloži zapisnik iz 16. člena te uredbe.
20. člen
Nadomestilo za uporabo sredstva iz popisa pripada imetniku od dneva izročitve do dneva vrnitve sredstva.
V čas uporabe se všteva tudi čas, ki je potreben za dostavo sredstva do kraja izročitve, in čas, ki je potreben za njegovo vrnitev do kraja, od koder je bilo dostavljeno.
Če je bilo sredstvo v uporabi 8 ali več ur, se izplača celodnevno nadomestilo, če je bilo v uporabi manj kot 8 ur, pa polovica dnevnega nadomestila.
Nadomestilo za uporabo sredstva se izplača najkasneje v 45 dneh od prejema zahtevka za izplačilo.
21. člen
Imetnik ima pravico do povračila prevoznih stroškov in do dnevnic za potovanje potrebnega števila oseb v zvezi z izročitvijo in vrnitvijo sredstva.
Povračilo prevoznih stroškov v zvezi z izročitvijo se izplača imetniku po cenah za prevoz z javnimi prometnimi sredstvi.
Dnevnica za potovanje se izplača za čas, ki je potreben za dostavo in izročitev sredstva in za vrnitev oseb do sedeža oziroma stalnega prebivališča imetnika sredstva, oziroma za čas ki je potreben za prihod po sredstvo in za vrnitev do sedeža oziroma stalnega prebivališča.
Dnevnice za potovanje in povračilo stroškov iz tega člena, se obračunajo in izplačajo po predpisih o povračilih stroškov v zvezi z izvrševanjem vojaške dolžnosti in opravljanjem drugih nalog obrambe ter zaščite, reševanja in pomoči.
22. člen
Pri vrnitvi sredstva dobi imetnik enako količino pogonskega goriva, kot ga je bilo ob prevzemu, ter pogonsko gorivo in mazivo, porabljeno pri dostavi in vrnitvi sredstva. Če imetnik ne dobi goriva in maziva, se mu za to količino izplača nadomestilo po tržnih cenah.
Za sredstva iz popisa iz 12. člena te uredbe dobi imetnik tudi pogonsko gorivo in mazivo, porabljeno pri izvajanju nalog, oziroma se mu za to količino izplača nadomestilo po tržnih cenah.
23. člen
Imetnik nima pravice do denarnih oziroma materialnih povračil iz 17. in 18. člena te uredbe, če sredstvo ni bilo prevzeto, ker je bilo pokvarjeno oziroma neuporabno, o čemer pa imetnik ni pravočasno obvestil upravnega organa, pristojnega za obrambne zadeve.
V. POSTOPEK ZA UGOTAVLJANJE ŠKODE IN IZPLAČILO ODŠKODNINE ZA POŠKODOVANA, UNIČENA ALI POGREŠANA SREDSTVA V MIRU
24. člen
Imetnik ima pravico do odškodnine, če se izročeno sredstvo poškoduje, uniči ali pogreši med pregledi in vajami.
Odškodnina za uničeno ali pogrešano sredstvo se odmeri po tržni vrednosti, ki jo je sredstvo imelo ob izročitvi.
Za poškodovano sredstvo pripada imetniku sredstva odškodnina, ki je enaka razliki med tržno vrednostjo sredstva ob izročitvi in ob vrnitvi, upoštevajoč zmanjšanje vrednosti, nastalo z njegovo redno uporabo.
Če poškodovanega sredstva ni mogoče popraviti, pripada imetniku odškodnina, izračunana na način iz drugega odstavka tega člena, zmanjšana za preostalo vrednost sredstva, ki je bilo imetniku vrnjeno.
Če je bilo sredstvo pred vrnitvijo popravljeno, pripada imetniku odškodnina v višini zmanjšane vrednosti sredstva.
25. člen
Postopek za odmero odškodnine za uničena ali pogrešana sredstva uvede po uradni dolžnosti uporabnik, za poškodovana sredstva pa imetnik sredstva, ki vloži zahtevo takoj oziroma v treh dneh po prevzemu poškodovanega sredstva, če poškodb ni bilo mogoče ugotoviti ob vrnitvi sredstva, pri upravnem organu, pristojnem za obrambne zadeve.
26. člen
Uporabnik ustanovi tričlansko komisijo, ki praviloma sporazumno ugotavlja višino škode zaradi poškodovanja, uničenja ali pogrešitve sredstva iz popisa, ki mu je bilo dano v uporabo. V Slovenski vojski se komisija ustanovi v skladu s pravili službe.
Komisija za ugotavljanje višine škode o svojih ugotovitvah sestavi poročilo in ga pošlje imetniku ter upravnemu organu, pristojnemu za obrambne zadeve, ki je sredstvo iz popisa razporedil. Na podlagi poročila upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, izda odločbo o izplačilu odškodnine.
27. člen
Višino škode zaradi poškodovanja, uničenja ali pogrešitve sredstva iz popisa, ki je zavarovano, ugotavlja pristojna zavarovalniška družba, ki izvrši tudi izplačilo odškodnine.
28. člen
Če se odškodninski upravičenec ne strinja z višino odmerjene odškodnine, odloča o njegovi pritožbi ministrstvo, pristojno za uporabnika oziroma za dejavnost, ki jo uporabnik opravlja, oziroma pristojna zavarovalniška družba.
VI. ZAGOTAVLJANJE SREDSTEV
29. člen
Sredstva, potrebna za izplačilo nadomestil za uporabo sredstev, ki so bila dana na razpolago Slovenski vojski, enotam za zveze, enotni kurirski službi in Štabu Civilne zaščite Republike Slovenije ter državnim enotam in službam Civilne zaščite, bremenijo Ministrstvo za obrambo.
Drugi uporabniki sredstev iz popisa zagotavljajo sredstva, potrebna za izplačilo nadomestil za uporabo sredstev, ki so bila vpoklicana na njihovo zahtevo.
30. člen
Sredstva, potrebna za izplačilo odškodnine zaradi poškodovanja, uničenja ali pogrešanja sredstev, bremenijo uporabnika oziroma pristojno zavarovalniško družbo.
VII. KONČNI DOLOČBI
31. člen
Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati uredba o izvajanju materialne dolžnosti za potrebe obrambe, zaščite in reševanja (Uradni list RS, št. 20/92).
32. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 800-01/97-1
Ljubljana, dne 29. maja 1997.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti