Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/1996 z dne 22. 11. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/1996 z dne 22. 11. 1996

Kazalo

3679. Odlok o plakatiranju in koncesiji za plakatiranje v Občini Hodoš-Šalovci, stran 5552.

Na podlagi 32. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 4. in 8. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Hodoš-Šalovci (Uradni list RS, št. 31/96), 15. in 22. člena statuta Občine Hodoš-Šalovci (Uradni list RS, št. 35/95), je Občinski svet občine Hodoš-Šalovci na seji dne 7. novembra 1996 sprejel
O D L O K
o plakatiranju in koncesiji za plakatiranje v Občini Hodoš-Šalovci
1. člen
S tem odlokom Občina Hodoš-Šalovci ureja:
– postavitev, oblikovanje, pridobitev, upravljanje in vzdrževanje objektov, ki so namenjeni za nameščanje plakatov, reklam, oglasov, transparentov in vseh drugih oblik objav, ki kot take služijo za obveščanje širše javnosti (v nadaljevanju: mesta za plakatiranje),
– nameščanje in odstranjevanje plakatov, reklam, oglasov, transparentov in vseh drugih oblik objav na raznih panojih, podstavkih ali tudi s pomočjo elektronskih medijev in drugih pripomočkov namenjenih za oglaševanje (v nadaljevanju: plakati in drugo).
Za plakatiranje bo Občina Hodoš-Šalovci podelila koncesijo.
2. člen
Določila tega odloka veljajo za vse krajevne skupnosti, vasi in zaselke v Občini Hodoš-Šalovci.
3. člen
Koncesija za plakatiranje se podeli za 5 let. Podaljšanje koncesije se določi na način in pod pogojih, določenimi v koncesijski pogodbi med koncedentom in koncesionarjem.
Koncesijska pogodba začne veljati z dnem, ki je določen v pogodbi.
4. člen
Po prenehanju koncesije iz 3. člena tega odloka preidejo vsa plakatna mesta, panoji in drugi pripomočki, izdelani in postavljeni za namen izvajanja koncesije neodplačno v last Občine Hodoš-Šalovci (v nadaljevanju: koncedent).
Način prenosa lastništva plakatnih mest in drugo, navedenih v prvem odstavku tega člena v last koncedenta, se posebej določi s koncesijsko pogodbo.
Po prenehanju koncesijske pogodbe, je koncesionar dolžan zagotoviti brezhibnost vseh naprav, panojev in drugih sredstev namenjenih za oglaševanje in jih v takem stanju predati koncedentu.
5. člen
Koncesionar mora izpolnjevati naslednje pogoje za pridobitev koncesije:
– da je pravna ali fizična oseba, ki je kot taka pooblaščena (registrirana)za opravljanje dejavnosti plakatiranja in oglaševanja,
– da predloži tiste dokumente in dokaze iz katerih bo razvidno, da je sposoben izvajati dejavnosti navedene v 1. členu tega odloka,
– da v skladu z veljavno izvedbeno urbanistično dokumentacijo v Občini Hodoš-Šalovci pripravi in predloži koncedentu predlog možnih lokacij plakatnih mest,
– da pripravi in predloži oceno stroškov za oblikovanje, pridobitev, postavitev, upravljanje in vzdrževanje plakatnih mest za plakatiranje in oglaševanje,
– da pripravi in predloži oceno lastne cene za nameščanje in odstranjevanje plakatov in drugih oblik plakatiranja in oglaševanja.
6. člen
Koncedent določa, da so humanitarne in prostovoljne organizacije (RKS, Karitas, PGD itd.), ki delujejo v dobrobit širšega kroga prebivalcev Občine Hodoš-Šalovci oproščene stroškov objavljanja oglasov in transparentov.
Koncedent si pridržuje pravico, da v izjemnih primerih in ob soglasju koncesionarja s posebnim sklepom za določeno dejavnost ali določen čas oprosti plačevanja prispevkov določeno organizacijo (npr. organizacija določene dobrodelne prireditve itd.).
7. člen
Koncedent sodeluje v postopkih za pridobitev lokacijskih dovoljenj in ima vse druge pravice in dolžnosti, ki jih določa ta odlok ali koncesijska pogodba.
8. člen
Koncesionar si s podelitvijo oziroma pridobitvijo koncesije zagotovi:
– pravico do izključnega nameščanja plakatov, reklam, oglasov, transparentov in vseh drugih oblik objave, ki kot take služijo za obveščanje širše javnosti, za v naprej na točno določenih mestih in krajih,
– pravico, da se mu vložena sredstva za izdelavo in pripravo plakatnih mest in druga sredstva, vložena v dejavnost, ki je predmet koncesije, povrnejo iz cene za nameščanje in odstranjevanje plakatov in drugih oblik obveščanja,
– pravico in dolžnost do upravljanja in vzdrževanja plakatnih mest ter odstranjevanje le-teh z teh mest,
– obveznost, da plakate in druge oblike obveščanja navedenih v prvem in drugem odstavku 6. člena namešča in odstranjuje brezplačno,
– druge pravice in obveznosti, določene s tem odlokom in koncesijsko pogodbo.
9. člen
Občina Hodoš-Šalovci izvede javni razpis o koncesiji za plakatiranje v skladu z zakonom in odlokom o gospodarskih javnih službah v Občini Hodoš-Šalovci.
10. člen
Kandidatom – pravnim in fizičnim osebam – da na razpolago naslednjo razpisno dokumentacijo:
– prostorsko izvedbene načrte in akte s prostorsko ureditvenimi pogoji,
– situacijske načrte občine, krajevnih skupnosti, naselij in zaselkov, v katerih je plakatiranje urejeno s tem odlokom.
11. člen
Javni razpis se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Javni razpis mora obvezno vsebovati:
– predmet koncesije,
– dinamiko izvajanja (roki, zmogljivosti),
– pogoje za koncesionarje,
– pogoje za pridobitev koncesije,
– čas za katerega se koncesija podeljuje,
– navedbo razpisne dokumentacije, katero zagotovi koncedent,
– navedbo zahtevanih strokovnih podlag, ki jih zagotavlja prijavitelj,
– pravice in ugodnosti, ki jih nudi koncedent koncesionarjem v zvezi z izvajanjem koncesije,
– elemente, ki jih mora vsebovati vloga kandidata za pridobitev koncesije (kako bodo izpolnjeni pogoji za koncesionarja; predlog glede vrste, oblike, načina pridobitve, izdelave in postavitve plakatnih mest, načina nameščanja, vzdrževanja in odstranjevanja plakatov, transparentov in drugih oblik oglaševanja navedenih v tem odloku, rok za začetek izvajanja koncesije, predvidena stopnja dohodka in dobička idr.),
– končni rok za začetek izvajanja koncesije po pridobitvi vseh soglasij in potrebnih dovoljenj,
– rok za vložitev vlog za pridobitev koncesije,
– rok za izbor koncesionarja,
– navedbo prednostnih meril, ki bodo vplivala na izbor koncesionarja,
– rok v katerem bodo kandidati za koncesijo obveščeni o izboru,
– rok v katerem se sklene koncesijska pogodba,
– podatke o odgovorni osebi za dajanje informacij kandidatom za koncesijo med razpisom.
12. člen
Razpisno komisijo in komisijo za pregled ponudb za podelitev koncesije imenuje župan občine.
O izbiri najugodnejšega ponudnika odloča Občinski svet občine Hodoš-Šalovci.
Občinski svet občine Hodoš-Šalovci lahko s posebnim sklepom za izbor najugodnejšega ponudnika za koncesijo pooblasti ali določi komisijo, ki bo po izboru o tem poročala občinskemu svetu občine.
13. člen
Razpis se smatra kot neveljaven in neuspešen, če do konca razpisnega roka za podelitev koncesije komisija ni prejela vsaj dveh ponudb oziroma z vsemi elementi zajetimi veljavni prijavi.
Vloga ali prijava je neveljavna, če ne vsebuje vseh z razpisom določenih parametrov ali sestavin.
Če prvi javni razpis ni uspel, se lahko ponovi.
14. člen
Medsebojna razmerja med koncedentom in koncesionarjem se v skladu z določbami zakona o gospodarskih javnih službah določijo v koncesijski pogodbi.
Koncesijsko pogodbo s koncesionarjem sklene v imenu koncedenta župan občine Hodoš-Šalovci.
15. člen
Koncesionar nosi in krije vse stroške v zvezi s koncesijo in njenim izvajanjem (pridobitev, postavitev, upravljanje, vzdrževanje plakatnih in drugih mest in druge stroške v tej zvezi).
Sredstva za nameščanje in odstranjevanje plakatov, transparentov in drugih oblik obveščanja, so prihodek koncesionarja.
Cene za nameščanje in odstranjevanje plakatov, transparentov in drugih oblik obveščanja določi koncesionar v solgasju z Občinskim svetom občine Hodoš-Šalovci.
16. člen
Koncesionar ne more dati plakatnih mest v zakup. Plakati, transparenti in druge oblike obveščanja javnosti popolnoma enake vsebine, so lahko nameščeni 30 dni.
Koncesionar je dolžan pred potekom roka iz prvega odstavka tega člena takoj odstraniti s plakatnih mest vse uničene, poškodovane ali kako drugače neprimerne plakate in transparente. Za ponovno namestitev plakatov, transparentov in drugih oblik obveščanja, ki jih je dolžan zagotoviti naročnik (lastnik plakata), je do izteka 30 dni od prve namestitve, koncesionar dolžan poskrbeti za postavitev na svoje stroške.
Koncesionar je dolžan na stroške lastnika plakata ali druge oblike obveščanja v 24 urah odstraniti plakate, transparente in druge oblike obveščanja, ki so nameščeni ali postavljeni izven za to določenih mest.
17. člen
Koncesionarju koncesija preneha:
– s prenehanjem koncesijske pogodbe,
– z odkupom koncesije,
– z odvzemom koncesije, če koncesionar koncesije ne začne izvajati v predpisanem roku,
– s prevzemom koncesije.
Podrobnejši pogoji in način prenehanja koncesije se določijo v koncesijski pogodbi.
18. člen
Določbe tega odloka se ne nanašajo na oglase, ki jih na svojih oglasnih mestih znotraj objekta oziroma zemljišča, kjer imajo sedež, postavijo ali namestijo podjetja, društva in druge organizacije.
Za kakršno koli drugo obliko oglaševanja podjetij, društev ali drugih organizacij izven območja, navedenih v prvem odstavku tega člena, veljajo določila tega odloka oziroma odloka o komunalnih taksah v Občini Hodoš-Šalovci.
19. člen
Pri nameščanju plakatov z volilno propagandnimi sporočili v času priprav na volitve, je koncesionar dolžan upoštevati določila zakona o volilni kampanji.
V času priprav na volitve ima koncesionar pravico, da v soglasju z Oddelkom za okolje in prostor Občine Hodoš-Šalovci, za plakate z volilno propagandnimi sporočili še posebej določi dodatna plakatna mesta, njihovo obliko in lokacijo, način in rok postavitve in odstranitve plakatov ter način plačila.
20. člen
Postavljanje, nameščanje plakatov in transparentov je dovoljeno samo na za to določenih plakatnih mestih.
Plakatna mesta, plakate in transparente ter druge oblike oglaševanja za širšo javnost, je prepovedano poškodovati ali uničiti.
21. člen
Nadzor nad izvajanjem dejavnosti koncesionarja opravlja Oddelek za okolje in prostor ali v ta namen posebej formirana komisija Občine Hodoš-Šalovci.
Nadzor nad izvajanjem plakatiranja opravlja redarska služba ali oseba, ki jo v ta namen pooblasti župan Občine Hodoš-Šalovci.
22. člen
Na izložbena okna poslovnih prostorov ali drugih poslovnih in zasebnih stavb, je dovoljeno lepiti plakate in druga propagandna sporočila ali obvestila le z dovoljenjem upravljalca poslovnih prostorov ali stavbe.
23. člen
Kakršno koli metanje letakov iz zraka (avion, zmaj in drugo...) ali kakršno koli vlečenje transparentov na območju občine, je dovoljeno le s posebnim pisnim dovoljenjem.
24. člen
Pri vseh oblikah postavljanja, lepljenja in drugih oblikah plakatiranja, se z novo postavljenim plakatom ali transparentom ali drugimi oblikami oglaševanja, se ne sme prekriti vsebina že nalepljenega plakata, ki oglašuje ali vabi na prireditev ali drugo vabilo, ki se še ni zgodila oziroma je tak plakat ali druga oblika še veljavna.
25. člen
Z denarno kaznijo od 30.000 do 50.000 SIT je kaznovan lastnik plakata:
– ki namešča plakate in transparente izven določenih plakatnih mest,
– katerega plakati in transparenti so nameščeni izven določenih plakatnih mest,
– ki poškoduje, uniči ali kako drugače uničuje plakate in transparente na plakatnih mestih,
– ki koncesionarju ne refundira stroškov za namestitev plakatov in transparentov.
26. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 do 20.000 SIT je kaznovan posameznik oziroma odgovorna oseba lastnika plakata:
– ki namešča plakate in transparente izven določenih plakatnih mest,
– ki poškoduje, uničuje ali kako drugače uničuje plakate in transparente na plakatnih mestih.
27. člen
Z denarno kaznijo od 50.000 do 100.000 SIT je kaznovan koncesionar:
– če ne upravlja in primerno vzdržuje plakatnih mest,
– če določa cene storitev plakatiranja brez soglasja občinskega sveta,
– če dovoli zakup plakatnih mest ali namestitev plakatov in transparentov z popolnoma enako vsebino za več kot 30 dni,
– če pravočasno ne odstrani poškodovane ali uničene plakate in transparente,
– če ne namesti ponovno plakatov in transparentov,
– če v roku ne odstrani plakatov in transparentov, ki so postavljeni ali nameščeni izven za to določenih mest.
28. člen
Za izvajanje 22., 23. in 24. člena tega odloka je zadolžena redarska služba ali oseba s posebnim pooblastilom v tej zvezi Občine Hodoš-Šalovci.
Tako izrečene kazni za nespoštovanje tega odloka, so prihodek Občine Hodoš-Šalovci.
29. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35/96
Šalovci, dne 7. novembra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Hodoš-Šalovci
Emil Balek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti