Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/1996 z dne 18. 4. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/1996 z dne 18. 4. 1996

Kazalo

1232. Odlok o gospodarskih javnih službah v Občini Velike Lašče, stran 1758.

Na podlagi prvega odstavka 140. člena ustave Republike Slovenije, 61. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94 in 14/95), 3., 4. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 26. in 105. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) in 63. člena statuta Občine Velike Lašče (Uradni list RS, št. 34/95) je Občinski svet občine Velike Lašče na seji, dne 29. marca 1996 sprejel
O D L O K
o gospodarskih javnih službah v Občini Velike Lašče
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa dejavnosti, ki so gospodarske javne službe (v nadaljevanju: javne službe) v Občini Velike Lašče (v nadaljevanju: občini) in ureja način njihovega opravljanja.
Kot javne službe se opravljajo dejavnosti, ki so z zakonom določene kot obvezne gospodarske javne službe in dejavnosti, ki so kot lokalne javne službe določene s tem odlokom.
2. člen
Javne službe se izvajajo na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovalnih, stroškovnih in drugih standardov in normativov.
II. NAČIN OPRAVLJANJA JAVNIH SLUŽB
3. člen
Občina z akti podrobneje uredi način opravljanja posamezne ali več javnih služb oziroma podrobneje določi elemente iz 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93).
Kadar standardi in normativi, na podlagi katerih se izvajajo javne službe, niso predpisani za celotno državo, se predpišejo z akti iz prejšnjega odstavka.
III. JAVNE SLUŽBE
4. člen
Obvezne javne službe so:
1. oskrba s pitno vodo, ki obsega zajemanje, čiščenje in dovajanje vode uporabnikom,
2. odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda,
3. ravnanje s komunalnimi odpadki,
4. odlaganje ostankov komunalnih odpadkov,
5. javna snaga, čiščenje javnih površin in urejanje objektov javne komunalne rabe,
6. urejanje javnih poti, površin za pešce in zelenih površin,
7. pregledovanje, nadzorovanje, čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka,
8. gasilska služba,
9. zimska služba,
10. vzdrževanje in varstvo lokalnih in nekategoriziranih cest (krajevne ceste).
5. člen
Izbirne javne službe so:
– oskrba naselij s plinom,
– javna razsvetljava v naseljih, ki obsega razsvetljavo prometnih in drugih javnih površin,
– urejanje pokopališč, pokopališka in pogrebna dejavnost,
– urejanje prometne in neprometne signalizacije,
– vzdrževanje, varstvo, gradnja in rekonstrukcija vaških trgov s pripadajočimi napravami in opremo,
– urejanje javnih parkov, nasadov, drevoredov, zelenic, športnih in otroških igrišč in drugih javnih površin s pripadajočimi napravami in opremo,
– urejanje javnih parkirišč, dovoznih poti, peš poti, pločnikov in drugih javnih poti v naseljih,
– pregledovanje, nadzorovanje, čiščenje in vzdrževanje komunalnih naprav,
– plakatiranje in obveščanje,
– deratizacija in dezinfekcija.
6. člen
Infrastrukturni objekti in naprave, potrebne za izvajanje javnih služb v Občini Velike Lašče so:
– objekti in naprave za oskrbo naselij z vodo,
– objekti in naprave za odvajanje in čiščenje odpadnih voda,
– objekti in naprave za odstranjevanje in odlaganje komunalnih odpadkov,
– pokopališčni objekti in naprave,
– javna parkirišča,
– javni parki, nasadi, drevoredi in javna otroška igrišča,
– omrežje in naprave javne razsvetljave,
– omrežje in naprave za oskrbo naselij s požarno vodo v javni rabi,
– objekti in naprave za odvajanje padavinskih voda,
– peš poti, dovozne poti, vaški trgi, ceste in druge javne površine v naseljih, ki niso razvrščene med magistralne, regionalne in lokalne ceste,
– objekti in naprave za razobešanje in nameščanje reklam, plakatov, transparentov in zastav.
Z odloki iz 3. člena tega odloka se podrobneje opredelijo objekti in naprave, namenjeni za izvajanje javnih služb, določijo objekti in naprave, ki so javno dobro, uredijo pogoji in način rabe objektov in naprav ter druga vprašanja, povezana z infrastrukturnimi objekti in napravami.
IV. NAČIN IZVAJANJA GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
7. člen
Izvajanje gospodarskih javnih služb zagotavlja občina neposredno ali pa da koncesijo pravni ali fizični osebi, ki je registrirana v RS in izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti, ki so predmet koncesije.
8. člen
Občina zagotavlja neposredno izvajanje gospodarskih javnih služb z ustanavljanjem obratov ali javnih podjetij.
9. člen
Režijski obrat se ustanovi, kadar ni pogojev za ustanovitev javnega podjetja, ker bi bilo to neekonomično ali neracionalno zaradi majhnega obsega dejavnosti gospodarske javne službe, ni pa tudi pogojev za podelitev koncesije ali ta ne bi bila smotrna.
10. člen
Javno podjetje se ustanovi kot podjetje v lastnini občine (občin) ali kot podjetje v mešani lastnini, v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe.
Vprašanja, povezana z dejavnostjo javnega podjetja in njenim izvajanjem, z uporabo objektov in naprav, potrebnih za izvajanje dejavnosti ter medsebojne pravice in obveznosti med občino (občinami) kot ustanoviteljico in javnim podjetjem se uredijo z aktom o ustanovitvi javnega podjetja.
Ustanoviteljske pravice do javnega podjetja izvršuje občinski svet.
11. člen
Izvajalca dejavnosti na podlagi koncesije izbere pristojni organ občine na podlagi javnega razpisa ali vloge na podlagi o zainteresiranosti.
Izbira koncesionarja se lahko opravi brez javnega razpisa, če gre za družbo, v kateri je občina kapitalsko udeležena.
Postopek javnega razpisa se opravi v skladu z zakonom o gospodarskih javnih službah.
S koncesijskim aktom se določijo predmet in pogoji opravljanja javne službe za posamezno koncesijo.
12. člen
Na podlagi odločitve občinskega sveta se lahko zagotovi izvajanje dejavnosti iz okvira gospodarskih javnih služb tudi z vlaganjem finančnih in drugih sredstev v zasebnopravne subjekte (podjetja, obratovalnice, posamezniki idr.).
Po končanem postopku oblikuje pristojni organ občine predlog za izbor in ga posreduje občinskemu svetu, ki odloči o izboru koncesionarja. Na podlagi odločitve občinskega sveta izda pristojni organ občine upravno odločbo o izboru.
Ponudnik, ki meni, da so kršena pravila postopka javnega razpisa ali izbora ali da je izbor neutemeljen, lahko zahteva varstvo pravic v skladu z zakonom.
13. člen
Z izbranim izvajalcem (koncesionarjem) sklene pogodbo o konecesiji župan v imenu in za račun občine.
V. ORGANIZACIJA IZVAJANJA GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
14. člen
Dejavnosti iz 4. in 5. člena tega odloka lahko opravlja javno podjetje ali pravna oziroma fizična oseba na podlagi pogodbe.
Javno podjetje lahko s soglasjem ustanovitelja s pogodbo poveri izvajanje posameznih dejavnosti drugemu izvajalcu, ki je za tako dejavnost registriran in usposobljen.
Vprašanja povezana s položajem in poslovanjem javnega podjetja se uredijo z aktom o ustanovitvi javnega podjetja.
15. člen
Če to narekujejo razlogi ekonomičnosti oziroma racionalnosti, lahko občina posamezne dejavnosti oziroma proizvode in storitve iz 4. člena tega odloka zagotavlja z dajanjem koncesij osebam zasebnega prava ali z vlaganjem javnega kapitala v zasebnopravne subjekte.
Občina lahko podeli koncesijo za opravljanje javne službe za celotno območje občine ali za del območja občine.
16. člen
Občina lahko z aktom prenese na javno podjetje kot javno pooblastilo tudi določene strokovnotehnične, organizacijske oziroma razvojne naloge, povezane z infrastrukturnimi objekti in napravami, namenjenimi izvajanju gospodarskih javnih služb.
VI. VARSTVO UPORABNIKOV
17. člen
Varstvo uporabnikov javnih dobrin izvršujejo predsedniki vaških odborov in predsednik trškega odbora.
18. člen
Župan občine je dolžan obravnavati pripombe in predloge predsednikov vaških odborov, ki se nanašajo na izvajanje določb tega odloka. V primeru, da župan meni, da je za rešitev pripomb potrebno mnenje odbora za komunalo, varstvo okolja in urejanje prostora oziroma občinskega sveta, župan predlaga reševanje pripombe oziroma predloga na prvi naslednji seji odbora oziroma občinskega sveta.
VII. FINANCIRANJE JAVNIH SLUŽB
19. člen
Storitve javnih služb, ki so individualno določljive in izmerljive, se financirajo iz cene, ki jo plačujejo uporabniki glede na količino uporabe. Cena je lahko tudi v obliki tarife, takse, nadomestila ali povračila. Uporabniki, katerim so zagotovljene storitve javnih služb, morajo te storitve obvezno uporabljati in plačati.
Predlog cene posamezne storitve izdela izvajalec in ga s potrebno dokumentacijo predloži pristojnemu organu občine.
Občinski svet lahko določi, da se cene posameznih storitev plačujejo diferencirano glede na posamezne vrste uporabnikov ali za posamezne količine porabljenih sredstev.
Iz sredstev proračuna se financirajo javne službe s katerimi se zagotavljajo javne dobrine, katerih uporabniki niso določljivi ali katerih uporaba ni izmerljiva. Lahko se financirajo iz proračunskih sredstev, ki se zbirajo na podlagi posebej sprejetih odlokov.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
20. člen
Do sprejetja odlokov iz 3. člena tega odloka, se za ureditev zadev, ki niso urejene s tem odlokom, uporabljajo določbe predpisov, izdanih na podlagi 41. člena zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82) oziroma določbe drugih predpisov, če niso v nasprotju s tem odlokom.
21. člen
Do ustrezne zakonske ureditve razmejitve financiranja obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb med državo in občino, se za proračunsko financiranje obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb uporabljajo določbe veljavnih predpisov.
22. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 503/96
Velike Lašče, dne 29. marca 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Velike Lašče
Peter Indihar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti