Uradni list

Številka 71
Uradni list RS, št. 71/1996 z dne 13. 12. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 71/1996 z dne 13. 12. 1996

Kazalo

3920. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Idrija, stran 6102.

Občinski svet občine Idrija je na podlagi drugega odstavka 3. člena in 4. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 26. člena in tretjega odstavka 95. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 2. člena zakona o gasilstvu (Uradni list RS, št. 71/93) in 26. člena statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 50/93) na seji dne 28. 11. 1996 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Idrija
1. člen
S tem odlokom se spreminja in dopolnjuje odlok o gospodarskih javnih službah v Občini Idrija (Uradni list RS, št. 30/95).
2. člen
V odloku o gospodarskih javnih službah v Občini Idrija se za 4. členom doda nove 4.a, 4.b, 4.c, 4.č, 4.d člen in 4.e člen, ki glasijo:
4.a člen
Režijski obrat se ustanovi kot notranja organizacijska enota občinske uprave.
S predpisi iz 3. člena tega odloka se določijo gospodarske javne službe, ki se izvajajo v režijskem obratu.
Vprašanja, povezana z delovnim področjem režijskega obrata, pooblastili in odgovornostjo vodje režijskega obrata ter druga vprašanja v zvezi z delovanjem se uredijo z aktom o ustanovitvi režijskega obrata.
4.b člen
Javno podjetje se ustanovi kot podjetje v lastnini občine ali kot podjetje v mešani lastnini v skladu z zakonom o gospodarskih javnih službah in z zakonom o gospodarskih družbah.
Akt o ustanovitvi mora poleg z zakoni in drugimi predpisi določenega vsebovati določila o ureditvi medsebojnih razmerij med občino kot ustanoviteljico in javnim podjetjem glede uporabe objektov in naprav, potrebnih za izvajanje dejavnosti.
Ustanoviteljske pravice do javnega podjetja izvršuje občinski svet, če ni z aktom o ustanovitvi drugače določeno.
Javno podjetje mora izdelati program za obvladovanje kakovosti poslovanja, ki ga sprejme ustanovitelj.
4.c člen
V javnem podjetju se v celoti in na celotnem območju občine izvajajo naslednje gospodarske javne službe:
– odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda,
– ravnanje s komunalnimi odpadki,
– odlaganje ostankov komunalnih odpadkov.
V javnem podjetju se praviloma na območjih večjih oskrbovalnih sistemov, oziroma na območju mesta Idrija izvajajo naslednje javne službe:
– oskrba s pitno vodo,
– javna snaga in čiščenje javnih površin,
– urejanje javnih poti, površin za pešce in zelenih površin.
S predpisi iz 3. člena tega odloka se lahko določi tudi druge oskrbovalne sisteme in druga območja občine, na katerih se gospodarske javne službe iz prejšnjega odstavka izvajajo v javnem podjetju.
Javno podjetje lahko v okviru določil predpisov iz 3. člena tega odloka izvaja na podlagi sklenjenih ustreznih pogodb tudi ostale gospodarske javne službe, oziroma gospodarske javne službe iz drugega odstavka tega člena na ostalih območjih občine.
4.č člen
Koncesijo se lahko podeli osebam zasebnega prava, ki izpolnjujejo pogoje za opravljanje dejavnosti, ki so predmet koncesije.
Koncesijo se podeli na podlagi javnega razpisa, v izjemnih primerih pa tudi brez javnega razpisa.
Izbiro koncesionarja se opravi brez javnega razpisa, kadar gre za družbo, v kateri je občina kapitalsko udeležena z deležem vsaj 40% in v primeru iz 5. člena tega odloka.
Obliko in postopek javnega razpisa ter pogoje, ki jih mora izpolnjevati koncesionar, se v skladu z zakonom o gospodarskih javnih službah določi z odlokom o izvajanju javne gospodarske službe, kadar ta predvideva podelitev koncesije.
Odločitev o uvedbi javnega razpisa in o podelitvi koncesije ter o izbiri koncesionarja sprejme občinski svet. Na podlagi sklepa občinskega sveta izda pristojna občinska služba upravno odločbo.
Ponudnik, ki meni, da so bila pri izbiri kršena pravila postopka javnega razpisa ali izbora, se lahko v petnajstih dneh od prejema odločbe pritoži na občinski svet.
Z izbranim koncesionarjem sklene pogodbo o koncesiji župan v imenu in za račun občine po predhodnem soglasju občinskega sveta.
S podelitvijo koncesije se izvajajo naslednje javne službe:
– pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav in dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka,
– gasilstvo,
– sejemska dejavnost in dejavnost tržnic,
– vzpostavitev in delovanje lokalnega javnega telekomunikacijskega omrežja,
– distribucija plina in toplotne energije v javnem omrežju,
– opravljanje javnega mestnega prometa.
S predpisi iz 3. člena tega odloka se lahko določi tudi druge gospodarske javne službe, ki se izvajajo s podelitvijo koncesije.
4.d člen
Koncesionar mora za opravljanje koncesije izpolnjevati naslednje pogoje:
– biti mora ustrezno strokovno, tehnično in organizacijsko usposobljen za samostojno opravljanje nalog, ki so predmet koncesije, da lahko uporabnikom kontinuirano in kvalitetno zagotavlja dobrine in storitve,
– razpolagati mora s premoženjem v vrednosti najmanj 5% od predvidenega letnega prometa ali predložiti garancijo banke ali zavarovalnice kot varščino, s katero bi koncedentu lahko poravnal morebitno škodo, nastalo pri izvajanju koncesije, za katero je v skladu z zakonom odgovoren koncesionar.
Podrobnejšo opredelitev pogojev iz tega člena se določi z odlokom iz 3. člena ter javnim razpisom.
4.e člen
Vlaganje sredstev v osebe zasebnega prava se opravi z zbiranjem ponudb na podlagi javnega razpisa. Za razpis, za odločanje o izbiri ter za sklenitev ustrezne pogodbe se smiselno uporabljajo določbe 4. č člena tega odloka.
S predpisi iz 3. člena tega odloka se določi gospodarske javne službe, ki se izvajajo z vlaganjem sredstev v osebe zasebnega prava.
3. člen
V 6. členu odloka iz 1. člena se za drugim doda nov, tretji odstavek, ki glasi:
“Iz proračuna se financirajo javne službe, ki spadajo v skupno komunalno rabo in vzdrževanje in upravljanje z lokalnimi cestami.”
Dosedanji tretji odstavek postane četrti.
4. člen
Za 7. členom se doda nov, 7. a člen, ki glasi:
“Izvajanje gospodarskih javnih služb, navedenih v 7. členu tega odloka, obsega:
– vzdrževanje celotnih infrastrukturnih in drugih sistemov, objektov in naprav, ki so javna last,
– izdajanje soglasij k lokaciji in gradnji za priključitev porabnikov na infrastrukturne sisteme, objekte in naprave, katerih vzdrževalec je izvajalec javne službe,
– opravljanje strokovno-tehničnih in razvojnih nalog v smislu priprave predlogov strokovnih usmeritev za razvoj posamezne gospodarske javne službe na podlagi odločitev koncedenta.
Obseg in območje izvajanja koncesije se ne nanašata na nove investicije in investicijsko vzdrževanje, razen če ni z odlokom iz 3. člena ali pogodbo med občino in izvajalcev javne službe drugače določeno.
5. člen
8. člen odloka o gospodarskih javnih službah se spremeni, tako da glasi:
Strokovnotehnične, organizacijske in razvojne naloge na področju gospodarskih javnih služb opravlja služba za gospodarske javne službe v okviru občinskih služb Občine Idrija.
Naloge iz prvega odstavka se nanašajo zlasti na:
– razvoj, načrtovanje in pospeševanje gospodarskih javnih služb,
– investicijsko načrtovanje in gospodarjenje z objekti in napravami, potrebnimi za izvajanje gospodarskih javnih služb,
– postopke ustanavljanja in organiziranja javnih podjetij, javnih gospodarskih zavodov in režijskih obratov,
– postopke podeljevanja koncesij in izbire koncesionarjev,
– strokovni nadzor nad izvajalci gospodarskih javnih služb,
– financiranje gospodarskih javnih služb,
– določanje pogojev in dajanje soglasij k dovoljenjem za posege v prostor in okolje, če ti zadevajo infrastrukturne objekte in naprave gospodarskih javnih služb, če ni to kot javno pooblastilo prenešenao na izvajalce gospodarskih javnih služb,
– dajanje predpisanih dovoljenj za priključitev na infrastrukturne objekte in naprave gospodarskih javnih služb, če ni to kot javno pooblastilo preneseno na izvajalce gospodarskih javnih služb.
6. člen
9. člen odloka iz 1. člena se spremeni, tako da glasi:
“Posamezna dela iz drugega odstavka prejšnjega člena se lahko s pogodbo prenese na registrirano izvajalsko organizacijo ali samostojnega izvajalca, kadar je to ekonomično in zagotavlja večjo racionalnost dela.
O morebitnih sklenjenih pogodbah iz prejšnjega odstavka mora župan poročati pristojnemu odboru občinskega sveta”.
7. člen
Za 13. členom odloka iz 1. člena se doda nov, 13.a člen, ki glasi:
13.a člen
Do sprejetja odlokov iz 3. člena tega odloka se za izvajanje gospodarskih javnih služb uporabljajo določbe predpisov, izdanih na podlagi 41. člena zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82).
8. člen
Črta se 14. člen odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Idrija.
9. člen
Preoblikovanje javnega podjetja Komunala Idrija, p.o., Carl Jakoba 4, Idrija, v skladu s 75. členom zakona o gospodarskih javnih službah se izvede v šestih mesecih po sprejemu tega odloka.
10. člen
Predpise iz 3. člena tega odloka mora občinska uprava pripraviti za obravnavo na občinskem svetu najkasneje v enem letu po sprejemu tega odloka.
11. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Idrija, dne 28. novembra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Idrija
Franci Jereb, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti