Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/1997 z dne 30. 1. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/1997 z dne 30. 1. 1997

Kazalo

224. Pravilnik o plačah in drugih prejemkih funkcionarjev Občine Loška dolina, stran 343.

Na podlagi 34.a in 100 B člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 57/94 in 14/95), 3. člena zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list RS, št. 30/90, 18/91, 22/91 in 4/93) ter začasnega sklepa o razvrstitvi občin v skupine in določitvi količnikov za najvišje vrednotene funkcije v posamezni skupini (Uradni list RS, št. 21/95), je Občinski svet občine Loška dolina na 21. seji dne 19. 12. 1996 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah in drugih prejemkih funkcionarjev Občine Loška dolina
1. člen
S tem pravilnikom se določajo plače in drugi prejemki funkcionarjev Občine Loška dolina.
Funkcionarji so: župan, podžupan, tajnik občine in svetniki.
Pravilnik se smiselno uporablja tudi za člane delovnih teles Občinskega sveta občine Loška dolina.
2. člen
Funkcionar, ki poklicno opravlja funkcijo, ima pravico do plače, prejemkov iz sredstev skupne porabe, nadomestila plače ter do povračila stroškov, ki jih ima pri delu in v zvezi z delom.
3. člen
Funkcionar, ki nepoklicno opravlja funkcijo, ima pravico do nadomestila plače (izgubljenega zaslužka), pravico do dela plače, določene za funkcijo ter do povračila stroškov, ki jih ima pri delu in v zvezi z delom.
4. člen
Plača funkcionarja se določi tako, da se osnova za obračun plače pomnoži s koeficientom za določanje plače in poveča za odstotek za vrednotenje delovnih izkušenj ter za odstotek za vrednotenje delovne uspešnosti oziroma dodatno delovno obremenjenost.
5. člen
Razvrstitev funkcij in določitev koeficientov za določanje plač:
– župan                                                     7,0,
– podžupan                                                  6,2,
– tajnik                                                    6,0.
6. člen
Delovne izkušnje se ovrednotijo tako, da se plača delavca v mesečnem znesku poveča za 0,5% za vsako začeto leto delovne dobe, vendar ne več kot 20%.
Odstotek 0,5% se za ženske, ki imajo več kot 25 let delovne dobe, poveča še za 0,25% za vsako začeto leto delovne dobe.
7. člen
Sredstva za delovno uspešnost oziroma dodatno delovno obremenjenost se določijo v proračunu v deležu od sredstev, ki se namenjajo organom za plače na podlagi kriterijev, ki jih določi Komisija Republike Slovenije za volitve in imenovanja ali drug ustrezen organ. Pri ugotavljanju delovne uspešnosti oziroma dodatne delovne obremenjenosti funkcionarja se upošteva predvsem:
– delavnost in prizadevanje, da bi se v programu določene naloge opravile čim bolj kvalitetno in v določenih rokih,
– posebne zasluge za hitro in uspešno reševanje aktualnih družbenih nalog,
– povečan obseg in zahtevnost dela,
– opravljanje dodatnih nalog, ki jih opravlja stalno ali začasno poleg svojih rednih nalog.
8. člen
O delovni uspešnosti oziroma dodatni delovni obremenjenosti tajnika odloči komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri Občinskem svetu občine Loška dolina na predlog župana.
Delovno uspešnost za župana pa določi komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
9. člen
Plača se med letom ugotavlja in izplačuje kot mesečna akontacija; akontacija se lahko izplačuje tudi večkrat mesečno, vendar le za že opravljeno delo.
Ob izplačilu akontacije in ob ugotovitvi plače za preteklo leto se funkcionarju izroči pismen obračun po kriterijih, po katerih so se delila sredstva za plače.
Podatki o plačah in drugih prejemkih za posamezne vrste funkcij oziroma za skupino funkcij so javni.
10. člen
Funkcionarju, ki nepoklicno opravlja funkcijo in se mu plača zmanjša za čas, ko je opravljal delo, ki izhaja iz funkcije, pripada nadomestilo plače za izgubljen redni delovni čas. Izplača se mu v podjetju, drugi organizaciji, organu ali delodajalcu, kjer je funkcionar v delovnem razmerju, iz sredstev občinskega proračuna.
Funkcionarju, ki samostojno opravlja dejavnost z osebnim delom, se na njegovo zahtevo izplača nadomestilo za izgubljeni zaslužek, glede na obratovalni čas.
Funkcionar, ki samostojno opravlja dejavnost z osebnim delom, in nima opredeljenega obratovalnega časa, lahko uveljavlja nadomestilo za izgubljeni čas za največ 4 ure.
Za izračun izgubljenega zaslužka se upošteva osnova, od katere funkcionar plačuje prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
11. člen
Funkcionarjem iz prejšnjega odstavka se za opravljanje funkcije prizna tudi del plače kot sejnina, ki je sorazmeren obsegu opravljenega dela izven delovnega časa, za katerega funkcionar ni prejel nadomestila za plače. Ta del plače (kot sejnina) znaša po odbitku dohodnine:
– za župana, ki nepoklicno opravlja funkcijo, 33% plače, ki je določena za poklicno opravljanje funkcije župana z vsemi dodatki,
– za podžupana 25% izhodiščne neto plače, ki je določena za poklicno opravljanje funkcije župana,
– sejnine se izplačujejo v naslednjih čistih zneskih:
– predsednik sveta 22.500 SIT,
– podpredsednik sveta, kadar vodi sejo 22.500 SIT, sicer samo kot svetnik,
– svetniki 15.000 SIT,
– predsednik delovnega telesa 7.500 SIT,
– podpredsednik delovnega telesa, kadar vodi sejo 7.500 SIT, sicer samo kot član delovnega telesa,
– člani delovnih teles 3.700 SIT,
– za člane delovnih teles, ki jih imenuje občinski svet v skupne organe več občin, je vrednost sejnine enaka sejnini svetnika.
Sejnina za člane delovnih teles, ki niso člani občinskega sveta, je enaka kot sejnina članov delovnih teles – svetnikov.
Sejnina se valorizira v skladu z rastjo koeficienta za 1. tarifni razred.
Sejnina se izplačuje za vsako prisotnost na seji sveta ali delovnega telesa.
Poleg sejnine pripada tudi nadomestilo v obliki kilometrine v višini 30% cene super bencina.
Evidenco o udeležbi prisotnosti vodi občinska uprava.
12. člen
Funkcionarju, ki opravlja funkcijo nepoklicno, se povrnejo potni stroški, ki jih ima v zvezi z opravljanjem funkcije. Upravičeni so do povračila stroškov za uporabo lastnega vozila.
I. PRAVICE FUNKCIONARJEV PO PRENEHANJU MANDATA
13. člen
Funkcionarju, ki je opravljal funkcijo poklicno ter mu je funkcija prenehala, pripadajo pravice, določene v zakonu o funkcionarjih v državnih organih.
II. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri Občinskem svetu občine Loška dolina določi skladno z določili tega pravilnika plačo oziroma dohodek posameznega funkcionarja.
15. člen
Funkcionar ima pravico vložiti zahtevo za uveljavitev svojih pravic iz delovnega razmerja in ugovor zoper odločitve o njegovih pravicah in obveznostih pri komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri Občinskem svetu občine Loška dolina v petnajstih dneh od prejema odločbe. Komisija mora v tridesetih dneh obravnavati zahtevo oziroma ugovor in sprejeti odločitev.
Če funkcionar ni zadovoljen z odločitvijo o zahtevi oziroma ugovoru ali če komisija ne odloči v tridesetih dneh od vložitve, lahko funkcionar zahteva varstvo svojih pravic pri sodišču.
16. člen
Ta pravilnik začne veljati, ko ga sprejme Občinski svet občine Loška dolina, uporablja pa se od 1. 1. 1997 dalje.
Obvezno tolmačenje pravilnika daje komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri Občinskem svetu občine Loška dolina.
17. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati začasni sklep o izplačilu akontacij za funkcionarje z dne 6. 4. 1995.
Št. 142-490/95
Loška dolina, dne 10. januarja 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Loška dolina
Jože Gorše l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti