Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/1997 z dne 20. 3. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/1997 z dne 20. 3. 1997

Kazalo

890. Pravilnik o določanju plač in drugih prejemkov, ki pripadajo funkcionarjem Občine Semič, stran 1331.

Na podlagi 34.a in 100.b člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94 in 14/95), 3. člena zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list RS, št. 30/90, 18/91, 22/91, 2/91-I in 4/93), 4. člena zakona o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in organih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94), začasnega sklepa o razvrstitvi občin v skupine in določitvi količnika za najvišje vrednoteno funkcijo v posamezni skupini (Uradni list RS, št. 34/95) in 17. člena statuta Občine Semič (Uradni list RS, št. 38/95 in 35/96) je Občinski svet občine Semič na seji dne 27. 2. 1997 sprejel
P R A V I L N I K
o določanju plač in drugih prejemkov, ki pripadajo funkcionarjem Občine Semič
1. člen
S tem pravilnikom se določa višina in način določanja plače, sejnine in drugih prejemkov, ki v skladu z zakonom o funkcionarjih v državnih organih (v nadaljevanju: zakon) pripadajo poklicnim in nepoklicnim funkcionarjem Občine Semič.
S tem pravilnikom se določijo tudi nadomestila oziroma nagrade za sekretarja občinskega sveta ter predsednikom in članom odborov in komisij, določenih s statutom občine.
Nagrade delovnim telesom občinskega sveta, ki niso opredeljeni v prvem in drugem odstavku tega člena, se ne določajo s tem pravilnikom in jih določi občinski svet enkrat letno s sklepom.
2. člen
Župan, podžupan, tajnik občinske uprave, predsednik, podpredsednik in člani občinskega sveta so občinski funkcionarji.
Ostali upravičenci do nagrade po tem pravilniku so tudi sekretar občinskega sveta ter predsedniki in člani nadzornega odbora, odbora za družbene dejavnosti, odbora za gospodarstvo in lokalni razvoj in komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
3. člen
Plača funkcionarjev je sestavljena iz osnovne plače ter dela plače za delovno uspešnost v skladu z zakonom in dodatkov.
Osnovna plača se določi na podlagi osnove za obračun plač in dovoljenega količnika za najvišjo vrednoteno funkcijo v Občini Semič.
Osnova za obračun plače je izhodiščna plača za I. tarifni razred, dogovorjena s kolektivno pogodbo za negospodarstvo.
4. člen
V skladu z začasnim sklepom o razvrstitvi v skupine in določitvi količnika za najvišjo vrednoteno funkcijo v posamezni skupini (Uradni list RS, št. 21/95), ki ga je izdala Komisija Državnega zbora Republike Slovenije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve, Občina Semič spada v 6. skupino in znaša količnik za najvišjo vrednoteno funkcijo 6,5.
Za posamezne funkcije se uporabijo naslednji količniki za določitev plače:
– župan                                                     6,5
– tajnik                                                    5,5
– predsednik občinskega sveta                                 6
– podžupan                                                    5
– podpredsednik občinskega sveta                              4
– člani občinskega sveta                                      3.
5. člen
Funkcionar, ki opravlja funkcijo poklicno, ima pravico do plače, določene za funkcijo, prejemkov iz sredstev skupne porabe, nadomestila plače za čas odsotnosti iz dela ter do povračila stroškov, ki jih ima pri delu in v zvezi z delom.
Funkcionarju, ki poklicno opravlja funkcijo, se plača v mesečnem znesku poveča za 0,5% za vsako začeto leto delovne dobe, vendar največ do 20%.
Odstotek 0,5% se za ženske, ki imajo več kot 25 let delovne dobe poveča še za 0,25% za vsako začeto leto delovne dobe nad 25 let.
6. člen
Kriteriji za določanje delovne uspešnosti poklicnim funkcionarjem in njihovo vrednotenje:
a) zahtevnejša strokovnost od predvidene, potrebne za opravljanje nalog – do 10% osnovne plače,
b) vpliv in prispevek organizacijskih, vodstvenih in drugih sposobnosti k uspešnosti dela:
– pravočasnost                              do 5% osnovne plače,
– natančnost                                do 5% osnovne plače,
– samostojnost                              do 5% osnovne plače,
– ustvarjalnost                             do 5% osnovne plače,
– doseganje rezultatov                      do 5% osnovne plače,
c) delovna obremenjenost (nadurno in popoldansko delo) – do 20% osnovne plače.
Ovrednoteni kriteriji se seštevajo.
Višina dela plače za delovno uspešnost znaša največ do 50%.
Višino plače za delovno uspešnost župana določa komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja dvakrat letno.
Višino dela plače za delovno uspešnost tajnika občinske uprave določa župan trimesečno.
7. člen
Funkcionarji, ki nepoklicno opravljajo funkcijo (v nadaljevanju: nepoklicni funkcionarji), imajo, v skladu z zakonom, pravico do:
– nadomestila plače oziroma izgubljenega zaslužka;
– dela plače za opravljanje funkcije v sorazmerju z obsegom opravljenega dela, za katerega funkcionar ni prejel nadomestila plače in znaša največ do 33% plače, ki bi pripadala funkcionarju za poklicno opravljanje funkcije za polni delovni čas – nagrada;
– povračila stroškov (potni in drugi).
8. člen
Del plače – nagrada se določi nepoklicnemu funkcionarju v pavšalnem znesku s sklepom občinskega sveta.
Nepoklicni funkcionar je upravičen do dela plače – nagrade le v primeru, če je na seji prisoten.
Do dela plače – nagrade je nepoklicni funkcionar upravičen tudi, če sodeluje na srečanjih in drugih dogodkih kot uradni predstavnik Občine Semič.
9. člen
Nepoklicni funkcionar ima pravico do nadomestila plače, če se mu plača zmanjša za čas, ko je opravljal delo, ki izhaja iz funkcije. Nadomestilo plače se izplačuje funkcionarju v podjetju, drugi organizaciji, organu ali delodajalcu, kjer je funkcionar v delovnem razmerju, iz sredstev proračuna Občine Semič.
Nepoklicni funkcionar, ki samostojno opravlja dejavnost za osebnim delom, ima pravico do nadomestila izgubljenega zaslužka. Za izračun izgubljenega zaslužka se upošteva osnova, od katere funkcionar plačuje prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
10. člen
Pravice, ki so določene z zakonom in s tem pravilnikom, imajo funkcionarji od dneva izvolitve ali imenovanja.
11. člen
Za določitev nagrade – sejnine ostalim nepoklicnim funkcionarjem, določenim v 2. členu tega pravilnika, se uporabljajo naslednji najvišji koeficienti:
– za eventuelno funkcijo sekretarja občinskega
  sveta                                                   – 4;
– predsedniki delovnih teles, določenih
  s statutom občine                                       – 3;
– članom delovnih teles, določenih s statutom
  občine                                                  – 2.
Sejnine se izplačujejo na podlagi dokazila o prisotnosti na sejah.
12. člen
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil potnih stroškov in kilometrin, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
13. člen
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službenih poteh, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje izven Občine Semič.
14. člen
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu z zneski povračil, nadomestil in drugih prejemkov, ki so mesečno objavljeni v Uradnem listu RS.
15. člen
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa, v skladu z zneski povračil, nadomestil in drugih prejemkov, ki so mesečno objavljeni v Uradnem listu RS.
16. člen
Pravice iz 13., 14. in 15. člena lahko občinski funkcionar uveljavlja le na podlagi predhodno izdanega naloga za službeno potovanje.
Nalog za službeno potovanje župana izda predsednik občinskega sveta ali predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Nalog za službeno potovanje za tajnika in predsednika občinskega sveta izda župan.
Nalog za službeno potovanje ostalim nepoklicnim občinskim funkcionarjem izda predsednik občinskega sveta ali župan.
17. člen
Sredstva za izplačilo po določbah tega pravilnika se zagotavljajo vsakoletno v proračunu občine.
18. člen
Del plače nepoklicnim funkcionarjem se obračunava in izplačuje trimesečno in sicer do 8. v naslednjem mesecu za preteklo trimesečje na podlagi evidence oziroma dokazil o prisotnosti na sejah.
Povračila stroškov iz 13., 14. in 15. člena se funkcionarju izplačajo v petnajstih dneh po končanem službenem potovanju.
19. člen
Zneski prejemkov, ki jih določa ta pravilnik, so določeni v bruto zneskih in se uskladijo skladno s spremembo osnove za obračun plač in drugih prejemkov, ki se uporabljajo kot izhodiščna osnova za delavce v državnih organih in organih lokalnih skupnosti.
20. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati sklep o povračilu stroškov udeležencem sej Občine Semič, št. 148-12-29/95, (Uradni list RS, št. 44/95) in začasni sklep o plačah funkcionarjev Občine Semič, št. 148-12-30/95 (Uradni list RS, št. 44/95).
21. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 143-4/97
Semič, dne 27. februarja 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Semič
Anton Malenšek, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti