Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/1996 z dne 27. 7. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/1996 z dne 27. 7. 1996

Kazalo

2605. Odlok o podelitvi koncesije za izvajanje določenih gospodar-skih javnih služb v Občini Pivka, stran 3533.

Na podlagi 3., 6., 32. in 36. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 8. in 11. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Pivka, (Uradni list RS, št. 11/96) in 19. člena statuta Občine Pivka (Uradni list RS, št. 44/95), je Občinski svet občine Pivka na seji dne 27. 6. 1996 sprejel
O D L O K
o podelitvi koncesije za izvajanje določenih gospodarskih javnih služb v Občini Pivka
1. člen
S tem odlokom se opredelijo dejavnosti, območja, pogoji, javna pooblastila, pričetek in čas trajanja koncesije, način financiranja, nadzor nad izvajanjem koncesionirane javne službe ter drugi elementi pomembni za podelitev koncesije.
2. člen
Predmet koncesije je izvajanje naslednjih obveznih javnih gospodarskih služb:
1. oskrba s pitno vodo,
2. odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda,
3. oskrba industrijskih porabnikov z vodo ter oskrba naselij s požarno vodo v javni rabi,
4. ravnanje s komunalnimi odpadki,
5. odlaganje ostankov komunalnih odpadkov,
6. javna snaga in čiščenje javnih površin,
7. urejanje javnih poti, površin za pešce in zelenih površin, pešpoti in čiščenje javnih površin.
3. člen
Predmet koncesije so poleg obveznih javnih gospodarskih služb iz 2. člena tega odloka še naslednje lokalne (izbirne) gospodarske javne službe:
1. upravljanje, vzdrževanje in obnova omrežja infrastrukturnih objektov in naprav vodovodnega in kanalizacijskega sistema,
2. urejanje in vzdrževanje pokopališč ter oddajenje prostorov za najem,
3. pogrebne storitve,
4. urejanje ulic, trgov in cest, ki niso razvrščene med magistralne, regionalne ali lokalne ceste,
5. urejanje in vzdrževanje javnih tržnic, parkirišč in javnih sanitarij,
6. urejanje in upravljanje sejmišč.
4. člen
Izvajanje obveznih javnih služb iz 2. člena tega odloka pod točko 1, 2 in 3 ter izvajanje izbirne javne službe iz 3. člena tega odloka pod točko 1 bo, na osnovi koncesijske pogodbe, opravljalo javno podjetje KOVOD Postojna, p.o.
Izvajanje obveznih javnih gospodarskih služb iz 2. člena tega odloka pod točko 4 in 5 bo, na osnovi koncesijske pogodbe, opravljalo podjetje PUBLICUS, d.o.o., Ljubljana.
Izvajanje obveznih javnih gospodarskih služb iz 2. člena tega odloka pod točko 6 in 7 ter izvajanje izbirnih javnih gospodarskih služb iz 3. člena tega odloka pod točko 2, 3, 4, 5 in 6 bo, na osnovi koncesijske pogodbe, opravljalo javno podjetje KOMUS, d.o.o., Postojna.
V skladu z zakonom o gospodarskih javnih službah bodo koncesije za koncesionarje navedene v 1., 2. in 3. odstavku tega člena, podeljene brez razpisa.
5. člen
Gospodarske javne službe iz 2. člena tega odloka pod točko 1, 2 in 3 ter 3. člena pod točko 1 se izvajajo le na tistem območju občine, kjer je zgrajeno javno vodovodno in kanalizacijsko omrežje, s katerim upravlja javno podjetje KOVOD, Postojna d.o.o.
6. člen
Javni gospodarski službi iz 2. člena tega odloka pod točko 4 in 5 se izvajata na celotnem območju občine.
7. člen
Javne gospodarske službe iz 2. člena tega odloka pod točko 6 in 7 ter 3. člena pod točko 4, 5 in 6 se izvajajo le v mestu Pivka, medtem ko se javni službi iz 3. člena tega odloka pod točko 2 in 3 izvajata na celotnem območju občine.
8. člen
Koncesionar mora za opravljanje koncesije izpolnjevati naslednje pogoje:
– da je pravna oseba registrirana v Republiki Sloveniji in izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti, ki so predmet koncesije,
– da ima ustrezne kadre in izkušnje ter je ustrezno usposobljen za opravljanje koncesionirane javne službe,
– da izpolnjuje vse morebitne druge pogoje, ki jih posebej določi koncedent v koncesijski pogodbi.
9. člen
Občina bo koncesionarjem s posebnim sklepom podelila tudi določena javna pooblastila, ki bodo koncesionarjem omogočala strokovnejše delovanje in izvajanje njihovih dejavnosti.
10. člen
Koncesionarji bodo koncesijo opravljali:
– v svojem imenu in za svoj račun ter pod pogoji, določenimi s tem aktom in koncesijsko pogodbo,
– zagotavljali bodo uporabnikom kvalitetno in kontinuirano izvajanje storitev oziroma oskrbo z dobrinami, ki so predmet javne gospodarske službe,
– spoštovali bodo strokovno tehnične, organizacijske in razvojne naloge občine, ki se tičejo gospodarskih javnih služb,
– svoje usluge, storitve ali dobrine bodo uporabnikom zaračunavali po cenah, ki jih oblikuje oziroma določa občina ali država, na način in po postopku, ki ga določa zakon oziroma akt lokalne skupnosti, v skladu z zakonom.
11. člen
Koncesija prične veljati z dnem veljavnosti koncesijske pogodbe in traja:
– za javno podjetje KOVOD Postojna 10 let,
– za podjetje PUBLICUS, d.o.o., Ljubljana in javno podjetje KOMUS, d.o.o., Postojna do izteka veljavnosti že sklenjene pogodbe o oddaji in prevzemu opravljanja posameznih komunalnih javnih služb v občini Postojna, ki je bila sklenjena med Izvršnim svetom občine Postojna in obema podjetjema.
Koncesijska pogodba se po njenem preteku lahko podaljša oziroma ima koncesionar pri sklepanju nove koncesijske pogodbe prednost.
12. člen
Razmerje med koncedentom (občino) in koncesionarjem preneha:
– s prenehanjem koncesijske pogodbe,
– z odvzemom koncesije,
– z odkupom koncesije,
– s sporazumnim prenehanjem koncesije.
13. člen
Koncesijska pogodba preneha po preteku časa, za katerega je bila sklenjena, če je pogodbeni stranki, pod pogoji navedenimi v pogodbi, ne podaljšata.
Koncesijska pogodba preneha tudi z razdrtjem ali v primeru stečaja koncesionarja.
Pogoji in razlogi za razdrtje, odpovedni rok in druge medsebojne pravice in obveznosti ob odpovedi ali razdrtju pogodbe, se določi v koncesijski pogodbi.
14. člen
Koncedent lahko odvzame koncesijo brez odškodnine, ne glede na določila pogodbe:
– če koncesionar ne spoštuje ali grobo krši koncesijsko pogodbo,
– če koncesionar malomarno opravlja svoje storitve, oziroma če neupravičeno prekine izvajanje svojih storitev ali dobavo dobrin, ki so predmet koncesijske pogodbe,
– če je v javnem interesu, da se dejavnost preneha izvajati kot koncesija.
15. člen
Pogoji odkupa koncesije se uredijo s koncesijsko pogodbo.
16. člen
Strokovni nadzor nad zakonitostjo izvajanja koncesije opravlja pristojni upravni organ občine.
Dejanski nadzor nad izvajanjem koncesioniranih dejavnosti ali storitev, oziroma dobavo dobrin izvaja pristojni odbor občinskega sveta. Le-ta o svojih ugotovitvah poroča občinskemu svetu in županu.
17. člen
Koncesionar je dolžan v okviru objektivnih možnosti opravljati koncesijo tudi ob neprevidljivih okoliščinah, nastalih zaradi višje sile.
V primeru iz prejšnjega odstavka tega člena ima pravico koncesionar zahtevati povračilo stroškov, ki so nastali zaradi opravljanja koncesionirane gospodarske javne službe v nepredvidljivih okoliščinah.
Zaradi neprevidljivih okoliščin, ki so nastale zaradi višje sile, lahko koncesionar razmerje preneha samo na podlagi sporazuma med koncedentom in koncesionarjem.
Kot višjo silo je v odnosu med koncesionarjem in koncedentom šteti predvsem naravne katastrofe, ki jih ni bilo mogoče preprečiti s skrbnim načrtovanjem, gradnjo, nadzorom ali vzdrževanjem.
18. člen
Vsi objekti in naprave, ki jih je koncesionar zgradil ali drugače pridobil z namenom izvajanja koncesije, preidejo v last koncedenta ob prenehanju koncesijske pogodbe brez odškodnine koncesionarju oziroma z odkupom, kolikor pride do predčasnega prenehanja koncesijske pogodbe na željo koncedenta.
19. člen
Koncesionar je v skladu z zakonom odgovoren za škodo, ki jo pri opravljanju ali v zvezi z opravljanjem javne službe povzročijo pri njem zaposleni delavci uporabnikom ali drugim osebam.
20. člen
Glede odgovornosti za škodo, ki jo povzroči koncesionar pri izvajanju ali v zvezi z izvajanjem koncesionirane dejavnosti drugim pravnim ali fizičnim osebam, se uporabljajo določila zakona o obligacijskih razmerjih.
21. člen
Če koncesionar sam ne zagotovi izvrševanja določil koncesijske pogodbe, lahko njeno izvrševanje začasno zagotovi koncedent s prevzemom javne službe v režijo ali na drug način, na račun koncesionarja.
22. člen
Ta odlok prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. OS-2-XIII/96
Pivka, dne 27. junija 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Pivka
Iztok N. Čančula, d.i.a. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti