Uradni list

Številka 36
Uradni list RS, št. 36/1996 z dne 12. 7. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 36/1996 z dne 12. 7. 1996

Kazalo

2375. Odlok o proračunu Občine Krško za leto 1996, stran 3140.

Na podlagi 57. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list št. 72/93; 6/94 – odločba US RS, 45/94 – odločba US RS in Uradni list RS, št. 57/94 in 14/95) in 16. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 2/96) je Občinski svet občine Krško na 16. seji dne 9. maja 1996 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Krško za leto 1996
1. člen
S proračunom Občine Krško za leto 1996 (v nadaljevanju: občinski proračun) se zagotavljajo sredstva za financiranje javne porabe v Občini Krško za leto 1996.
2. člen
Celotni obseg občinskega proračuna za leto 1996 je 2.806,861.406 SIT in zajema:
a) v bilanci prihodkov in odhodkov:
– prihodke                                     2.687,661.406 SIT
– odhodke                                      2.806,681.406 SIT
b) v računu financiranja:
– prihodke                                       103,000.000 SIT
– odhodke                                         38,000.000 SIT
c) presežek odhodkov                              54,200.000 SIT
Natančnejši pregled prihodkov in njihova razporeditev sta zajeta v bilanci prihodkov in odhodkov proračuna ter posebnem delu, ki je sestavni del tega odloka.
Obseg proračuna se med letom lahko poveča za namensko ustvarjene prihodke, ki se razporedijo za predvidene namene.
3. člen
Od prihodkov občinskega proračuna za leto 1996 se izloči 0,5% v sredstva stalne proračunske rezerve Občine Krško.
4. člen
Uporabniki sredstev občinskega proračuna (v nadaljevanju: uporabniki) smejo uporabljati sredstva proračuna le za namene, ki so določeni v posebnem delu proračuna in so predvideni s finančnim načrtom uporabnika.
5. člen
Prihodki, ki jih uporabniki dosežejo s svojo dejavnostjo, so prihodki občinskega proračuna in se izkazujejo v bilanci proračuna.
Sredstva za kritje stroškov v zvezi z dejavnostjo iz prejšnjega odstavka se zagotavljajo v občinskem proračunu.
6. člen
Sredstva občinskega proračuna se uporabnikom med letom praviloma dodeljujejo kot mesečne akontacije, in sicer v obliki dvanajstine. Pri tem je potrebno upoštevati zapadlost uporabnikovih obveznosti in likvidnostni položaj proračuna.
Kolikor zaradi neenakomernega priliva prihodkov pride do likvidnostnih težav občinskega proračuna, se sredstva prioritetno zagotavljajo za zakonsko določene naloge, ki so opredeljene kot zagotovljena poraba posebnega dela proračuna, predvsem pa za delovanje uporabnikov.
7. člen
Kot sredstva za delovanje se uporabnikom zagotavljajo:
– sredstva za plače,
– sredstva za druge osebne prejemke,
– sredstva za prispevke delodajalca,
– sredstva za materialne stroške,
– sredstva za amortizacijo in
– sredstva za druge odhodke za delo.
8. člen
Sredstva za plače delavcev in funkcionarjev se uporabnikom zagotavlja mesečno glede na: število zasedenih delovnih mest delavcev in funkcionarjev v skladu s sprejeto sistemizacijo, koeficiente za določanje plač za posamezne skupine delovnih mest oziroma funkcij, osnove za obračun plač, delovno dobo, uspešnost oziroma dodatno obremenjenost in posebne predpise za posebne pogoje dela.
9. člen
Kot sredstva za druge osebne prejemke se uporabnikom dodeljujejo sredstva za: prehrano med delom, regres za letni dopust, odpravnine, jubilejne nagrade, pridobitev izobrazbe dokup let ob predčasni upokojitvi ter druge namene opredeljene s finančnim načrtom uporabnika.
10. člen
Obseg sredstev za materialne stroške se uporabnikom določi v okviru možnosti občinskega proračuna, na podlagi izhodišč za oblikovanje javne porabe v Republiki Sloveniji ter najmanj v skladu z merili, ki so jih za posamezna področja oblikovala resorna ministrstva.
Sredstva za materialne stroške se uporabnikom praviloma nakazujejo po dvanajstinah.
11. člen
Sredstva za amortizacijo se uporabnikom določijo in zagotavljajo najmanj v višini kot to določajo merila za oblikovanje proračunske porabe občin.
Sredstva amortizacije se lahko za posamezna področja porabe v celoti ali delno združijo.
O združitvi amortizacije odloča občinski svet.
12. člen
Uporabniki morajo nabavo opreme, investicijska in vzdrževalna dela, raziskovalne naloge, ter storitve oddajati s pogodbo na podlagi javnega razpisa v skladu s predpisi, ki urejajo oddajo javnih naročil.
13. člen
Če se med letom znatno spremenijo delovno področje ali pristojnosti, obseg ali narava nalog ter pogoji za njihovo izvrševanje, se uporabnikom na podlagi sklepa občinskega sveta sredstva za delo lahko sorazmerno povečajo ali zmanjšajo.
14. člen
Če se med letom ukine uporabnik, njegovega dela pa ne prevzame drugi uporabnik, se neporabljena sredstva prenesejo v tekočo proračunsko rezervo.
15. člen
Uporabniki morajo svoje naloge izvrševati v mejah sredstev, ki so jim dodeljena z občinskim proračunom.
Uporabniki ne smejo prevzemati na račun občinskega proračuna obveznosti, ki presegajo s proračunom določena sredstva za posamezne namene.
16. člen
Za izvrševanje proračuna je odgovoren župan.
Župan skrbi, da se prihodki med letom razporejajo sorazmerno glede na njihovo pritekanje.
Če prihodki proračuna med letom ne pritekajo v predvideni višini, lahko župan začasno zmanjša ali zadrži zneske sredstev, ki so v posebnem delu proračuna razporejeni za posamezne namene in določene uporabnike, vendar le v okviru proračunskega leta. Pri tem morajo biti zagotovljena sredstva za delovanje vseh proračunskih uporabnikov v okviru zagotovljene porabe sorazmerno glede na realizacijo prihodkov za zagotovljeno porabo.
17. člen
Občinski svet odloča:
1. o prenosu sredstev med posameznimi nameni določenimi v posebnem delu občinskega proračuna;
2. o uporabi nerazporejenih prihodkov (tekoče proračunske rezerve) za nepredvidene oziroma premalo predvidene odhodke;
3. o zadolževanju občine v skladu z zakonom o financiranju občin (20. člen, drugi odstavek).
18. člen
Občinski svet pooblašča župana, da odloča:
1. o uporabi sredstev stalne proračunske rezerve občine Krško, ki v posameznih primerih ne presegajo 5% sredstev predvidenih za stalno proračunsko rezervo v letu 1996. Sredstva se lahko uporabijo samo za namene iz 1. točke 12. člena zakona o financiranju občin,
2. o začasni uporabi sredstev stalne proračunske rezerve v primeru neenakomernega dotoka proračunskih prihodkov,
3. o kratkoročnem zadolževanju za financiranje nalog s področja javne porabe porabe Občine Krško, in sicer v okviru posameznih proračunskih postavk s tem, da stroški bremenijo proračunsko postavko. Skupna višina zadolževanja po tej točki lahko znaša največ 5% občinskega proračuna.
19. člen
Za zakonito in smotrno uporabo proračunskih sredstev je odgovoren župan kot odredbodajalec, če ni s statutom ali drugim občinskim odlokom drugače določeno.
Župan za odredbodajalca lahko pooblasti podžupana, tajnika občine ali predstojnike občinskih upravnih organov za področje njihovega dela.
20. člen
Občina lahko najame posojilo le za financiranje investicij v infrastrukturne objekte namenjene za opravljanje gospodarskih dejavnosti in drugih javnih služb do višine 10% zagotovljene porabe občine v predhodnem letu.
O najetju posojila v skladu s prejšnjim odstavkom odloča odbor za finance in občinsko premoženje, pogodbo pa sklene župan.
21. člen
Uporabniki sredstev občinskega proračuna so dolžni dostaviti županu poročilo o poslovanju za predhodno leto do roka, ki ga določi župan.
Usklajene finančne načrte za tekoče leto pa najpozneje v tridesetih dneh po sprejemu občinskega proračuna.
Uporabniki, ki s svojo dejavnostjo ustvarjajo še druge prihodke, so dolžni k finančnemu načrtu predložiti pregled teh prihodkov.
22. člen
Za zakonito uporabo sredstev, ki so uporabniku dodeljena iz občinskega proračuna, je odgovoren predstojnik uporabnika kot odredbodajalec.
23. člen
Za nadzor nad izvrševanjem proračuna in namensko porabo sredstev pri drugih uporabnikih je določen nadzorni odbor.
24. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave, uporablja pa se od 1. januarja 1996 dalje.
Št. 402-6/96-1/18
Krško, dne 9. maja 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Krško
Franci Bogovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti