Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/1996 z dne 22. 11. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/1996 z dne 22. 11. 1996

Kazalo

3659. Pravilnik o postopku in merilih za izbor in sofinanciranje znanstvenih monografij, stran 5526.

Na podlagi 36. člena zakona o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/91-I) izdaja minister za znanost in tehnologijo
P R A V I L N I K
o postopku in merilih za izbor in sofinanciranje znanstvenih monografij
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa način, pogoje in postopek za izbor prijav za sofinanciranje znanstvenih monografij (v nadaljnjem besedilu: monografij), postopek evalvacije in izvajanja sofinanciranja ter način spremljanja izida monografij.
2. člen
Ministrstvo za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) sodeluje pri financiranju:
– natisa izvirnih monografij slovenskih avtorjev ter virov z uvodno študijo in komentarjem,
– natisa prevodov monografij tujih avtorjev v slovenski jezik, pomembnih za razvoj znanstvene vede in slovenske znanstvene terminologije.
Monografije morajo biti opremljene po mednarodnih bibliografskih standardih in standardih za znanstveni tisk, veljavnih v Sloveniji.
3. člen
Ministrstvo sofinancira monografije z namenom, da se zniža prodajna cena tistih monografij, ki so temeljnega pomena za razvoj določene znanstvene discipline doma ali v svetu oziroma so pomembne za razvoj slovenske znanstvene terminologije.
4. člen
Ministrstvo sofinancira v primeru natisa monografij slovenskih avtorjev v slovenskem jeziku stroške lektoriranja, tehnične priprave rokopisa za tisk in tiskarske stroške, ne sofinancira pa avtorskega honorarja piscu monografije.
V primeru monografij slovenskih avtorjev za objavo v tujini ministrstvo sofinancira samo stroške lektoriranja in tehnične priprave besedila za tisk, ne pa tudi avtorskega honorarja piscu monografije in tiskarskih stroškov.
V primeru natisa monografij tujih avtorjev v slovenskem jeziku ministrstvo sofinancira stroške prevajanja, lektoriranja, tehnične priprave prevoda za tisk in tiskarske stroške.
5. člen
Ministrstvo zbira prijave za izdajo monografij (v nadaljnjem besedilu: prijave) na podlagi javnega razpisa (v nadaljnjem besedilu: razpis).
Monografije lahko prijavijo na razpis pravne in fizične osebe, ki so registrirane za opravljanje založniške dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: založnik).
6. člen
Minister pooblasti uradno osebo ministrstva (v nadaljnjem besedilu: uradna oseba) za vodenje postopka razpisa, izbora prijav in nadzora nad porabo dodeljenih sredstev.
II. JAVNI RAZPIS
7. člen
Ministrstvo objavi razpis za izbor in sofinanciranje monografij v Uradnem listu Republike Slovenije vsako leto praviloma do 30. septembra za naslednje proračunsko leto.
8. člen
V javnem razpisu so objavljeni naslednji podatki:
1. ime in naslov ministrstva,
2. predmet razpisa,
3. orientacijska vrednost sofinanciranja,
4. oblika, rok in način oddaje prijave,
5. merila za izbiro prijav,
6. rok, v katerem bodo založniki obveščeni o izboru in sofinanciranju.
9. člen
Založnik se prijavi na razpis na predpisanem obrazcu. Prijavnemu obrazcu mora založnik priložiti:
1. rokopis monografije z obsegom do največ 30 avtorskih pol (obsežnejši rokopis je treba dodatno utemeljiti),
2. dve recenziji rokopisa monografije,
3. predračun tiskarne,
4. pogodbo avtorja s tujim založnikom, če bo prevod monografije slovenskega avtorja objavljen v tujini.
Prijavni obrazec mora vsebovati pisno izjavo založnika, da se lahko osebni podatki, navedeni v prijavi, uporabijo za evidence ministrstva oziroma sezname, določene s tem pravilnikom.
10. člen
Recenzija mora vsebovati:
– opis zgradbe znanstvenega dela in povzetek glavnih dognanj,
– oceno aktualnosti monografije: pomen za razvoj znanstvene discipline, pomen za razvoj znanstvene in strokovne terminologije, pomen glede na že objavljena sorodna dela,
– predstavitev pisca monografije in njegovega ugleda v znanstvenih krogih,
– oceno kakovosti znanstvenega aparata.
Recenzenta monografije morata biti ugledna znanstvenika s tistega področja, s katerega je monografija.
11. člen
Uradna oseba označi na vsakem prejetem prijavnem obrazcu zaporedno številko prijave na razpis in datum prejema prijave na razpis. Kopijo potrjenega prijavnega obrazca vrne založniku po pošti v 15 dneh.
12. člen
Če uradna oseba ugotovi, da je treba prijavo na javni razpis dopolniti, ker ne vsebuje vseh zahtevanih podatkov, obvesti založnika o pomanjkljivostih in ga pozove, da jih odpravi v roku 15 dni.
Ne glede na določila prejšnjega odstavka se sprejme tudi vloga, ki ne vsebuje vseh sestavin iz 9. člena tega pravilnika, če je založnik vlogi priložil izjavo, da jo bo dopolnil najkasneje v 30 dneh po preteku roka za oddajo prijave na razpis.
Če založnik pomanjkljivosti v roku iz prvega ali drugega odstavka tega člena ne odpravi, se šteje, da prijava ni vložena. Priložena dokumentacija se vrne založniku.
III. IZBOR UPRAVIČENCEV IN DOLOČITEV OBSEGA SREDSTEV
13. člen
Ko uradna oseba ugotovi, da prijava na javni razpis vsebuje vse zahtevane podatke, oblikuje v sodelovanju z nacionalnimi koordinatorji, s pristojnimi področnimi sveti in strokovnim telesom, ki ga določi minister, predlog prednostnega seznama prijav za sofinanciranje znanstvenih monografij. Pri tem se upoštevajo predvsem kakovost prijave in potrebe področja.
Prednost za sofinanciranje imajo monografije:
– ki imajo večji pomen za razvoj znanstvene discipline,
– ki imajo večji pomen za slovenski ali mednarodni znanstveni prostor oziroma uveljavljajo slovensko znanost v mednarodnem prostoru,
– ki so sofinancirane tudi iz drugih virov.
14. člen
Dokončni seznam in višino sofinanciranja znanstvenih monografij določi minister.
15. člen
Uradna oseba obvesti založnike, vsakega posebej, o rezultatih izbora prijav najkasneje v 120 dneh od zaključka razpisa. Obvestilo o rezultatih izbora za prejemnike sredstev vsebuje podatke o predmetu sofinanciranja in višini sredstev ter predlog pogodbe.
16. člen
Založnik ima v osmih dneh od prejema obvestila pravico vložiti zahtevo za ponovno ocenitev prijave. V svoji zahtevi mora opredeliti razloge, zaradi katerih zahteva ponovno ocenitev. O zahtevi odloči minister. Odločitev je dokončna.
Postopek in način ponovne ocenitve prijave in priprave predloga za sofinanciranje znanstvene monografije določi minister.
17. člen
Minister lahko uvrsti v program sofinanciranja tudi monografije, za katere so založniki oddali vloge po razpisnem roku, če oceni, da je to pomembno za uresničevanje ciljev nacionalnega raziskovalnega programa in monografija izpolnjuje prednostna merila izbora po 13. členu tega pravilnika.
Za namen iz prejšnjega odstavka se lahko uporabi do 10% sredstev orientacijske vrednosti sofinanciranja po 8. členu tega pravilnika.
IV. IZVAJANJE SOFINANCIRANJA
18. člen
Ministrstvo sklene z založnikom monografije pogodbo, v kateri pogodbeni stranki določita medsebojne pravice in obveznosti.
Založnik mora vrniti podpisano pogodbo v 15 dneh od prejema obvestila iz 15. člena oziroma odločbe iz 16. člena tega pravilnika skupaj z dokazilom, da je rokopis oddan v tiskarno, računalniško obdelavo ali prevajanje, sicer ministrstvo odstopi od sklenitve pogodbe.
19. člen
Založnik mora takoj obvestiti ministrstvo o spremembah, ki utegnejo vplivati na izpolnitev njegovih obveznosti, določenih v pogodbi.
Če so novi pogoji bistveno drugačni od dogovorjenih, minister odloči, ali se pogodba o sofinanciranju monografije spremeni ali ministrstvo od nje odstopi in ali mora založnik vrniti ministrstvu izplačana sredstva.
V. SPREMLJANJE IZDAJE MONOGRAFIJE
20. člen
Način spremljanja izdaje monografije se določi v pogodbi. V pogodbi minister pooblasti uradno osebo za izvajanje določil pogodbe.
21. člen
Če uradna oseba ugotovi, da pogodbeni predmet ni izpolnjen skladno s pogodbo, lahko ministrstvo odstopi od pogodbe in zahteva vrnitev izplačanih sredstev.
Če ministrstvo odstopi od pogodbe, ker založnik ni porabil sredstev v skladu s tem pravilnikom in pogodbo, mora založnik ministrstvu vrniti izplačana sredstva.
VI. KONČNI DOLOČBI
22. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati pravilnik o postopku in merilih za izbor in sofinanciranje znanstvenih monografij (Uradni list RS, št. 5/95).
23. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 18. novembra 1996.
prof. dr. Andrej Umek l. r.
Minister
za znanost in tehnologijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti