Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/1996 z dne 22. 11. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/1996 z dne 22. 11. 1996

Kazalo

3660. Pravilnik o postopku in merilih za izbor in sofinanciranje znanstvenih periodičnih publikacij, stran 5528.

Na podlagi 36. člena zakona o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/91-I) izdaja minister za znanost in tehnologijo
P R A V I L N I K
o postopku in merilih za izbor in sofinanciranje znanstvenih periodičnih publikacij
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa način, pogoje in postopek za izbor prijav za sofinanciranje znanstvenih periodičnih publikacij (v nadaljnjem besedilu: periodičnih publikacij), postopek evalvacije in izvajanja sofinanciranja ter način spremljanja izvajanja uredniškega programa in izhajanja.
2. člen
Ministrstvo za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) sodeluje pri financiranju izdajanja znanstvenih periodičnih publikacij.
Periodične publikacije morajo biti opremljene po mednarodnih bibliografskih standardih in standardih za znanstveni tisk, veljavnih v Sloveniji.
3. člen
Ministrstvo sofinancira periodične publikacije z namenom, da se zniža njihova prodajna cena in tako omogoči hitrejši pretok znanstvenih in strokovnih spoznanj v slovenskem in mednarodnem prostoru.
4. člen
Ministrstvo od proizvodnih stroškov sofinancira stroške tiska in stroške priprave na tisk, ne sofinancira pa avtorskega honorarja piscem člankov.
5. člen
Ministrstvo zbira prijave za sofinanciranje izdajanja periodičnih publikacij (v nadaljnjem besedilu: prijave) na podlagi javnega razpisa (v nadaljnjem besedilu: razpis).
Periodične publikacije lahko prijavijo na razpis pravne in fizične osebe, ki so registrirane za izdajanje periodičnih publikacij (v nadaljnjem besedilu: izdajatelj).
6. člen
Minister pooblasti uradno osebo ministrstva (v nadaljnjem besedilu: uradna oseba) za vodenje postopka razpisa, izbora prijav in nadzora nad porabo dodeljenih sredstev.
II. JAVNI RAZPIS
7. člen
Ministrstvo objavi razpis za izbor in sofinanciranje periodičnih publikacij v Uradnem listu Republike Slovenije vsako leto praviloma do 30. septembra za naslednje proračunsko leto.
8. člen
V javnem razpisu so objavljeni naslednji podatki:
1. ime in naslov ministrstva,
2. predmet razpisa,
3. orientacijska vrednost sofinanciranja,
4. oblika, rok in način oddaje prijav,
5. merila za izbiro prijav,
6. rok, v katerem bodo izdajatelji obveščeni o izboru in sofinanciranju.
Ministrstvo izdajatelje že sofinanciranih periodičnih publikacij obvesti, da je razpis objavljen.
9. člen
Izdajatelj se prijavi na razpis na predpisanem obrazcu. Prijavnemu obrazcu mora izdajatelj priložiti:
1. uredniški program in utemeljitev, v čem je prijavljena periodična publikacija avtonomna glede na sorodne publikacije (ob prvi prijavi na razpis vsebinsko zasnovo periodične publikacije) ter opis recenzentskega postopka za prispevke v periodični publikaciji,
2. seznam članov uredniškega odbora,
3. izvode tekočega letnika, če periodična publikacija v letu prijave ni bila sofinancirana,
4. izbor člankov za številke v letu 1997 in rokopise člankov za prvo številko, če izdajatelj prijavlja novo periodično publikacijo,
5. predračun tiskarne.
Prijavni obrazec mora vsebovati pisno izjavo izdajatelja, da se lahko podatki, navedeni v prijavi, uporabijo za evidence ministrstva oziroma sezname, določene s tem pravilnikom.
10. člen
Uradna oseba označi na vsakem prejetem prijavnem obrazcu zaporedno številko prijave na razpis in datum prejema prijave na razpis. Kopijo potrjenega prijavnega obrazca vrne izdajatelju po pošti v 15 dneh.
11. člen
Če uradna oseba ugotovi, da je treba prijavo na javni razpis dopolniti, ker ne vsebuje vseh zahtevanih podatkov, obvesti izdajatelja o pomanjkljivostih in ga pozove, da jih odpravi v roku 15 dni.
Ne glede na določila prejšnjega odstavka se sprejme tudi vloga, ki ne vsebuje vseh sestavin iz 9. člena tega pravilnika, če je izdajatelj vlogi priložil izjavo, da jo bo dopolnil najkasneje v 30 dneh po preteku roka za oddajo prijave na razpis.
Če izdajatelj pomanjkljivosti v roku iz prvega ali drugega odstavka tega člena ne odpravi, se šteje, da prijava ni vložena. Priložena dokumentacija se vrne izdajatelju.
III. IZBOR UPRAVIČENCEV IN DOLOČITEV OBSEGA SREDSTEV
12. člen
Če je prijava pravočasno vložena in popolna, jo uradna oseba pošlje pristojnemu nacionalnemu koordinatorju. Če je periodična publikacija interdisciplinarna, jo lahko pošlje v ocenitev več nacionalnim koordinatorjem.
Nacionalni koordinator pisno oceni naslednje:
– pomen periodične publikacije za razvoj znanstvene vede in slovenske strokovne terminologije (pomen osrednjosti),
– vrednost periodične publikacije v mednarodnem prostoru (citiranost, indeksiranost, pridobivanje kakovostnih publikacij v mednarodni izmenjavi, odprtost ter vpetost v mednarodni prostor, objava člankov avtorjev iz tujine),
– raven recenzentskih meril za objavo člankov.
Nacionalni koordinator pripravi pisno oceno najpozneje v 30 dneh od prejema dokumentacije.
13. člen
Uradna oseba na podlagi ocene iz prejšnjega člena v sodelovanju s pristojnimi področnimi sveti in strokovnim telesom, ki ga določi minister, pripravi dva predloga prednostnih seznamov za sofinanciranje znanstvenih in strokovnih periodičnih publikacij:
A) periodične publikacije, ki imajo pretežno znanstveno vsebino in izpolnjujejo merila citiranosti, indeksiranosti, mednarodne izmenjave,
B) periodične publikacije, ki ne sodijo v skupino A, so pa osrednjega pomena za znanost in njeno razvojno aplikacijo v Sloveniji.
Periodične publikacije, ki so uvrščene na prednostna seznama, morajo izpolnjevati naslednje minimalne zahteve:
– ustrezna tehnična kakovost po mednarodnih standardih, veljavnih v Sloveniji,
– pisne recenzije znanstvenih člankov,
– ustrezno sestavljen uredniški odbor: znanstveniki in strokovnjaki so iz vseh središč znanstvene vede,
– izvleček v tujem jeziku oziroma izvleček v slovenskem jeziku, če je članek napisan v tujem jeziku.
Prednost pri sofinanciranju imajo periodične publikacije, ki so sofinancirane tudi iz drugih virov.
14. člen
Dokončni seznam in višino sofinanciranja periodičnih publikacij določi minister.
15. člen
Uradna oseba obvesti izdajatelje, vsakega posebej, o rezultatih izbora prijav najkasneje v 120 dneh od zaključka razpisa. Obvestilo o rezultatih izbora za prejemnike sredstev vsebuje podatke o predmetu sofinanciranja in višini sredstev ter predlog pogodbe.
16. člen
Izdajatelj ima v osmih dneh od prejema obvestila pravico vložiti zahtevo za ponovno ocenitev prijave. V svoji zahtevi mora opredeliti razloge, zaradi katerih zahteva ponovno ocenitev. O zahtevi odloči minister. Odločitev je dokončna.
Postopek in način ponovne ocenitve prijave in priprave predloga za sofinanciranje periodične publikacije določi minister.
17. člen
Minister lahko uvrsti v program sofinanciranja izjemoma tudi periodične publikacije zunaj razpisa po svoji presoji, če oceni, da je to pomembno za uresničevanje ciljev nacionalnega raziskovalnega programa in če sredstva sofinanciranja ne presegajo 1 milijon SIT na leto.
IV. IZVAJANJE SOFINANCIRANJA
18. člen
Ministrstvo sklene z izdajateljem periodične publikacije pogodbo, v kateri pogodbeni stranki določita medsebojne pravice in obveznosti.
Izdajatelj mora vrniti podpisano pogodbo v 15 dneh od prejema obvestila iz 15. člena oziroma odločbe iz 16. člena tega pravilnika, sicer ministrstvo odstopi od sklenitve pogodbe.
19. člen
Izdajatelj mora takoj obvestiti ministrstvo o spremembah, ki utegnejo vplivati na izpolnitev njegovih obveznosti, določenih v pogodbi.
Če so novi pogoji bistveno drugačni od dogovorjenih, minister odloči, ali se pogodba o sofinanciranju periodične publikacije spremeni ali ministrstvo od nje odstopi in ali mora izdajatelj ministrstvu vrniti izplačana sredstva.
V. SPREMLJANJE IZVAJANJA UREDNIŠKEGA PROGRAMA IN IZDAJANJA PERIODIČNIH PUBLIKACIJ
20. člen
Način spremljanja izvajanja uredniškega programa in izdajanja periodičnih publikacij se določi v pogodbi. V pogodbi minister pooblasti uradno osebo za izvajanje določil pogodbe.
21. člen
Če uradna oseba ugotovi, da pogodbeni predmet ni izpolnjen skladno s pogodbo, lahko ministrstvo začasno ustavi ali prekine izplačilo sredstev oziroma odstopi od pogodbe.
Če ministrstvo odstopi od pogodbe, ker izdajatelj ni porabil sredstev v skladu s tem pravilnikom in pogodbo, mora izdajatelj ministrstvu vrniti izplačana sredstva.
VI. KONČNI DOLOČBI
22. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati pravilnik o postopku in merilih za izbor in sofinanciranje znanstvenih in periodičnih publikacij (Uradni list RS, št. 5/95).
23. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 18. novembra 1996.
prof. dr. Andrej Umek l. r.
Minister
za znanost in tehnologijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti