Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/1996 z dne 19. 1. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/1996 z dne 19. 1. 1996

Kazalo

149. Odlok o stavbnih zemljiščih v Občini Kobarid, stran 156.

Na podlagi zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84 in 33/89), navodila za podrobnejši izračun sorazmernega dela stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami sekundarnega omrežja (Uradni list RS, št. 22/90) je Občinski svet občine Kobarid dne 28. 12. 1995 sprejel
O D L O K
o stavbnih zemljiščih v Občini Kobarid
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določi način določanja cene stavbnega zemljišča v Občini Kobarid, način podrobnejšega izračuna sorazmernega dela stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča ter način oddajanja stavbnega zemljišča v lastnini Občine Kobarid.
II. CENA STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
2. člen
Cena kvadratnega metra nezazidanega stavbnega zemljišča v lastnini Občine Kobarid, ki se odda za gradnjo stanovanjskih hiš in drugih objektov ali za povečanje obstoječega funkcionalnega zemljišča zunaj območja kompleksnega urejanja stavbnih zemljišč, se določi na podlagi pravilnika o enotni metodologiji za izračun prometne vrednosti stanovanjskih hiš in stanovanj ter drugih nepremičnin (Uradni list SRS, št. 8/87).
III. SORAZMERNI DEL STROŠKOV ZA PRIPRAVO IN OPREMLJANJE STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
3. člen
Sorazmerni del stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča je skladno z zakonom o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 33/89) dolžan plačati:
– investitor, ki namerava graditi nov objekt,
– investitor, ki namerava prizidati ali nadzidati obstoječi objekt in je zato potrebno gradbeno dovoljenje,
– investitor, ki namerava spremeniti namembnost objekta, če s to spremembo poveča obremenitve na obstoječe komunalne in druge objekte in naprave sekundarnega omrežja za več kot 5%, oziroma se mora povečati zmogljivost teh objektov in naprav in če zato ni plačal sorazmernega dela stroškov.
Sorazmerni del stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča se izračuna v skladu z navodilom za podrobnejši izračun sorazmernega dela stroškov priprave in opremljanja stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami sekundarnega omrežja (Uradni list RS, št. 22/90).
4. člen
Glede na lokacijo se pri izračunu upoštevajo naslednja območja:
1. območje: Kobarid, MMP Robič;
2. območje: Svino, Sužid, Staro selo, Robič, Kred, Trnovo ob Soči, Mlinsko, Idrsko, Ladra;
3. območje: Potoki, Borjana, Stanovišče, Homec, Sedlo, Breginj, Livek, Golobi, Šturmi, Drežnica, Vrsno, Libušnje, Smast, Podbela;
4. območje: Logje, Robidišče, Avsa, Jevšček, Livške Ravne, Krn, Koseč, Drežniške Ravne, Jezerca, Magozd.
Sorazmerni del stroškov za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča se za 1. območje obračuna v višini 100%, za 2. območje 30%, za 3. območje 10% in 4. območje 0% od vrednosti, izračunanih na podlagi 3. člena tega odloka.
5. člen
V primeru, da investitor gradi na 4. območju in nima stalnega bivališča na tem območju, ima pa ga v Občini Kobarid, plača prispevek v višini 30% od vrednosti, izračunanih na podlagi 3. člena tega odloka.
V primeru, da ima investitor stalno bivališče izven Občine Kobarid, plača prispevek v višini 100% prispevka, izračunanega na podlagi 3. člena tega odloka.
V primeru, da se investitor, ki gradi na 4. območju, zaveže, da se bo za stalno naselil na tem območju, ga upravni odbor Sklada s sklepom na podlagi vloge oprosti plačila prispevka, izračunanega na podlagi 3. člena tega odloka.
Če investitor ne izvrši svoje zaveze, mora plačati prispevek v celoti.
6. člen
V primeru, da so komunalne naprave oddaljene od najbližje parcelne meje stavbnega zemljišča investitorja več kot 20 metrov, se vrednosti izračunane na podlagi 3. in 4. člena tega odloka, znižajo za 10%.
V primeru, da so komunalne naprave oddaljene od najbližje parcelne meje stavbnega zemljišča investitorja več kot 50 metrov, se vrednosti izračunane na podlagi 3. in 4. člena tega odloka, znižajo za 20%.
7. člen
Kolikor investitor z dokazili dokaže, da njegovi osebni prejemki niso višji od povprečnega OD v Republiki Sloveniji za zadnji znani mesec, se mu na podlagi pisne vloge odobri plačilo prispevka v šestih mesečnih obrokih, s tem, da se mu gradbeno dovoljenje izda, ko je prispevek plačan v višini 100%.
8. člen
Sorazmerni del stroškov odmeri investitorju na njegovo zahtevo ali zahtevo sklada stavbnih zemljišč občinski organ ali oseba, ki je za to pooblaščena.
Sredstva sorazmernega dela stroškov se združujejo na ločenem računu in se uporabljajo za pridobivanje ter pripravo in opremljanje stavbnih zemljišč. Pri tem Sklad stavbnih zemljišč občine Kobarid ta sredstva praviloma uporablja v tistih krajevnih skupnostih, kjer so bila vplačana in na osnovi letnega programa del in finančnega načrta sklada, ki ga potrdi občinska skupščina.
Za pridobivanje stavbnih zemljišč v lastnini občine ter za pripravo in opremljanje stavbnih zemljišč v naseljih, kjer v skladu s 4. členom investitorji niso dolžni plačevati sorazmernega dela stroškov v celoti, uporablja sklad stavbnih zemljišč del sredstev, ki so bila vplačana v drugih naseljih iste KS ali drugih razvitejših KS.
IV. ODDAJANJE STAVBNIH ZEMLJIŠČ
9. člen
Stavbno zemljišče v lastnini občine odda Sklad stavbnih zemljišč občine Kobarid (v nadaljevanju: sklad) v uporabo pravnim osebam za gradnjo objektov za njihove potrebe ter fizičnim osebam za gradnjo stanovanjskih hiš ter drugih objektov, na katerih imajo lahko lastninsko pravico.
10. člen
V območju veljavnih prostorskih izvedbenih načrtov sklad odda v uporabo za gradnjo le stavbno zemljišče, ki je urejeno v skladu z investicijskim programom urejanja stavbnih zemljišč.
Stavbno zemljišče izven območij prejšnjega odstavka sklad lahko odda tudi neurejeno, če investitor sprejme obveznost, da ga bo uredil.
11. člen
Stavbno zemljišče se odda proti plačilu cene tega zemljišča in prispevka k stroškom za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča, ki ga je investitor gradnje dolžan plačati v območju veljavnega prostorsko izvedbenega načrta in veljavnih prostorskih ureditvenih pogojev.
12. člen
O oddaji stavbnega zemljišča za gradnjo odloča Komisija za oddajo stavbnega zemljišča, ki jo imenuje upravni odbor sklada.
13. člen
Stavbno zemljišče se odda s pogodbo na podlagi javnega razpisa pogojev za oddajo stavbnega zemljišča (v nadaljevanju: javni razpis), ali brez javnega razpisa v primerih, ki jih določa zakon.
14. člen
Javni razpis za oddajo stavbnih zemljišč občanom za gradnjo družinskih stanovanjskih hiš se izvede z zbiranjem pisnih ponudb za oddajanje stavbnih zemljišč, za oddajanje drugih objektov pa z javno dražbo.
Javni razpis se objavi na oglasni deski Občine Kobarid petnajst dni pred obravnavo, ki jo opravi komisija. Javni razpis se v enakem času pred obravnavo lahko objavi tudi v javnih občilih.
15. člen
Javni razpis mora vsebovati:
– naziv in sedež sklada,
– katastrske podatke o stavbnem zemljišču,
– ceno stavbnega zemljiča,
– višino prispevka k stroškom za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča,
– rok in način plačila cene stavbnega zemljišča ter prispevka k stroškom za pripravo in opremljanje stavbnega zemljišča,
– rok za predložitev pismenih ponudb,
– rok za sklenitev pogodbe o oddaji stavbnega zemljišča,
– rok za začetek in dokončanje gradnje na stavbnem zemljišču,
– podatke o namembnosti objektov, ki jih bo dovoljeno graditi na stavbnem zemljišču v skladu s prostorskim izvedbenim aktom,
– podatke o stopnji urejenosti stavbnega zemljišča,
– posebne pogoje za graditev objekta na stavbnem zemljišču, ki jih določa zakon z na njegovi podlagi izdanimi predpisi,
– čas in kraj obravnave in izbire pismenih ponudb v skladu z razpisnimi pogoji,
– druge pogoje, določene v skladu s politiko stanovanjske in druge graditve v Občini Kobarid.
16. člen
Če se stavbno zemljišče odda občanom za graditev družinske stanovanjske hiše, se razen pogojev iz prejšnjega člena upoštevajo tudi stanovanjske in socialne razmere ter zdravstveno stanje ponudnikov, ki so se udeležili javnega razpisa, oziroma njihovih ožjih družinskih članov tako, da imajo ob zadostnih razpisnih pogojih prednost:
– ponudniki, ki so najemniki neprimernega stanovanja, oziroma so podnajemniki stanovanjskih prostorov, ki se ne štejejo za stanovanje in stanovanja, ki se bo rušilo,
– ponudniki, ki imajo nižji mesečni OD na družinskega člana,
– ponudniki, ki imajo v skupnem gospodinjstvu večje število družinskih članov,
– ponudniki oziroma njihovi družinski člani, ki živijo z njimi v skupnem gospodinjstvu, ki so invalidi ali bolniki s kronično boleznijo,
– mlajše družine pred družinami s preskrbljenimi otroki.
17. člen
Vsak ponudnik, ki ni bil izbran v postopku obravnave pismenih ponudb v skladu z razpisnimi in drugimi pogoji, določenimi s tem odlokom, ima možnost seznanitve s ponudbo ponudnika, ki mu je bilo oddano stavbno zemljišče, ker najbolj izpolnjuje razpisne in druge pogoje.
18. člen
Vsak ponudnik, ki se je udeležil javnega razpisa, lahko vloži ugovor v osmih dneh od dneva, ko je prejel obvestilo o izboru, na upravni odbor sklada, če meni, da je z odločitvijo o izboru kršena njegova pravica.
Upravni odbor sklada odloči o ugovoru v petnajstih dneh od dneva, ko je bil vložen ugovor.
19. člen
Na podlagi odločitve Komisije za oddajo stavbnih zemljišč skleneta investitor, ki mu je bilo oddano stavbno zemljišče in sklad, pogodbo o oddaji stavbnega zemljišča.
20. člen
Občan lahko prenese pravico uporabe stavbnega zemljišča, ki je bilo oddano po določbah tega odloka, s pravnim poslom na svojega zakonca, medtem ko društva in druge civilno pravne osebe ne morejo prenesti s pravnim poslom pravico uporabe oddanega stavbnega zemljišča.
V. KONČNI DOLOČBI
21. člen
Ko začne veljati ta odlok, prenehajo veljati odlok o stavbnih zemljiščih v Občini Tolmin (Ur. glasilo občin Ajdovščina, Nova Gorica in Tolmin, št. 9/86, 3/91, 7/91 in 2/94).
22. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 462/24/95
Kobarid, dne 28. decembra 1995.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Kobarid
Pavel Sivec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti