Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/1997 z dne 20. 3. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/1997 z dne 20. 3. 1997

Kazalo

869. Odlok o razglasitvi geološke znamenitosti na Vačah za naravni spomenik, stran 1315.

Na podlagi 18. člena zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81, 42/86 in Uradni list RS, št. 26/92) in statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 41/95, 70/95 in 6/96) je Občinski svet občine Litija na 28. seji, dne 7. 3. 1997 sprejel
O D L O K
o razglasitvi geološke znamenitosti na Vačah za naravni spomenik
1. člen
S tem odlokom se zaradi ohranitve in varstva značilnosti neživega sveta razglaša razgaljeni ostanek fosilne obale miocenskega morja, ki se nahaja v Občini Litija na Vačah, za geološki naravni spomenik (v nadaljnjem besedilu: spomenik).
Spomenik je najlepši primer tovrstne fosilne morske obale v Sloveniji ter med najlepšimi poznanimi primeri v celem svetu.
2. člen
Spomenik obsega razgaljeno jursko apnenčevo steno z luknjami kamnovrtnih školjk in drobnozrnato miocensko brečo s školjkami iz skupine ostrig.
3. člen
Spomenik se nahaja na parceli številka 128 k.o.Vače (pašnik) in se razteza vzdolž njene severne meje v dolžini 20 m. V višino sega do 2,5 metra. Imetnik oziroma imetnik pravice upravljanja spomenika je po stanju v zemljiški knjigi Jurjevec Ivan, Vače 6, 1252 Vače.
4. člen
Grafični prikaz lokacije spomenika prikazuje katastrski načrt v merilu 1:2880 in je kot priloga sestavni del tega odloka.
5. člen
Za območje naravnega spomenika se z namenom ohranjanja in varstva lastnosti, ki utemeljujejo njegovo razglasitev, določi enoten varstveni režim.
Prepovedano je:
– odkopavati in odnašati, lomiti ali razbijati kamenine oziroma okamenine,
– izvajati zemeljska dela, ki posredno ali neposredno prizadevajo geološki spomenik,
– zasipavati geološki profil, minirati ali povzročati vibracije, ki bi lahko poškodovale geološki spomenik,
– odlagati odpadke, drug material ali kako drugače poškodovati spomenik.
Po predhodnem soglasju pristojne varstvene službe je dovoljeno:
– urediti spomenik za obisk javnosti,
– fizično poseganje v substanco spomenika z namenom zagotoviti nazornejšo prezentacijo njegovih značilnosti.
Dovoljen je obisk javnosti.
6. člen
Pristojni občinski in upravni organi morajo preprečevati posege, s katerimi bi se utegnila spremeniti v tem odloku opredeljena lastnost naravnega spomenika. Za vsak predviden poseg ali raziskavo na zavarovanem območju, morata pristojna občinski in upravni organ, pridobiti strokovno mnenje pooblaščene organizacije za varstvo naravne in kulturne dediščine.
7. člen
Razvojne usmeritve na zavarovanem območju so predvsem v ohranjanju naravnih kvalitet in v zadovoljevanju znanstveno-raziskovalnih in kulturno-vzgojnih potreb.
8. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna inšpekcijska služba Ministrstva za okolje in prostor. Strokovni nadzor nad vsemi posegi na območju spomenika opravlja Ljubljanski regionalni zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine.
9. člen
Za kršitev tega odloka se smiselno uporabijo kazenske določbe zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81, 42/86 in Uradni list RS, št. 26/92).
10. člen
Občina Litija sklene pogodbo z imetnikom pravice upravljanja za odkup dela parcele 128 k.o. Vače in si zagotovi služnost javne poti do spomenika.
11. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 617-1/97
Litija, dne 7. marca 1997.
Predsednik
Očinskega sveta
občine Litija
Franci Rokavec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti