Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/1996 z dne 4. 10. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/1996 z dne 4. 10. 1996

Kazalo

3208. Odlok o komunalnem nadzoru v Mestni občini Slovenj Gradec, stran 4619.

Na podlagi 29. in 65. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94 in 14/95; odločba US RS, št. 6/94 in 45/94), 97. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in Uradni list RS, št. 5/90, 10/91, 13/93 in 66/93) ter 8. člena statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 41/95, 1/96) je svet Mestne občine Slovenj Gradec, na seji dne 12. 9. 1996, sprejel
O D L O K
o komunalnem nadzoru v Mestni občini Slovenj Gradec
1. člen
S tem odlokom se določa organizacija, pristojnosti in naloge komunalnega nadzora v Mestni občini Slovenj Gradec.
2. člen
Komunalni nadzor obsega izvajanje občinskih predpisov, ki urejajo naslednja področja:
– javni red in mir,
– varstvo okolja,
– urejenost naselij,
– promet v naseljih,
– javne poti in druge prometne površine,
– označevanje cest, ulic, trgov, naselij in zgradb,
– neprometne znake, reklamne napise in plakatiranje,
– oskrba naselij z vodo,
– odvajanje in čiščenje padavinskih voda,
– ravnanje z odpadki,
– ravnanje s plodno zemljo,
– zelene in druge javne površine, objekte in naprave,
– pokopališki red,
– tržni red,
– zimsko službo,
– varstvo prekomernih hrupov,
– druga področja, ki jih določi svet Mestne občine Slovenj Gradec ali predpisi države, če je v teh predpisih tako določeno.
3. člen
Komunalni nadzor izvajajo pooblaščene osebe, koncesionarji na podlagi pooblastil, ki so določena s tem odlokom, z odloki in drugimi splošnimi akti Mestne občine Slovenj Gradec ter z drugimi predpisi s področij iz 2. člena tega odloka.
Pooblaščene osebe komunalnega nadzora izvajajo tudi posamezna dejanja in strokovne naloge v zvezi z inšpekcijskim nadzorom, na podlagi ter v obsegu pooblastil pristojnih ministrstev v Republiki Sloveniji.
4. člen
Izvajanje komunalnega nadzora spada v pristojnost uprave Mestne občine Slovenj Gradec. Z aktom o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest uprave se določi število delovnih mest, stopnja potrebne izobrazbe ter drugi posebni pogoji, ki jih morajo izpolnjevati delavci za izvajanje komunalnega nadzora. Naloge komunalnega nadzora lahko izvajajo na podlagi koncesije tudi pravne in fizične osebe, ki imajo registrirano dejavnost s področja komunalnega nadzora. Pravne in fizične osebe lahko opravljajo komunalni nadzor le v okviru pravic in obveznosti, ki so določene s koncesijskim aktom. Pravna ali fizična oseba ne sme opravljati nadzora na področju, ki ga na podlagi koncesije opravlja sama.
5. člen
Osebe, ki izvajajo komunalni nadzor, morajo imeti službeno izkaznico, ki jih pooblašča za izvajanje nadzora, lahko so tudi uniformirane ali nosijo vidno oznako.
Obrazec službene izkaznice, uniformo in opremo za osebe, ki izvajajo komunalni nadzor, predpiše svet Mestne občine Slovenj Gradec s pravilnikom.
6. člen
Oseba, ki izvaja komunalni nadzor, ima pri izvajanju nadzora, ko ugotovi kršitev predpisa, pravico in dolžnost:
– opozarjati na lažje formalne kršitve v predpisu,
– legitimirati kršitelja,
– mandatno kaznovati in izterjati mandatno kazen,
– izdati plačilni nalog,
– predlagati uvedbo postopka o prekršku,
– naznanjati gospodarske prestopke oziroma kazniva dejanja, ki jih zazna,
– dati ustni ali pisni nalog za odpravo nepravilnosti,
– obveščati pristojne organe, če meni, da so potrebni ukrepi, če meni, da sam ni pristojen,
– opraviti dejanja in naloge v zvezi z izvajanjem pooblastil ministrstva.
7. člen
Organi, organizacije ali posamezniki so dolžni osebi, ki izvaja komunalni nadzor, omogočiti nemoteno opravljanje komunalnega nadzora in izvajanje posameznih dejanj ter strokovnih nalog v zvezi z izvajanjem inšpekcijskega nadzora, po pooblastilu ministrstev ponuditi potrebno pomoč in dajati podatke in obvestila v zvezi z opravljanjem komunalnega nadzora.
8. člen
V primerih, da tisti, ki mu je naložen ukrep, ne izvrši naloženega ukrepa, oziroma ga ne izvrši popolnoma ali v določenem roku, lahko za komunalni nadzor pristojni organ določi, da to opravi druga oseba ali organizacija na stroške zavezanca. Oseba, ki izvaja komunalni nadzor, lahko pri svojem delu zahteva pomoč policije, če je to potrebno zaradi lastne varnosti ali zaradi vzpostavitve reda.
9. člen
Z denarno kaznijo 10.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik ali odgovorna oseba pravne osebe, oseba:
1. ki noče dati potrebnih obvestil osebi, ki izvaja komunalni nadzor ali se nedostojno vede do osebe, ki izvaja komunalni nadzor po uradnem postopku,
2. ki preprečuje osebi, ki izvaja komunalni nadzor, izvrševanje uradne naloge, za katero je pooblaščen ali je pri tem oviran,
3. ki ne izvrši zakonito odrejenega ukrepa osebe, ki izvaja komunalni nadzor.
Za prekršek iz prvega odstavka tega člena se kaznuje pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, z denarno kaznijo od 50.000 do 360.000 SIT.
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 351-15/96
Slovenj Gradec, dne 13. septembra 1996.
Predsednik
sveta Mestne občine
Slovenj Gradec
Niko R. Kolar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti