Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/1996 z dne 19. 4. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/1996 z dne 19. 4. 1996

Kazalo

1297. Odlok o taksah in povračilih za obremenjevanje okolja, stran 1819.

Na podlagi 10. in 80. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 1/96) in 17. člena statuta Občine Ravne-Prevalje (Uradni list RS, št. 43/95) je Občinski svet občine Ravne-Prevalje na seji dne 3. 4. 1996 sprejel
O D L O K
o taksah in povračilih za obremenjevanje okolja
1. člen
Zaradi spodbujanja manjšega obremenjevanja okolja, varovanja naravnih prvin v Občini Ravne-Prevalje se s tem odlokom predpisuje taksa zaradi obremenjevanja okolja za področje ravnanja z naravnimi prvinami kot so tla in voda za področje ravnanja o odpadki in odplakami.
2. člen
Zavezanci za plačilo takse so vsi povzročitelji obremenitev okolja, torej pravne, civilne in fizične osebe, ki so uporabniki distribucije in uporabe pitne vode, odvajanja in čiščenja odpadnih vod, čistilnih naprav in ravnanja z odpadki.
3. člen
Takse se obračunavajo po naslednjem sistemu:
– za uporabnike distribucije in uporabe pitne vode 100% na osnovno ceno pitne vode v gospodinjstvu, v gospodarstvu, obrti, uslužnostnih dejavnostih in negospodarstvu,
– za odvajanje in čiščenje odplak 50% na osnovno ceno porabljene vode v gospodinjstvu, v gospodarstvu, obrti, uslužnostnih dejavnostih in negospodarstvu,
– za uporabnike odvoza in ostalega ravnanja z odpadki 10% osnovne cene storitve, ki se obračunava na osebo v gospodinjstvu, na m2 uporabne površine iz poslovnih površin razen industrijskih obratov ter na m2 odpeljanih odpadkov.
4. člen
Plačevanje taks je mesečno. Takse zavezancem zaračunava upravljalec vodovodnega sistema, sistema odvajanja in čiščenja odpadnih voda ter upravljalec zbiranja in odlaganja odpadkov.
Zbrana sredstva se odvajajo na žiro račun Občine Ravne-Prevalje.
5. člen
Sredstva, ki se zberejo iz naslova taks, se porabljajo namensko po programu za potrebe izgradnje čistilnih naprav, primarnih kolektorskih sistemov, ureditve vodozbirnih območij in njihovo zaščito, za zagotavljanje novih vodnih virov in njihovo izkoriščanje, ureditev ter sanacijo odlagališča odpadkov.
6. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati na območju Občine Ravne-Prevalje, uredba o taksah in povračilih za obremenjevanje okolja MUV, št. 10/94.
7. člen
Odlok se objavi v Uradnem listu RS in prične veljati osmi dan po objavi.
Št. 030-1/96-3
Ravne na Koroškem, dne 3. aprila 1996.
Predsednik
Občinskega sveta občine
Ravne-Prevalje
Marjan Berložnik, dipl. org. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti