Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/1996 z dne 22. 3. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/1996 z dne 22. 3. 1996

Kazalo

853. Pravilnik o vojaški knjižici, stran 1242.

Na podlagi petega odstavka 11. člena zakona o vojaški dolžnosti (Uradni list RS, št. 18/91 in 74/95) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94) izdaja minister za obrambo
P R AV I L N I K
o vojaški knjižici
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se ureja oblika, vsebina in način vodenja vojaške knjižice.
Vojaška knjižica je vezana v platnice rjave barve, velikosti 88 x 125 milimetrov in ima 18 vpisnih oddelkov. Na platnicah je napis Republika Slovenija, Vojaška knjižica, in odtisnjen grb Republike Slovenije.
Obrazec vojaške knjižice je sestavni del tega pravilnika.
2. člen
Vojaškemu obvezniku, pripadniku italijanske ali madžarske narodne skupnosti, se izda vojaška knjižica na dvojezičnem obrazcu, če to zahteva.
3. člen
V vojaško knjižico se vpišejo osebni podatki vojaškega obveznika: priimek in ime, datum in kraj rojstva, država rojstva, če ni bil rojen v Republiki Sloveniji, in enotna matična številka.
V vojaško knjižico se vpisujejo še naslednji podatki: datum vpisa v vojaško evidenco, ocena zdravstvene sposobnosti za vojaško službo, rod - služba, vojaškoevidenčna dolžnost, krvna skupina, služenje vojaškega roka ali razlogi, zaradi katerih se šteje, da je vojaški obveznik opravil vojaški rok oziroma je bil oproščen služenja vojaškega roka, o usposobljenosti za vojaškoevidenčno dolžnost, o končanih vojaških šolah, o razporedu, o zadolžitvi z osebnim vojaškim orožjem in opremo, o opravljenih vojaških vajah, o udeležbi v vojni, o podelitvi čina, o povišanju, o odvzemu čina, o priznanjih in odlikovanjih, o zamenjavi vojaške knjižice, o prenehanju vojaške dolžnosti in uradni zaznamki.
Državljanu, ki mu je v skladu z zakonom priznan ugovor vesti vojaški dolžnosti in je opravil nadomestno civilno službo oziroma usposabljanje za zaščito, reševanje in pomoč, se v vojaško knjižico vpiše razlog in datum prenehanja vojaške dolžnosti, kot uradni zaznamek pa kraj in čas opravljanja nadomestne civilne službe oziroma usposabljanja za zaščito, reševanje in pomoč.
Državljanu, ki je opravil služenje vojaškega roka brez orožja, se vpiše tudi opomba, da ni usposobljen za uporabo orožja.
4. člen
Na notranji strani platnic vojaške knjižice je izvleček iz določb zakona o vojaški dolžnosti, ki ga ob prejemu vojaške knjižice podpiše imetnik knjižice in s tem potrdi, da je seznanjen z osnovnimi dolžnostmi in pravicami v zvezi z izvrševanjem vojaške dolžnosti.
5. člen
Na prvi strani vojaške knjižice so enaki napisi in oznake kot na platnicah.
6. člen
Na drugi strani se poleg osebnih podatkov vojaškega obveznika vpišejo tudi podatki o organu, ki je izdal vojaško knjižico, in datum izdaje. Na tej strani je tudi številka vojaške knjižice, ki je sestavljena iz dveh črk in registrske številke, ki ima največ šest mest. Registrske številke določa ter vodi evidenco o izdanih vojaških knjižicah organizacijska enota Ministrstva za obrambo, pristojna za vojaške zadeve.
Vojaška knjižica je veljavna, ko jo overi s podpisom in pečatom pooblaščena oseba organizacijske enote Ministrstva za obrambo, ki vojaškega obveznika vodi v evidenci (v nadaljnjem besedilu: upravni organ, pristojen za obrambne zadeve).
Ob prihodu na služenje vojaškega roka oziroma na usposabljanje za opravljanje nalog v rezervni sestavi policije se v vojaško knjižico nalepi fotografija vojaškega obveznika v bojni uniformi brez kape. Državljan, ki mu je v skladu z zakonom priznan ugovor vesti vojaški dolžnosti in je vpoklican na opravljanje nadomestne civilne službe, ima v vojaški knjižici fotografijo v civilni obleki.
II. IZDAJANJE VOJAŠKE KNJIŽICE
7. člen
Vojaškemu obvezniku se izda vojaška knjižica praviloma na naboru.
Ženskam, ki na podlagi soglasja sodelujejo v rezervni sestavi, se izda vojaška knjižica, ko se seznanijo z vojnim razporedom. Pripadnicam stalne sestave vojske in ženskam, razporejenim na delovna mesta Ministrstva za obrambo, na katerih se opravlja vojaška služba, se izda vojaška knjižica ob imenovanju na dolžnost.
Državljanom, ki jim je priznan ugovor vesti vojaški dolžnosti pred napotitvijo na služenje vojaškega roka, se izda vojaška knjižica, ko postane odločba o priznanju te pravice pravnomočna.
8. člen
Vojaški obveznik, ki izgubi vojaško knjižico ali ostane kako drugače brez nje, mora to takoj prijaviti upravnemu organu, pristojnemu za obrambne zadeve, ki ga vodi v vojaški evidenci. Na podlagi prijave izda upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, vojaškemu obvezniku novo vojaško knjižico.
Ne glede na prejšnji odstavek prijavi vojaški obveznik, ki med vojaško službo izgubi vojaško knjižico ali ostane kako drugače brez nje, izgubo vojaške knjižice vojaški enoti, v kateri je. O izgubi oziroma pogrešitvi vojaške knjižice obvesti pristojno poveljstvo upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, ki vodi vojaškega obveznika v vojaški evidenci.
9. člen
Vojaška knjižica se zamenja, če pooblaščena uradna oseba ugotovi, da je neuporabna zaradi dotrajanosti ali poškodb.
Zamenjana vojaška knjižica se uniči.
V novo vojaško knjižico se prepišejo vsi vpisi iz vojaške knjižice, ki se zamenja.
V uradni zaznamek nove vojaške knjižice se vpiše opomba, da so prepisani vpisi istovetni z vpisi v zamenjani vojaški knjižici, ter potrdi s pečatom in podpisom pooblaščene osebe upravnega organa, pristojnega za obrambne zadeve.
10. člen
Vojaškemu obvezniku se izda nova vojaška knjižica tudi, če v njej ni več praznih rubrik za vpisovanje podatkov. V novo vojaško knjižico se prepišejo samo zadnji vpisi iz posameznih rubrik.
V uradni zaznamek v novi vojaški knjižici se vpiše opomba, da so prepisani vpisi istovetni z vpisi v stari vojaški knjižici, ter potrdi s pečatom in podpisom pooblaščene osebe upravnega organa, pristojnega za obrambne zadeve.
Stara vojaška knjižica se vrne vojaškemu obvezniku.
11. člen
Vojaški obveznik, ki mu preneha vojaška dolžnost, in državljan, ki je opravil nadomestno civilno službo oziroma predpisano usposabljanje za zaščito, reševanje in pomoč, obdrži vojaško knjižico kot dokaz, da mu je prenehala vojaška dolžnost.
Ne glede na prejšnji odstavek mora oseba, ki ji je prenehalo državljanstvo Republike Slovenije, vrniti vojaško knjižico upravnemu organu, pristojnemu za obrambne zadeve, ki jo je vodil v vojaški evidenci, v petnajstih dneh od dneva, ko je odločba o prenehanju državljanstva postala pravnomočna. Na njeno zahtevo se ji izda potrdilo, da je opravila služenje vojaškega roka ali nadomestno civilno službo.
Vojaška knjižica osebe iz prejšnjega odstavka se uniči.
III. IZPOLNJEVANJE ODDELKOV V VOJAŠKI KNJIŽICI
12. člen
V tretji oddelek vojaške knjižice se vpiše odločitev naborne komisije, in sicer ocena zdravstvene sposobnosti za vojaško službo ter rod oziroma služba in vojaškoevidenčna dolžnost.
Odločitev iz prejšnjega odstavka ima pravno naravo odločbe po predpisih o splošnem upravnem postopku.
V rubriko številka odločbe se vpiše številka iz nabornega protokola ter datum odločitve naborne komisije.
13. člen
V četrti oddelek vojaške knjižice se vpiše krvna skupina, ki jo potrdi pooblaščeni zdravnik.
14. člen
V peti oddelek vojaške knjižice se vpiše enota ter čas služenja vojaškega roka. Rubrike potrdi pooblaščena vojaška oseba v enoti.
15. člen
V šesti oddelek se vpiše pravna podlaga, na kateri se vojaškemu obvezniku prizna služenje vojaškega roka, naziv in kraj ustanove ter številka in datum dokumenta, ki dokazuje, da je vojaški obveznik končal šolo za notranje zadeve, ki traja najmanj dve leti, da je končal študij obramboslovja in je opravil predpisano stažiranje, oziroma končal drugo visokošolsko izobraževanje doma ali v tujini, ki se šteje za šolo za častnike, in opravil predpisano stažiranje v Slovenski vojski.
16. člen
V sedmi oddelek se v rubriko o vojaškoevidenčni dolžnosti vpiše šifra in naziv osnovne ali dopolnilne vojaškoevidenčne dolžnosti, za katero je vojaški obveznik usposobljen.
Vojaškoevidenčno dolžnost vpiše vojaška enota, v kateri se je vojaški obveznik usposobil za določeno dolžnost. Pooblaščena oseba upravnega organa, pristojnega za obrambne zadeve, v to rubriko vpiše na podlagi dokazil o pridobitvi izobrazbe oziroma znanj, znanja, pomembna za opravljanje vojaške službe.
Vojaškim obveznikom, ki so se usposabljali v tujini, vpiše vojaškoevidenčno dolžnost praviloma poveljstvo, ki je vojaškega obveznika poslalo na usposabljanje.
17. člen
V osmi oddelek se vpisujejo vojaške šole, ki jih je končal vojaški obveznik. Pri tem se vpiše naziv šole ter številka in datum dokumenta, ki to dokazuje.
18. člen
V devetem oddelku se izpolni veljavni kupon razporeda.
V rubriko enota se vpiše številčna oznaka vojne enote Slovenske vojske, enote za zveze, enotne kurirske službe Ministrstva za obrambo oziroma organizacijske enote Ministrstva za obrambo, v kateri se opravlja vojaška služba.
V rubriki mobilizacijsko zbirališče oziroma mesto javljanja se vpisuje kraj, ulica, hišna številka oziroma naziv objekta, kjer je določeno zbiranje enote.
V primeru organiziranega prevoza vojaških obveznikov na mobilizacijsko zbirališče oziroma posebne zahteve pristojnega poveljstva se vpisuje mesto javljanja.
Ob ukinitvi ali spremembi razporeda pooblaščena oseba upravnega organa, pristojnega za obrambne zadeve, iztrga neveljavni kupon in ga uniči. Uničenje potrdi z vpisom datuma ter pečatom in podpisom pooblaščene osebe na hrbtni strani naslednjega kupona.
19. člen
V deseti oddelek o osebni vojaški oborožitvi in opremi se vpisuje zadolžitev in razdolžitev vojaškega obveznika v rezervni sestavi z osebno vojaško oborožitvijo in opremo.
Rubriko izpolnjuje pooblaščena oseba v poveljstvu, enoti ali zavodu, ki izda oziroma sprejme osebno vojaško oborožitev in opremo. Pri izdaji osebne vojaške oborožitve in opreme se vpiše ime izdajatelja, številka materialnega lista ter datum izdaje osebne vojaške oborožitve in opreme. Pri vrnitvi osebne vojaške oborožitve in opreme vojaškega obveznika se vpiše samo datum vrnitve ter potrdi s pečatom in podpisom pooblaščene osebe.
20. člen
V enajsti oddelek o vojaških vajah se pripadnikom rezervne sestave vpišejo vojaške vaje, tečaji in druge oblike vojaškega usposabljanja in vojaška služba v okviru obveznosti, ki jih je država sprejela v mednarodnih organizacijah.
Oddelek v vojaški knjižici izpolnjuje poveljstvo, enota ali zavod Slovenske vojske, vpiše pa se številčna oznaka enote in od kdaj do kdaj je bil vojaški obveznik na vojaški vaji oziroma v vojaški službi. Vpisano udeležbo vojaškega obveznika na vojaški vaji oziroma v vojaški službi potrdi pooblaščena oseba s pečatom in podpisom.
21. člen
V dvanajsti oddelek o udeležbi v vojni se vpiše številčna oznaka vojne enote in dejanski čas udeležbe v vojni, če je bil vojaški obveznik vpoklican v vojaško službo, ki je v izrednem ali vojnem stanju opravljala bojne naloge, na podlagi posredovanih podatkov pristojnega poveljstva, enote ali zavoda Slovenske vojske.
Udeležba v vojni se vpisuje tudi drugim vojaškim obveznikom, katerim je v skladu s predpisi priznana udeležba v vojni. V ta oddelek se vpisuje tudi udeležba v aktivnostih mednarodnih organizacij, ki so namenjene vzpostavitvi ali ohranjanju miru med sprtimi stranmi.
Oddelek izpolnjuje pooblaščena oseba upravnega organa, pristojnega za obrambne zadeve.
22. člen
V trinajsti in štirinajsti oddelek se vpisujejo podelitev, povišanja oziroma odvzem čina.
Ob podelitvi, povišanju oziroma odvzemu čina pooblaščena oseba upravnega organa, pristojnega za obrambne zadeve, vpiše čin, odredbodajalca ter številko in datum akta o podelitvi, povišanju oziroma odvzemu čina.
23. člen
V petnajsti oddelek se vpisujejo priznanja Ministrstva za obrambo Republike Slovenije in državna odlikovanja za vojaške zasluge.
Ob podelitvi priznanja ali odlikovanja pooblaščena oseba upravnega organa, pristojnega za obrambne zadeve, vpiše naziv priznanja ali odlikovanja ter številko in datum akta, s katerim je bilo vojaškemu obvezniku podeljeno priznanje ali odlikovanje.
24. člen
V šestnajsti oddelek se vpiše datum in razlog izdaje nove vojaške knjižice ter serija in številka stare vojaške knjižice.
25. člen
V sedemnajsti oddelek se vpiše prenehanje vojaške dolžnosti. Vpiše se razlog izbrisa iz vojaške evidence v skladu z zakonom o vojaški dolžnosti in datum izbrisa ter potrdi s pečatom in podpisom pooblaščene osebe upravnega organa, pristojnega za obrambne zadeve.
26. člen
V osemnajsti oddelek se vpisujejo uradni zaznamki in ostali vpisi v primeru, če zmanjka rubrik v ustreznih oddelkih vojaške knjižice.
27. člen
Napačno vpisan podatek v vojaški knjižici se prečrta, popravek podatka pa overi s pečatom in podpisom pooblaščene uradne osebe.
Sprememba priimka in imena vojaškega obveznika se vpisuje na enak način, kot je predviden za popravek napačnega podatka.
IV. KONČNE DOLOČBE
28. člen
Vojaške knjižice, izdane v skladu s pravilnikom o vojaški knjižici (Uradni list RS, št. 27/91), ostanejo v veljavi.
29. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o vojaški knjižici (Uradni list RS, št. 27/91).
30. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 831-115/96
Ljubljana, dne 14. marca 1996.
Minister
za obrambo
Jelko Kacin l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti