Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/1996 z dne 4. 10. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/1996 z dne 4. 10. 1996

Kazalo

3164. Odredba o videzu in uporabi certifikacijskega znaka za označevanje proizvodov, ki jih je treba certificirati, stran 4565.

Na podlagi devetega odstavka 18. člena zakona o standardizaciji (Uradni list RS, št. 1/95) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, 20/95 – odl. US) izdaja minister za znanost in tehnologijo
O D R E D B O
o videzu in uporabi certifikacijskega znaka za označevanje proizvodov, ki jih je treba certificirati
1. člen
S to odredbo se določata videz in uporaba certifikacijskega znaka (v nadaljnjem besedilu: znak) za označevanje proizvodov, za katere je certificiranje predpisano s tehničnim ali drugim predpisom (v nadaljnjem besedilu: predpis).
2. člen
Proizvodi morajo biti označeni z znakom, preden so dani v promet. Za označitev je zadolžen proizvajalec, zastopnik tujega proizvajalca oziroma uvoznik (v nadaljnjem besedilu: dobavitelj).
3. člen
Dobavitelj z označitvijo certificiranega proizvoda zagotavlja, da je bil proizvod preskušen in certificiran na predpisan način, da ima v trenutku označitve za proizvod veljaven certifikat in da je proizvod v skladu z zahtevami predpisov, ki se nanj nanašajo.
4. člen
Znak ima obliko pravilnega šesterokotnika, vrisanega v krog s premerom 1, s tem da krog ni njegov sestavni del. Vodoravno postavljeni znak je razdeljen na tri dele, pri čemer je višina srednjega dela enaka polovici premera kroga, zgornji in spodnji del pa sta enako velika. V sredini srednjega dela je napis “SVN” v velikosti 3/10 premera kroga, ki je mednarodna tričrkovna oznaka Republike Slovenije v skladu s standardom SIST ISO 3166. Napis je v pisavi Futura medium, debelina črk napisa pa je enaka debelini črt v znaku in znaša 1/40 premera kroga.
V zgornji del znaka se vpišeta zadnji dve številki letnice izdaje certifikata o skladnosti, ki je bil izdan za proizvod, ki je označen z znakom. V spodnji del znaka se vpiše akreditacijska številka certifikacijskega organa.
Če certificiranje proizvoda ureja več predpisov in je certificiranje izvedlo več certifikacijskih organov, se v spodnji del znaka vpiše številka tistega izmed njih, ki ga izbere dobavitelj, ki mora pri njem shraniti tudi kopije certifikatov o skladnosti, ki so jih izdali drugi certifikacijski organi.
Znak ima videz, prikazan na risbi, ki je v prilogi k tej odredbi in je njen sestavni del.
5. člen
Znak mora biti viden, čitljiv in neizbrisen.
Če ni s posameznim predpisom določeno drugače, mora biti znak visok najmanj 5 mm.
6. člen
Označevanje se opravi praviloma tako, da se znak vtisne na proizvode, na katere ga je mogoče vtisniti in trajno ohraniti, ne da bi se proizvodi pri tem poškodovali. Znak se lahko vtisne tudi na ploščice s podatki, ki so trajno nameščene na proizvodih.
Proizvodi, na katere ni mogoče vtisniti znaka, se označijo tako, da se znak odtisne z neizbrisno barvo.
Proizvodi, na katere ni mogoče vtisniti ali odtisniti znaka, se označijo tako, da se znak vtisne ali odtisne na nalepko, privesek, garancijski list ali navodilo za uporabo.
7. člen
Znak mora biti na proizvodih praviloma na mestu, ki je po njihovi vgraditvi v objekte ali naprave dostopno za pregled. Na proizvodih, namenjenih nadaljnji obdelavi, pa mora biti znak na mestu, ki se ne bo več obdelovalo.
Pri vgraditvi proizvodov v objekte ali naprave in pri obdelavi proizvodov se mora znak ohraniti.
8. člen
Ob desni strani znaka je dovoljeno dodati logotip certifikacijskega organa, ki je izdal certifikat o skladnosti za proizvod. Višina logotipa ne sme presegati višine znaka.
9. člen
Dobavitelj mora hraniti sredstva za označevanje tako, da je izključena njihova zloraba.
10. člen
Z dnem uveljavitve te odredbe se preneha uporabljati odredba o videzu in uporabi atestnega znaka (Uradni list SFRJ, št. 4/79 in 31/81).
11. člen
Proizvodi, za katere je bila skladnost s predpisi ugotovljena pred uveljavitvijo te odredbe oziroma bo ugotovljena v roku treh mesecev po njeni uveljavitvi, so lahko označeni v skladu z odredbo o videzu in uporabi atestnega znaka (Uradni list SFRJ, št. 4/79 in 31/81) in se lahko dajejo v promet v Republiki Sloveniji najpozneje do 31. 12. 1997.
12. člen
Ta odredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 009-15/96
Ljubljana, dne 23. septembra 1996.
Minister
za znanost in tehnologijo
prof. dr. Andrej Umek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti