Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/1996 z dne 19. 9. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/1996 z dne 19. 9. 1996

Kazalo

3064. Navodilo o postopku carinjenja nesestavljenih proizvodov ali proizvodov v razstavljenem stanju, katerih deli se uvažajo postopno, stran 4445.

Na podlagi 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94) in 6. člena zakona o carinski tarifi (Uradni list RS, št. 74/95) izdaja minister za finance
N A V O D I L O
o postopku carinjenja nesestavljenih proizvodov ali proizvodov v razstavljenem stanju, katerih deli se uvažajo postopno
1. člen
Navodilo predpisuje postopek carinjenja nesestavljenih proizvodov ali proizvodov v razstavljenem stanju, katerih deli se uvažajo postopno pri enem ali več carinskih organih.
2. člen
Kadar se uvaža proizvod v nesestavljenem ali v razstavljenem stanju, kompleten ali nekompleten, z bistvenimi značilnostmi kompletnega proizvoda, prispe pa v pošiljkah, ki postopno sledijo druga drugi v različnih časovnih presledkih, se ta uvrsti kot sestavljen in kompleten proizvod, če taka uvrstitev ni v nasprotju z določbami opomb k oddelkom in poglavjem carinske tarife (Uradni list RS, št. 74/95). Za proizvod, ki se uvaža v delih in postopno, se uporabi carinska stopnja, ki je določena za končni proizvod.
3. člen
S proizvodom, ki se uvaža v nesestavljenem ali razstavljenem stanju in postopno, je mišljeno tudi blago, ki je namenjeno za sestavljenje in postavitev v uporabno stanje proizvoda, ki se postopno uvaža, in sicer:
1. elementi in material za sestavljanje (vijačno blago, kovice, elektrode za varjenje, lepilo, premazne barve, olja in masti za prvo polnjenje idr.) v količinah, ki so nujne za sestavljanje proizvoda in njegovo postavitev v uporabno stanje oziroma za postavitev proizvoda v stanje, ki je predvideno s pogodbo;
2. tehnična dokumentacija, ki se nanaša na sestavljanje (montažo), uporabo, kontrolo in vzdrževanje proizvodov, ki se uvažajo;
3. ročno orodje za montiranje in vzdrževanje proizvodov, če se običajno prodaja in dobavlja s proizvodom in kadar se dobavlja v sestavljenem in v kompletnem stanju kot priročno orodje;
4. zamenljivo orodje, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
a) predstavlja običajni sestavni del stroja in je v naslednjih količinah:
– pri enakem orodju samo toliko kosov, kolikor se jih lahko istočasno postavi na stroj,
– pri neenakem orodju samo po en kos od vsakega orodja,
b) dobavlja in prodaja se skupaj s strojem ali napravo;
5. merilni in kontrolni instrumenti iz 90. poglavja carinske tarife, ki so glede na vrsto in količino v funkciji montaže in vzdrževanja proizvodov, ki se uvažajo;
6. manjkajoči deli proizvodov, ki jih tuja firma pošilja naknadno in za katere je bilo komisijsko ugotovljeno, da niso bili dobavljeni poleg že uvoženih in ocarinjenih proizvodov.
4. člen
Če se uvažajo proizvodi iz 1. člena tega navodila, vloži upravičenec pri carinskem organu zahtevek.
Zahtevek mora vsebovati naslednje podatke:
– firma, matična številka in poln naslov vložnika – upravičenca;
– običajno trgovsko ime končnega proizvoda, poimenovanje blaga po carinski tarifi in tarifno oznako;
– čas, v katerem se predvideva dobava delov proizvodov, ki se uvažajo postopno;
– carinski organ, pri katerem bo opravljeno uvozno carinjenje.
Zahtevku morajo biti priložene naslednje listine:
– pogodba o uvozu;
– specifikacija delov, iz katerih je končni proizvod sestavljen;
– druga dokumentacija, potrebna za uvrščanje blaga po carinski tarifi in ugotavljanje vrednosti (prospekti, risbe, skice, fakture idr.).
5. člen
Specifikacija delov, iz katerih je končni proizvod sestavljen, se predloži v treh izvodih.
Če se proizvod carini pri več carinskih organih, je treba poleg treh izvodov predložiti tudi toliko izvodov specifikacije, kolikor bo carinskih organov, ki bodo opravljali carinjenje.
Specifikacija delov (sestavov, podsestavov in elementov), iz katerih je proizvod sestavljen, mora vsebovati naslednje podatke:
– običajno trgovsko ime končnega izdelka;
– ime delov, sestavov, podsestavov in elementov, iz katerih je končni izdelek sestavljen (ne glede na to, v kakih sestavih, podsestavih in elementih bo proizvod postopno uvožen v razstavljenem ali nesestavljenem stanju);
– ime elementov in materialov, potrebnih za sestavljanje proizvoda in njegovo postavitev v eksploatacijsko stanje;
– tarifno oznako po carinski tarifi;
– količino in
– vrednost proizvoda, ki se postopno uvaža.
Specifikacija se sestavi na podlagi razpoložljivih podatkov in dokumentacije (projektov, risb, skic, opisov za uporabo in delo proizvoda in znanja strokovnjaka idr.).
Specifikacija z navedenimi podatki se predloži posebej za vsako vrsto proizvoda, ki se uvršča v eno tarifno oznako carinske tarife. Če se uvaža več strojev, naprav, ki tvorijo tehnološko celoto, lahko ena specifikacija vsebuje več proizvodov. V takih primerih mora vrstni red proizvodov v specifikaciji dati podobo integralne celote v smislu določb 3. in 4. opombe k XVI. oddelku carinske tarife. Obrazec specifikacije je v prilogi tega navodila in je njegov sestavni del.
6. člen
Podatki o vrednosti posameznih proizvodov se vpišejo v specifikacijo in morajo biti usklajeni s kupoprodajnimi listinami.
Če v kupoprodajnih listinah manjkajo podatki o vrednosti posamične postavke iz specifikacije, ker je bila cena določena kot celota za celotno količino blaga iz 1. člena tega navodila, se vrednosti posamičnih postavk določajo na podlagi razpoložljivih podatkov, in sicer ob sodelovanju vložnika zahtevka ter drugih oseb, ki razpolagajo z ustreznimi podatki.
Vložnik zahtevka mora carinski organ seznaniti z vsemi določili iz kupoprodajnih listin, ki so pomembne pri določanju carinske vrednosti.
7. člen
Če se proizvodi iz 1. člena tega navodila uvozno carinijo pri več carinskih organih, se zahtevek za postopno carinjenje vloži pri carinskem organu, ki je krajevno pristojen glede na sedež vložnika zahtevka.
8. člen
Po prejemu zahtevka in prilog carinski organ imenuje najmanj tričlansko komisijo izmed carinskih delavcev (v nadaljnjem besedilu: komisija).
Komisija na podlagi predložene dokumentacije ugotovi, ali so izpolnjeni pogoji za uporabo carinske stopnje po določbi 6. člena zakona o carinski tarifi (Ur. list RS, št. 74/95). O ugotovljenem stanju komisija sestavi zapisnik.
9. člen
Na podlagi vloge za postopno carinjenje in zapisnika komisije carinski organ ugotovi, ali so izpolnjeni pogoji za postopno carinjenje.
O ugotovitvah iz prvega odstavka tega člena izda carinski organ odločbo, s katero se dovoli carinjenje z uporabo določb 6. člena zakona o carinski tarifi. Odločba mora vsebovati naslednje podatke:
– običajno trgovsko ime končnega proizvoda, poimenovanje blaga po carinski tarifi, tarifno oznako;
– vrednost blaga;
– naslove carinskih organov, pri katerih se bo opravljalo uvozno carinjenje;
– naslov carinskega organa, ki bo vodil evidenco, če se bo proizvod uvozno carinil pri več carinskih organih;
– rok, v katerem se načrtuje začetek in konec uvoza.
10. člen
Specifikacijo delov, iz katerih je proizvod sestavljen, overijo člani komisije s podpisom, pri izdaji odločbe pa carinski organ vpiše na specifikacijo številko odločbe o dovoljenem postopnem carinjenju.
En izvod specifikacije z odločbo o dovoljenem postopnem carinjenju zadrži carinski organ, drugi izvod z odločbo pošlje vložniku zahtevka za postopno carinjenje, ostale izvode specifikacije z odločbo in drugo dokumentacijo pa pošlje carinskim organom, ki bodo carinili blago.
Carinski organ, ki je izdal odločbo o dovoljenem postopnem carinjenju, označi v specifikaciji, ki jo dostavi drugemu carinskemu organu, postavke iz specifikacije, ki se bodo carinile pri tem organu.
11. člen
Blago iz 1. člena tega navodila se sme cariniti samo pri carinski organih, ki so navedeni v odločbi o dovoljenem postopnem carinjenju.
12. člen
Carinski deklaraciji je pri uvozu potrebno priložiti izpisek iz specifikacije.
Izpisek iz specifikacije mora vsebovati številko odločbe carinskega organa in podrobne podatke o vrsti, količini in vrednosti proizvoda, ki se carini, s sklicevanjem na zaporedno številko iz specifikacije. V izpisek iz specifikacije se vpišejo podatki iz specifikacije, podatki, ugotovljeni pri pregledu blaga, in podatki iz drugih razpoložljivih listin, če je to potrebno zaradi identifikacije blaga.
Izpisek iz specifikacije se predloži v treh izvodih, od katerih se eden priloži k carinski deklaraciji ob uvozu blaga, drugi k specifikaciji pri vlogi in odločbi za postopno carinjenje, tretji pa se vrne vložniku.
13. člen
Če se blago carini pri več carinskih organih, se izpisek iz specifikacije predloži v štirih izvodih. Carinski organ, ki je blago ocarinil, mora po carinjenju vsake posamične pošiljke poslati izpiske iz specifikacije carinskemu organu, ki je v odločbi določen, da bo vodil evidenco o postopnem carinjenju.
Carinski organ, ki vodi evidenco o postopnem carinjenju, na podlagi poslanih izpiskov iz specifikacij odpiše tiste postavke blaga, ki so prispele in so bile ocarinjene, in sicer po vrednosti in količini.
14. člen
Vložnik zahtevka za postopno carinjenje obvesti carinski organ o carinjenju zadnje dobave blaga iz specifikacije v 30 dneh po carinjenju.
15. člen
Če carinski organ po carinjenju blaga ugotovi, da specifikacija ni v celoti razdolžena, pokliče vložnika zahtevka za postopno carinjenje, da navede razloge za to.
16. člen
Carinski organ lahko v skladu z določbami 62. člena carinskega zakona naknadno preveri deklaracije o blagu, uvoženem z uporabo določb 6. člena zakona o carinski tarifi, in poslovno dokumentacijo, da bi preveril točnost podatkov v deklaracijah.
17. člen
Carinski deklarant pri uvozu blaga po določbah tega navodila vpiše v polje 33 enotne carinske listine – tarifno oznako končnega izdelka, ki se kot kompleten – sestavljen uvršča v eno tarifno oznako. V podpolje 44/1 se vpišejo šifra I23, šifra carinskega organa, številka in leto izdane odločbe o postopnem carinjenju vpisane v specifikaciji delov končnega proizvoda, leto in zaznamek “Postopno carinjenje, po priloženi specifikaciji.”
Če je v nomenklaturi carinske tarife predpisana enota mere za končni proizvod, se v polje 41 vpiše enota mere samo pri zadnjem uvozu; pri vseh ostalih predhodnih uvozih se enota mere ne vpiše.
18. člen
Vložnik zahtevka za postopno carinjenje lahko po izdaji odločbe zahteva spremembo podatkov o končnem izdelku iz specifikacije delov, iz katerih je proizvod sestavljen, glede vrste, količine in vrednosti. O spremembi podatkov izda carinski organ odločbo.
19. člen
Carinski organ pri carinjenju vsake posamične pošiljke ugotavlja carinsko vrednost blaga v skladu z veljavnimi predpisi za ugotavljanje carinske vrednosti.
20. člen
Določbe 6. člena zakona o carinski tarifi se ne uporabljajo pri uvozu proizvodov iz I. do VI. oddelka carinske tarife, razen v primeru iz 3. člena tega navodila.
21. člen
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 418-22/96
Ljubljana, dne 6. septembra 1996.
Mitja Gaspari l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti