Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1996 z dne 19. 1. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1996 z dne 19. 1. 1996

Kazalo

194. Odlok o komunalnih taksah v Občini Šentjur pri Celju, stran 205.

Občinski svet občine Šentjur pri Celju je na podlagi 1. in 4. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 7/70 in 7/72 ter Uradni list RS, št. 18/91), 3. ter 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93 in 6/93) ter 19. člena statuta Občine Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 34/95) na seji dne 18. decembra 1995 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah v Občini Šentjur pri Celju
1. člen
Odlok predpisuje vrste in višine komunalnih taks na območju Občine Šentjur pri Celju.
2. člen
Komunalne takse so predpisane za:
1. uporabo glasbenih avtomatov in drugih igralnih sredstev v javnih lokalih,
2. začasno uporabo javnega prostora (kioski, stojnice, šotori, ipd.),
3. začasno uporabo trgov in drugih javnih površin, razen pločnikov, za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in drugih zabavnih prireditev,
4. začasno uporabo javnega pločnika,
5. reklamne napise, ki so postavljeni, pritrjeni ali kako drugače označeni izven določenih plakatnih mest na območju Občine Šentjur pri Celju in za vitrine, v katerih se blago ali dejavnost predstavlja zunaj poslovnega prostora.
Komunalne takse se ne plačujejo :
– za taksne predmete, ki se uporabljajo izključno za humanitarne namene,
– če je tako določeno v tarifi komunalnih taks.
3. člen
Komunalne takse se plačujejo po tarifi komunalnih taks.
Višina komunalne takse za posamezne taksne predmete oziroma storitve je določena v taksni tarifi, ki je sestavni del tega odloka.
Vrednost točke znaša 5 SIT.
Vrednost točke se usklajuje z gibanjem rasti drobnoprodajnih cen.
Občinski svet lahko v primerih, ko gre za širši družbeni interes, poleg oprostitev iz tarife komunalnih taks tega odloka, oprosti posameznega taksnega zavezanca plačila komunalne takse.
4. člen
Taksni zavezanci so pravne in fizične osebe, ki uporabljajo predmete in storitve, za katere so navedene komunalne takse.
Taksni zavezanec je lahko tudi lastnik ali najemnik nepremičnine, na kateri se nahaja predmet ali izvaja storitev.
Komunalna taksa za določeni taksni predmet se lahko odmeri le enemu taksnemu zavezancu.
V taksni tarifi je določeno, v katerih primerih je obračun, pobiranje in odvajanje pobrane takse dolžna zagotoviti pravna oseba ali posameznik, ki ni taksni zavezanec.
5. člen
Taksne obveznosti v primerih, ko je taksa določena v enem znesku, nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma pričetka uporabe, preneha pa s potekom meseca, v katerem je zavezanec obvestil Republiško upravo za javne prihodke – izpostavo Šentjur pri Celju in pristojni občinski organ o odstranitvi taksnega predmeta oziroma prenehanju njegove uporabe.
Okoliščina, da taksnega predmeta zavezanec začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na taksno obveznost.
Zavezanec je dolžan Republiški upravi za javne prihodke – izpostava Šentjur pri Celju oziroma Oddelku za okolje in prostor Občine Šentjur pri Celju v 15 dneh prijaviti nastanek taksne obveznosti, če ni v taksni tarifi drugače določeno.
Prijava mora vsebovati podatke o taksnem zavezancu ter podatke in dejstva, ki so potrebna za določitev višine komunalne takse.
6. člen
Komunalne takse plačujejo taksni zavezanci v gotovini vnaprej, če ni v tem odloku drugače določeno.
Če taksni zavezanec ne plača takse vnaprej, se mu plačilo takse predpiše s posebno odločbo, katero izda Republiška uprava za javne prihodke – izpostava Šentjur pri Celju oziroma Oddelku za okolje in prostor Občine Šentjur pri Celju.
Takse, ki so določene v letnih zneskih, se plačujejo polletno vnaprej in zapadejo v plačilo 1. januarja in 1. junija v letu, plačane pa morajo biti v 30 dneh.
V primerih, ko je taksa določena v enkratnem ali dnevnem znesku oziroma, ko gre za začasno namestitev ali uporabo taksnega predmeta, je taksni zavezanec dolžan pred namestitvijo oziroma uporabo taksnega predmeta, o tem obvestiti Republiško upravo za javne prihodke – izpostavo Šentjur pri Celju oziroma Oddelku za okolje in prostor Občine Šentjur pri Celju in plačati predpisano takso razen, če je v tarifi drugače določeno.
Če je za uporabo določenega taksnega predmeta potrebno dovoljenje pristojnega organa, je treba takso plačati pred izdajo dovoljenja.
7. člen
Prisilna izterjava komunalnih taks od fizičnih oseb, se opravlja po predpisih o prisilni izterjavi davkov občanov, od pravnih oseb pa po splošnih predpisih o opravljanju izvršbe denarnih obveznosti.
Pravica izterjati komunalno takso zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem bi morala biti taksa plačana.
Pravica do povrnitve preveč plačane takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem je bila plačana.
8. člen
Komunalne takse obračunava Republiška uprava za javne prihodke, izpostava Šentjur pri Celju, razen taks iz 2., 3. in 4. točke 2. člena odloka, ki jih obračunava Oddelek za okolje in prostor Občine Šentjur pri Celju, ki izda tudi ustrezno odločbo.
9. člen
Komunalne takse so prihodek občinskega proračuna Občine Šentjur pri Celju.
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja davčna inšpekcija ter občinski Oddelek za okolje in prostor.
10. člen
Z denarno kaznijo najmanj 5.000 SIT, se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če v določenem roku ne prijavi predmeta ali storitve, za katero je predpisano plačilo komunalne takse.
Z denarno kaznijo najmanj 5.000 SIT, se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe in posameznik, ki ne prijavi taksnega predmeta v določenem roku.
11. člen
Taksni zavezanci, ki so na dan uveljavitve tega odloka uporabljali taksne predmete, pa niso prijavili nastanka taksne obveznosti, so dolžni to storiti v roku 15 dni od uveljavitve tega odloka.
12. člen
Vrednost točke se poveča vsako leto v skladu z indeksom rasti cen na drobno, ki ga objavi Zavod za statistiko Republike Slovenije.
Valorizirano višino taks ugotovi s sklepom Občinski svet občine Šentjur pri Celju.
13. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o komunalnih taksah v Občini Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 12/90 in 26/91).
14. člen
Ta odlok začne veljati 1. januarja 1996 in se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
TARIFA KOMUNALNIH TAKS
Tar. št. 1
Za uporabo glasbenih avtomatov v javnih lokalih se plača letno 40.000 SIT.
1. Ta taksa se plačuje le od uporabe glasbenih avtomatov, ne pa od uporabe drugih naprav, ki s pomočjo električne energije ali na kak drug mehanični način reproducirajo glasbo (gramofoni, magnetofoni, skrinje ipd.). Med glasbene avtomate se po tej tarifi ne štejejo radijski in televizijski sprejemniki, nameščeni v javnih lokalih.
2. Javni lokali so poslovni lokali (gostilne, restavracije, menze, bifeji itd.) kot tudi k tem lokalom pripadajoči vrtovi, terase in drugi prostori, v katerih se zadržujejo gosti. Javni lokali so tudi društveni prostori, ki so namenjeni za shajanje društvenih članov zaradi zabave oziroma razvedrila.
3. Za uporabo glasbenih avtomatov v društvenih prostorih se plača polovica predpisane takse.
4. Taksni zavezanec je delovna ali druga organizacija oziroma občan, ki ima v svojem lokalu glasbeni avtomat, ne glede na to, ali je lastnik avtomata ali ne.
Tar. št. 2
Za uporabo igralnih sredstev v javnih lokalih se plača letno 4000 točk.
Za uporabo igralnih sredstev v javnih lokalih se plača letna taksa :
– za biljard (navaden in avtomatski) 3500 točk,
– za avtomatsko kegljišče od steze 5000 točk,
– za druga igralna sredstva pa 250 točk.
1. Za druga igralna sredstva se štejejo naprave, kot so razni stenski avtomati, namizni nogomet, košarke, minigolfi, marjance in podobne naprave, ne glede na vrsto pogona in način plačevanja uporabe sredstev.
2. Ta taksa se ne plačuje za uporabo balinišč in kegljišč, razen avtomatskih.
3. Za uporabo igralnih sredstev v društevnih prostorih se plačuje polovica predpisane takse.
4. Glede opredelitve javnega lokala in taksnega zavezanca se smiselno uporabljajo pripombe k tar. št. 1.
Tar. št. 3
Za uporabo javnega prostora za parkiranje, šotorjenje ali druge začasne namene, se plača:
– od javnega prostora, ki je rezerviran za parkiranje vozila določenega uporabnika, se plača dnevno 100 točk za m˛ uporabne površine,
– od vsakega kioska, stojnice, točilnice ali druge začasne uporabe javnega prostora, se plača dnevno:
· do 10 m˛ zavzete površine 120 točk,
· za vsak nadaljnji m˛ po 12 točk.
1. Taksni zavezanec je uporabnik prostora. Če je uporaba javnega prostora v namen iz 2. točke organizirana, obračunana in pobere takso organizator (npr. sejma), ki je pobrano takso dolžan v petih dneh vplačati na ustrezen račun.
2. Taborniška organizacija je oproščena plačila takse za šotoriranje.
Tar. št. 4
Za uporabo trgov in drugih prostorov, razen pločnikov, za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in drugih zabavnih prireditev za gospodarske namene, se plača dnevno:
– do 20 m˛ zavzete površine 80 točk,
– za vsak nadaljnji m˛ po 4 točke.
1. Taksni zavezanec je uporabnik prostora.
Tar. št. 5
Za uporabo javnega pločnika pred poslovnimi prostori ter za opravljanje gostinsko turistične dejavnosti na njem, se plača za vsak m˛ površine dnevno 20 točk.
Tar. št. 6
1. Za reklamne napise, objave in oglase na transparentih pritrjenih na javnih mestih znaša letna taksa od m˛ 500 točk.
2. Za plakate izobešene in pritrjene na javnih mestih, od vsakega izvoda znaša letno:
– do l m˛ – 2000 točk,
– nad 1 m˛ – 2500 točk.
3. Taksni zavezanec je fizična ali pravna oseba, za katero se objavlja reklamni napis, objava ali oglas. Zavezanec je dolžan nadomestitev taksnega predmeta še pred namestitvijo prijaviti Republiški upravi za javne prihodke – izpostava Šentjur pri Celju, če je višina takse odvisna od površine, pa mora v prijavi navesti tudi kvadraturo taksnega predmeta. Površina taksnega predmeta se računa tako, da se okoli napisa zariše četverokotnik, ki zajema še največji in najširši del predmeta.
4. Takse po tej tar. št. so oproščeni reklamni napisi v zaprtih prostorih (izložbah, avlah ipd.), ki se nanašajo na blago, ki ga v teh prostorih prodajajo ali na dejavnost, ki se v zgradbi odvija.
5. Takse po tej tar. št. se ne plačujejo za napise firm na zgradbah, ki so po zakonu ali odloku občinskega sveta obvezni ter za znak usmerjevalne vsebine, ki se postavlja pred pričetkom ceste k pravni osebi, če je zaradi njene dejavnosti pričakovati večji obisk udeležencev v prometu.
6. Plačila komunalne takse po tej tar. št. so oproščena podetja in organizacije oziroma skupnosti pri opravljanju športne, turistične, kulturne in humanitarne dejavnosti.
Št. 012-22/95-2
Šentjur pri Celju, dne 18. decembra 1995.
Predsednica
Občinskega sveta
občine Šentjur pri Celju
Tatjana Oset, prof. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti