Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/1996 z dne 22. 11. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/1996 z dne 22. 11. 1996

Kazalo

3695. Odlok komunalnih taksah v Občini Mislinja, stran 5577.

Na podlagi 1. in 4. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 7/70 in 7/72), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 50/79 in Uradni list RS, št. 10/91) in 21. člena statuta Občine Mislinja (Uradni list RS, št. 27/95) je Občinski svet občine Mislinja na 23. seji dne 24. 10. 1996 sprejel
O D L O K
komunalnih taksah v Občini Mislinja
1. člen
S tem odlokom se določijo obveznost plačevanja komunalnih taks v Občini Mislinja, taksni zavezanci, postopek odmere, način plačila in višina takse.
2. člen
Komunalne takse so predpisane za:
1. uporabo glasbenih avtomatov in drugih igralnih sredstev v javnih lokalih in na javnih površinah;
2. reklamne napise, objave, plakate in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na javnih mestih, in za vitrine, v katerih se blago ali dejavnost predstavlja zunaj poslovnega prostora;
3. začasno ali trajno uporabo javnih površin za opravljanje gostinske, trgovske in druge dejavnosti, za prirejanje zabavnih prireditev, razstav, sejmov, za parkiranje tovornih vozil in avtobusov izven določenih območij ter uporabo javnih površin za gradbišča in prekope.
3. člen
Za igralna sredstva v javnih lokalih se po tem odloku štejejo biljardi, elektronska video oprema ter druga igralna sredstva, za katera se uporaba plača, neglede na vrsto lokala in višino plačevanja uporabe teh naprav.
Za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na dovoljenih mestih, se po tem odloku štejejo: reklamni napisi, objave in oglasi, ki so trajnega značaja, plakati, panoji, transparenti in druge oblike reklamnih označb.
Za javne površine se po tem odloku štejejo trgi, tržnice, pločniki, ceste, ulične površine, parkirišča, funkcionalna zemljišča in druge površine v lasti občine ali države.
Za javne lokale se po tem odloku štejejo poslovni prostori (restavracije, gostilne, bifeji) in tudi tem prostorom pripadajoči vrtovi in terase in drugi prostori, v katerih se zadržujejo gostje.
Društveni prostori, ki so namenjeni za sestajanje članov zaradi zabave in razvedrila, se po tem odloku ne štejejo za javne prostore, če se v njih ne opravlja pridobitna dejavnost.
4. člen
Komunalne takse se določajo po tarifi komunalnih taks.
Višina komunalne takse za posamezne taksne predmete oziroma storitve je določena v taksni tarifi, ki je sestavni del tega odloka.
Taksne obveznosti so določene v točkah.
Vrednost točke znaša 10 SIT.
Vrednost točke se usklajuje z gibanjem rasti drobnoprodajnih cen.
Pri odmeri takse se vzame kot osnova za izračun takse vrednost točke na dan nastanka obveznosti.
Župan lahko v primerih širšega družbenega interesa, poleg oprostitev iz tarife komunalnih taks tega odloka, oprosti posameznega taksnega zavezanca plačila komunalne takse.
5. člen
Taksni zavezanci so pravne in fizične osebe, ki so koristniki taksnih predmetov in storitev iz 2. člena tega odloka.
Taksni zavezanec je lahko tudi lastnik ali najemnik nepremičnine, na kateri se nahaja taksni predmet ali izvaja storitev.
Komunalna taksa za določeni taksni predmet se lahko odmeri le enemu taksnemu zavezancu.
V taksni tarifi je določeno, v katerih primerih je obračun, pobiranje in odvajanje pobrane takse dolžna zagotoviti pravna oseba ali posameznik, ki ni taksni zavezanec.
6. člen
Vse postavitve, vzdrževanje in nameščanje taksnih predmetov morajo biti v skladu s predpisi Občine Mislinja.
Taksni zavezanec si je dolžan pridobiti predhodno mnenje in oblikovne pogoje za postavitev taksnega predmeta od pristojnega organa Občine Mislinja.
Objekti in naprave, ki se postavljajo na javnih površinah, morajo biti skladni s pogoji, ki jih določi pristojna strokovna organizacija.
Če taksni predmet ni postavljen v skladu s pogoji, navedenimi v tem členu, ali če je nameščen na mestu, ki ni predvideno za taksne predmete, lahko Občinski urad občine Mislinja odredi odstranitev takšnega taksnega predmeta na stroške taksnega zavezanca. Če taksni zavezanec s tem povzroči škodo, je dolžan povrniti tudi stroške škode.
7. člen
Taksna obveznost nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma pričetka uporabe, preneha pa s potekom meseca, v katerem je zavezanec obvestil Občinski urad občine Mislinja o odstranitvi taksnega predmeta oziroma prenehanju njegove uporabe.
Okoliščina, da taksnega predmeta zavezanec začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na taksno obveznost.
Zavezanec je dolžan Občinskemu uradu občine Mislinja v 15 dneh prijaviti nastanek taksne obveznosti, če ni v taksni tarifi drugače določeno. Prijava mora vsebovati podatke o taksnem zavezancu ter podatke in dejstva, ki so potrebna za določitev višine komunalne takse (ime in naslov zavezanca, podatki o taksnem predmetu, površina, namen uporabe, datum pričetka uporabe).
Če taksni zavezanec ne prijavi v določenem roku taksnega predmeta ali ne plača komunalne takse v določenem roku, lahko Občinski urad občine Mislinja odredi prisilno odstranitev taksnega predmeta na stroške zavezanca oziroma prepoved uporabe javnih površin.
8. člen
Funkcionalna javna površina se izračuna tako, da se za kioske in za posamezne stojnice dejanska dolžina in širina taksnega predmeta poveča za najmanj en meter in nato izračuna skupna površina, ki predstavlja funkcionalne zasedeno javno površino. Za vse ostale zasedene javne površine (zabavne prireditve, razstave, sejmi, gostinski vrtovi, gradbišča in prekopi) se določi dejanska funkcionalno zasedena javna površina.
9. člen
Taksne obveznosti se ne plačujejo za napise firm, ki so po zakonu ali odloku obvezni. V primeru, da je na poslovni stavbi več označb firme, se taksa ne plača od ene označbe, ostali napisi pa se štejejo kot reklamni napisi.
Taksne obveznosti se ne plačujejo od uporabe igralnih sredstev (šah, domino, igralne karte).
10. člen
Taksne obveznosti ne plačujejo Občina Mislinja in humanitarne organizacije.
Plačila komunalne takse za plakate so oproščena društva s sedežem v Občini Mislinja za propagiranje kulturnih, propagandnih in humanitarnih prireditev.
Plačila takse za plakatiranje so oproščene tudi politične stranke v času predvolilne kampanje za lokalne in državne volitve.
Če za organizacije in društva, ki so oproščena plačila komunalne takse, opravi namestitev in odstranitev plakatov pooblaščena občinska služba, so organizacije in društva, navedena v prvem, drugem in tretjem odstavku tega člena, dolžne plačati stroške namestitve in odstranitve plakatov. Višina stroškov je določena v tarifi komunalnih taks.
11. člen
Komunalne takse plačujejo taksni zavezanci v gotovini vnaprej, če ni v tem odloku drugače določeno.
Če taksni zavezanec ne plača takse vnaprej, se mu plačilo takse predpiše s posebno odločbo, katero izda Občinski urad občine Mislinja.
Takse, ki so določene v letnih zneskih, se plačujejo polletno vnaprej in zapadejo v plačilo 15. januarja in 15. junija v letu, plačane pa morajo biti v 30 dneh.
Za namestitev plakatov, reklam, objav in oglasov na oglasnih mestih v Občini Mislinja je taksni zavezanec dolžan pred namestitvijo oziroma uporabo taksnega predmeta plačati predpisano takso, če ni v tarifi drugače določeno.
Če je za uporabo določenega taksnega predmeta potrebno dovoljenje pristojnega organa, je treba takso plačati pred izdajo dovoljenja.
12. člen
Prisilna izterjava komunalnih taks od fizičnih oseb se opravlja po predpisih o prisilni izterjavi davkov občanov, od pravnih oseb pa po splošnih predpisih o opravljanju izvršbe denarnih obveznosti.
Pravica izterjati komunalno takso zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem bi taksa morala biti plačana.
Pravica do povrnitve preveč plačane takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem je bila taksa plačana.
13. člen
Komunalne takse odmerja, obračunava in izdaja odločbe Občinski urad Občine Mislinja.
Za pobiranje komunalnih taks lahko župan pooblasti pravno ali fizično osebo.
14. člen
Komunalne takse so prihodek proračuna Občine Mislinja.
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Občinski urad občine Mislinja in pristojna inšpekcija.
15. člen
Z denarno kaznijo 20.000 SIT se kaznuje pravna oseba, če v določenem roku ne prijavi predmeta ali storitve, za katero je predpisano plačilo komunalne takse.
Z denarno kaznijo 5.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki ne prijavi taksnega predmeta ali storitve v določenem roku.
Z denarno kaznijo 10.000 SIT se kaznuje za prekršek fizična oseba, če v določenem roku ne prijavi taksnega predmeta ali dejavnosti, za katerega je določeno plačilo komunalne takse.
Z denarno kaznijo 20.000 SIT se kaznuje pravna ali fizična oseba, ki namesti taksni predmet na mestu, ki ni predvideno za nameščanje taksnih predmetov, ali če namesti taksni predmet, za katerega je potrebno predhodno dovoljenje, brez dovoljenja.
16. člen
Taksni zavezanci, ki so na dan uveljavitve tega odloka uporabljali taksne predmete, pa niso prijavili nastanka taksne obveznosti, so dolžni to storiti v roku 15 dni od uveljavitve tega odloka.
17. člen
Vrednost točke se poveča vsako leto v skladu z indeksom rasti cen na drobno.
Valorizirano višino vrednosti točke ugotovi s sklepom Občinski svet občine Mislinja.
18. člen
Odlok o komunalnih taksah v Občini Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 26/93) preneha veljati 31. 12. 1996.
19. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 1997 dalje.
Št. 417-3/96
Mislinja, dne 29. oktobra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Mislinja
Dominik Javornik l. r.
                     TARIFA KOMUNALNIH TAKS

Tarifna številka 1:

Za uporabo igralnih sredstev v javnih lokalih ali na javnih površinah se plača letna taksa v višini:
- za elektronski igralni avtomat                                      2.000 točk
- za biljard (navadni ali avtomatski)                                 1.500 točk
- za druga igralna sredstva                                           1.000 točk

Opomba:
1. Za elektronske igralne avtomate se štejejo vsi elektronski igralni aparati in video igre, razen tistih, od katerih se plačuje posebna taksa po zakonu o igrah na srečo.
2. Za druga igralna sredstva se štejejo naprave kot so namizni nogomet, košarka, marjanca, pikado in podobne igralne naprave ne glede na vrsto pogona in načina  plačevanja uporabe sredstev.
3. Za uporabo igralnih sredstev v društvenih prostorih se taksa ne plača, razen za igralna sredstva v prostorih, ki služijo pridobitni dejavnosti.
4. Taksni zavezanec je pravna ali fizična oseba, ki ima v svojem lokalu igralno sredstvo ne glede na to ali je lastnik igralnega sredstva ali ne.

Tarifna številka 2:

1. Za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na dovoljenih mestih in so trajnega značaja, se glede na velikost in tehnološko zasnovo plača letna taksa v višini:
- do 2 m2 za svetlobne reklame                                          400 točk
 za nesvetlobne reklame                                                 300 točk
- nad 2 m2 za svetlobne reklame                                       1.200 točk
 za nesvetlobne reklame                                               1.000 točk
2. Za plakate, reklame, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na dovoljenih mestih in so začasnega značaja, se glede na čas in skupno površino vseh nameščenih plakatov, reklam, objav ali oglasov plača taksa v višini:
- za namestitev do 10 dni 10 točk od 1 m2
- za namestitev od 11 do 30 dni, 25 točk od 1 m2
Za namestitev in odstranitev plakatov, reklam, objav in oglasov se glede na število plača taksa v višini:
- do 5 kosov                                                             80 točk
- od 6 do 10 kosov                                                      120 točk
- za vsak kos nad 10                                                     10 točk
3. Za panoje in transparente se, glede na velikost in čas namestitve, plača taksa v višini:
- za namestitev do 30 dni do 2 m2                                       500 točk
 in nad 2 m2                                                          1.000 točk
- za vsakih začetih nadaljnjih 30 dni 
do 2 m2                                                                 300 točk
 in nad 2 m2                                                            600 točk
4. Za jumbo pano se, glede na čas, odmeri taksa v višini:
- do 30 dni                                                           1.500 točk
- za vsakih začetih nadaljnjih 30 dni                                   800 točk
5. Za priložnostna sporočila, objave in razglase po lokalnih stabilnih ali mobilnih ozvočevalnih postajah z javnim oklicem in podobnimi sredstvi se plača dnevno taksa v višini                                                   300 točk

Opomba:
1. Zavezanci za plačilo komunalne takse te tarife so lastniki tabel, elektronskih in drugih naprav, namenjenih za reklamiranje, objavo oziroma oglase.
2. Takse po tej tarifni številki se ne plačujejo za napise firm, ki so po zakonu ali odloku občinskega sveta obvezni. V primeru, da je na poslovni stavbi več označb firme, se taksa ne plača od ene označbe, vse nadaljnje označbe pa se štejejo kot reklamni napisi v smislu te tarifne številke.
3. Pravne in fizične osebe, ki želijo, da so njihovi plakati, objave, reklame ali oglasi začasno nameščeni na območju Občine Mislinja, morajo taksne predmete prinesti na Občinski urad občine Mislinja, da se ugotovi število in skupna površina taksnih predmetov ter da se opremijo s štampiljko občine in oštevilčijo.
Taksne predmete na razglasnih panojih, ki so v lasti občine, praviloma namešča in odstranjuje pooblaščena občinska služba. Taksni zavezanec takih taksnih predmetov plača tudi del takse, ki se nanaša na namestitev in odstranitev taksnega predmeta.

Tarifna številka 3:

1. Za uporabo javnih površin pred poslovnimi prostori za opravljanje gostinsko-turistične dejavnosti se za vsak zasedeni m2 plača taksa dnevno v višini 1 točke.
2. Za uporabo javnih površin za opravljanje gostinsko- turistične dejavnosti v samostojnih gostinskih vrtovih se za vsak zasedeni m2 plača taksa dnevno v višini 1,5 točke.
3. Za uporabo javnih površin za prirejanje zabavnih prireditev in razstav se za vsak m2 javne površine plača taksa dnevno v višini 3 točke.
4. Za začasno uporabo javnih površin se glede na dejavnost za vsak m2 zasedene javne površine, skupno s funkcionalnim zemljiščem plača taksa v višini:
- za kiosk s prodajo blaga široke 
 potrošnje  3 točke dnevno
  6.000 točk letno
- za kiosk s prodajo spominkov, 
 cvetja, knjig, izdelkov dom. obrti  1 točka dnevno
  2.000 točk letno
- za stojnico s prodajo blaga pred 
 poslovnimi prostori  1 točka dnevno
- za stojnico na sejemski prireditvi  10 točk dnevno 
- za gradbišča in prekope  2 točki dnevno

Za parkiranje tovornih vozil in avtobusov se plača taksa ze eno vozilo dnevno 50 točk.
Taksni zavezanec plača takso pred pridobitvijo dovoljenja za uporabo javne površine po tej tarifni številki.

Opomba:
1. Taksni zavezanec je vsakokratni uporabnik javne površine.
2. Takse iz te tarifne številke se ne plačuje za stojnice, postavljene za humanitarne in kulturne prireditve.
3. Kdor uporablja javni prostor brez dovoljenja občine oziroma v nasprotju z določbami v izdanem dovoljenju, plača pristojno takso v dvojnem znesku.
4. Za kioske se štejejo tudi premične gostinske prikolice.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti