Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/1995 z dne 13. 10. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/1995 z dne 13. 10. 1995

Kazalo

2761. Odlok o pogojih odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Ribnica, stran 4706.

Na podlagi 4. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 26. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91 in 13/93), 4. člena odloka o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 35/95) in 14. člena statuta Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 44/95) je Občinski svet občine Ribnica dne 28. 9. 1995 sprejel
O D L O K
o pogojih odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Ribnica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa splošne pogoje gospodarjenja s komunalnimi objekti in napravami, ki služijo odvajanju in čiščenju odpadnih in padavinskih voda iz naselij in posameznih objektov uporabnikov ter pravice in obveznosti upravljavcev in uporabnikov teh objektov in naprav.
2. člen
Gospodarjenje s komunalnimi objekti in napravami iz 1. člena tega odloka obsega:
– gospodarno koriščenje objektov in naprav v skladu s tem odlokom in drugimi predpisi, normativi in pravilniki,
– razvoj, ki obsega planiranje in gradnjo novih objektov in naprav,
– redno vzdrževanje objektov in naprav ter izvedbo potrebnih rekonstrukcij.
3. člen
Upravljalec objektov in naprav za odvajanje in čiščenje odpadnih in padavinskih voda (v nadaljnjem besedilu: javna kanalizacija), ki služijo enemu ali več naselij v Občini Ribnica je Javno komunalno podjetje Ribnica d.o.o.
Upravljalec objektov in naprav, ki služijo le enemu objektu oziroma manjši skupini uporabnikov ter nimajo značaja javne kanalizacije je uporabnik sam oziroma krajevna skupnost. S kanalizacijo, ki služi le za odvajanje padavinskih voda iz naselij gospodari krajevna skupnost.
4. člen
Uporabnik javne kanalizacije je vsaka fizična ali pravna oseba, ki iz objektov odvaja odpadne in padavinske vode.
5. člen
Javna kanalizacija se glede na odgovornost vzdrževanja deli na omrežje in naprave upravljalca ter na omrežje in naprave uporabnika.
6. člen
Javna kanalizacija mora biti vodotesna. V javno kanalizacijo ni dovoljeno odvajati podtalnice, drenažnih vod, vod odprtih vodotokov ter meteornih vod, kjer jih je možno speljati v ponikalnico ali vodotok, razen v primeru že izgrajenega sistema odvajanja voda pred uveljavitvijo tega odloka.
II. NAPRAVE UPORABNIKOV IN UPRAVLJALCEV
1. Naprave in objekti uporabnikov
7. člen
Naprave in objekti uporabnika hišne kanalizacije so:
– priključni kanal od hišne kanalizacije do javnega kanala, vključno z zbirnimi kanali hišne kanalizacije in meteorne vode,
– naprave in objekti za predčiščenje odpadnih voda (lokalne čistilne naprave, greznice, gnojnične jame, gnojišča),
– interna kanalizacija s pripadajočimi objekti in napravami v objektu.
S temi objekti upravlja in gospodari uporabnik.
Uporabnik je dolžan s temi napravami in objekti gospodariti tako, da je omogočeno normalno odvajanje odpadnih in padavinskih voda ter da voda pred iztekom v javno kanalizacijo izpolnjuje zahtevane pogoje.
8. člen
Individualni objekti in naprave za čiščenje odpadnih voda v naseljih, kjer ni javne kanalizacije, so greznice. Glede na vrsto tal, zaščitna območja, način vodooskrbe in ostale pogoje je dovoljena gradnja naslednjih greznic:
– greznice z neprepustnimi stenami in dnom za objekte brez tekoče vode,
– nepretočne greznice za objekte s tekočo vodo,
– pretočne greznice z odtokom.
Za gradnjo greznice si je uporabnik oziroma investitor dolžan pridobiti dovoljenje upravne enote.
Dovoljenje izda upravni organ v skladu s pogoji soglasja pristojne inšpekcije.
9. člen
Pri gradnji in vzdrževanju greznic je treba upoštevati:
a) za objekte brez tekoče vode 500 l/osebo oziroma min. 3000 litrov,
– greznica mora imeti dve celici,
– greznico se prazni najmanj enkrat letno
b) za objekte s tekočo vodo - nepretočne:
– pri dimenzioniranju je treba upoštevati dnevno porabo 150 l/osebo,
– koristno prostornino 3000 l/osebo, oziroma minimalno prostornino 6000 l in mora imeti 2 celici,
– greznico je treba prazniti najmanj enkrat na leto, oziroma, ko je zapolnjeno 2/3 koristne prostornine greznice,
– pri praznenju greznice je potrebno pustiti 1/6 vsebine.
Padavinske vode ne smejo biti speljane v greznico, speljati jih treba v padavinsko kanalizacijo ali v ponikovalnico.
10. člen
Na območjih, kjer je možna ogroženost obstoječih ali potencialnih vodnih virov ni dovoljena gradnja pretočnih greznic. Obstoječe pretočne greznice v teh območjih je potrebno prazniti v skladu s pogoji soglasja zdravstvene inšpekcije.
Praznenje pretočnih greznic v teh območjih opravlja po potrebi in v smislu soglasja zdravstvene inšpekcije uporabnik oziroma upravljalec, slednji po predhodnem naročilu uporabnika.
11. člen
Za zbiranje odpadne vode in živalskih iztrebkov iz živinskih hlevov je uporabnik dolžan zgraditi gnojišče in gnojnično jamo ali zbiralnik za gnojevko pri hlevih na izplakovanje. Ti objekti morajo biti dimenzionirani glede na število glav živine in izdelani vodotesno.
Gnojišče mora biti obvezno odvodnjavano v gnojnično jamo in ne sme imeti odvoda v javno kanalizacijo, cestno kanalizacijo oziroma na površino.
12. člen
Pri dimenzioniranju gnojišča in gnojnične jame je treba upoštevati naslednje:
– 2 m2 gnojnične plošče na glavo velike živine in 2 m3 gnojnične jame na glavo velike živine,
– 6 m3 do 8 m3 zbiralnika za gnojevko na glavo velike živine.
13. člen
Odpadne vode iz gnojničnih jam in zbiralnikov za gnojevko ter odpadke iz gnojišč se odvaža na kmetijske površine po potrebi oziroma najmanj dvakrat letno.
2. Naprave upravljalca - javna kanalizacija
14. člen
Objekti in naprave javne kanalizacije so:
– zbirni kanali z revizijskimi jaški,
– razbremenilniki visokih voda,
– zadrževalni bazeni visokih voda,
– črpališča in prečrpavališča odpadnih in drugih voda,
– čistilne naprave za čiščenje odpadnih voda,
– drugi objekti in naprave, ki so potrebni za normalno obratovanje javne kanalizacije in so v pravilniku upravljalca opredeljeni kot objekti in naprave upravljalca.
Javna kanalizacija mora imeti pred iztokom v recipient obvezno urejeno čiščenje z mehanskim in biološkim čiščenjem.
15. člen
Naprave in objekti javne kanalizacije so osnovno sredstvo upravljalca.
Upravljalec s pravilnikom o pogojih in načinu odvajanja odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Ribnica (glej 35. člen), določi sekundarno, primarno in magistralno omrežje, objekte in naprave skupne ter individualne rabe, način in pogoje priključitve, pogoje iztoka v javno kanalizacijo, ostale pogoje uporabe teh objektov in naprav, kakor tudi natančnejše pogoje gospodarjenja.
Upravljalec izoblikuje predlog pravilnika, ki ga sprejmejo uporabniki in izvajalci Občine Ribnica.
III. POGOJI PRIKLJUČITVE NA JAVNO KANALIZACIJO
16. člen
Priključitev na javno kanalizacijo je obvezna za vse uporabnike iz prvega odstavka 4. člena odloka s pogojem, da stanje javne kanalizacije omogoča priključitev ter da iztok uporabnika izpolnjuje priključitvene pogoje. V naseljih, kjer ne obstaja javna kanalizacija je uporabnik dolžan v skladu s pogoji tega odloka in pogoji soglasja zdravstvene inšpekcije zgraditi ustrezno greznico.
Po izgradnji javne kanalizacije v naseljih iz drugega odstavka tega člena se je uporabnik dolžan v roku 6 mesecev priključiti na javno kanalizacijo in opustiti greznico - kot začasen objekt za čiščenje odpadnih voda.
17. člen
Upravljalec izda pogoje in soglasje k prostorskim izvedbenim načrtom. Izdelovalec predloži vlogi za soglasje:
– situacijo z vrisanim objektom in vsemi komunalnimi objekti in napravami
– lokacijsko dovoljenje
– podatke o izpustu in načinu predčiščenja.
V primeru, da je objekt uporabnika na območju, za katerega ni izdelan prostorski izvedbeni načrt, je uporabnik dolžan pred izdajo lokacijskega dovoljenja pridobiti načelno soglasje upravljalca. K vlogi za izdajo načelnega soglasja mora predložiti:
– situacijo z vrisanim objektom v M 1 : 1000 ali M 1 : 500 z vsemi komunalnimi napravami.
18. člen
Upravljalec mora dovoliti priključitev, če uporabnik izpolni vse pogoje iz soglasja izdanega na podlagi 17. člena tega odloka glede izdelave hišne kanalizacije, zahtev glede izpusta in da stanje javne kanalizacije glede tehničnih normativov in standardov dovoljuje priključitev. K vlogi mora uporabnik predložiti na vpogled načrt hišne kanalizacije.
V primeru, da priključitev ni možna, mora upravljalec uporabnika seznaniti o razmerah in pogojih pod katerimi je priključitev možna.
19. člen
Pred priključitvijo novega objekta na javno kanalizacijo je uporabnik dolžan predložiti upravljalcu z vlogo za priključitev naslednje:
– gradbeno dovoljenje, posnetek objekta s komunalnimi objekti in napravami, soglasje lastnikov zemljišč po katerem poteka priključitev.
20. člen
Priključitev hišne kanalizacije na javno kanalizacijo opravi upravljalec na stroške investitorja. Priključitev mora biti izvedena pred izdajo uporabnega dovoljenja. O opravljeni priključitvi izda upravljalec potrdilo.
Priključitev starih obstoječih objektov na javno kanalizacijo je obvezna v roku 6 mesecev po izgradnji javne kanalizacije. Pri priključitvi sta uporabnik in upravljalec dolžna upoštevati pogoje, ki veljajo za nove objekte.
21. člen
Uporabnik ima pravico odpovedi priključitve le v primeru, da objekt poruši, in sicer najmanj 30 dni pred nameravano porušitvijo.
22. člen
Uporabnik, ki odvaja v javno kanalizacijo odpadne tehnološke vode mora najmanj štirikrat letno oziroma ob vseh spremembah predložiti upravljalcu analizo odpadne vode, izdelano v skladu s strokovnim navodilom o tem, katere snovi se štejejo za nevarne in škodljive snovi in o dopustnih temperaturah vode (Uradni list SRS, št. 18/85).
23. člen
Uporabnik je v primeru spremenjenih pogojev priključitve dolžan na lastne stroške prilagoditi hišni priključek. O spremenjenih pogojih je upravljalec dolžan obvestiti uporabnika ter mu podati rok ureditve določen glede na obseg potrebnih del.
24. člen
Investitor javne kanalizacije mora po končani gradnji prenesti objekte in naprave v gospodarjenje Javnemu komunalnemu podjetju Ribnica.
Investitor je dolžan poleg objektov in naprav izročiti vso tehnično dokumentacijo, dovoljenje, soglasje in kataster komunalnih naprav z evidenco priključkov in uporabno dovoljenje. Upravljalcu mora biti s ceno storitve ali na drug način zagotovljeno pokrivanje stroškov obratovanja.
IV. PLAČILO KANALŠČINE IN ČIŠČENJE ODPADNE VODE
25. člen
Uporabniki javne kanalizacije so dolžni redno plačevati stroške odvajanja in čiščenja odpadnih in padavinskih voda. Merilo za plačilo je količina porabljene vode iz javnih vodovodov oziroma vodnih virov uporabnika.
Višina stroškov uporabe javne kanalizacije se določi na podlagi ugotovljene količine odpadne vode in cene za enoto v vrednosti (po 16. členu odloka) največ 25 % od zneska vodarine.
Višina stroškov oziroma prispevek za čiščenje odpadnih voda se določi na podlagi ugotovljene količine odpadne vode, cene za enoto in faktorja onesnaženosti.
26. člen
Višino prispevka za odvajanje in čiščenje odpadne vode določi izvajalec v soglasju z Občinskim svetom občine Ribnica ter v skladu z veljavnimi predpisi o cenah.
V. OBVEZNOST UPRAVLJALCEV IN UPORABNIKOV
27. člen
Naloge upravljalca so:
– redno vzdrževanje objektov in naprav, tako da je uporabnikom omogočeno redno odvajanje odpadnih voda,
– obnavljati dotrajano omrežje ter dotrajane dele objektov in naprav,
– poskrbeti za ustrezno zavarovanje objektov in naprav,
– skrbeti za razvoj dejavnosti ter pravočasno pripravo planskih dokumentov za dejavnost in sicer za enostavno in razširjeno reprodukcijo,
– objekte in naprave vzdrževati v skladu s sprejetimi pravilniki, poslovniki ter ostalimi predpisi,
– izdajati uporabnikom ustrezna soglasja in jim omogočiti priključitev.
28. člen
Obveznosti uporabnika javne kanalizacije:
– vzdrževanje hišne kanalizacije, hišnega priključka ter naprav za predčiščenje, tako da bo iztok izpolnjeval pogoje iz soglasja,
– uporabnik je dolžan upravljalca obvestiti o poškodbah na objektih s katerimi gospodari sam ter takoj ukrepati, da ne bo nastala škoda na objektih javne kanalizacije.
V primeru, da nastane na objektih in napravah javne kanalizacije škoda zaradi nepravilnega ravnanja uporabnika, je ta dolžan upravljalcu poravnati stroške odprave.
29. člen
Uporabnikom ni dovoljeno odvajati v javno kanalizacijo:
– odpadne vode, ki vsebujejo strupene snovi v višjih koncentracijah kot je to dovoljeno s strokovnim navodilom o tem, katere snovi se štejejo za nevarne in škodljive snovi in o dopustnih temperaturah vode (Uradni list SRS, št.18/85),
– vodo pomešamo s tekočimi gorivi, olji in mazivi,
– radioaktivne snovi,
– snovi, ki razvijajo strupene ali eksplozivne pline,
– snovi, ki bi kvarno vplivale na kanalsko omrežje,
– gnoj, pepel, kosti, mavec, cement, pesek, tehnološke peske, usnje, konzerve, stekla in druge tehnološke in komunalne odpadke,
– neprečiščene tehnološke, industrijske vode,
– snovi oziroma odpadne vode, ki jih določi s pravilnikom upravljalec glede na tehnologijo čiščenja.
Vse odpadne vode, ki brez predčiščenja ne ustrezajo pogojem upravljalca glede izpusta, jih mora uporabnik ustrezno očistiti. Upravljalec ima pravico in dolžnost kontrole uporabnikov objektov in naprav za predčiščenje na stroške uporabnika ter tudi določiti pogoje delovanja naprave za predčiščenje.
30. člen
Upravljalec ima pravico odpovedati uporabniku odvajanje in čiščenje odpadnih voda v naslednjih primerih:
– če uporabnik zaradi rušitve zaprosi za začasno zaporo,
– če stanje uporabnikovih objektov ogroža življenje in zdravje ljudi,
– če izpust ne izpolnjuje pogojev iz soglasja,
– če uporabnik z odpadno vodo odvaja v javno kanalizacijo snovi navedene v prejšnjem členu,
– če upravljalcu ne predloži izvidov o izpustu oziroma če izvid ni izdelal atestiran laboratorij,
– če uporabnik ne poravna stroškov storitve.
Uporabnik je dolžan poravnati upravljalcu stroške prekinitve in ponovne priključitve kakor tudi nastalo škodo na objektih in napravah javne kanalizacije.
31. člen
Upravljalec ima pravico zaradi del na objektih in napravah začasno prekiniti storitev pod pogoji, da o prekinitvi obvesti uporabnike in sicer vsaj 4 dni pred nameravano prekinitvijo. V primeru intervencije na objektih in napravah lahko upravljalec prekine storitev, vendar mora o tem takoj obvestiti uporabnike.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
32. člen
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 SIT se kaznuje za prekršek upravljalec, če:
– ne opravlja obveznosti iz 27. člena odloka,
– ne prevzame javne kanalizacije v upravljanje, 24. člen,
– ne dovoli priključitve na javno kanalizacijo, 18. člen odloka,
– ne sprejme pravilnika v smislu 15. člena.
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje odgovorna oseba upravljalca, če je ta pravna oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Kolikor je upravljalec fizična oseba, se kaznuje z denarno kaznijo 20.000 SIT, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
33. člen
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna ali fizična oseba, ki je nosilec dejavnosti, če:
– odvaja v javno kanalizacijo vode v nasprotju z določilom 6. člena,
– spelje padavinsko vodo v greznico oziroma odtok iz greznice odvaja v površinsko vodo, 8. člen,
– prazni pretočne greznice na območjih iz 9. člena brez ali v nasprotju s soglasjem zdravstvene inšpekcije, 9. člen,
– ne uredi obveznega odvodnjavanja gnojišča v gnojnično jamo ali ga odvodnjava v nasprotju z določilom drugega odstavka 10. člena,
– ne odvaža gnojevke in odpadkov iz gnojišč v roku iz 12. člena oziroma jih odvaža na nekmetijske površine,
– izvede priključek na javno kanalizacijo brez soglasja upravljalca v nasprotju z izdanim soglasjem oziroma ne priključi objekta na javno kanalizacijo, pa so za to izpolnjeni pogoji 16. člena,
– je priključitev izvedena v nasprotju z 19. členom odloka ali ni obvezna priključitev izvedena v roku iz drugega odstavka tega člena,
– upravljalcu ne predloži analizo iztoka, 21. člen,
– ne prilagodi hišnega priključka novim pogojem, 22. člen,
– ne prenese novo zgrajene javne kanalizacije v upravljanje upravljalcu, 24. člen,
– ne izpolnjuje nalog iz 27. člena,
– v javno kanalizacijo odvaja nedovoljene snovi, 29. člen,
– ne obvesti uporabnikov o začasni prekinitvi storitev, 31. člen.
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
34. člen
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 SIT se kaznuje posameznik, če stori prekršek iz 33. člena tega odloka.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
35. člen
Upravljalec je dolžan v roku 12 mesecev poskrbeti za izdelavo katastra obstoječe javne kanalizacije in ga predložiti Geodetski upravi za zbirni kataster.
36. člen
Upravljalec je dolžan v roku 3 mesecev po sprejemu odloka predložiti Svetu občine Ribnica v obravnavo in sprejem predlog pravilnika o pogojih in načinu odvajanja odpadnih in padavinskih voda na območju Občine Ribnica.
37. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja zdravstvena in komunalna inšpekcija Občine Ribnica.
38. člen
Odlok prične veljati z dnem objave v Uradnem listu RS. Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o upravljaju, uporabi in vzdrževanju kanalizacije v Občini Ribnica, SDL, št. 20/77, 6/87 in 9/91.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Ribnica
mag. Andrej Mate l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti