Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/1996 z dne 22. 11. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/1996 z dne 22. 11. 1996

Kazalo

3688. Odlok o pogojih odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Krško, stran 5563.

Na podlagi 29. in 61. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odločba US RS, 45/94 – odločba US RS in Uradni list RS, št. 57/94, 14/95 in 20/95 – odločba US RS), 4. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90, 10/91 in Uradni list RS, št. 13/93 in 66/93), 3., 4., 6. in 7. člena odloka o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 30/95) ter 16. in 79. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 2/96), je Občinski svet občine Krško na seji dne 17. 10. 1996 sprejel
O D L O K
o pogojih odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Krško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa splošne pogoje za opravljanje dejavnosti odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih padavinskih voda in upravljanja z objekti ter napravami, ki služijo tej dejavnosti. Določa tudi obveznosti izvajalca ter uporabnikov.
Občina Krško bo pri odvajanju in čiščenju odpadnih in padavinskih voda postopala v skladu s študijo o zaščiti vodnih virov in vodotokov v Občini Krško (december 1995) in študijo o varovanju podtalnice Krškega polja (november 1994).
2. člen
Opravljanje dejavnosti iz 1. člena tega odloka obsega:
– gospodarno izkoriščanje objektov in naprav v skladu s tem odlokom in drugimi predpisi,
– razvoj, ki obsega planiranje in gradnjo novih objektov in naprav ter priključevanje novih uporabnikov na sistem,
– redno vzdrževanje objektov in naprav,
– izvajanje potrebnih rekonstrukcij in tehnično tehnoloških izboljšav,
– izvajanje meritev in monitoringa.
3. člen
Za izvajalca dejavnosti odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda (v nadaljnjem besedilu: javna kanalizacija), ki služijo enemu ali več naseljem v Občini Krško je izbran koncesionar (v nadaljnjem besedilu: izvajalec).
Izvajanje dejavnosti odvajanja padavinskih voda izključno iz cestnega telesa ni predmet tega odloka.
Upravljalec objektov in naprav, ki služijo le enemu objektu oziroma manjši skupini uporabnikov ter nimajo značaja javne kanalizacije je uporabnik sam oziroma krajevna skupnost.
4. člen
Uporabnik javne kanalizacije je vsaka fizična ali pravna oseba, ki odvaja odpadne in padavinske vode v javno ali drugo kanalizacijo.
5. člen
Javna kanalizacija je glede na odgovornost upravljanja in vzdrževanja ločena od omrežja in naprav uporabnika.
6. člen
Javna kanalizacija mora biti vodotesna. V javno kanalizacijo ni dovoljeno odvajati podtalnice, drenažnih vod, vod odprtih vodotokov ter meteornih vod, kjer jih je možno speljati direktno v ponikalnico ali vodotok, razen v primeru, če je takšna rešitev strokovno sprejemljiva.
II. NAPRAVE UPORABNIKOV IN IZVAJALCA
1. Naprave in objekti uporabnikov
7. člen
Naprave in objekti uporabnika hišne kanalizacije so:
– priključni kanal od hišne kanalizacije do javnega kanala, vključno z zbirnimi kanali hišne kanalizacije in meteorne vode,
– naprave in objekti za prečiščenje odpadnih voda (predčistilne naprave, greznice, gnojnične jame, gnojišča),
– interna kanalizacija s pripadajočimi objekti in napravami v objektu.
S temi objekti upravlja, gospodari in jih vzdržuje uporabnik.
Uporabnik je dolžan s temi napravami in objekti gospodariti tako, da je omogočeno normalno odvajanja odpadnih in padavinskih voda ter da voda pred iztekom v javno kanalizacijo izpolnjuje zahtevane pogoje.
8. člen
Individualni objekti in naprave za čiščenje odpadnih voda v naseljih, kjer ni javne kanalizacije, so greznice. Glede na vrsto tal, način vodooskrbe in ostale pogoje je dovoljena gradnja naslednjih greznic:
– greznice z neprepustnimi stenami in dnom za objekte brez tekoče vode,
– nepretočne greznice za objekte s tekočo vodo,
– pretočne greznice z odtokom.
Za gradnjo greznice si je uporabnik oziroma investitor dolžan pridobiti dovoljenje upravne enote.
Dovoljenje izda upravni organ v skladu s pogoji soglasja pristojne inšpekcije.
9. člen
Pri gradnji in vzdrževanju greznic je treba upoštevati:
a) za objekte brez tekoče vode 500 l/osebo, oziroma minimalno 3000 litrov:
– greznica mora imeti dve celici,
– greznico se prazni najmanj enkrat letno;
b) za objekte s tekočo vodo – nepretočne:
– pri dimenzioniranju je treba upoštevati dnevno porabo 150 l/osebo,
– koristno prostornino 3000 l/osebo, oziroma minimalno prostornino 6000 l in mora imeti dve celici,
– greznico je treba prazniti najmanj enkrat na leto, oziroma, ko je zapolnjeno 2/3 koristne prostornine greznice,
– pri praznjenju greznice je potrebno pustiti 1/6 vsebine;
c) pretočne greznice:
– koristno prostornino 2000 litrov na osebo, pri čemer mora biti minimalna prostornina 6000 litrov,
– pretočna greznica za 10 oseb mora biti dvocelična, nad 10 oseb pa večcelična.
Padavinske vode ne smejo biti speljane v greznico, speljati jih je treba v padavinsko kanalizacijo ali v ponikalnico.
10. člen
Na območjih, kjer je možna ogroženost obstoječih ali potencialnih vodnih virov ni dovoljena gradnja pretočnih greznic. Obstoječe pretočne greznice v teh območjih je potrebno prazniti v skladu s pogoji soglasja zdravstvene inšpekcije.
Praznjenje pretočnih greznic v teh območjih opravlja po potrebi in v smislu soglasja zdravstvene inšpekcije uporabnik oziroma izvajalec, slednji po predhodnem naročilu uporabnika.
11. člen
Naprave in objekti uporabnika ter pogoji za priključitev na javno kanalizacijo so opredeljeni s pravilnikom.
12. člen
Odpadne vode iz gnojničnih jam in zbiralnikov za gnojevko ter odpadke iz gnojišč se ne odvaja v javno kanalizacijo.
2. Naprave in objekti izvajalca oziroma upravljalca
13. člen
Objekti in naprave javne kanalizacije so:
– zbirni kanali z revizijskimi jaški,
– razbremenilniki visokih voda,
– zadrževalni bazeni visokih voda,
– črpališča in prečrpavališča odpadnih in drugih voda,
– čistilne naprave za čiščenje odpadnih voda,
– drugi objekti in naprave, ki so potrebni za normalno obratovanje javne kanalizacije in so v pravilniku izvajalca opredeljeni kot objekti in naprave izvajalca.
Javna kanalizacija mora imeti pred iztokom v recipient obvezno urejeno čiščenje z mehanskim in biološkim čiščenjem.
14. člen
Naprave in objekti javne kanalizacije so last Občine Krško, ki jih prenese v upravljanje izbranemu izvajalcu dejavnosti iz 1. člena s pogodbo.
Izvajalec je dolžan upoštevati ta odlok, pravilnik o pogojih in načinu odvajanja odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Krško, s katerim določi sekundarno, primarno in magistralno omrežje, objekte in naprave skupne ter individualne rabe, način in pogoje priključitve, pogoje iztoka v javno kanalizacijo, ostale pogoje uporabe teh objektov in naprav, kakor tudi natančnejše pogoje gospodarjenja.
Pogoji priključitve na javno kanalizacijo se določijo s pravilnikom, katerega izdela izvajalec in potrdi občinski svet.
15. člen
Investitor novogradenj javne kanalizacije je praviloma Občina Krško, ki po končani gradnji prenese objekte in naprave v upravljanje koncesionarju.
Investitor je dolžan poleg objektov in naprav izročiti vso tehnično dokumentacijo, dovoljenje, soglasje in geodetski posnetek komunalnih naprav z evidenco priključkov in uporabno dovoljenje. Izvajalcu mora biti s ceno storitve ali na drug način zagotovljeno pokrivanje stroškov izvajanja dejavnosti.
III. POGOJI PRIKLJUČITVE NA JAVNO KANALIZACIJO
16. člen
Priključitev na javno kanalizacijo je obvezna za vse uporabnike iz 4. člena odloka s pogojem, da stanje javne kanalizacije omogoča priključitev ter da iztok uporabnika izpolnjuje priključitvene pogoje. V naseljih, kjer ne obstaja javna kanalizacija je uporabnik dolžan v skladu s pogoji tega odloka in pravilnika ter pogoji soglasja zdravstvene inšpekcije zgraditi ustrezno greznico.
Po izgradnji javne kanalizacije v naseljih iz drugega odstavka tega člena se je uporabnik dolžan v roku 6 mesecev priključiti na javno kanalizacijo in opustiti greznico – kot začasen objekt za odstranjevanje in čiščenje odpadnih voda.
17. člen
Izvajalec izdaja pogoje in soglasja k prostorskim izvedbenim načrtom in lokacijski dokumentaciji uporabnika.
V primeru, da je objekt uporabnika na območju, za katerega ni izdelan prostorski izvedbeni načrt, je uporabnik dolžan pred izdajo lokacijskega dovoljenja pridobiti načelno soglasje izvajalca. K vlogi za izdajo načelnega soglasja mora predložiti:
– situacijo z vrisanim objektom v M 1:1000 ali M 1:500 z vsemi komunalnimi napravami.
18. člen
Izvajalec mora izdati soglasje po 15. členu in dovoliti priključitev, če uporabnik izpolni vse pogoje iz 14. člena tega odloka glede izdelave hišne kanalizacije, zahtev glede izpusta in da stanje javne kanalizacije glede tehničnih normativov in standardov dovoljuje priključitev. K vlogi mora uporabnik predložiti na vpogled načrt hišne kanalizacije.
V primeru, da priključitev ni možna, mora izvajalec uporabnika seznaniti o razmerah in pogojih pod katerimi je priključitev možna.
19. člen
Pred priključitvijo novega objekta na javno kanalizacijo je uporabnik dolžan predložiti izvajalcu z vlogo za priključitev naslednje:
– gradbeno dovoljenje, posnetek objekta s komunalnimi objekti in napravami, soglasje lastnikov zemljišč po katerem poteka priključitev.
20. člen
Priključitev hišne kanalizacije na javno kanalizacijo opravi izvajalec na stroške investitorja. Priključitev mora biti izvedena pred izdajo uporabnega dovoljenja. O opravljeni priključitvi izda izvajalec potrdilo.
Priključitev starih obstoječih objektov na javno kanalizacijo je obvezna v roku 6 mesecev po izgradnji javne kanalizacije.
Pri priključitvi sta uporabnik in izvajalec dolžna upoštevati pogoje, ki veljajo za nove objekte.
21. člen
Uporabnik ima pravico odpovedi priključitve le v primeru, da objekt poruši, in sicer najmanj 30 dni pred nameravano porušitvijo.
22. člen
Uporabnik, ki odvaja v javno kanalizacijo odpadne tehnološke vode mora najmanj štirikrat letno oziroma ob vseh spremembah predložiti izvajalcu analizo odpadne vode, izdelano v skladu s strokovnim navodilom o tem, katere snovi se štejejo za nevarne in škodljive snovi in o dopustnih temperaturah vod (Uradni list SRS, št. 18/85).
23. člen
Uporabnik je v primeru spremenjenih pogojev priključitve dolžan na lastne stroške prilagoditi hišni priključek. O spremenjenih pogojih je izvajalec dolžan obvestiti uporabnika ter mu podati rok ureditve, določene glede na obseg potrebnih del.
24. člen
Uporabnik je za priključitev na javno kanalizacijo dolžan plačati priključno takso izvajalcu in je prihodek občinskega proračuna.
IV. PLAČILO CENE KANALŠČINE IN ČIŠČENJA ODPADNIH VODA
25. člen
Uporabniki javne kanalizacije so dolžni redno plačevati stroške odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda. Merilo za plačilo je količina porabljene vode iz javnih vodovodov oziroma vodnih virov uporabnika.
Višina stroškov dejavnosti odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda ter uporabe javne kanalizacije se določi na podlagi ugotovljene količine odpadne vode iz cene na enoto.
26. člen
K ceni se lahko obračuna tudi prispevek za čiščenje odpadnih voda, ki se določi na podlagi ugotovljene količine odpadne vode, cene za enoto in faktorja onesnaženosti.
Višino prispevka za odvajanje in čiščenje odpadne vode določi izvajalec v soglasju z Občinskim svetom občine Krško v skladu z veljavnimi predpisi o cenah.
V. DOLOČITEV IZVAJALCA DEJAVNOSTI
27. člen
Izvajalca dejavnosti iz 1. člena tega odloka izbere Občinski svet občine Krško na osnovi določil odloka o podelitvi koncesij za dejavnosti oskrbe s pitno vodo ter odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda v Občini Krško.
Pri tem se morajo upoštevati določila 21. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93).
VI. OBVEZNOSTI IZVAJALCA IN UPORABNIKOV
28. člen
Naloge izvajalca:
– redno vzdrževati objekte in naprave, tako da je uporabnikom omogočeno redno odvajanje odpadnih voda,
– poskrbeti za ustrezno zavarovanje objektov in naprav,
– sodelovati pri razvoju dejavnosti in pri pripravi planskih dokumentov za razširjeno reprodukcijo,
– skrbi za pravočasno pripravo planskih dokumentov za enostavno reprodukcijo,
– objekte in naprave vzdrževati v skladu s sprejetimi pravilniki, poslovniki ter ostalimi predpisi,
– izdajati uporabnikom ustrezna soglasja in jim omogočiti priključitev,
– obnavljati dotrajano omrežje ter dotrajane dele objektov in naprav.
29. člen
Obveznosti uporabnika javne kanalizacije:
– vzdrževanje hišne kanalizacije, hišnega priključka ter naprav za predčiščenje, tako da bo iztok izpolnjeval pogoje iz soglasja,
– obveščanje izvajalca oz. upravljalca o poškodbah na objektih s katerimi gospodari sam ter takoj ukrepati, da ne bo nastala škoda na objektih javne kanalizacije.
V primeru, da nastane na objektih in napravah javne kanalizacije škoda zaradi nepravilnega ravnanja uporabnika, je ta dolžan izvajalcu poravnati stroške odprave škode.
30. člen
Uporabnikom ni dovoljeno odvajati v javno kanaliza- cijo:
– odpadne vode, ki vsebujejo strupene snovi v višjih koncentracijah kot je dovoljeno s strokovnim navodilom o tem, katere snovi se štejejo za nevarne in škodljive snovi in o dopustnih temperaturah vode (Uradni list SRS, št. 18/85),
– vodo pomešano s tekočimi gorivi, olji in mazivi,
– radioaktivne snovi,
– snovi, ki razvijajo strupene ali eksplozivne pline,
– snovi, ki bi kvarno vplivale na kanalsko omrežje,
– gnojnico, gnoj, pepel, kosti, mavec, cement, pesek, tehnološke peske, usnje, konzerve, stekla in druge tehnološke in komunalne odpadke,
– neprečiščene tehnološke industrijske vode,
– snovi oziroma odpadne vode, ki so določene s pravilnikom glede na tehnologijo čiščenja.
Vse odpadne vode, ki brez predčiščenja ne ustrezajo pogojem glede izpusta, mora uporabnik naknadno ustrezno očistiti. Izvajalec ima pravico in dolžnost kontrole uporabnikovih objektov in naprav za predčiščenje na stroške uporabnika ter tudi določiti pogoje delovanja naprave za predčiščenje.
31. člen
Izvajalec ima pravico odpovedati uporabniku odvajanje in čiščenje odpadnih voda v naslednjih primerih:
– če uporabnik zaprosi za začasen odklop z javne kanalizacije zaradi gradbenih posegov,
– če stanje uporabnikov objektov ogroža življenje in zdravje ljudi,
– če izpust ne izpolnjuje pogojev iz soglasja,
– če uporabnik z odpadno vodo odvaja v javno kanalizacijo snovi navedene v prejšnjem členu,
– če upravljalcu ne predloži izvidov o izpustu oziroma če izvid ni izdelal atestiran laboratorij,
– če uporabnik ne poravna stroškov storitve.
Uporabnik je dolžan poravnati izvajalcu dejavnosti stroške prekinitve in ponovne priključitve kakor tudi nastalo škodo na objektih in napravah javne kanalizacije.
32. člen
Izvajalec ima pravico zaradi del na objektih in napravah začasno prekiniti storitev pod pogoji, da o prekinitvi obvesti uporabnike in sicer vsaj 4 dni pred nameravano prekinitvijo. V primeru intervencij na objektih in napravah lahko upravljalec prekine storitev, vendar mora o tem takoj obvestiti uporabnike.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
33. člen
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 SIT se kaznuje za prekršek izvajalec, če:
– ne opravlja obveznosti iz 28. člena odloka,
– ne prevzame javne kanalizacije v upravljanje, 15. člen,
– ne dovoli priključitve na javno kanalizacijo, 18. člen odloka,
– ne sprejme pravilnika v smislu 14. člena.
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje odgovorna oseba izvajalca, če je ta pravna oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Kolikor je izvajalec fizična oseba ali je to upravljalec iz tretjega odstavka 3. člena tega odloka, se kaznuje z denarno kaznijo 20.000 SIT, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
34. člen
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna ali fizična oseba, ki je nosilec dejavnosti, če:
– odvaja v javno kanalizacijo vode v nasprotju z določilom 6. in 12. člena,
– spelje padavinsko vodo v greznico oziroma odtok iz greznice odvaja v površinsko vodo, 8. člen,
– ne prenese novo zgrajene javne kanalizacije v upravljanje upravljalcu, 14. člen,
– izvede priključek na javno kanalizacijo brez soglasja izvajalca, v nasprotju z izdanim soglasjem oziroma ne priključi objekta na javno kanalizacijo, pa so za to izpolnjeni pogoji 19. člena,
– je priključitev izvedena v nasprotju z 19. in 20. členom tega odloka,
– izvajalcu ne predloži analizo iztoka, 22. člen,
– ne prilagodi hišnega priključka novim pogojem, 23. člen,
– ne izpolnjuje nalog iz 29. člena,
– v javno kanalizacijo odvaja nedovoljene snovi, 30. člen,
– ne obvesti uporabnikov o začasni prekinitvi storitev, 32. člen.
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
35. člen
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 SIT se kaznuje posameznik, če stori prekršek iz 34. člena tega odloka.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
36. člen
Izvajalec je dolžan v roku 6 mesecev poskrbeti za prevzem vseh potrebnih objektov in naprav za izvajanje dejavnosti ter izdelavo katastra obstoječe javne kanalizacije in ga predložiti Geodetski upravi za zbirni kataster.
37. člena
Izvajalec je dolžan v roku 3 mesecev po sprejemu koncesije predložiti svetu Občine Krško v obravnavo in sprejem predlog pravilnika o pogojih in načinu odvajanja odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Krško.
38. člen
V času do izbire izvajalca dejavnost iz 1. člena tega odloka izvaja Komunalno podjetje KOSTAK Krško v skladu s tem odlokom.
39. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja komunalni nadzornik Občine Krško in zdravstvena ter druge ustrezne inšpekcijske službe.
40. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o pogojih za odvajanje odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Krško (Uradni list RS, št. 35/88).
41. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 353-7/96-1/18
Krško, dne 17. oktobra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Krško
Franci Bogovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti