Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/1997 z dne 28. 3. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/1997 z dne 28. 3. 1997

Kazalo

1036. Pravilnik o preverjanju novosti na področju vzgoje in izobraževanja s poskusom, stran 1496.

Na podlagi 20. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list Republike Slovenije, št. 12/96 in 23/96) minister za šolstvo in šport izdaja
P R A V I L N I K
o preverjanju novosti na področju vzgoje in izobraževanja s poskusom
1. člen
Ta pravilnik določa postopek za uvedbo posodabljanja vzgojno-izobraževalnega dela novih delov izobraževalnih programov, organizacijskih novosti in novih učbenikov ter novih javnoveljavnih programov, ki se pred uvedbo preverjajo s poskusom in spremljanje poskusa.
2. člen
Predlog za uvedbo poskusa razen novih javnoveljavnih programov je treba predložiti ministru, pristojnemu za šolstvo (v nadaljnjem besedilu: minister) najkasneje tri mesece pred začetkom šolskega leta, v katerem se poskus začne.
Predlog za preverjanje novih javnoveljavnih programov s poskusom (v nadaljnjem besedilu: poskus) predloži ministru pristojni strokovni svet hkrati s predlogom za sprejem izobraževalnega programa oziroma, hkrati ko sprejme nov program iz petega odstavka 15. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/96 in 23/96) ali ko odloči v skladu z drugim in tretjim odstavkom 17. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje.
3. člen
Predlog za uvedbo poskusa mora vsebovati:
– odgovornega nosilca poskusa in projektno skupino, ki izvaja poskus, ter strokovne reference članov projektne skupine,
– analizo stanja in razloge za uvedbo poskusa,
– metodološki načrt poskusa,
– cilje poskusa,
– vrtec oziroma šolo ali organizacijo za izobraževanje odraslih (v nadaljnjem besedilu: vrtec oziroma šola), v kateri poskus poteka, trajanje in časovni potek poskusa,
– predvideno število otrok, učencev, vajencev, dijakov, študentov višje šole ali odraslih, vključenih v poskus ter njihove pravice ob izstopu iz poskusa ali ob ukinitvi poskusa,
– predvideno število strokovnih delavcev, vključenih v poskus,
– potrebne materialne pogoje in finančna sredstva za izvajanje poskusa ter morebitne druge finančne posledice (manjše skupine, drugačni standardi),
– podatke, potrebne za poskus in način njihovega zbiranja ter
– morebitno neskladnost s predpisi, ki urejajo pravice otrok, učencev, vajencev, dijakov in študentov višje šole ali odraslih, ocenjevanje znanja, normativi, standardi, šolski red in podobno, s predlogom začasne ureditve.
Predlogu za uvedbo poskusa iz prvega odstavka 2. člena je treba priložiti soglasje staršev otrok, učencev, vajencev in dijakov oziroma soglasje študentov višjih šol ali odraslih, vključenih v poskus.
Starši, študenti višje šole oziroma odrasli, ki ne dajo soglasja k predlogu za uvedbo poskusa, morajo imeti možnost, da se vključijo njihovi otroci oziroma sami v oddelek oziroma letnik, v katerem ne poteka poskus.
Če poskusa ne predlaga vrtec oziroma šola, je treba predlogu priložiti tudi soglasje ravnatelja vrtca oziroma šole oziroma direktorja organizacije za izobraževanje odraslih, v kateri poskus poteka.
4. člen
Minister si pred odločitvijo o uvedbi poskusa pridobi mnenje pristojnega strokovnega sveta, razen če je predlagatelj poskusa pristojni strokovni svet.
Minister z odredbo o uvedbi poskusa določi:
– odgovornega nosilca poskusa in projektno skupino, ki izvaja poskus,
– trajanje poskusa,
– vrtec oziroma šolo, v kateri poskus poteka,
– finančna sredstva, potrebna za izvajanje in spremljanje poskusa,
– spremembe oziroma dopolnitve predpisov, ki med poskusom urejajo pravice otrok, učencev, vajencev, dijakov in študentov višje šole ali odraslih, ocenjevanje znanja, normative, standarde, šolski red in podobno,
– podatke, ki se lahko zbirajo in način zbiranja,
– pravice otrok, učencev, vajencev, dijakov, študentov višje šole ali odraslih ob ukinitvi poskusa ali izstopu iz poskusa,
– roke, v katerih mora nosilec poskusa izdelati vmesna in zaključno poročilo o poteku poskusa in
– javni zavod iz 28. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki poskus spremlja, in roke, v katerih mora izdelati vmesna in zaključno poročilo o spremljanju in evalvaciji poskusa.
Izjemoma je lahko nosilec poskusa javni zavod iz devete alinee prejšnjega odstavka. V tem primeru določi minister za spremljanje poskusa enega ali več neodvisnih strokovnjakov.
5. člen
Zaključno poročilo odgovornega nosilca poskusa mora vsebovati:
– poročilo o poteku poskusa in o morebitnih spremembah načrta za njegovo izvajanje,
– podatke o vključenosti vrtcev oziroma šol,
– podatke o vključenosti otrok, učencev, vajencev, dijakov, študentov višje šole ali odraslih v poskus,
– poročilo o doseženih ciljih,
– zbrane podatke in njihovo analizo,
– predloge za spremembe, ki so podprte z rezultati poskusa in
– poročilo o porabljenih finančnih sredstvih.
6. člen
Poročilo javnega zavoda oziroma neodvisnega strokovnjaka, ki ga določi minister za spremljanje in evalvacijo poskusa, mora vsebovati:
– poročilo o poteku poskusa in morebitnih spremembah načrtovanega poteka poskusa,
– ugotovitve o morebitnem nespoštovanju predpisov, ki ni bilo določeno v odredbi ministra o uvedbi poskusa in
– mnenje o doseženih izobrazbenih standardih oziroma o doseganju ciljev predšolske vzgoje v vrtcih.
Zaključno poročilo mora vsebovati tudi mnenje o zaključnem poročilu odgovornega nosilca poskusa in mnenje o predlogih za spremembe, ki so podprte z rezultati poskusa.
7. člen
Odgovorni nosilec poskusa mora omogočiti javnemu zavodu oziroma neodvisnemu strokovnjaku, ki spremlja poskus, vpogled v potek poskusa in mu predložiti poročila, določena z odredbo o uvedbi poskusa.
Zaključno poročilo odgovornega nosilca poskusa in poročilo javnega zavoda oziroma neodvisnega strokovnjaka, ki spremlja poskus, se predloži pristojnemu strokovnemu svetu in ministru.
8. člen
Javni zavod oziroma neodvisni strokovnjak, ki spremlja poskus, mora najkasneje v 30 dneh po prejemu vmesnega poročila predlagati ministru ukinitev poskusa, če je iz vmesnega poročila mogoče ugotoviti:
– da ciljev poskusa ni mogoče doseči,
– da se kršijo pravice otrok, učencev, vajencev, dijakov, študentov višje šole ali odraslih in
– da se ne spoštujejo druga določila odredbe o uvedbi poskusa.
Minister z odredbo o ukinitvi poskusa določi obveznosti vrtca oziroma šole, v kateri poskus poteka, ter pravice in obveznosti otrok, učencev, vajencev, dijakov, študentov višje šole oziroma odraslih, ki so vključeni v poskus.
9. člen
Posamezni otrok, učenec, vajenec, dijak, študent višje šole oziroma odrasli lahko kadarkoli izstopi iz poskusa. Z izstopom otroka, učenca, vajenca in dijaka iz poskusa morajo soglašati njegovi starši.
Pred zaključkom pouka v tekočem šolskem letu ni mogoče izstopiti iz poskusa, če to povzroči kadrovske ali organizacijske spremembe, ki jih med šolskim letom ni mogoče izvesti. S tem se starši in udeleženci poskusa seznanijo ob pridobivanju njihovega soglasja k predlogu za uvedbo poskusa.
Ob izstopu iz poskusa, s katerim se preverja nov javnoveljavni program, veljajo določbe zakona o prestopu v drugo šolo oziroma vrtec.
10. člen
Za poskuse, ki so bili uvedeni pred uveljavitvijo tega pravilnika, se uporabljajo določbe tega pravilnika, razen določb 3. in 4. člena.
11. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 603-17/97
Ljubljana, dne 20. marca 1997.
dr. Slavko Gaber l. r.
Minister
za šolstvo in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti