Uradni list

Številka 75
Uradni list RS, št. 75/1996 z dne 20. 12. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 75/1996 z dne 20. 12. 1996

Kazalo

4052. Odlok o razglasitvi naselbinskega območja Rogatec za kulturni spomenik, stran 7640.

Na podlagi 18. člena zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81, 42/86 in Uradni list RS, št. 8/90 in 26/92) in 17. člena statuta Občine Rogatec (Uradni list RS, št. 42/95 in 19/96) je Občinski svet občine Rogatec na 18. redni seji dne 3. 12. 1996 sprejel
O D L O K
o razglasitvi naselbinskega območja Rogatec za kulturni spomenik
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Naselbinsko območje Rogatec se z namenom, da se ohranijo kulturna, zgodovinska in estetska vrednost srednjeveškega trga, razglaša za kulturni spomenik.
2. člen
Trg leži na nadmorski višini 220 m na levem bregu potoka Draganje, ki teče v tesni dolini med dvema hriboma. Severno od tod je Donačka gora, južno reka Sotla z državno mejo. Območje, ki je razglašeno za kulturni spomenik, je označeno na kartah TTK IN PK4 1:5000, ki sta sestavni del tega odloka.
3. člen
Trg ima osrednji, pravokotno zasnovan trški prostor, ob katerem so nanizane pravokotne trške parcele. Vzporedno z njimi se je za vzhodnim nizom trških stavb izoblikovala gospodarska ulica s ponovljeno parcelacijo, ki se izteka v obzidju. V trgu so Marijino znamenje in tri kapelice. Na severnem obrobju trga stoji farna cerkev sv. Jerneja, vzhodno od naselja pa cerkv sv. Hijacinte. Zahodni trški niz se izteka v obrežni pas ob potoku Draganji.
Meje srednjeveškega trga so ohranjene na severu in se skupaj z območjem grajskega parka iztekajo v obrežne travnike in gozdnata pobočja, proti jugu pa je raširjeno naselje v novejši dobi.
4. člen
Srednjeveško trško jedro Rogatca je ohranjeno v vseh svojih bistvenih sestavinah: tlorisni zasnovi, parcelaciji, stavbni dediščini, višinskem gabaritu, dominantah, kar vse utemeljuje njegovo razglasitev za kulturni spomenik.
II. VARSTVENI REŽIM
5. člen
Trško jedro se mora ohraniti v vseh svojih bistvenih sestavinah. Dejavnosti v zavarovanem delu naselja se lahko opravljajo v skladu s spomeniško vrednostjo območja. Kakršnikoli posegi so mogoči le s soglasjem in pod pogoji, ki jih določi Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine v Celju.
III. RAZVOJNE USMERITVE
6. člen
Razvoj naselbinskega območja se bo urejal v skladu s planskim izvedbenim aktom občine, za katerega bo Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine v Celju izdelal strokovne osnove.
7. člen
Strokovne naloge v zvezi z varstvom naselbinskega območja kot kulturnega spomenika opravlja Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine v Celju.
IV. KAZENSKA DOLOČBA
8. člen
Kršitve določb tega odloka se kaznujejo po zakonu, ki ureja varovanje kulturne dediščine.
9. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 06100-106/96
Rogatec, dne 10. decembra 1996.
Predsedujoči
Občinskega sveta
občine Rogatec
Anton Bukšek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti