Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/1997 z dne 20. 3. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/1997 z dne 20. 3. 1997

Kazalo

859. Pravilnik o prostovoljnem zavarovanju za primer brezposelnosti zavarovancev, ki se začasno zaposlijo v tujini in njihovih zakoncev, stran 1295.

Na podlagi 27. člena statuta Republiškega zavoda za zaposlovanje (Uradni list RS, št. 60/92) v zvezi s tretjo in četrto alineo prvega odstavka 15. člena zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št. 5/91, 12/92, 71/93 in 38/94) je Upravni odbor Republiškega zavoda za zaposlovanje na seji dne 27. 2. 1997 sprejel
P R A V I L N I K
o prostovoljnem zavarovanju za primer brezposelnosti zavarovancev, ki se začasno zaposlijo v tujini in njihovih zakoncev
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Pravilnik ureja prostovoljno zavarovanje za primer brezposelnosti državljanov Republike Slovenije v delovnem razmerju z delodajalcem v tuji državi, ki po vrnitvi v domovino ne morejo uveljavljati pravic za primer brezposelnosti na drugi podlagi in zakoncev državljanov Republike slovenije, zaposlenih v tuji državi, če so bili pred odhodom v tujino v delovnem razmerju.
Pravilnik določa tudi pogoje za pridobitev pravic, obseg pravic in obveznosti ter plačevanje prispevka za zaposlovanje.
2. člen
Nosilec in izvajalec prostovoljnega zavarovanja po tem pravilniku je Republiški zavod za zaposlovanje (v nadaljnjem besedilu: zavod).
3. člen
Pravice iz prostovoljnega zavarovanja za primer brezposelnosti zavarovancev so enake pravicam iz obveznega zavarovanja za primer brezposelnosti skladno z zakonom o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (v nadaljnjem besedilu: zakon).
Zavarovanec se zavaruje za enake pravice, kot izhajajo iz obveznega zavarovanja, pod pogoji, določenimi s tem pravilnikom.
4. člen
Sredstva za uresničevanje pravic iz prostovoljnega zavarovanja za primer brezposelnosti zagotavlja zavod.
Zavod vodi sredstva prostovoljnega zavarovanja ločeno od sredstev obveznega zavarovanja.
II. ZAVAROVANCI
5. člen
Za primer brezposelnosti se lahko prostovoljno zavarujejo pri zavodu:
– državljani Republike Slovenije v delovnem razmerju z delodajalcem v tuji državi, ki po vrnitivi v domovino ne morejo uveljavljati pravic za primer brezposelnosti na drugi podlagi;
– zakonci državljanov Republike Slovenije, zaposlenih v tuji državi, če so bili pred odhodom v tujino v delovnem razmerju.
III. PRAVICA DO DENARNEGA NADOMESTILA
1. Pogoji za pridobitev
6. člen
Pravico do denarnega nadomestila lahko pridobi zavarovanec, če je bil pred nastopom zavarovalnega primera vključen v prostovoljno zavarovanje za primer brezposelnosti neprekinjeno najmanj 9 mesecev ter je redno plačeval prispevke v skladu s pogodbo in se najkasneje v 30 dneh po nastopu zavarovalnega primera prijavi zavodu ter vloži zahtevek za priznavanje pravice.
Za pridobitev pravice do denarnega nadomestila mora zavarovanec izpolnjevati pogoje iz 19. člena zakona.
Razloge nastanka zavarovanega primera dokazuje zavarovanec z ustreznimi listinami.
2. Zavarovalna osnova in višina denarnega nadomestila
7. člen
Osnova za odmero denarnega nadomestila in za plačevanje prispevka za zaposlovanje so zavarovalne osnove.
Zavarovalne osnove so tarifni razredi po splošni kolektivni pogodbi za gospodarstvo, v katero je zavarovanec razporejen glede na njegovo strokovno izobrazbo.
--------------------------------------------------------------------------
Tarifni razred                        Količnik     Osnova
--------------------------------------------------------------------------
I.     enostavna dela                 1,00         Znesek minimalne
                                                         plače
II.    manj zahtevna dela             1,10
III.   srednje zahtevna dela          1,23
IV.    zahtevna dela                  1,37
V.     bolj zahtevna dela             1,55
VI.    zelo zahtevna dela             1,85
VII.   visoko zahtevna dela           2,10
VIII.  najbolj zahtevna dela          2,50
IX.    najbolj pomembna,
       najbolj zahtevna dela          3,00
--------------------------------------------------------------------------
Znesek osnove za prvi tarifni razred je minimalna plača, določena s socialnim sporazumom oziroma posebnim zakonom. Za naslednje tarifne razrede se znesek dobi s povečanjem določenega količnika. Zneski osnov se spreminjajo glede na vsakokratno spremembo minimalne plače.
Pri odmeri višine pravice do denarnega nadomestila se kot osnova za odmero šteje poprečna osnova zadnjih treh mesecev, od katerih je zavarovanec plačeval prispevek za prostovoljno zavarovanje.
8. člen
Denarno nadomestilo zavarovanca znaša prve tri mesece prejemanja 70%, v naslednjih mesecih pa 60% od določenih osnov.
V času prejemanja denarnega nadomestila je zavarovanec pokojninsko-invalidsko in zdravstveno zavarovan skladno z določilom 21. člena zakona.
Zavarovancu pripada najnižje in najvišje denarno nadomestilo skladno z določilom 21. člena zakona.
3. Čas trajanja denarnega nadomestila
9. člen
Čas trajanja pravice do denarnega nadomestila se določa v skladu s 25. členom zakona, pri čemer se v čas, za katerega je bil zavarovanec zavarovan za primer brezposelnosti, všteva čas obveznega in prostovoljnega zavarovanja zavarovanca.
10. člen
Pri odmeri dolžine trajanja pravice zavarovanca se v zavarovalno dobo iz 25. člena zakona šteje čas, ko je bil delavec zaposlen v Republiki Sloveniji, v SFRJ skladno s posebnimi predpisi ter v državi, s katero ima Republika Slovenija sklenjen meddržavni sporazum o zavarovanju za primer brezposelnosti ter, ko je plačeval prispevek za prostovoljno zavarovanje za primer brezposelnosti po pogodbi.
11. člen
Zavarovancu pripada pravica do podaljšanega izplačevanja denarnega nadomestila skladno z določilom 26. člena zakona.
12. člen
Pravica do denarnega nadomestila se izplačuje mesečno in se ne more izplačati v enkratnem znesku v smislu določil 27. do 30. člena zakona.
4. Roki za uveljavitev pravic do denarnega nadomestila
13. člen
Glede rokov za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila veljajo določila 31. člena zakona.
5. Prenehanje pravice do denarnega nadomestila
14. člen
Glede razlogov za prenehanje, izplačevanja preostanka in skrajševanje pravice ter vštevanja zavarovalne dobe za pridobitev pravice in odmere višine v primeru dela z manj kot polnim delovnim časom, veljajo določila 32. do 33.a člena zakona.
Pri upoštevanju zavarovalne dobe velja, da mora od zadnjega izteka prejemanja denarnega nadomestila preteči najmanj tri leta zaposlitve, da lahko pridobi zavarovanec ponovno pravico.
IV. DENARNA POMOČ IN PRAVICA DO PRIPRAVE ZA ZAPOSLITEV
15. člen
Pravica do denarne pomoči in pravica do priprave za zaposlitev pripada zavarovancu skladno z določili 35. do 43. člena zakona.
V. UVELJAVLJANJE PRAVIC IZ PROSTOVOLJNEGA ZAVAROVANJA ZA PRIMER BREZPOSELNOSTI
16. člen
Zavarovanec uveljavlja pravice iz prostovoljnega zavarovanja za primer brezposelnosti skladno z določilom 45. člena zakona.
Zavarovanec uveljavlja pravice pri območni enoti zavoda, s katero je sklenil pogodbo o zavarovanju za primer brezposelnosti.
Zavarovanec mora zavodu javljati spremembe, ki vplivajo na pridobitev ali izgubo pravic skladno z določilom 45.a člena zakona.
VI. PLAČEVANJE PRISPEVKA ZA PROSTOVOLJNO ZAVAROVANJE ZA PRIMER BREZPOSELNOSTI
17. člen
Zavarovanec je dolžan plačevati prispevek za prostovoljno zavarovanje za primer brezposelnosti.
Stopnja prispevka za zaposlovanje po tem pravilniku znaša 4%.
Stopnja prispevka se plačuje od zavarovalne osnove iz 7. člena tega pravilnika, v katero je zavarovanec razporejen.
Prispevek se plačuje zavodu po trimesečjih za nazaj. V primeru, da nastopi zavarovalni primer znotraj trimesečja, ko še ni plačan prispevek, je zavarovanec dolžan plačati prispevek za zaposlovanje do dneva nastopa brezposelnosti.
Zavod vse vplačane prispevke iz prostovoljnega zavarovanja odstopa v proračun Republike Slovenije. Sredstva za uresničevanje pravic iz prostovoljnega zavarovanja pridobiva zavod iz proračuna Republike Slovenije po postopku za obvezno zavarovanje za brezposelnost.
18. člen
Stopnjo prispevka za zaposlovanje določa in spreminja upravni odbor zavoda. Pri odločanju o spreminjanju prispevne stopnje upravni odbor upošteva načelo, da naj bi zbrana sredstva zadostovala za uresničevanje pravic iz prostovoljnega zavarovanja za primer brezposelnosti.
Če se ob zaključnem računu zavoda sredstva za uveljavljanje pravic ne pokrijejo s prispevki iz prostovoljnega zavarovanja, se razlika pokrije iz obveznega zavarovanja.
19. člen
Prostovoljno zavarovanje se sklene s podpisom pogodbe med zavodom in zavarovancem.
Pogodba se sklene pri območni enoti zavoda, na območju katere ima zavarovanec stalno prebivališče.
Rok za sklenitev pogodbe je 8 dni od dneva vstopa zavarovanca v prostovoljno zavarovanje.
Pogodba začne veljati z dnem podpisa obeh pogodbenih strank.
20. člen
S pogodbo se pogodbeni stranki dogovorita zlasti o:
– zavarovalni osnovi;
– prispevni stopnji;
– rokih plačevanja prispevka;
– posledicah neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti;
– drugih medsebojnih pravicah in obveznostih.
Z vsakokratno spremembo zavarovalne osnove ali stopnje prispevka za zaposlovanje skleneta zavod in zavarovanec aneks k pogodbi.
21. člen
Zavarovanec lahko izstopi iz prostovoljnega zavarovanja kadarkoli, vendar je dolžan izpolniti svoje obveznosti do dneva izstopa.
VII. KONČNA DOLOČBA
22. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati sklep o prostovoljnem zavarovanju za primer brezposelnosti delavcev, ki se začasno zaposlijo v tujini (Uradni list RS, št. 38/94 in 28/95).
23. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 010-1/97-210
Ljubljana, dne 27. februarja 1997.
Predsednik
Upravnega odbora
Republiškega zavoda
za zaposlovanje
Drago Bahun l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti