Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/1996 z dne 16. 5. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/1996 z dne 16. 5. 1996

Kazalo

1559. Odlok o ustanovitvi četrtnih in primestnih-vaških skupnosti v Mestni občini Slovenj Gradec, stran 2093.

Na podlagi 18. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/94, 57/94, 14/95, 20/95, 63/95 in 73/95) in 5. člena statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 41/94 in 1/96), je Svet mestne občine Slovenj Gradec na seji dne 25. aprila 1996 sprejel
O D L O K
o ustanovitvi četrtnih in primestnih–vaških skupnosti v Mestni občini Slovenj Gradec
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ustanavlja in določa načela za ureditev četrtnih in primestnih–vaških skupnosti v Mestni občini Slovenj Gradec.
2. člen
Četrtne in primestne–vaške skupnosti so ožji deli mestne občine, ki na podlagi pooblastil in pristojnosti na podlagi tega odloka opravljajo naloge iz pristojnosti mestne občine.
3. člen
Četrtne in primestne–vaške skupnosti se lahko povezujejo v krajevne skupnosti, pri čemer pa krajevne skupnosti niso sestavni del mestne občine.
4. člen
Četrtne in primestne–vaške skupnosti nimajo statusa oseb javnega prava, lahko pa na podlagi predhodnega sklepa sveta mestne občine posedujejo določeno vrsto premoženja.
5. člen
Četrtne in primestne–vaške skupnosti imajo svoje ime, ki ga določa ta odlok. S sklepom sveta mestne občine pa se določi tudi sedež četrtne oziroma primestne–vaške skupnosti.
6. člen
Mesto Slovenj Gradec in primestne–vaške skupnosti, združeno ali posamezno, lahko imajo svoj praznik. Sveti skupnosti združeno oziroma svet posamezne skupnosti, določi krajevni praznik ter priznanja in plakete teh skupnosti.
7. člen
Četrtna skupnost oziroma primestna–vaška skupnost ima žig, ki je okrogle oblike. Žig ima v zunanjem krogu, v zgodnji polovici napis: Mestna občina Slovenj Gradec, v notranjem krogu pa ime skupnosti.
8. člen
Osebe, ki imajo na območju četrtne oziroma primestne–vaške skupnosti stalno prebivališče, so člani te skupnosti. Občani na območjih teh skupnosti odločajo o zadevah iz pristojnostih četrtnih in primestnih–vaških skupnosti preko svetov, sestavljenih iz članov. Lahko pa tudi odločajo neposredno na svojih zborih ali z referendumom.
II. OBMOČJA ČETRTNIH IN PRIMESTNIH–VAŠKIH SKUPNOSTI
9. člen
Območje četrtne skupnosti zajema del naselja znotraj mesta Slovenj Gradec. Na območju mesta Slovenj Gradec se ustanovijo naslednje četrtne skupnosti: Polje, Center, Legen-mesto, Štibuh, Stari trg-mesto.
10. člen
Četrtna skupnost Polje zajema območje mestnega naselja med Homšnico od Štalekerja do izliva v Mislinjo, Celjsko cesto od križišča pri Nami do obvoznice in meje z naseljem Šmartno.
11. člen
Četrtna skupnost Center zajema mestno naselje v trikotniku: obvoznica–Suhadolnica–Celjska cesta.
12. člen
Četrtna skupnost Legen-mesto zajema mestno naselje Legen, v tistem delu, ki spada k mestu Slovenj Gradec (med obvoznico, Mislinjo, potokom Barbara, do ceste na Kremžarico in ob meji bivše KS Šmartno do reke Mislinje.
13. člen
Četrtna skupnost Stari trg-mesto zajema ulice: Stari trg, Pod gradom in Ozare, na območju dela mesta med Suhadolnico in cesto 341 b.
14. člen
Četrtna skupnost Štibuh zajema mestno naselje med Suhadolnico in Homšnico do Rigelnika na Podgorski cesti.
15. člen
Območje primestnih–vaških skupnosti zajema posamezna naselja, več naselij oziroma del naselja izven mesta Slovenj Gradec.
16. člen
Na območju Mestne občine Slovenj Gradec, izven mesta Slovenj Gradec, se ustanovijo naslednje primestne–vaške skupnosti: Stari trg, Pameče, Gradišče, Sele, Podgorje, Šmiklavž, Razbor, Šmartno, Turiška vas, Legen.
17. člen
Primestna–vaška skupnost Stari trg zajema preostali del naselja Stari trg izven mestnega območja, Grajsko vas, Žančane, Raduše in del Gmajne.
18. člen
Primestna–vaška skupnost Pameče zajema naselji Pameče in Troblje ter del Gmajne.
19. člen
Primestna–vaška skupnost Gradišče zajema naselje Gradišče.
20. člen
Primestna–vaška skupnost Sele zajema naselja Sele in Vrhe, del Starega trga in del Gmajne v mejah prejšnje krajevne skupnosti.
21. člen
Primestna–vaška skupnost Podgorje zajema naselje Podgorje.
22. člen
Primestna–vaška skupnost Razbor zajema naselje Spodnji in Zgornji Razbor.
23. člen
Primestna–vaška skupnost Šmiklavž zajema naselja Šmiklavž, Vodriž in Graško goro.
24. člen
Primestna–vaška skupnost Šmartno zajema naselja Šmartno in del naselja Legen–Krnice, pod cesto od reke Mislinje do Sv. Jurija.
25. člen
Primestna–vaška skupnost Turiška vas zajema naselja Turiška vas, Tomaška vas, Mislinjska Dobrava, Brde in del naselja Golavabuka.
26. člen
Primestna–vaška skupnost Legen zajema naselje Legen in del naselja Golavabuka.
III. NALOGE ČETRTNE IN PRIMESTNE–VAŠKE SKUPNOSTI
27. člen
Četrtne in primestne–vaške skupnosti lahko razpravljajo, dajejo predloge in pobude o zadevah, ki se nanašajo:
– na društveno, kulturno in športno rekreacijsko dejavnost
– na urejanje komunalne infrastrukture v skupnostih
– na druga vprašanja, pomembna za delo in življenje v četrtni oziroma primestni–vaški skupnosti.
28. člen
Četrtne in primestne–vaške skupnosti lahko razpravljajo o predlogih in zavzamejo stališča o zadevah, ki se nanašajo na njihovo območje s področja:
– turistične dejavnosti, razvoja kulture in športa
– gradnje, vzdrževanja in urejanja javnih lokalnih cest in poti
– organiziranja pogrebne službe v kraju
– ostale infrastrukture in rabe prostora.
29. člen
Četrtne skupnosti imajo pravico, da v roku 20 dni od poziva sveta mestne občine zavzamejo stališča do strokovnih predlogov, ki se nanašajo:
– na prostorske posege in prostorskoizvedbene akte z območja skupnosti
– na predloge financiranja objektov komunalne infrastrukture na njihovem območju.
30. člen
Četrtne in primestne–vaške skupnosti lahko:
– dajejo pobude za sprejem odlokov in drugih splošnih aktov v občini
– sklicujejo zbore občanov za obravnavo določenih skupnih vprašanj, vsaj dvakrat letno
– razpišejo referendum o samoprispevku občanov na njihovem območju in odločajo o uvedbi
– sodelujejo pri izvajanju posameznih nalog na njihovem območju in pristojnosti mestne občine.
IV. ORGANI ČETRTNE IN PRIMESTNE–VAŠKE SKUPNOSTI
31. člen
Organa četrtne in primestne–vaške skupnosti sta svet skupnosti in eden ali več odborov skupnosti.
32. člen
Svet skupnosti razpravlja in sprejema odločitve iz pristojnosti skupnosti.
Svet skupnosti odloča na seji z večino glasov navzočih članov.
Svet skupnosti lahko veljavno sklepa, če je na seji navzočih najmanj polovica članov.
Seje sveta skupnosti so javne.
33. člen
Svet skupnosti sestavljajo predsednik in člani. Predsednik predstavlja in zastopa skupnost, skrbi za izvajanje sklepov sveta skupnosti in nadzoruje delo odborov.
34. člen
Svet skupnosti lahko ustanovi eden ali več odborov skupnosti, katerim poveri posamezne zadeve iz svojih pristojnosti oziroma sodelovanje pri izvajanju nalog iz pristojnosti mestne občine.
35. člen
Člani sveta skupnosti in predsednik skupnosti se volijo na podlagi splošne in enake volilne pravice z neposrednim in tajnim glasovanjem.
Volitve članov sveta skupnosti se izvedejo v skladu z določili zakona o lokalnih volitvah, ki veljajo za večinske volitve v občinski svet.
Volitve predsednika sveta skupnosti se izvedejo v skladu z določili zakona o lokalnih volitvah županov.
36. člen
Svet četrtne oziroma primestne–vaške skupnosti šteje od 5 do 9 članov, skupaj s predsednikom. Število članov s sklepom določi svet mestne občine.
37. člen
Predsednika in člane sveta skupnosti se voli za štiri leta. Mandatna doba predsednika in članov sveta se začne s potekom mandatne dobe prejšnjih članov sveta skupnosti, traja pa do prve seje novoizvoljenega sveta skupnosti.
V. DELOVANJE ORGANOV SKUPNOSTI
38. člen
Svet skupnosti sklicuje predsednik na lastno pobudo ali če to zahtevata najmanj dva člana sveta, svet mestne občine ali župan. Če predsednik sveta skupnosti ne skliče seje v 15 dneh, potem ko je prejel pisno zahtevo upravičenega predlagatelja, jo lahko skliče tisti, ki je sklic zahteval. Dnevni red predlaga predsednik oziroma tisti, ki je upravičen predlagatelj sklica seje.
39. člen
O delu na seji se piše skrajšan zapisnik, ki obsega podatke o udeležbi na seji, glavne podatke o delu na seji, zlasti pa podatke o predlogih, o katerih se je razpravljalo, navedbo na seji sprejetih odločitev in izid glasovanja o posameznih zadevah.
40. člen
Strokovne, tehnične in administrativne naloge za potrebe svetov četrtnih oziroma primestnih–vaških skupnosti opravlja uprava Mestne občine Slovenj Gradec, v skladu z akti poslovanja.
41. člen
Materialne, prostorske in druge pogoje za delo svetov teh skupnosti zagotavlja Mestna občina Slovenj Gradec.
VI. NEPOSREDNE OBLIKE ODLOČANJA OBČANOV
42. člen
Neposredni obliki odločanja občanov v četrtni oziroma primestni–vaški skupnosti sta zbor občanov in referendum.
43. člen
Zbor občanov sestavljajo polnoletni občani, ki imajo stalno prebivališče na območju skupnosti. Zbor občanov se lahko skliče za celotno območje skupnosti ali za njen del. Zbor občanov skliče predsednik na lastno pobudo, na zahtevo sveta skupnosti, župana ali na zahtevo najmanj 5% volivcev v skupnosti.
44. člen
Občani na zboru občanov razpravljajo o problematiki v četrtni, primestni–vaški skupnosti, o delu sveta skupnosti, dajejo mnenja in predloge glede usmeritve posameznih vprašanj in oblikujejo svoja stališča do teh vprašanj.
Zbor občanov vodi 3-člansko delovno predsedstvo, predsednik in dva člana, ki se izvolijo na začetku zbora.
O delu zbora občanov se piše skrajšan zapisnik, ki ga potrdita dva overovitelja zapisnika, zapisnikar in predsednik delovnega predsedstva.
45. člen
Svet skupnosti lahko na podlagi sklepa razpiše referendum na svojem območju.
Svet mora razpisati referendum o sklepu, s katerim se določa uvedba samoprispevka. Svet skupnosti mora razpisati referendum tudi, če to zahteva najmanj 10% volivcev v skupnosti.
Pravico glasovati na referendumu imajo vsi občani, ki imajo volilno pravico. Odločitev na referendumu je sprejeta, če zanjo glasuje večina volivcev, ki so glasovali.
VII. POVEZOVANJE ČETRTNIH IN PRIMESTNIH–VAŠKIH SKUPNOSTI
46. člen
Za izvajanje skupnih nalog, ki se nanašajo na več skupnosti, se lahko skupnosti preko predsednikov svetov med seboj povezujejo. Predsedniki svetov skupnosti se povezujejo v mejah prejšnjih krajevnih skupnosti za izvajanje nalog s področja društvenega življenja, šolstva, kulture in športa. V ta namen določijo stalne oblike medsebojnega sodelovanja.
VIII. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
47. člen
Prve naslednje volitve v svete skupnosti se opravijo istočasno kot redne volitve v občinski svet.
Mandat članov in predsednika sveta skupnosti, izvoljenih na prvih volitvah, traja, ne glede na določila 35. člena tega odloka, samo do prve seje drugoizvoljenega sveta in predsednika sveta skupnosti.
48. člen
Ta odlok začne veljati dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 800-1/96
Slovenj Gradec, dne 26. aprila 1996.
Predsednik
Sveta mestne občine
Slovenj Gradec
Niko R. Kolar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti