Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/1995 z dne 15. 9. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/1995 z dne 15. 9. 1995

Kazalo

2514. Odlok o preoblikovanju javnih vzgojnoizobraževalnih zavodov OŠ Kozje in OŠ Lesično (Kozje), stran 4208.

Na podlagi 3. in 8. člena zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91) in na podlagi 17. člena statuta Občine Kozje je Občinski svet občine Kozje na 5. redni seji dne 19. 6. 1995 sprejel
O D L O K
o preoblikovanju javnih vzgojnoizobraževalnih zavodov OŠ Kozje in OŠ Lesično
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
Občina Kozje kot pravna naslednica bivše občine Šmarje pri Jelšah, prevzema ustanoviteljske pravice na javnih zavodih OŠ Kozje in OŠ Lesično.
Z uveljavitvijo odloka o razdelitvi javnega vzgojnovarstvenega zavoda Rogaška Slatina in odloka o razdelitvi javnega zavoda za izvajanje spremljevalnih dejavnosti bosta prenehala delovati oba navedena zavoda, ustanovljena z odlokom o razdelitvi VIZ Šmarje pri Jelšah na javne zavode in ustanovitvi javnih zavodov v Občini Šmarje pri Jelšah dne 17. 12. 1991 (Uradni list RS, št. 33/91).
2. člen
S tem odlokom se statusno preoblikujeta oba javna vzgojnoizobraževalna zavoda OŠ Kozje in OŠ Lesično s pripojitvijo dela razdeljenega JZ VVO Rogaška Slatina in dela razdeljenega JZ za izvajanje spremljevalnih dejavnosti Šmarje pri Jelšah, tako da bosta v novi organizacijski obliki zagotavljala tudi delovanje vzgoje in izobraževanja na predšolskem področju in delovanje finančno računovodskega servisa.
3. člen
Del JZ VVO Rogaška Slatina - Vrtec Kozje z malo šolo se pripoji JZ OŠ Kozje in postane organizacijska enota v okviru JZ OŠ Kozje.
Del JZ VVO Rogaška Slatina - mala šola v Lesičnem se pripoji JZ OŠ Lesično in postane organizacijska enota v okviru JZ OŠ Lesično.
Pri JZ OŠ Kozje se ustanovi organizacijska enota finančno računovodski servis.
Javni zavod OŠ Kozje sestavljajo tri organizacijske enote:
– osnovna šola
– vrtec z malo šolo in
– računovodski servis.
Javni zavod OŠ Lesično sestavljata dve organizacijski enoti:
– osnovna šola in
– mala šola.
II. IME IN SEDEŽ JAVNIH ZAVODOV
4. člen
1. Vzgojnoizobraževalni zavod Osnovna šola Kozje p.o., Kozje št. 131.
2. Vzgojnoizobraževalni zavod Osnovna šola Lesično p.o., Lesično št. 5.
III. DEJAVNOST
5. člen
Dejavnost zavodov je:
M/80.10 Predšolska vzgoja in osnovnošolsko izobraževanje
M/80.42 Drugo izobraževanje
M/85.32 Socialnovarstveni programi in storitve
H/55.51 Storitve menz
K/74.12 Računovodske, knjigovodske in revizijske dejavnosti
K/74.83 Tajniška dela in prevajanje.
IV. ORGANI ZAVODA
6. člen
Zavod upravlja svet zavoda.
Svet šteje 9 članov. Od teh so trije predstavniki ustanovitelja, trije predstavniki pedagoških in drugih strokovnih delavcev (od katerih je eden iz organizacijske enote vrtec oziroma mala šola), trije predstavniki staršev (od katerih je eden predstavnik sveta staršev organizacijske enote osnovna šola, eden pa predstavnik sveta staršev vrtec oziroma mala šola).
Predstavnike ustanovitelja imenuje občinski svet občine, predstavnike pedagoških in drugih strokovnih delavcev zavoda volijo delavci zavoda neposredno, predstavnike staršev volijo starši na roditeljskih sestankih.
Postopek izvolitve predstavnikov posameznih skupin, pristojnosti in način dela sveta se določijo s statutom zavoda.
7. člen
Poslovodni organ zavoda je ravnatelj.
Ravnatelj organizira in vodi delo in poslovanje zavoda, predstavlja in zastopa zavod in je odgovoren za zakonito delo zavoda.
Ravnatelj vodi strokovno delo zavoda in je odgovoren za strokovnost dela zavoda.
Za ravnatelja zavoda je lahko imenovana oseba, ki izpolnjuje pogoje, določene z zakonom in statutom zavoda.
Delo vrtca in male šole strokovno vodi pedagoški vodja, ki je hkrati pomočnik ravnatelja za predšolsko področje.
8. člen
Strokovni organ v zavodu je učiteljski zbor. V delo učiteljskega zbora se za področje predšolske dejavnosti enakovredno vključujejo zaposleni v organizacijski enoti vrtec oziroma mala šola.
Zavod ima lahko tudi druge strokovne organe.
Sestava, način oblikovanja in naloge strokovnih organov se določijo s statutom zavoda.
9. člen
Za organizirano uresničevanje interesa staršev se v zavodu oblikuje svet staršev.
Svet staršev se oblikuje v organizacijski enoti osnovna šola in v organizacijski enoti vrtec oziroma mala šola.
Število članov sveta staršev, način imenovanja oziroma izvolitev ter pristojnosti določa statut zavoda.
10. člen
V zavodu lahko delujejo še drugi organi in strokovni organi, katerih sestavo, naloge in način dela določa statut zavoda v skladu z zakonom.
V. FINANCIRANJE, GOSPODARJENJE IN ODGOVORNOST
11. člen
Sredstva za delo zavoda zagotavlja ustanovitelj.
Sredstva za izvajanje programov osnovne vzgoje in izobraževanja otrok in mladine ter predšolske vzgoje in izobraževanja otrok in sredstva za delo računovodskega servisa zagotavlja ustanovitelj na podlagi standardov in normativov zagotovljenega programa ter v občini dogovorjenih kriterijev in vrednosti občinskega programa.
Za zagotovljeni program določa merila in kriterije država, za občinski program pa občina. Vrednotenje posameznih elementov sprejme ustanovitelj hkrati s sprejemom letnega načrta sredstev za osnovno izobraževanje. Zavod je upravičen do tako opredeljenega obsega sredstev, če izvaja programe v skladu z zakonom.
12. člen
Sredstva za delo organizacijskih enot vrtec oziroma mala šola zagotavlja ustanovitelj tudi s sredstvi, ki so po delitvi VVO Rogaška Slatina in Zavoda za izvajanje spremljevalnih dejavnosti Šmarje pri Jelšah pripadle Občini Kozje.
Zavoda upravljata z nepremičninami ter premičninami, potrebnimi za delo zavoda, po pooblastilu ustanovitelja.
Za gospodarjenje z nepremičninami iz tega naslova se lahko v občini oblikujejo skladi, ki poslujejo v skladu z zakonom.
13. člen
Zavod lahko ob osnovnih dejavnostih izvaja tudi naloge v zvezi z osnovnimi dejavnostmi ter pridobiva sredstva s prodajo proizvodov oziroma storitev, ustvarjenih z opravljanjem javne službe.
Za nadstandardne storitve (šola v naravi, učbeniki, prehrana, podaljšano bivanje ipd.) lahko zavod pridobiva sredstva tudi z dotacijami, sponzorstvom, prispevki staršev in drugimi viri, določenimi z zakonom.
Presežek prihodkov nad odhodki uporablja zavod za opravljanje in razvoj dejavnosti po predhodnem soglasju ustanovitelja.
O načinu kritja primanjkljaja sredstev za delo zavoda odloča svet zavoda v soglasju z ustanoviteljem.
14. člen
Zavod je odgovoren za svoje obveznosti z vsemi sredstvi, s katerimi razpolaga.
Ustanovitelj je odgovoren za obveznosti zavoda za izvajanje dejavnosti, določenih s tem odlokom, neomejeno subsidiarno.
Ustanovitelj ima pravico opravljati kontrolo nad namensko uporabo sredstev v zavodih.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
15. člen
Javni zavod OŠ Kozje prevzame delavce, ki so sedaj delali v notranji organizacijski enoti JZ VVO Rogaška Slatina – organizacijska enota Vrtec Kozje; Javni zavod OŠ Lesično prevzame delavce, ki so sedaj delali v VVO Rogaška Slatina – organizacijski enoti Mala šola Lesično; zavoda prevzameta sorazmerni del pedagoških delavcev VVO Rogaška Slatina, ki so do sedaj opravljali naloge za področje celotnega zavoda, ki se razdeli.
16. člen
Z dnevom sprejetja tega odloka preneha veljati odlok o razdelitvi VIZ Šmarje pri Jelšah na javne zavode in ustanovitvi javnih zavodov v Občini Šmarje pri Jelšah z dne 17. 12. 1991 (Uradni list RS, št. 33/91), in sicer v delu, ki se nanaša na Vzgojnoizobraževalna zavoda Osnovna šola Kozje in Osnovna šola Lesično ter v delu, ki se nanaša na JZ VVO Rogaška Slatina in JZ za izvajanje spremljevalnih dejavnosti Šmarje pri Jelšah.
Do sprejema spremembe statuta oziroma sprejema novega statuta zavoda uporabljata zavoda svoja do sedaj veljavna statuta ter druge splošne akte, razen določil, ki so v nasprotju s tem odlokom.
17. člen
Posle ravnateljev opravljata do izteka mandata sedanja ravnatelja zavodov.
18. člen
Glede na obstoječe normative, se pedagoško vodenje v javnih zavodih ustrezno organizira v povezavi z drugimi občinami ali na drug primeren način.
19. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi, uporabljati pa se začne 1. 7. 1995 v skladu z delitveno bilanco na dan 30. 6. 1995.
Kozje, dne 27. julija 1995.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Kozje
Mihael Zakošek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti