Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/1997 z dne 20. 3. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/1997 z dne 20. 3. 1997

Kazalo

896. Program priprave programskih zasnov in ureditvenega načrta povodja Sor (Selške, Poljanske in Sore), stran 1338.

Na podlagi 34., 35. in 36. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 43/89, 26/90, 18/93, 47/93 in 71/93) in 18. člena statuta Občine Škofja Loka (Uradni list RS, št. 37/95) je Občinski svet občine Škofja Loka na 19. seji dne 27. 2. 1997 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
programskih zasnov in ureditvenega načrta povodja Sor (Selške, Poljanske in Sore)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Na podlagi planskih usmeritev, okoljevarstvenih pogojev, ekološke problematike, naravnih danosti prostora, obstoječe in predvidene rabe v obravnavanem območju in z namenom, da se v prihodnje bolj usklajeno obravnava varovanje, rabo in ohranjanje vodnih virov, ter predvidi nujne sanacijske ukrepe, se za del povodja Selške Sore, Poljanske Sore in Sore izdelata programska zasnova (PZ) in ureditveni načrt (UN).
Območje bo namenjeno javni rabi in to vsebinam, ki jih človek potrebuje za zgledno prilagoditev okolju: mestne zelene površine, mesto sprostitve, udobja, nedejavne zaposlitve, raziskovanje, šport in rekreacija.
Območje obdelave obsega vodotoke vseh treh Sor, ki tečejo skozi našo občino in njihove pritoke.
2. člen
S tem programom se podrobneje določijo vsebina in obseg potrebnih strokovnih podlag in drugih strokovnih nalog, ki jih je potrebno opraviti v postopku priprave in sprejemanja UN, subjekti, ki sodelujejo pri izdelavi, način njihovega sodelovanja oziroma naloge in obveznosti, ki jih morajo pri tem opraviti, roki za posamezne faze izdelave UN ter sredstva, potrebna za njegovo pripravo.
S programom priprave se določi tudi način izbora nosilca strokovno-tehničnih nalog in nosilec aktivnosti v postopku sprejemanja.
3. člen
UN mora biti pripravljen tako, da bo njegov tekstualni in grafični del skladen z predpisi o gospodarjenju z vodami in določili zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor in navodila o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov.
II. STROKOVNE PODLAGE
4. člen
Pri izdelavi UN se upoštevajo strokovne podlage, ki so bile pripravljene za planske akte občine s tem, da se jih preveri in dopolni z ažuriranimi podatki in študijami.
5. člen
Glede na poseben pomen in lego obravnavanega območja se bodo izdelale posebne strokovne podlage, kot del UN povodja Sor.
– opis temeljnih značilnosti povodja (topografija, hidrografija, hidrogeologija, meteorološke in klimatske razmere, pedologija, hidrologija, poplavne površine, vodni in obvodni prostor, erozijska območja in nestabilna zemljišča, fitocenološka karta, življenjske združbe in habitatij,
– temeljne dejavnosti v okolju ali družbeno opredeljeno okolje (administrativna ureditev, demografija, urbane površine, industrija, infrastrukturno omrežje, kmetijstvo, gozdarstvo, ribogojstvo, zavarovana območja,
– opis prekrivanja interesov ali dejavnosti v povodju ter vplivi dejavnosti na stanje povodja (kakovost voda, potrebe po vodi, zmanjševanje ali povečanje vodnih površin, ogroženost ekosistemov in biocenoz, slabšanje odtočnega režima voda,
– vrsta ukrepov za izboljšanje stanja v povodju (varovanje količin in kakovosti voda in vodnega prostora, ekosistemov, zadrževanje proda in plavin, varovanje erozijskih in nestabilnih zemljišč,
– predlog tehničnih rešitev za izboljšanje stanja v povodju,
– namembnosti, pogoji in omejitve glede gospodarske rabe vode in posegov v povodje (varstveni režimi v povodju, čiščenje odplak, zadrževanje voda v povodju, renaturacija povodja, ekološko sprejemljivi pretoki.
Že izdelane strokovne rešitve, ki se bodo upoštevale pri izdelavi UN:
– idejna rešitev povodja Sor – VGI Ljubljana,
– ureditev sotočja Poljanske in Selške Sore ter Sore do Suhe – VGP Maribor,
– rekonstrukcija Krevsovega jezu s posegi za izboljšanje poplavne varnosti – VGP Maribor.
III. SOGLASJEDAJALCI
6. člen
V postopku izdelave UN se od soglasjedajalcev pridobijo pogoji, ki izhajajo iz sektorskih zakonov in se nanašajo na obravnavano območje. Posredovani pogoji se upoštevajo v celoti; v primeru različnih interesov in neuspešnega usklajevanja se osnutek UN pripravi v več variantah.
Soglasjedajalci morajo v dogovorjenem roku po prejemu programa priprave posredovati svoje pogoje, sicer se šteje, da pogojev nimajo in zato njihovo sodelovanje in soglasje ni potrebno.
7. člen
Organi in organizacije iz prejšnjega člena so:
– RS MOP Urad za prostorsko planiranje,
– RS Ministrstvo za gospodarske dejavnosti,
– RS Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
– RS MOP Zavod za varstvo okolja in vodni režim, Vojkova 1a, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava republike Slovenije za varstvo narave, Izpostava Kranj,
– Ministrstvo za promet in zveze, Direkcija RS za ceste,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Kranj,
– Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, izpostava Kranj,
– LRZVNKD Ljubljana,
– Vodnogospodarsko podjetje Kranj,
– Podjetje za urejanje hudournikov,
– Ribiška družina Škofja Loka in Visoko,
– Lovska družina Škofja Loka, Sorško polje, Križna gora in Poljane,
– Čebelarsko društvo Škofja Loka,
– Elektro Kranj,
– Telekom Kranj,
– pristojni organ za obrambo,
– Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Kranj,
– upravljalec vodovoda,
– upravljalec kanalizacije,
– upravljalec plinovoda,
– upravljalec cest,
– Občina Škofja Loka,
– po potrebi bodo vključene še druge institucije in nevladne organizacije.
8. člen
Na izdelani osnutek UN morajo soglasjedajalci v tridesetih dneh po prejemu vloge izdati ali utemeljeno zavrniti soglasje, sicer se šteje, da je soglasje dano.
Pri izdaji soglasja se preverja kako je izdelovalec UN upošteval postavljene pogoje.
Zaradi drugačnih zahtev ni možno zavrniti izdaje soglasja.
IV. NOSILCI V POSTOPKU PRIPRAVE
9. člen
Nosilec strokovnih aktivnosti priprave strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv je:
Oddelek za okolje in prostor občine Škofja Loka.
Koordinator postopka priprave in sprejemanja je:
– župan Občine Škofja Loka; Igor Draksler oziroma pooblaščena predstavnica Marjeta Mohorič-Peternelj in
– odbor za varstvo okolja in urejanje prostora.
Naloga nosilca izdelave UN je:
– izdelava tekstualnega in grafičnega dela UN v skladu z zakoni in sprejetim programom priprave,
– sodelovanje pri pridobivanju presoje vplivov na okolje,
– sodelovanje na organiziranih javnih razpravah in v vseh postopkih sprejemanja,
– priprava strokovnega mnenja o zbranih pripombah, ki bo osnova za odločanje in sprejemanje na občinskem svetu.
V. TERMINSKI PLAN
10. člen
Izdelava strokovnih podlag in razpis za izbiro najugodnejšega nosilca izdelave PZ in UN.
Osnutek PZ in osnutek UN se dostavi občinskemu svetu najpozneje v devetdesetih dneh po pridobitvi pogojev soglasjedajalcev.
Časovno vzporedno se pridobi presoja vplivov na okolje.
Občinski svet občine Škofja Loka sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka PZ in osnutek UN na prvi seji oziroma najpozneje v roku tridestih dni po prejemu gradiva iz prejšnje alinee. Sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu občine in sedežih prizadetih KS za najmanj 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
Javna obravnava se izvede v prostorih občine v času trajanja javne razgrnitve.
Občani, organi in organizacije, krajevne skupnosti ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka UN. O trajanju javne razgrnitve se soglasjedajalci-mejaši obvestijo na primeren način.
Občinski svet zavzame stališče do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve, na podlagi poročila župana in pristojnega odbora, ki predhodno obravnava pripombe in predloge ter strokovnega mnenja nosilca izdelave UN.
V roku 30 dni po sprejetju stališča do pripomb in predlogov iz prejšnje alinee, koordinator poskrbi za pripravo usklajenega osnutka UN oziroma dopolnitev in popravke tistih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe in predlogi.
PZ in predlog za ugotovitev njene usklajenosti z obveznimi izhodišči prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Republike Slovenije posreduje koordinator na Ministrstvo za okolje in prostor.
Župan Občine Škofja Loka posreduje, po prejemu obvestila Vlade RS o usklajenosti osnutka PZ z obveznimi izhorišči republiškega prostorskega plana oziroma po preteku 45 dni po posredovanju predloga za ugotovitev usklajenosti na Ministrstvo za okolje in prostor, usklajeni osnutek PZ in UN na občinski svet s predlogom, da ju sprejme.
VII. KONČNI DOLOČBI
11. člen
Za pripravo PZ in UN so sredstva predvidena v okviru programa priprave planskih dokumentov in za to rezervirana v proračunu Občine Škofja Loka.
12. člen
Program priprave začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu občine Škofja Loka.
Št. 351-425/92
Škofja Loka, dne 27. februarja 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Škofja Loka
Pavel Malovrh l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti