Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/1996 z dne 13. 12. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/1996 z dne 13. 12. 1996

Kazalo

3955. Odlok o grbu in zastavi Občine Mislinja, stran 6147.

Na podlagi 10. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odločba US RS, 45/94 – odločba US RS, 57/94 in 14/95) in 5. ter 21. člena statuta Občine Mislinja (Uradni list RS, št. 27/95) je Občinski svet občine Mislinja na seji dne 26. 11. 1996 sprejel
O D L O K
o grbu in zastavi Občine Mislinja
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določata oblika in način uporabe grba in zastave Občine Mislinja.
2. člen
Grb in zastava se smeta uporabljati le v obliki in z vsebino ter na način, ki je določen s tem odlokom.
3. člen
Geometrijska, likovna in barvna pravila za oblikovanje grba in zastave so sestavni del tega odloka.
4. člen
Če se grb in zastava na območju Občine Mislinja uporabljata skupaj z grbi in zastavami drugih občin ter drugimi znamenji, morata biti postavljena na častno mesto, če ni s tem odlokom ali zakonom drugače določeno.
5. člen
Grba in zastave ni dovoljeno uporabljati, če sta poškodovana ali po zunanjosti neprimerna za uporabo.
Grba in zastave ni dovoljeno uporabljati v nasprotju z javnim redom ali tako, da se škoduje ugledu občine.
6. člen
Grb in zastavo lahko izdelujejo na podlagi dovoljenja občine obrtniki in podjetja, ki so registrirana za ustrezno dejavnost.
II. GRB
7. člen
Grb občine ima obliko ščita. Razdeljen je na dve polji, ki ju v sredini v blagem loku loči bela (srebrna) linija. V gornjem modrem polju je rumena (zlata) šesterokraka zvezda. V spodnjem zelenem polju je osemlistna roža bele (srebrne) barve. Ščit je obrobljen z belo (srebrno) linijo.
8. člen
Grb občine se uporablja zlasti:
– v pečatih, štampiljkah, žigih, dokumentih in znakih občine,
– na svečanih listinah in priznanjih, ki jih izdaja občina,
– na svečanih listinah in priznanjih, ki jih podeljujejo pravne osebe v občini.
Grb občine se uporablja tudi v posebnem pečatu občine, ki se uporablja samo na svečanih listinah občine. Pečat vsebuje grb občine, grbovno okrasje in napis: OBČINA MISLINJA.
Grb občine je lahko izobešen:
– v uradnih prostorih in sejni sobi Občine Mislinja;
– na občinskih in drugih prireditvah, ki predstavljajo občino.
9. člen
Grb občine, odtisnjen na pismu, ovitku ali vizitki, lahko uporabljajo župan, predsednik in podpredsednik občinskega sveta in člani občinskega sveta ter tajnik občine v zadevah, ki se nanašajo na opravljanje njihovih funkcij.
III. ZASTAVA
10. člen
Zastava občine je po dolžini razdeljena na dve polji. Levo polje je modre barve z rumeno (zlato) šesterokrako zvezdo v sredini. Desno polje je zelene barve z belo (srebrno) osemlistno rožo v sredini.
Razmerje med dolžino in širino zastave je ena proti dve.
Zastava je vedno obešena navpično.
11. člen
Zastava občine je stalno izobešena:
– na poslopju sedeža občine,
– v sejni sobi občine,
– na drugih mestih v skladu z določili tega odloka.
12. člen
Zastava Občine Mislinja se izobesi v počastitev državnih, občinskih in krajevnih praznikov, ob kulturnih in športnih prireditvah ter ob drugih priložnostih.
Zastava občine se izobesi v teh primerih na javnih zgradbah oziroma na mestih, kjer je prireditev.
Župan lahko odredi, da se zastave občine izobesijo tudi na drugih zgradbah, zlasti ob svečani seji občinskega sveta, prazniku občine, slovesnih prireditvah, pomembnih za občino, ali kadar predstavniki občine sprejemajo na uradni obisk pomembnejše goste.
13. člen
Če je zastava občine izobešena poleg druge zastave, mora biti, gledano od spredaj, na levi strani, razen, kadar je izobešena skupaj z zastavo Republike Slovenije in v drugih primerih, določenih z zakonom.
Če je zastava občine izobešena skupaj z drugimi zastavami, mora biti v sredini, razen, kadar je izobešena skupaj z zastavo Republike Slovenije in v drugih primerih, določenih z zakonom.
IV. UPORABA GRBA IN ZASTAVE
14. člen
Politične organizacije, podjetja, zavodi, društva ter drugi organi in organizacije lahko uporabljajo grb in zastavo občine samo z dovoljenjem občine.
Vlogi za izdajo dovoljenja za uporabo občinskega grba in zastave mora biti priložena ustrezna dokumentacija s tehničnimi in grafičnimi podatki o uporabi grba oziroma zastave.
Dovoljenje za uporabo grba in zastave izda župan.
15. člen
V dovoljenju, s katerim se dovoli uporaba grba in zastave, se določijo pogoji, s katerimi se dovoljuje uporaba, omejitev uporabe in rok, do katerega je uporaba dovoljena. Izdano dovoljenje lahko župan prekliče, če ugotovi, da uporabnik ni upošteval pogojev, določenih v dovoljenju, če ne skrbi za primeren videz grba oziroma zastave ali če s svojim poslovanjem škodi ugledu občine.
16. člen
Za pravilno uporabo grba in zastave skrbi Občinski urad Mislinja, ki daje potrebna pojasnila, sprejema vloge za izdajo dovoljenja in vodi evidenco izdanih dovoljenj.
V. KAZENSKA DOLOČBA
17. člen
Z denarno kaznijo 10.000 do 50.000 SIT se za prekršek kaznuje pravna ali fizična oseba, če uporablja ali izdeluje grb ali zastavo občine v nasprotju z določili 14. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo 5.000 do 25.000 SIT se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena tudi odgovorna oseba pravne osebe.
VI. KONČNA DOLOČBA
18. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 011-01/96
Mislinja, dne 28. novembra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Mislinja
Dominik Javornik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti