Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/1996 z dne 4. 10. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/1996 z dne 4. 10. 1996

Kazalo

3204. Odlok o gospodarskih javnih službah v Občini Medvode, stran 4613.

Na podlagi drugega odstavka 3. člena in 4. ter 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 26. člena in tretjega odstavka 95. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 2. člena zakona o gasilstvu (Uradni list RS, št. 71/93) in 64. in 68. člena statuta Občine Medvode (Uradni list RS, št. 34/95 in 47/95), je Občinski svet občine Medvode na seji dne 17. 9. 1996 sprejel
O D L O K
o gospodarskih javnih službah v Občini Medvode
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa dejavnosti, ki se v Občini Medvode opravljajo kot gospodarske javne službe in določa način njihovega opravljanja.
2. člen
Gospodarske javne službe se izvajajo na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovalnih, stroškovnih, organizacijskih in drugih standardov in normativov, v okviru racionalno, funkcionalno in prostorsko zaokroženih oskrbovalnih sistemov.
II. IZVAJANJE GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
3. člen
Javne službe se izvajajo na podlagi zakona in na njegovi podlagi izdanih predpisov, tega odloka in odlokov, ki jih občinski svet sprejme za eno ali več javnih služb in v katerih so določeni elementi izvajanja javnih služb.
Z odlokom o izvajanju javne službe se določi:
– organizacijsko in prostorsko zasnovo opravljanja službe po vrstah in številu izvajalcev;
– vrsto in obseg javnih dobrin ter njihovo prostorsko razporeditev;
– pogoje za zagotavljanje in uporabo javnih dobrin;
– pravice in obveznosti uporabnikov;
– vire financiranja službe in način njihovega oblikovanja;
– vrsto in obseg objektov in naprav, potrebnih za izvajanje gospodarske javne službe, ki so lastnina občine ter del javne lastnine, ki je javno dobro in varstvo, ki ga uživa;
– pogoje in način javne, posebne in podrejene rabe objektov in naprav, namenjenih za izvrševanje službe;
– druge elemente, pomembne za opravljanje in razvoj gospodarske javne službe.
4. člen
Občina zagotavlja gospodarske javne službe skladno s 3. členom tega odloka v naslednjih oblikah:
– v režijskem obratu, kadar bi bilo zaradi majhnega obsega ali značilnosti službe neekonomično ali neracionalno ustanoviti javno podjetje ali podeliti koncesijo;
– v javnem gospodarskem zavodu, kadar gre za opravljanje ene ali več gospodarskih javnih služb, ki jih zaradi njihove narave ni mogoče opravljati kot profitne, oziroma če to ni njihov cilj;
– v javnem podjetju, kadar gre za opravljanje ene ali več gospodarskih javnih služb večjega obsega ali kadar to narekuje narava monopolne dejavnosti, ki je določena kot gospodarska javna služba, gre pa za dejavnost, ki jo je mogoče opravljati kot profitno;
– z dajanjem koncesij osebam zasebnega prava;
– z vlaganjem javnega kapitala v dejavnost oseb zasebnega prava, kadar je ta oblika primernejša od oblik iz prejšnjih alinej.
Kadar je to iz razlogov smotrnosti in koristi Občine Medvode primerno, se Občina Medvode lahko povezuje z drugimi občinami v enotne funkcionalno in prostorno zaokrožene oskrbovalne sisteme opravljanja gospodarskih javnih služb. Razmerja med občinami se uredijo s posebno pogodbo.
5. člen
Za izvajanje gospodarskih javnih služb lahko občina da koncesijo pravni ali fizični osebi, ki je registrirana in izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti, ki so predmet koncesije.
6. člen
Izvajalca dejavnosti na podlagi koncesije izbere pristojni organ občine na podlagi javnega razpisa ali na podlagi vloge o zainteresiranosti.
Izbira koncesionarja se lahko opravi brez javnega razpisa, če gre za družbo, v kateri je občina kapitalsko udeležena.
Postopek javnega razpisa in izbora ter postopek v zvezi z izborom na podlagi vloge o zainteresiranosti določi občinski svet s koncesijskim aktom v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe.
Po končanem postopku oblikuje pristojni organ občine predlog za izbor in ga posreduje občinskemu svetu, ki odloči o izboru koncesionarja. Na podlagi odločitve občinskega sveta izda pristojni organ občine upravno odločbo o izboru.
Ponudnik, ki meni, da so bila kršena pravila postopka javnega razpisa ali izbora ali da je izbor neutemeljen, lahko zahteva varstvo v skladu z zakonom.
7. člen
Z izbranim izvajalcem (koncesionarjem) sklene pogodbo o koncesiji župan v imenu in za račun občine.
8. člen
Posamezno gospodarsko javno službo lahko občina z odlokom neposredno prenese v upravljanje krajevnim skupnostim, zasebnim, zadružnim ali drugim organizacijskim oblikam uporabnikov javnih dobrin, kadar to narekuje lokacijska pogojenost ali če to narekujejo potrebe lokalnega prebivalstva.
Gospodarsko javno službo iz prejšnjega odstavka lahko opravlja organizacijska oblika iz prejšnjega odstavka sama ali druga pravna ali fizična oseba, če so izpolnjeni vsi predpisani tehnični, sanitarni ali drugi standardi in normativi.
9. člen
Gospodarske javne službe se financirajo s ceno javnih dobrin, iz proračunskih sredstev in iz drugih virov, določenih z zakonom ali občinskim odlokom.
Cena javnih dobrin se oblikuje na način in po postopku, ki ga določa zakon ali občinski odlok.
Občina lahko za financiranje lokalnih javnih služb predpiše davek v skladu s predpisi, ki urejajo financiranje javne porabe in nalog lokalnih skupnosti.
III. JAVNE SLUŽBE
10. člen
Lokalne javne službe v Občini Medvode so:
– oskrba s pitno vodo;
– odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda;
– ravnanje s komunalnimi odpadki;
– odlaganje ostankov komunalnih odpadkov;
– javna snaga in čiščenje javnih površin;
– urejanje javnih poti, površin za pešce in zelenih površin;
– pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka;
– gasilstvo;
– vzdrževanje in upravljanje infrastrukturnih in drugih javnih objektov (javnih tržnic, javnih igrišč, javnih parkirišč in postajališč, javnih sanitarij);
– sejemska dejavnost in dejavnost tržnic;
– vzpostavitev in vzdrževanje lokalnega javnega telekomunikacijskega omrežja;
– distribucija plina in toplotne energije v javnem omrežju;
– opravljanje javnega mestnega prometa;
– javna razsvetljava v naseljih in semaforske naprave;
– pokopališka in pogrebna dejavnost;
– plakatiranje;
– vzdrževanje lokalnih in javnih cest;
– vzdrževanje in upravljanje z objekti in napravami ter opravljanje posameznih dejavnosti v okviru krajinskih parkov.
Javne službe iz prejšnjega odstavka se opravljajo na celotnem območju občine, če z odlokom o izvajanju za posamezno javno službo ni določeno drugače.
Javne službe iz prvih osmih alinej prvega odstavka tega člena so obvezne lokalne javne službe.
Uporaba javnih dobrin, ki se zagotavljajo z obveznimi javnimi službami iz prvega odstavka, je obvezna, razen če zakon ali na njegovi podlagi izdan predpis ne določita drugače. Uporaba dobrin, ki se zagotavljajo z ostalimi javnimi službami ni obvezna, če zakon ali občinski odlok za posamezne primere ne določata drugače.
IV. STROKOVNO-TEHNIČNE, ORGANIZACIJSKE IN RAZVOJNE NALOGE
11. člen
Strokovno-tehnične, organizacijske in razvojne naloge na področju gospodarskih javnih služb opravlja oddelek za gospodarske javne službe v občinski upravi.
Naloge iz prvega odstavka se nanašajo zlasti na:
– strokovne naloge na področju razvoja javnih služb;
– strokovne, tehnične in organizacijske naloge v zvezi načrtovanjem in vzdrževanjem objektov in omrežij ter drugih javnih objektov, če niso prenesena na režijski obrat, zavod, javno podjetje, koncesionarja ali osebo, v dejavnost katere občina vlaga kapital zaradi zagotavljanja javnih dobrin;
– naloge strokovnega nadzora nad izvajalci javnih služb in osebami, na katere so prenesene posamezne naloge iz tega člena;
– naloge v zvezi z izgradnjo informacijskega sistema javnih služb;
– strokovne, tehnične in organizacijske naloge v zvezi s pridobivanjem izvajalcev, izbiro izvajalcev za koncesionirane javne službe ter naloge v zvezi s pripravo razpisov in pogodb;
– določanje pogojev za dovoljenja za priključevanje novih uporabnikov na objekte, naprave in omrežja s področja javnih služb;
– organiziranje komunalno redarske službe;
– vodenje registra pogodb z izvajalci dejavnosti s področja javnih služb;
– druge naloge, določene z zakonom, predpisom občine in programom dela oddelka.
12. člen
Posamezna dela iz 11. člena se lahko s pogodbo prenesejo na registrirano izvajalsko organizacijo ali samostojnega izvajalca, kadar je to ekonomično in zagotavlja večjo racionalnost dela.
V. VARSTVO UPORABNIKOV
13. člen
Za varstvo uporabnikov javnih dobrin se oblikuje svet uporabnikov javnih dobrin, katerega naloge in pooblastila se natančneje opredelijo s posebnim aktom.
14. člen
Svet uporabnikov:
– varuje interese uporabnikov in daje organom občine predloge s področja javnih služb;
– zastopa interese uporabnikov v zvezi z načrtovanjem in financiranjem javnih služb in s tem povezanih objektov in naprav, v razmerju do organov občine;
– zastopa interese uporabnikov v razmerju do izvajalcev storitev, opozarja na pomanjkljivosti in predlaga izboljšave;
– opravlja druge naloge v skladu s svojimi pravili ali drugimi akti o delu in poslovanju.
Materialne in finančne pogoje za delo sveta uporabnikov zagotavlja občinski svet.
15. člen
Pristojni organ občine je dolžan obravnavati pripombe in predloge sveta uporabnikov in ga o svojih stališčih in ukrepih obvestiti najkasneje v roku 30 dni od dneva, ko je prejel njegovo pripombo ali predlog.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
16. člen
Do sprejetja odlokov o izvajanju gospodarskih javnih služb iz 3. člena tega odloka le-te izvajajo izvajalci, določeni po prejšnjih predpisih. Razmerja med občino in izvajalcem se uredijo s pogodbo.
17. člen
V primeru, da uporabniki gospodarske javne službe, organizirani v krajevni skupnosti ali različnih zasebnih, zadružnih ali drugih organizacijskih oblikah, sami financirajo izgradnjo infrastrukture za opravljanje ene od lokalnih gospodarskih služb iz 3. člena tega odloka, lahko občinski svet s sklepom prenese izvajanje lokalne gospodarske službe na to organizacijsko obliko.
Razmerja med občino in organizacijsko obliko iz prejšnjega odstavka glede izvajanja lokalne gospodarske javne službe se uredijo s pogodbo.
18. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 2202/96
Medvode, dne 17. septembra 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Medvode
Mitja Ljubeljšek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti