Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1997 z dne 17. 1. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1997 z dne 17. 1. 1997

Kazalo

140. Odlok o predmetu in pogojih za izvajanje koncesionirane gospodarske javne službe: Plakatiranje, obešanje transparentov in zastav v Občini Šentjur pri Celju, stran 166.

Na podlagi 32. člena zakona o gospodaskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 16. točke prvega odstavka 4. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 34/95), 11., 19. in 91. člena statuta Občine Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 34/95) ter 2. člena odloka o neprometnih znakih in plakatiranju v Občini Šentjur pri Celju je Občinski svet občine Šentjur pri Celju na 18. seji dne 18. novembra 1996 sprejel
O D L O K
o predmetu in pogojih za izvajanje koncesionirane gospodarske javne službe: Plakatiranje, obešanje transparentov in zastav v Občini Šentjur pri Celju
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
V Občini Šentjur pri Celju se, na podlagi 4. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Šentjur pri Celju, izbirna lokalna javna služba: Plakatiranje, obešanje transparentov ter izobešanje zastav opravlja izključno kot koncesionirana javna služba.
2. člen
S tem odlokom se določa:
– dejavnost, ki je predmet gospodarske javne službe,
– območje izvajanja gospodarske službe, uporabnike ter razmerja do uporabnikov,
– pogoje, ki jih mora izpolnjevati koncesionar in javna pooblastila koncesionarju,
– obveznosti Občine Šentjur pri Celju kot koncedenta,
– splošne pogoje za izvajanje javne službe,
– vrste in obseg monopola izvajanja koncesije, začetek in čas trajanja koncesije,
– vire financiranja gospodarske javne službe,
– način plačila koncesionarja in odškodninska odgovornost le-tega pri izvajanju gospodarske javne službe,
– nadzor nad izvajanjem gospodarske javne službe,
– prenehanje koncesijskega razmerja,
– organ, ki opravi izbor koncesionarja,
– organ, ki je pooblaščen za sklenitev koncesijske pogodbe,
– druge sestavine, potrebne za izvajanje koncesije.
3. člen
Koncesijo opravlja koncesionar v svojem imenu in za svoj račun na podlagi pooblastila po tem odloku in koncesijski pogodbi.
Občina Šentjur pri Celju lahko koncesijo podeli in sklene koncesijske pogodbe z več koncesionarji.
4. člen
Določbe tega odloka se ne nanašajo na plakate, transparente in reklamne zastave, ki jih na svojih plakatnih mestih znotraj objekta oziroma zemljišča, kjer imajo sedež, namestijo podjetja, društva in druge organizacije.
Za kakršnokoli oglaševanje podjetij, društev in drugih organizacij izven območja, navedenega v prvem odstavku tega člena, veljajo določila tega odloka, odloka o neprometnih znakih in plakatiranju oziroma odloka o komunalnih taksah v Občini Šentjur pri Celju.
II. DEJAVNOST KONCESIJE TER OBVEZNOSTI, PRAVICE IN DRUGE ODGOVORNOSTI KONCESIONARJA TER OBČINE ŠENTJUR PRI CELJU KOT KONCEDENTA
5. člen
Dejavnost koncesije je:
– oblikovanje, pridobitev, postavitev, upravljanje in vzdrževanje vseh objektov, ki so namenjeni plakatiranju, tako v reklamne namene kot za obveščanje o raznih prireditvah, manifestacijah, shodih in dejavnostih političnih strank,
– nameščanje in odstranjevanje plakatov, reklam in podobnih objav,
– oblikovanje, nameščanje ter snemanje transparentov,
– nameščanje in odstranjevanje reklamnih ali dekorativnih zastav.
6. člen
Koncesionar mora izpolnjevati naslednje pogoje:
– da je fizična ali pravna oseba, registrirana za dejavnost plakatiranja,
– da predloži dokaze, da je ali da bo sposobna finančno zagotavljati izvajanje dejavnosti, nevedenih v prejšnjem členu,
– da v skladu z veljavno izvedbeno urbanistično dokumentacijo v Občini Šentjur pri Celju pripravi in predloži predlog lokacij plakatnih mest in mest za izobešanje transparentov,
– da pripravi in predloži oceno stroškov za oblikovanje, pridobitev, postavitev, upravljanje in vzdrževanje plakatnih mest,
– da pripravi in predloži oceno lastne cene za nameščanje in odstranjevanje plakatov.
– za vsa plakatna mesta izdelati oblikovno zasnovo le-teh.
7. člen
Med predmet koncesije ne spada dejavnost v zvezi s simboli, ki so postavljeni na objektih ali ob objektih in označujejo firmo podjetja, trgovine, ime zavodov, društev itd. in ne sodijo med reklamne objekte.
Koncedent določa, da so organizacije Rdečega križa, Karitas, gasilska društva, kulturne ter športne organizacije, politične stranke in krajevne skupnosti oproščeni stroškov nameščanja plakatov in transparentov za potrebe svojih neprofitnih dejavnosti.
Organizacije iz prejšnjega odstavka lahko za navedene namene same nameščajo in odstranjujejo plakate in obvestila na za to pripravljenih mestih, vendar pri tem ne smejo prekrivati ali ovirati že nameščenih plakatov oziroma transparentov.
8. člen
Koncesionar pridobi s sklenitvijo koncesijske pogodbe:
– pravico do izključnega nameščanja plakatov, transparentov in zastav na plakatnih mestih, v skladu s koncesijsko pogodbo,
– pravico, da se mu vložena sredstva za izdelavo plakatnih mest in druga sredstva, vložena v dejavnost, ki je predmet koncesije, povrnejo iz cene za nameščanje in odstranjevanje plakatov in transparentov,
– pravico in obveznost upravljanja in vzdrževanja plakatnih mest in odstranjevanja plakatov in transparentov,
– obveznost, da plakate in transparente iz drugega odstavka 7. člena tega odloka namešča in odstranjuje brez- plačno,
– druge pravice in obveznosti, določene s tem odlokom in koncesijsko pogodbo.
Pravice in obveznosti iz prejšnjega odstavka in druge pravice ter obveznosti, ki niso v nasprotju s tem odlokom, koncesionar dogovori v pogodbi, ki jo sklene z koncedentom.
Za vsako leto trajanja koncesije mora koncesionar do konca tekočega leta plačati občini za podeljeno koncesijo 3% od prometa, ustvarjenega z izvajanjem koncesije. Sredstva zbrana na ta način se namenijo za urejanje lepšega izgleda mesta Šentjur in drugih naselij občine.
9. člen
Koncesionar mora:
– omogočiti strokovni in finančni nadzor pristojnih organov občine,
– zagotoviti, da bo vsa javna ali zasebna lastnina, ki je bila pri izgradnji in vzdrževanju objektov pri izvajanju koncesije poškodovana, vrnjena v prejšnje stanje ali izplačana odškodnina,
– zagotoviti, da bodo plakati, ki jih namešča na plakatna mesta, opremljeni s štampiljko koncesionarja in datumom, do katerega smejo viseti na plakatnem mestu,
– zagotoviti, da bodo plakati na plakatnem mestu ter transparenti in zastave primerno razvrščeni,
– zagotoviti odstranitev poškodovanih plakatov, transparentov in zastav ter plakatov in transparentov, ki so nameščeni zunaj plakatnih mest,
– odstraniti plakate, transparente in zastave, ki niso opremljeni s štampiljko koncesionarja,
– vzdrževati plakatna mesta in njihovo okolico,
– prijaviti komunalnemu nadzorniku nepravilno nameščanje plakatov, transparentov in reklamnih zastav.
– po preteku datuma, za katerega so plakati, transparenti in reklamne zastave izobešene, le-te odstraniti najkasneje v petih dneh.
Koncesionar ne more dajati plakatnih mest in mest za izobešanje transparentov in zastav v najem.
10. člen
Koncesionar krije vse stroške v zvezi s koncesijo in njenim izvajanjem (pridobitev, postavitev, upravljanje in vzdrževanje plakatnih mest idr.).
Sredstva, zaračunana za nameščanje in odstranjevanje plakatov in transparentov so prihodek koncesionarja.
Cene za nameščanje in odstranjevanje plakatov in transparentov določa koncesionar v soglasju z občinskim svetom.
Koncesionar mora v primeru, da je za nameščanje plakatov in transparentov predpisana komunalna taksa le-to pobrati od taksnega zavezanca in jo v osmih dneh odvesti na ustrezen račun Občine Šentjur pri Celju.
11. člen
Pri nameščanju plakatov z volilno propagandnimi sporočili v času volilne kampanje je koncesionar dolžan upoštevati določila zakona o volilni kampanji.
V času priprav na volitve ima koncesionar pravico, da v soglasju z Oddelkom za okolje in prostor Občine Šentjur pri Celju za plakate in transparente z volilno propagandnimi sporočili določi dodatna plakatna mesta in mesta za transparente, njihovo obliko in lokacijo, način in rok odstranitve ter plačilo.
III. NADZOR NAD IZVAJANJEM KONCESIJE TER ODGOVORNOST KONCESIONARJA IN KONCEDENTA
12. člen
Strokovni nadzor nad izvajanjem koncesije po koncesijski pogodbi, sklenjeni na podlagi tega odloka izvaja oddelek za okolje in prostor, finančni nadzor pa oddelek za finance Občine Šentjur pri Celju.
13. člen
Koncesionar mora v okviru objektivnih možnosti opravljati javno službo tudi ob nepredvidljivih okoliščinah, nastalih zaradi višje sile; v tem primeru ima koncesionar pravico zahtevati od koncedenta povračilo stroškov, ki so nastali zaradi opravljanja te dejavnosti.
Koncesionar je, v skladu z zakonom odgovoren za škodo, ki jo pri opravljanju ali v zvezi z opravljanjem koncesionirane javne službe povzročijo uporabnikom storitev ali drugim osebam pri njem zaposleni ljudje.
Če koncesionar v primerih, ki so posledica ravnanja pri njem zaposlenih ljudi, ne zagotovi opravljanja koncesionirane javne službe, lahko njeno opravljanje začasno zagotovi koncedent s prevzemom javne službe v režijo ali na drug način, ki je določen v koncesijski pogodbi.
14. člen
Koncedent subsidiarno odgovarja za škodo, ki je povzročena uporabnikom ali drugim osebam pri opravljanju koncesionirane javne službe, če mu je mogoče očitati krivdo.
IV. TRAJANJE IN PRENEHANJE KONCESIJSKEGA RAZMERJA
15. člen
Koncesijsko razmerje prične trajati z dnem podpisa koncesijske pogodbe in traja praviloma 5 let.
Koncesijska pogodba se lahko po njenem poteku podaljša, koncesionar pa ima pri sklepanju pogodbe o koncesiji prednost ob enakem izpolnjevanju pogojev razpisa kot ostali interesenti.
Koncesionar je dolžan začeti z izvajanjem koncesije v enem mesecu po podpisu pogodbe, pod pogojem, da so predhodno izdana vsa potrebna soglasja za začetek del.
Po preteku dobe iz prvega odstavka tega člena koncedent odloči ali bo s koncesionarjem sklenil novo pogodbo ali pa bodo vsi objekti in naprave za izvajanje koncesije prešli v last občine.
16. člen
Koncesijsko razmerje preneha:
– s prenehanjem koncesijske pogodbe,
– z odkupom koncesije,
– z odvzemom koncesije,
– s prevzemom koncesionirane javne službe v režijo.
Podrobnejši pogoji in načini ter odpovedni rok in druge medsebojne pravice in obveznosti ob prenehanju koncesije se določijo v koncesijski pogodbi.
17. člen
Z odkupom koncesije lahko preneha koncesijsko razmerje tako, da koncesionar preneha opravljati javno službo plakatiranja, Občina Šentjur pri Celju kot koncedent pa v določenem obsegu prevzame objekte in naprave, ki jih je koncesionar zgradil ali drugače pridobil za namen izvajanja koncesionirane javne službe plakatiranja.
Način, obseg in pogoji odkupa se določijo s koncesijsko pogodbo.
Odkup je lahko prisilen, za kar se uporabljajo določbe predpisov, ki urejajo razlastitev.
18. člen
Koncedent lahko odvzame koncesijo koncesionarju:
– če ne začne opravljati koncesionirane javne službe plakatiranja v roku, ki je določen v koncesijski pogodbi,
– če je v javnem interesu, da se koncesionirana javna služba plakatiranja preneha opravljati kot koncesionirana javna služba.
Pogoji odvzema koncesije se določijo v koncesijski pogodbi.
19. člen
Koncedent lahko prevzame koncesionirano javno službo v režijo. Pogoji in način prevzema se določijo v koncesijski pogodbi.
20. člen
Koncesionirano javno službo lahko koncesionar prenese na drugo osebo, če je tako dogovorjeno v koncesijski pogodbi in le v predvidenem obsegu.
V. IZBIRA KONCESIONARJA
21. člen
Na podlagi tega odloka Občinski svet občine Šentjur pri Celju izda za izvajanje javne službe plakatiranja javni razpis, ki se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Razpis mora vsebovati:
– predmet koncesije,
– dinamiko izvajanja (rok, zmogljivost),
– pogoje za koncesionarje,
– pogoj za pridobitev koncesije,
– čas, za katerega se koncesija daje,
– navedbo razpisne dokumentacije, ki jo zagotovi koncedent,
– navedbo zahtevanih strokovnih podlag, ki jih zagotavlja prijavitelj,
– pogoje in ugodnosti, ki jih da koncedent koncesionarjem v zvezi z izvanjem koncesije,
– elemente, ki jih mora vsebovati prijava (kako bodo izpolnjeni pogoji za koncesionarja, predloge glede vrste, oblike, načina pridobitve, izdelave in postavitve plakatnih mest, način nameščanja in odstranjevanja plakatov in transparentov, rok za možni pričetek izvajanja koncesije, predvidena stopnja dobička idr.),
– skrajni rok za začetek izvajanja po pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj,
– rok za predložitev prijav,
– rok za izbiro koncesionarja,
– navedbo prednostnih meril, ki bodo vplivala na izbor koncesionarja,
– rok, v katerem bodo prijavitelji obveščeni o izboru,
– rok , v katerem se sklene koncesijska pogodba,
– odgovorno osebo za dajanje informacij med razpisom.
Razpisno komisijo za pregled ponudb imenuje župan občine.
Komisija predloži izbor najugodnejšega ponudnika občinskemu svetu.
Razpis mora biti oblikovan v skladu z določili zakona o gospodarskih javnih službah in tega odloka, kot dodatna merila za izbiro najugodnejšega ponudnika pa so, ob izpolnjevanju ostalih razpisnih pogojev: reference o opravljenih podobnih delih in nadziranju enakih sistemov, rok izvedbe, cena ter ostale dodatne ponujene ugodnosti.
22. člen
Na podlagi predloga komisije iz prejšnjega člena občinski svet s sklepom odloči o izbiri koncesionarja in o roku, v katerem mora biti sklenjena koncesijska pogodba.
Medsebojna razmerja med koncedentom in koncesionarjem se skladno z določbami zakona o gospodarskih javnih službah določajo s koncesijsko pogodbo.
23. člen
Koncesijsko pogodbo med Občino Šentjur pri Celju in izbranim koncesionarjem podpiše župan.
Koncesijska pogodba mora vsebovati sestavine, ki jih določa prvi odstavek 39. člena zakona o gospodarskih javnih službah.
VI. NADZOR NAD IZVAJANJEM KONCESIJE
24. člen
Plakate, transparente in zastave je dovoljeno nameščati le v skladu s tem odlokom in na za to določenih lokacijah.
25. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka opravlja občinska služba za komunalni nadzor.
VII. KAZENSKA DOLOČBA
26. člen
Z denarno kaznijo od 30.000 tolarjev do 180.000 tolarjev se kaznuje koncesionar:
– če ne upravlja in vzdržuje plakatnih mest, mest za nameščanje transparentov in zastav,
– če določa cene storitev koncesije brez soglasja občinskega sveta,
– če da transparentna mesta, mesta za nameščanje plakatov in zastav v najem,
– če ne odstrani poškodovanih in uničenih plakatov, transparentov in zastav.
VIII. KONČNA DOLOČBA
27. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 012-39/96-2
Šentjur pri Celju, dne 19. novembra 1996.
Predsednica
Občinskega sveta
občine Šentjur pri Celju
Tatjana Oset, prof. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti