Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/1996 z dne 2. 4. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/1996 z dne 2. 4. 1996

Kazalo

1069. Spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe dejavnosti bank in hranilnic v Republiki Sloveniji, stran 1530.

Združenje bank Slovenije, gospodarsko interesno združenje, kot zastopnik delodajalcev in Sindikat delavcev bank in hranilnic Slovenije, kot zastopnik delojemalcev sklepata
S P R E M E M B E I N D O P O L N I T V E
kolektivne pogodbe dejavnosti bank in hranilnic v Republiki Sloveniji
1. člen
V uvodu kolektivne pogodbe dejavnosti bank in hranilnic v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 3/94) se pod naslovom “VELJAVNOST KOLEKTIVNE POGODBE” v točki “Č: ČASOVNO” prvi stavek črta in se nadomesti z novim prvim stavkom, ki se glasi:
“Ta pogodba velja od 1. 1. 1996 do 31. 12. 1997.”
2. člen
Tretji odstavek 3. člena se spremeni tako, da se glasi:
“V primeru sprememb in dopolnitev organizacijskih aktov je rok za posredovanje mnenja s strani sindikata 10 delovnih dni.”
3. člen
Črta se drugi odstavek 6. člena.
4. člen
7. člen se dopolni z novima tretjim in četrtim odstavkom, ki se glasita:
“Če se med trajanjem delovnega razmerja spremenijo sestavine iz pogodbe o zaposlitvi, ki so določene v drugi, tretji in četrti alinei tega člena, je delodajalec dolžan izdati delavcu sklep, zoper katerega delavec lahko vloži ugovor. Na podlagi dokončnega sklepa se z delavcem sklene dodatek k pogodbi o zaposlitvi.
Dodatek k pogodbi o zaposlitvi zaradi sprememb v ostalih alineah se sklene samo v primeru, če ima delavec s pogodbo o zaposlitvi določen konkreten obseg ali višino pravice ali obveznosti in se določilo pogodbe o zaposlitvi ne sklicuje na splošen akt ali drug predpis.”
5. člen
Črta se prvi odstavek 8. člena in se nadomesti z novim prvim odstavkom, ki se glasi:
“Poskusno delo za posamezno delovno mesto se predhodno določi z ustreznim sklepom.”
6. člen
Za naslovom “3. Razporejenje delavcev” se doda novi 10. člen, ki se glasi:
“Ob razporeditvi na delovno mesto mora biti delavcu na podlagi splošnega ali posamičnega akta znano, kakšna je vsebina njegovega dela in kakšne so s tem v zvezi njegove pravice in odgovornosti.
Delavec mora biti usposobljen za delo, na katero je razporejen.”
7. člen
Dosedanji 10. člen in vsi naslednji členi do vključno dosedanjega 52. člena se preštevilčijo v člene od 11. člena do 53. člena.
8. člen
Naslov poglavja pred dosedanjim 12. členom, ki je postal 13. člen, se dopolni tako, da se glasi:
“3.3. Začasno razporejanje le v izjemnih okoliščinah”
9. člen
V prvi in tretji alinei dosedanjega 13. člena, ki je postal 14. člen, se besede: “od kraja bivanja do kraja zaposlitve” nadomestijo z besedami “od doma do službe”.
10. člen
2. odstavek dosedanjega 17. člena, ki je postal 18. člen, se dopolni z novo 5. alineo, ki se glasi:
“– način izbire med delavci v primeru, da več delavcev izpolnjuje razpisane pogoje.”
V dosedanjem 17. členu, ki je postal 18. člen, se doda novi 3. odstavek, ki se glasi:
“Delodajalec mora izpolniti svoje obveznosti iz objavljene interne ponudbe.”
11. člen
V zadnjem stavku tretjega odstavka dosedanjega 23. člena, ki je postal 24. člen, se besedilo za besedo “razmerja” črta in nadomesti z besedami “ je praviloma lahko eno leto.”
12. člen
Dosedanji 37. člen, ki je postal 38. člen se dopolni z novim šestim odstavkom, ki se glasi:
“Za izmensko delo v soboto se šteje vsako delo, ki se opravlja v soboto, ne glede na to ali delo v soboto sledi predhodnemu popoldanskemu delu v izmeni ali delu, ko so delavci delali dopoldne ali v deljenem delovnem času ali občasno (npr. 1–2 krat mesečno), čeprav je delovni čas tega delavca sicer enoizmenski, torej dela od ponedeljka do petka vedno le dopoldan.”
13. člen
Dosedanji 47. člen, ki je postal 48. člen, se dopolni z drugim odstavkom, ki se glasi:
“Vsako preseganje 40-urnega delovnega tedna in mesečne delovne obveznosti se mora v celoti evidentirati. Delodajalec mora delavcu omogočiti izkoristek presežka ur najkasneje v šestih mesecih od njegovega nastanka. O načinu in času koriščenja presežka ur se dogovorita delavec in delodajalec.”
14. člen
V 3. točki dosedanjega 51. člena, ki je postal 52. člen, se doda nova zadnja alinea, ki se glasi:
“delavcu(ki) za vsakega otroka do 7 let starosti 1 dan”
15. člen
Za dosedanjim 52. členom, ki je postal 53. člen, se doda novi 54. člen, ki se glasi:
“Pri izrabi odmerjenega letnega dopusta se delavcu letni dopust obračuna tako, da so delavci, ki delajo 6 dni v tednu v enakopravnem položaju z delavci, ki delajo 5 dni v tednu.
Delavcu, ki je dolžan po razporedu dela delati 6 dni v tednu in koristi letni dopust v nepretrganem trajanju od ponedeljka do sobote, se šteje, da je v tem tednu izkoristil 5 dni letnega dopusta.
Delavec, ki je dolžan delati po razporedu dela 6 dni v tednu in koristi v tem tednu le določene dneve letnega dopusta, se obračuna letni dopust za dneve, ko ga je koristil, brez sobote, s tem da je dolžan delavec delovno obveznost, ki bi jo moral opraviti na soboto, opraviti v drugem terminu, ki ga določi delodajalec.
Delodajalec, ki ima obračun letnega dopusta urejen na drugačen način, kot je določeno v drugem in tretjem odstavku tega člena, lahko ta način obdrži, če le ta ni v nasprotju s 1. odstavkom tega člena.”
16. člen
Dosedanji 53. člen postane 55. člen.
Črta se 13. točka dosedanjega 53. člena, ki je postal 55. člen.
17. člen
Za 55. členom se doda novi 56. člen, ki se glasi:
“Za udeležbo na krvodajalski akciji ima delavec pravico do 2 prostih zaporednih delovnih dni z nadomestilom plače.”
18. člen
Dosedanji 54. člen in vsi naslednji členi do vključno dosedanjega 118. člena se preštevilčijo v člene od 57. člena do 119. člena.
19. člen
V 1. odstavku dosedanjega 54. člena, ki je postal 57. člen, se črta besedica “nujne”.
20. člen
Na koncu prvega odstavka dosedanjega 63. člena, ki je postal 66. člen se doda besedilo:
“Če tudi takšnega dela v istem kraju ni mogoče dobiti v roku 30 dni po pravnomočnosti odločbe, ostane delavec doma in čaka na ustrezno delo. V tem času prejema nadomestilo plače v enaki višini, kot se za čas odsotnosti zaradi bolezni izplačuje v breme delodajalca.”
21. člen
V drugem odstavku dosedanjega 77. člena, ki je postal 80. člen, se besede “ali če se je z delodajalcem tako sporazumel “nadomestijo z besedami “ali če sta se delavec in delodajalec tako sprazumela ob sporazumnem prenehanju delovnega razmerja”.
22. člen
Črta se dosedanja 34. točka dosedanjega 83. člena, ki je postal 86. člen, nova 34. točka 86. člena pa se glasi:
“34. kršitev določb, v zvezi z varovanjem bančne tajnosti opredeljene v Bančnem kodeksu pod točkama 5.0.1. in 5.0.2.”
23. člen
Prvi odstavek dosedanjega 111. člena, ki je postal 114. člen, se dopolni z besedami “najmanj enkrat letno”, ki se vstavijo med besedi “način” in “neposredno”.
24. člen
Dosedanji 113. člen, ki je postal 116. člen, se spremeni tako, da se glasi:
“Izhodiščna plača po tej kolektivni pogodbi dejavnosti je določena s tarifno prilogo.
Osnova za obračun osnovne plače delovnega mesta je izhodiščna plača.”
25. člen
Prvi odstavek dosedanjega 114. člena, ki je postal 117. člen, se spremeni tako, da se glasi:
“Osnovna plača delovnega mesta, na katero je delavec razporejen, se določi tako, da se tarifni količnik delovnega mesta pomnoži z vrednostjo izhodiščne plače pri delodajalcu za prvi tarifni razred.”
26. člen
Dosedanji 115. člen, ki je postal 118. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Plača delavca je sestavljena iz osnovne plače, dodatkov in nadomestil ter dela plače na podlagi delovne uspešnosti oz. variabilnega dela, če je delavec do njiju upravičen.”
27. člen
Dosedanji 118. člen, ki je postal 121. člen, se spremeni tako, da se glasi:
“Skupna sredstva za mesečne plače, izračunane na osnovi izhodiščne plače po tej pogodbi se pri delodajalcu povečajo za 7% s tem, da se ta del nameni za variabilni del plač zaposlenih.
Osnova za izračun variabilnega dela plač po tem členu so skupna sredstva za plače delavcev, izračunane po vrednosti izhodiščne plače po kolektivni pogodbi dejavnosti, pomnožene s tarifnimi količniki in povečane za dodatke in nadomestila plač. V to osnovo se ne vštevajo sredstva za plače poslovodnih delavcev in delavcev s posebnimi pooblastili.
Variabilni del plače se določi na način in po kriterijih, kot jih določi direktor in so z njimi delavci vnaprej seznanjeni.”
28. člen
Naslov “15.1. Plača na podlagi delovne uspešnosti” pred dosedanjim 119. členom se črta.
Vsi naslednji naslovi pod številkami 15.2. do 15.13. se preštevilčijo v naslove pod številkami 15.1. do 15.12
29. člen
Dosedanji 119. člen se črta.
30. člen
Dosedanji 120. člen se črta.
31. člen
Dosedanji 121. člen se črta.
32. člen
125. člen se dopolni z novima drugim in tretjim odstavkom, ki se glasita:
“Blagajniški riziko je dodatek za riziko, ki nastane pri poslovanju z gotovino. Pripada vsakemu delavcu na dan, ko opravlja blagajniška dela, oziroma posluje z gotovino na področju poslovanja z občani.
Trezorsko soključarstvo je dodatek, do katerega je delavec upravičen za vse koledarske dni za stalno pripravljenost in odgovornost za hrambo ključev ali šifer trezorja, ki posluje po postopkih trezorskega poslovanja.”
33. člen
Prva alinea 126. člena se dopolni z besedicami “in delo v soboto”, tako da se v celoti glasi:
“– delo v izmeni v popoldanskem in nočnem času in delo v soboto 1,0%”
Doda se drugi odstavek 126. člena, ki se glasi:
“Do dodatka za izmensko delo je upravičen tudi delavec za občasno delo v soboto, ki traja najmanj štiri ure (npr. 1–2 krat mesečno), čeprav je delovni čas tega delavca sicer enoizmenski, torej dela od ponedeljka do petka vedno le dopoldne.”
Doda se tretji odstavek 126. člena, ki se glasi:
“Delo, ki ga delavec dejansko opravi v času pripravljenosti na delo doma, oz. v času dežurstva v službi, se v skladu s predpisi obravnava kot delo opravljeno v času preko polnega delovnega časa (nadurno delo), kolikor ni opravljeno v okviru rednega delovnega časa.”
34. člen
V prvem odstavku 128. člena se doda nova predzadnja alinea, ki se glasi:
“– za čas, ko invalid II. ali III. kategorije čaka na ustrezno delo po odločbi ZPIZ v skladu z dosedanjim 63. členom te pogodbe, ki je postal 66. člen”.
V drugem odstavku 128. člena se za besedo “poškodbe” doda vejica in pred besedi “ali začasno” doda besedilo “čakanja invalida II. ali III. kategorije na ustrezno delo”.
V tretjem odstavku 128. člena se med besedami “ali poškodbe” in “pripada” doda besedilo “ in v primeru čakanja invalida II. ali III. kategorije na ustrezno delo”.
35. člen
Črta se dosedanje besedilo 132. člena in se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
“O višini izplačila nagrade delavcem v primeru pozitivnega poslovnega izida odloči skupščina lastnikov banke na predlog direktorja in ob soglasju nadzornega sveta.”
36. člen
133. člen se spremeni tako, da se:
v prvem odstavku besede: “70% izhodiščne plače” nadomestijo z besedami: “80% izhodiščne plače”,
v četrtem odstavku v prvi vrstici za besedo “nagrada” doda beseda “najmanj”,
v petem odstavku črta besedilo “..v gospodarstvu republike za pretekli mesec” in se nadomesti z besedilom “..pri delodajalcu za pretekli mesec”.
37. člen
V 135. členu se doda drugi odstavek, ki se glasi:
“Delodajalec izplača presežnemu delavcu odpravnino najkasneje v 15 dneh od dokončnosti sklepa o prenehanju delovnega razmerja.”
38. člen
136. člen se spremeni tako, da se v drugi vrsti črta beseda “čiste” in se nadomesti z besedo “neto”.
Na koncu besedila prvega odstavka se doda besedilo “povečane za prispevke in davke, če se le-ti morajo plačati.”
39. člen
4. točka drugega odstavka 144. člena se spremeni tako, da se glasi:
“4. akt o stroških v zvezi z delom delavcev,”
40. člen
V tretjem odstavku 151. člena se črta besedilo: “kadar to funkcijo opravlja z delovnim časom, ki je krajši od polnega delovnega časa.”
41. člen
Črtajo se členi 157, 158 in 159.
42. člen
Novi 157. člen se glasi:
“Ne glede na prenehanje veljavnosti dosedanjega 121. člena delavci, ki so v obdobju od 1. 1. 1991 do 31. 12. 1995, ob pogojih iz navedenega člena, dosegli pravico do povečane osnovne plače, ohranijo to pravico tudi po uveljavitvi teh sprememb in dopolnitev kolektivne pogodbe.
Delodajalec se zaveže, da bo vse pravice posameznim delavcem, ki izhajajo iz dosedanjega 121. člena za leto 1995 in za predhodna leta, če niso bile še realizirane, realiziral v sorazmernem delu s 1. 1. 1996.
Delavec zadrži odstotek povečanja osnovne plače iz let 1991 do vključno leta 1995 vse dotlej, dokler je zaposlen pri delodajalcu na istem ali drugem delovnem mestu. Ta pravica delavca mora biti razvidna iz ustreznega dokumenta.”
43. člen
Novi 158. člen se glasi:
“Spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe dejavnosti bank in hranilnic začnejo veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljajo pa se od 1. 1. 1996 dalje.”
44. člen
Novi 159. člen se glasi:
“Z dnem uveljavitve teh sprememb in dopolnitev prenehajo veljati določbe kolektivne pogodbe dejavnosti bank in hranilnic v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 3/94), ki so v nasprotju s temi spremembami in dopolnitvami kolektivne pogodbe dejavnosti bank in hranilnic v Republiki Sloveniji.”
Ljubljana, dne 11. januarja 1996.
Sindikat delavcev
bank in hranilnic Slovenije
Predsednik
Drago Jurenec l. r.
Združenje bank
Slovenije
Predsednik
Nadzornega sveta
Darko Tolar l. r.
Te spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe so bile s sklepom o registraciji kolektivne pogodbe, ki ga je izdalo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vpisane v register kolektivnih pogodb z datumom 8. 3. 1996 pod zap. št. 35/1 in št. spisa 121-03-039/94-10.
                        TARIFNA PRILOGA

        h kolektivni pogodbi dejavnosti bank in hranilnic
                      v Republiki Sloveniji

1. točka se spremeni tako, da se glasi:

" 1. Izhodiščna plača iz 116. člena je po posameznih tarifnih
razredih za mesec januar 1996 določena v naslednjih zneskih:

-----------------------------------------------------------------
tarifni                                    izhodiščna bruto plača
razred  vrsta dela                                  v SIT za poln
                                                      delovni čas
-----------------------------------------------------------------
I.      enostavna dela                                     49.800

II.     manj zahtevna dela                                 54.780

III.    srednje zahtevna dela                              62.250

IV.     zahtevna dela                                      69.720

V.      bolj zahtevna dela                                 79.680

VI.     zelo zahtevna dela                                 99.600

VII.    visoko zahtevna dela                              124.500

VIII.   najbolj zahtevna dela                             156.870

IX.     izjemno pomembna dela                             182.766
-----------------------------------------------------------------

Doda se nova 2. točka, ki se glasi:

"2. Izhodiščna plača v posamezni banki in hranilnici se vsak
mesec določi s pisnim sklepom, vendar ne sme biti nižja od
izhodiščne plače po tej tarifni prilogi."

Dosedanja 2. točka tarifne priloge postane 3. točka tarifne
priloge.

Dosedanja 3. točka tarifne priloge postane 4. točka tarifne
priloge.


Ljubljana, dne 11. januarja 1996.


     Sindikat delavcev                  Združenje bank
bank in hranilnic Slovenije               Slovenije
         Predsednik                      Predsednik
    Drago Jurenec l. r.                Nadzornega sveta
                                       Darko Tolar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti