Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/1995 z dne 13. 10. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/1995 z dne 13. 10. 1995

Kazalo

2773. Pravilnik o določanju pogojev, načina in kriterijev za pridobivanje sredstev namenjenih za pospeševanje razvoja podjetništva in drobnega gospodarstva Občine Videm, stran 4725.

Na podlagi 12. in 13. člena statuta Občine Videm (Uradni Vestnik občin Ormož in Ptuj, št. 11/95) in sklepa sveta Občine Videm sprejetega na seji 12. septembra 1995 objavlja
P R A V I L N I K
o določanju pogojev, načina in kriterijev za pridobivanje sredstev namenjenih za pospeševanje razvoja podjetništva in drobnega gospodarstva Občine Videm
1. člen
S tem pravilnikom se določijo pogoji, način in kriteriji za pridobivanje sredstev namenjenih za pospeševanje razvoja Občine Videm (v nadaljnjem besedilu: sredstev za razvoj).
2. člen
Sredstva za razvoj so sredstva, ki jih je opredelil odlok o zagotavljanju in uporabi sredstev, namenjenih za pospeševanje razvoja Občine Videm ter dogovorjena bančna sredstva in morebitna druga sredstva.
3. člen
Za posojilo lahko zaprosijo naslednji prosilci:
– podjetja v zasebni in mešani lasti z do 50 zaposlenimi
– samostojni podjetniki
– občani, ki so pri pristojnem občinskem upravnem organu vložili zahtevo za izdajo obrtnega dovoljenja oziroma na pristojnem sodišču priglasitev za vpis v sodni register in priložil vse predpisane dokumente za ustanovitev obratovalnice oziroma podjetja.
Sedež prosilca mora biti na območju Občine Videm.
4. člen
Občinski svet občine Videm
– ugotovi višino razpoložljivih sredstev za razvoj,
– sprejme sklep o razpisu za natečaj in razpisnih pogojih na predlog gospodarske komisije
– razpiše natečaj za pridobivanje sredstev za razvoj.
5. člen
Sklep o razpisu natečaja se objavi v dnevnem časopisju in mora vsebovati:
– namene, za katere se dodelujejo sredstva natečaja,
– višino razpisanih sredstev,
– kdo lahko zaprosi za posojilo,
– rok za vložitev prošenj, ki ne sme biti krajši kot 20 dni od dneva objave in naslov, na katerega se vložijo prošnje,
– navedbo, kaj mora prošnja za posojilo vsebovati,
– navedbo dokumentacije, ki jo mora prosilec priložiti prošnji,
a) investicijski program po metodologiji banke za manjše projekte,
b) druge listine, ki jih v skladu z določili tega poslovnika določi občinski svet,
c) za naložbo s predračunsko vrednostjo do 100.000 DEM v tolarski protivrednosti prosilec predloži le poslovni načrt, ki vsebuje:
– osnovne podatke o investitorju,
– opis programa z vidika tržnih možnosti (input, autput), tehnologije, inovacij, kadrov, varstva okolja in porabe energije,
– vire financiranja,
– predvidene rezultate programa,
– rok v katerem bo občinski svet sprejel sklep o dodelitvi posojila.
Razpis natečaja mora vsebovati tudi določila odloka o zagotavljanju in uporabi sredstev namenjenih za pospeševanje razvoja Občine Videm.
6. člen
Posojila se dodeljujejo z najdaljšo dobo vračanja do 5 let. Doba vračanja posojila je odvisna od višine posojila in jo določi gospodarski odbor ob sprejemu sklepa o dodelitvi posojila. Moratorij za pričetek vračanja posojila določi gospodarski odbor v skladu z vsebino razvojne naloge, vendar ne več kot 6 mesecev.
7. člen
Višino obrestne mere za posojilo določi gospodarski odbor Občine Videm ob razpisu.
8. člen
Višina posojila ne sme presegati 50% predračunske vrednosti investicije.
9. člen
Prošnje za posojilo preuči gospodarska komisija ter pripravi predlog za potrditev sredstev občinskemu svetu.
Gospodarsko komisijo sestavljajo:
– predsednik komisije,
– člani,
– predstavnik banke.
Strokovna in finančno-tehnična opravila pri usmerjanju sredstev za razvoj opravlja banka.
Banka pripravi oceno ekonomske upravičenosti in kreditne sposobnosti za tiste projekte, ki jih prednostno določi gospodarska komisija Občine Videm.
10. člen
Občinski svet sprejme ustrezne sklepe o dodelitvi sredstev. O svoji odločitvi v roku 8 dni od dneva določitve obvesti vse sodelujoče na natečaju.
11. člen
Po prejemu sklepa Občinskega sveta občine Videm o odobritvi sredstev sklene banka s prejemnikom sredstev pogodbo.
Pogodba mora poleg bančnih določb vsebovati vse določbe razpisa, eventualne določbe iz odloka o zagotavljanju in uporabi sredstev namenjenih za pospeševanje razvoja Občine Videm ter naslednje določbe:
– obveznosti posojilojemalca, da posojilo porabi namensko,
– rok za pričetek poslovanja, če obratovalnica ne deluje,
– rok, v katerem mora posojilojemalec na novo zaposliti delavce, koliko delavcev ter za kakšen čas, če mu je bilo posojilo dodeljeno zaradi zagotavljanja novih produktivnih delovnih mest,
– obveznost, da posojilojemalec, v primeru, če ne izpolni katerekoli obveznosti iz posojilne pogodbe oziroma, da je bila pogodba sklenjena na podlagi lažnih podatkov, takoj vrne posojilo ali neodplačani del posojila z obrestmi po najvišji bančni obrestni meri za naložbe za tekoče poslovanje, povečani za 50% oziroma po zamudni obrestni meri, če je višja od prej opredeljene obrestne mere,
– določbe, da se prosilcu, kolikor v treh mesecih od podpisa pogodbe o dodelitvi kredita le-tega ne koristi, možnost koriščenja odvzame.
12. člen
Namensko porabo posojila, pridobljenega po tem pravilniku in izpolnitev obveznosti iz pogodbe o posojilu, lahko poleg banke preverijo pristojni organi Občine Videm.
13. člen
Posojilojemalec prične porabljati posojilo na podlagi ustrezne dokumentacije takoj po sklenitvi posojilne pogodbe in ga mora porabiti najkasneje v 3 mesecih od podpisa pogodbe o dodelitvi kredita. Posojilojemalec prične vračati posojilo ob začetku vsakega trimesečja (1. 1., 1. 4., 1. 7., 1. 10.) po porabi celotnega posojila v trimesečnih enakih obrokih, katerih zapadlost je določena v pogodbi o posojilu.
14. člen
Pravilnik začne veljati z dnem objave v javnih občilih.
Št. 1119/95
Videm, dne 13. oktobra 1995.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Videm
Friderik Bračič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti