Uradni list

Številka 75
Uradni list RS, št. 75/1996 z dne 20. 12. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 75/1996 z dne 20. 12. 1996

Kazalo

4019. Odločba o ugotovitvi, da prvi odstavek 11. člena zakona o organizaciji in delovnem področju ministrstev ni v neskladju z ustavo, stran 7610.

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, začetem z zahtevo Občine Zreče, na seji dne 5. decembra 1996
o d l o č i l o:
Prvi odstavek 11. člena zakona o organizaciji in delovnem področju ministrstev (Uradni list RS, št. 71/94) ni v neskladju z ustavo.
O b r a z l o ž i t e v
1. Predlagateljica Občina Zreče je vložila zahtevo za oceno ustavnosti točk VI/1 in VI/2 tretjega člena zakona o prevzemu državnih funkcij, ki so jih do 31. 12. 1994 opravljali organi občin (Uradni list RS, št. 29/95 – v nadaljevanju: ZPDF), in za oceno ustavnosti prvega odstavka 11. člena zakona o organizaciji in delovnem področju ministrstev (v nadaljevanju: ZODPM) v delu, ki določa, da Ministrstvo za okolje in prostor opravlja zadeve, ki se nanašajo na prostorsko planiranje, posege v prostor, na graditev objektov ter na premoženjskopravne zadeve v zvezi z nepremičninami. Iz zahteve izhaja, da vlagateljica izpodbija navedene zakonske določbe zato, ker meni, da bi moralo biti izdajanje lokacijskih in gradbenih dovoljenj v pristojnosti občinskih organov, ne pa v pristojnosti državnih organov.
Zahteva je bila vpisana pod št. U-I-7/96.
2. Državni zbor na zahtevo v določenem roku ni odgovoril.
3. Del zahteve, ki se nanaša na oceno ustavnosti določb ZPDF, je bil zaradi skupnega obravnavanja in odločanja pridružen zadevi št. U-I-98/95. Ustavno sodišče je z odločbo v zadevi U-I-98/95 (Uradni list RS, št. 44/96) razveljavilo točko VI/1 tretjega člena ZPDF, kolikor se je nanašala na pripravo lokacijske dokumentacije, v preostalem delu pa spoznalo navedeno določbo za skladno z ustavo. Glede točke VI/2 tretjega člena ZPDF je prav tako ugotovilo, da je v skladu z ustavo. Z navedeno odločbo je ustavno sodišče v celoti odgovorilo na navedbe predlagateljice glede pristojnosti za odločanje o lokacijskih in gradbenih dovoljenjih.
4. Del zahteve Občine Zreče, ki se nanaša na prvi odstavek 11. člena ZODPM, je ustavno sodišče izločilo iz zadeve št. U-I-7/96 in ga sklenilo obravnavati posebej.
5. ZODPM je organizacijski zakon, ki ureja organizacijo državne uprave ter delitev delovnih področij med ministrstvi in organi ter organizacijami v njihovi sestavi. Ta zakon ne razmejuje pristojnosti med organi državne uprave na eni strani in organi lokalne samouprave na drugi strani, temveč opredeljuje le delovna področja oziroma stvarno pristojnost posameznih ministrstev, organov in organizacij v sestavi na področju nalog državne uprave. Mnenje vlagateljice, da izpodbijani del prvega odstavka 11. člena ZODPM razmejuje pristojnost med državno upravo in organi lokalne samouprave, je zmotno. Izpodbijana določba določa le, katere zadeve državne uprave opravlja Ministrstvo za okolje in prostor. Razlogi za vložitev zahteve, ki jih navaja vlagateljica, so se nanašali samo na izpodbijane določbe ZPDF, tako da je zahteva v delu, ki se nanaša na del prvega odstavka 11. člena ZODPM, neutemeljena.
6. Ustavno sodišče je sprejelo to odločbo na podlagi 21. člena zakona o ustavnem sodišču (Uradni list RS, št. 15/94) v sestavi: predsednik dr. Tone Jerovšek in sodniki dr. Peter Jambrek, mag. Matevž Krivic, mag. Janez Snoj, dr. Lovro Šturm, Franc Testen, dr. Lojze Ude in dr. Boštjan M. Zupančič. Odločbo je sprejelo soglasno.
Št. U-I-13/96
Ljubljana, dne 5. decembra 1996.
Predsednik
dr. Tone Jerovšek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti