Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/1996 z dne 20. 6. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/1996 z dne 20. 6. 1996

Kazalo

2094. Odlok o priznanjih in nagradah Občine Idrija, stran 2691.

Na podlagi 11. člena statuta Občine Idrija je občinski svet na redni seji dne 25. 1. 1996 sprejel
O D L O K
o priznanjih in nagradah Občine Idrija
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa vrste priznanj Občine Idrija, pogoje, postopek in način podeljevanja priznanj in nagrad občine Idrija, njihovo obliko ter način vodenja evidence dodeljevanja priznanj in nagrad.
2. člen
Priznanja in nagrade Občine Idrija so:
– naziv častni občan
– priznanje Občine Idrija
– nagrada Občine Idrija
– Pirnatova nagrada.
3. člen
O podelitvi priznanj in nagrad Občine Idrija odloča občinski svet na predlog komisije za priznanja in nagrade (v nadaljnjem besedilu: komisija).
Komisija sprejme poslovnik o delu, s katerim podrobneje opredeli način svojega dela.
II. NAZIV ČASTNI OBČAN
4. člen
Naziv častni občan lahko podeli občinski svet občanom in drugim državljanom Republike Slovenije, kakor tudi državljanom tujih držav, ki imajo posebne zasluge za napredek znanosti, umetnosti in kulture ter za druge izjemne dosežke.
5. člen
Naziv častni občan se podeli na slavnostni seji občinskega sveta s posebno listino, ki vsebuje besedilo sklepa o podelitvi naziva častni občan Občine Idrija.
Dobitnik naziva prejme tudi pisno utemeljitev naziva častni občan.
III. PRIZNAJE OBČINE IDRIJA
6. člen
Priznanje Občine Idrija je najvišje občinsko priznanje. Podeljuje ga občinski svet posameznikom, delovnim skupinam, KS, podjetjem in drugim organizacijam in skupnostim za življenjsko delo oziroma za izjemne uspehe na posameznih področjih življenja in dela, ki prispevajo k nadaljnjemu razvoju in ugledu Občine Idrija.
7. člen
Priznanje Občine Idrija se podeljuje s posebno plaketo, ki je umetniško izdelan relief v kovini, ki ponazarja glavne značilnosti občine, s poudarkom na rudarstvu in industriji ter zgodovinski tradiciji. V zgornjem delu plakete je odtisnjen idrijski grb.
8. člen
Priznanje Občine Idrija se podeli na slavnostni seji občinskega sveta s plaketo in posebno listino, ki vsebuje besedilo sklepa o podelitvi priznanja.
Nagrajenec prejme tudi pisno utemeljitev priznanja.
IV. NAGRADA OBČINE IDRIJA
9. člen
Nagrada Občine Idrija se podeli posameznikom, skupini posameznikov, društvom ter drugim organizacijam in skupnostim za enkratne – izjemne dosežke in kot spodbudo za nadaljnje strokovno delo in aktivnosti na posameznih področjih življenja in dela.
10. člen
Nagrado Občine Idrija se podeli na slavnostni seji občinskega sveta s posebno listino, ki vsebuje besedilo sklepa o podelitvi nagrade.
Nagrajenec prejme tudi pisno utemeljitev nagrade ter denarni znesek, ki se določi v proračunu občine na predlog komisije.
V. PIRNATOVA NAGRADA
11. člen
Pirnatovo nagrado podeljuje občinski svet posameznikom, skupinam, organizacijam in skupnostim za dolgoletno uspešno in ustvarjalno delo ter za vidne dosežke s področja kulture in umetnosti v občini in širšem prostoru.
12. člen
Pirnatova nagrada se podeli na slavnostni seji občinskega sveta s posebno listino, ki vsebuje besedilo sklepa o podelitvi Pirnatove nagrade ter denarni znesek, ki se določi v proračunu občine na predlog komisije.
VI. POSTOPEK ZA RAZPIS PRIZNANJ IN NAGRAD
13. člen
Naziv častni občan se podeli izjemoma.
Vsako leto se lahko podeli največ ena Pirnatova nagrada, tri priznanja Občine Idrija ter pet nagrad Občine Idrija.
Pobudniki za podelitev priznanj in nagrad Občine Idrija so lahko občani, skupine občanov, stranke, župan, KS, podjetja in druge organizacije ter skupnosti.
14. člen
Priznanja in nagrade Občine Idrija se podeljujejo na podlagi razpisa. Razpis za podelitev priznanj in nagrad objavi komisija najkasneje do 15. februarja za tekoče leto.
Z razpisom se objavijo:
– kriteriji za podelitev priznanj in nagrad
– podatki, ki jih mora vsebovati pobuda ter
– rok, do katerega morajo biti poslane pobude.
Skladno s predpisanimi kriteriji iz odloka, upoštevajoč določbe poslovnika o delu komisije, le-ta oblikuje sklep o podelitvi priznanj in nagrad ter pripravi ustrezne utemeljitve in jih posreduje občinskemu svetu.
VII. NAČIN VODENJA EVIDENCE PODELJENIH PRIZNANJ IN NAGRAD
15. člen
Strokovna in administrativna dela v zvezi s podeljevanjem in evidenco priznanj in nagrad opravlja sekretar sveta.
16. člen
Gradivo v zvezi s podelitvijo priznanj in nagrad je javno in je na vpogled na tajništvu občinskega sveta.
Priznanja in nagrade se vpisujejo v evidenco posameznih priznanj kronološko. Evidenca vsebuje zaporedno številko, priimek in ime ter osebne podatke o prejemniku, številko sklepa komisije ter datum seje občinskega sveta, na kateri je bilo priznanje podeljeno.
VIII. PREHODNI DOLOČBI
17. člen
Ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o priznanjih in nagradah Občine Idrija (Uradni list SRS, št. 42/90).
18. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Idrija, dne 25. januarja 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Idrija
Franci Jereb, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti