Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/1996 z dne 4. 10. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/1996 z dne 4. 10. 1996

Kazalo

3207. Odlok o krajevni turistični taksi v Mestni občini Slovenj Gradec, stran 4618.

Na podlagi 7. člena zakona o turistični taksi (Uradni list RS, št. 18/91) in 8. člena statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 41/95 in 1/96), je svet Mestne občine Slovenj Gradec, na seji dne 12. 9. 1996, sprejel
O D L O K
o krajevni turistični taksi v Mestni občini Slovenj Gradec
1. člen
S tem odlokom se določa višina krajevne turistične takse v Mestni občini Slovenj Gradec, način poročanja in nadzora.
2. člen
Krajevna turistična taksa se v skladu z zakonom o turistični taksi določa v točkah.
Na območju Mestne občine Slovenj Gradec se določa krajevna turistična taksa v višini 10 točk.
Višina krajevne turistične takse se izračuna tako, da se točkovna vrednost pomnoži z vrednostjo točke.
3. člen
Krajevna turistična taksa je denarni znesek, ki ga plača gost za vsak dan bivanja v kraju izven svojega stalnega prebivališča na območju Mestne občine Slovenj Gradec.
4. člen
Zbrana sredstva krajevne turistične takse so prihodek proračuna Mestne občine Slovenj Gradec in se razporejajo v skladu z zakonom o turistični taksi in letnim proračunom mestne občine.
5. člen
Sredstva krajevne turistične takse v višini 5 točk se namenijo za redno poslovanje urada za turizem:
– financiranje turistično informativne dejavnosti,
– financiranje kulturnih prireditev,
– turistični servis.
Urad za turizem je dolžan vsako leto najkasneje do 31. januarja dostaviti svetu mestne občine finančno ovrednoten plan dela za tekoče leto ter finančno ovrednoteno poročilo za preteklo leto.
6. člen
Sredstva krajevne turistične takse v višini 5 točk se namenijo za organizirano predstavitev območja mestne občine kot celote, zlasti za:
– organizirano zbiranje in nudenje informacij za potrebe turistične predstavitve mestne občine kot celote,
– sofinanciranje ohranjanja in vrednotenja kulturne krajine na območju občine,
– promocijo Mestne občine Slovenj Gradec,
– za delovanje turističnih društev in organizacij.
7. člen
Pravne in fizične osebe, ki so registrirane za sprejemanje gostov na prenočevanje (v nadaljnjem besedilu: pravne in fizične osebe), so dolžne predložiti mesečno poročilo o plačani krajevni turistični taksi upravi Mestne občine Slovenj Gradec. Poročilo se odda najkasneje do 10. v tekočem mesecu za pretekli mesec, na obrazcu, ki je sestavni del tega odloka.
Poročilo iz prejšnjega odstavka mora obsegati naslov pravne ali fizične osebe, nastanitvene zmogljivosti, število prenočitev gostov, število prenočitev oseb, ki so uveljavljale olajšave ali oprostitve, znesek plačane krajevne turistične takse ter obdobje, na katero se poročilo nanaša.
Poročilo so pravne in fizične osebe dolžne pošiljati vsak mesec, ne glede na to, ali so imeli goste na prenočevanju ali ne. V zadnjem primeru se na poročilo pripiše, da gostov ni bilo na prenočevanju.
8. člen
Poleg organov, ki jih za nadzor nad odvajanjem krajevne turistične takse določa 11. člen zakona o turistični taksi, ima pravico vpogleda v knjigo domačih in tujih gostov zaradi preverbe o pravilnosti podatkov v poročilu o obračunani in odvedeni krajevni turistični taksi tudi pooblaščeni organ uprave mestne občine.
9. člen
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 SIT se kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik, posameznik, če do 10. dne v mesecu za pretekli mesec Mestni občini Slovenj Gradec ne poda poročila ali poda pomanjkljivo poročilo o plačani krajevni turistični taksi (7. člen).
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 SIT se kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik, posameznik, ki ne omogočita opravljanja nadzora v smislu določb 8. člena.
10. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o krajevni taksi v občini Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 17/91).
Št. 01300/3-96
Slovenj Gradec, dne 13. septembra 1996.
Predsednik
sveta Mestne občine
Slovenj Gradec
Niko R. Kolar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti