Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/1995 z dne 7. 9. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/1995 z dne 7. 9. 1995

Kazalo

2438. Odlok o grbu in zastavi Občine Ravne-Prevalje, stran 4021.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 - odločba Ustavnega sodišča RS, 45/94 - odločba Ustavnega sodišča RS in Uradni list RS, št. 57/94 in 14/95) in 17. člena statuta Občine Ravne-Prevalje (Uradni list RS, št. 43/95), je svet Občine Ravne-Prevalje na seji, dne 6. 7. 1995, sprejel
O D L O K
o grbu in zastavi Občine Ravne-Prevalje
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
Občina Ravne-Prevalje ima grb in zastavo, ki ju je dovoljeno uporabljati le v predpisani obliki in v skladu z določili tega odloka. Grb in zastava sta stalni oznaki Občine Ravne-Prevalje, ki simbolizirata občino kot lokalno skupnost.
2. člen
Grb Občine Ravne-Prevalje ima obliko ščita. Ščit je razdeljen na dva dela, zgornji in spodnji del.
Osnovna barva zgornjega dela ščita je svetlo modre barve, spodnji del ščita pa je zelene barve. Ščit ima na obodu obrobo v rjavi barvi. V sredini (jedru) ščita je drevo z bujno krošnjo. Drevo je naravne barve, krošnja zelena, deblo pa v naravni rjavi barvi. V podnožju ščita so trije griči. Drevo raste na srednjem griču. Griči so zelene barve.
Zastava je modro-zelene barve z grbom Občine Ravne-Prevalje v sredini. Razmerje med širino in dolžino je 1:2. Barvi zastave se vrstita vodoravno: modra zgoraj, zelena spodaj. Središče grba je v presečišču diagonal zastave.
Zgornji rob grba je v modrem delu zastave.
II. UPORABA GRBA IN ZASTAVE
3. člen
Za pravilno uporabo grba in zastave Občine Ravne-Prevalje (v nadaljnjem besedilu: grb in zastava) ter za izvajanje tega odloka skrbi upravni organ. Le-ta daje potrebna pojasnila, sprejema vloge za izdajo dovoljenja o uporabi grba in zastave, opravlja vsa strokovna in administrativna opravila v zvezi s temi vlogami ter vodi evidenco izdanih dovoljenj.
4. člen
Zastave Občine Ravne-Prevalje se izobesijo v počastitev državnih praznikov, občinskega in krajevnih praznikov, ob komemoracijah, pomembnejših kulturnih in športnih prireditvah, obiskih uradnih delegacij mednarodnih in domačih organizacij in lokalnih skupnosti ter ob drugih podobnih priložnostih.
Zastave občine se izobesijo v času praznikov in prireditev, navedenih v prvem odstavku te točke, na zgradbi, kjer je sedež občine ter na drugih javnih zgradbah oziroma mestih, kjer je prireditev.
Župan občine lahko odredi, da se zastave občine izobesijo tudi na drugih zgradbah, zlasti ob slovesni seji občinskega sveta, prazniku občine, slovesni ali kulturni prireditvi, pomembni za občino, ali kadar predstavniki občine sprejmejo uradne obiske.
Zastava občine se izobesi v času sklepanja zakonskih zvez tudi v prostoru, v katerem se sklepajo zakonske zveze.
5. člen
Izobešene zastave morajo biti primernega videza in se odstranijo najkasneje v 24 urah za tem, ko je prenehal razlog, zaradi katerega so bile izobešene.
6. člen
Grb občine se lahko uporablja zlasti:
– v žigu občine,
– na slovesni seji sveta občine,
– ob sprejemu uradnih delegacij v občini,
– na prireditvah, ki predstavljajo občino,
– na listinah, ki jih izstavlja občina v slovesni obliki,
– na drugih slovesnih listinah in priznanjih, ki jih podeljuje občina,
– na žigih krajevnih skupnosti, s sedežem na območju Občine Ravne-Prevalje.
Grb občine, odtisnjen na pisemskem papirju, pismu, ovitku ali vizitki lahko uporabljata župan občine in predsednik sveta občine v zadevah, ki se nanašajo na opravljanje njunih funkcij.
7. člen
Izvirnik grba Občine Ravne-Prevalje se hrani v uradu župana Občine Ravne-Prevalje. Za uporabo izvirnika grba občine je odgovoren tajnik občine.
8. člen
Politične organizacije, podjetja, zavodi, društva in druge organizacije ter skupnosti, ki imajo sedež v Občini Ravne-Prevalje, lahko zaprosijo, da se jim dovoli uporaba grba v določenih primerih ali prostorih, zlasti pa:
– v njihovi firmi in imenu,
– v njihovem zaščitnem znaku,
– v obliki našitkov ali značk na društvenih praporih, delovnih oblekah - uniformah,
– v obliki spominkov ali značk.
9. člen
Vlogi za izdajo dovoljenja za uporabo grba mora biti priložena ustrezna dokumentacija s tehničnimi podatki in namenom uporabe grba. Tehnična dokumentacija mora vsebovati ime in naslov izdelovalca grba, opis tehnike (ofset tisk, sito tisk, barvni tisk, reliefni tisk, perorisba ali druge vrste tiska, suha tehnika, vezenje, rezbarjenje, fotografija, itd.) in naklado.
10. člen
Grb in zastavo lahko izdela na podlagi dovoljenja, ki ga izda občinski upravni organ pristojen za občo upravo, podjetje ali samostojni obrtnik, ki opravlja kot svojo glavno dejavnost tiskarska, slikarska, šiviljska (vezenje) in druga ustrezna dela.
11. člen
Uporabo grba in zastave občine dovoljuje, razen v primerih, navedenih v 4. in 5. členu tega odloka, občinski upravni organ, pristojen za občo upravo.
V odločbi, s katero se dovoljuje uporaba grba in zastave, se določijo pogoji, s katerimi se dovoljuje uporaba, omejuje uporaba samo za določen namen ali določi rok, do katerega je uporaba dovoljena. Izdano dovoljenje lahko pristojni občinski upravni organ prekliče, če ugotovi, da uporabnik ne upošteva pogojev, ki so navedeni v odločbi oziroma dovoljenju, če ne skrbi za primeren videz grba oziroma zastave ali če s svojim poslovanjem škodi ugledu občine.
III. KAZENSKE DOLOČBE
12. člen
Z denarno kaznijo 10.000 do 50.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna ali fizična oseba, če uporablja oziroma izdeluje grb ali zastavo občine v nasprotju z določili 10. člena tega odloka. Z denarno kaznijo 5.000 do 25.000 SIT se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka te točke tudi odgovorna oseba pravne osebe.
IV. KONČNI DOLOČBI
13. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Z dnem, ko prične veljati ta odlok, preneha veljati odlok o grbu in zastavi občine Ravne na Koroškem, ki je bil objavljen v Medobčinskem uradnem vestniku, št. 5/90.
Št. 012-3/95-1
Ravne na Koroškem, dne 6. julija 1995.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Ravne-Prevalje
Marjan Berložnik dipl. org., l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti