Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1996 z dne 22. 3. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1996 z dne 22. 3. 1996

Kazalo

854. Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izobraževalne organizacije, ki izvajajo usposabljanje s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, stran 1254.

Na podlagi tretjega odstavka 114. člena zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (Uradni list RS, št. 64/94) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94) izdaja minister za obrambo
P R AV I L N I K
o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izobraževalne organizacije, ki izvajajo usposabljanje s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami
1. člen
Ta pravilnik ureja pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izobraževalne organizacije, ki izvajajo usposabljanje s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, postopek za pridobitev in veljavnost pooblastila za izvajanje programov usposabljanja ter nadzor nad njihovim izvajanjem.
2. člen
Usposabljanje pripadnikov Civilne zaščite in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč obsega pridobivanje znanj, spretnosti in veščin, pomembnih za izvajanje nalog varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Usposabljanje poteka na podlagi programov usposabljanja, ki jih v skladu z zakonom predpiše minister za obrambo.
3. člen
Usposabljanje pripadnikov Civilne zaščite in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč izvajajo strokovni delavci, ki organizirajo usposabljanje (v nadaljnjem besedilu: organizatorji usposabljanja), predavatelji strokovnoteoretičnih vsebin, predavatelji praktičnega pouka, spretnosti in veščin ter inštruktorji in organizatorji praktičnega pouka.
4. člen
Izobraževalna organizacija, ki izvaja programe usposabljanja pripadnikov Civilne zaščite in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, mora izpolnjevati naslednje pogoje:
– registrirana mora biti za opravljanje dejavnosti izobraževanja odraslih;
– imeti mora organizatorja usposabljanja z visokošolsko izobrazbo ustrezne smeri, pedagoško-andragoško izobrazbo ter strokovnim izpitom, predpisanim za področje izobraževanja;
– predavatelji strokovnoteoretičnih vsebin ter praktičnega pouka, spretnosti in veščin, ki sodelujejo pri usposabljanju, morajo imeti najmanj višješolsko izobrazbo ustrezne smeri in pedagoško-andragoško izobrazbo;
– inštruktorji in organizatorji praktičnega pouka, ki sodelujejo pri usposabljanju, morajo imeti najmanj srednjo strokovno izobrazbo ustrezne smeri in pedagoško-andragoško izobrazbo;
– razpolagati mora s prostori, opremo in učnimi sredstvi, predpisanimi za izvedbo posameznega programa usposabljanja.
5. člen
Organizacije, ki želijo izvajati programe usposabljanja pripadnikov Civilne zaščite in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, vložijo vlogo z dokazili o izpolnjevanju pogojev iz 4. člena tega pravilnika pri Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje izda v šestdesetih dneh od vložitve vloge izobraževalni organizaciji, ki izpolnjuje predpisane pogoje, pooblastilo za izvajanje programov usposabljanja pripadnikov Civilne zaščite in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč oziroma njeno vlogo zavrne.
6. člen
Pooblastilo velja pet let od dneva izdaje.
Pooblastilo se lahko predčasno odvzame, če izobraževalna organizacija ne izpolnjuje več predpisanih pogojev, na podlagi katerih je bilo izdano pooblastilo, ali če so pri izvajanju programov usposabljanja ugotovljene večje nepravilnosti.
7. člen
Izvajanje programov usposabljanja pripadnikov Civilne zaščite in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč nadzoruje Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.
8. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 223-257/96
Ljubljana, dne 5. marca 1996.
Minister
za obrambo
Jelko Kacin l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti